KERESÉS search-close

kúria

22 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "kúria"

Story Extra 2017-06-02


szerző:
2017.06.02. 16:55
TAO: A Kúriához fordul a kormány

A Fővárosi Bíróság döntése szerint ki kell adnia a minisztériumoknak, hogy mely cégek mennyi TAO-támogatást juttattak sportcélokra. Így kiderülhet például az is, hogy mely társaságoknak köszönhetően került 14 milliárd forint a felcsúti fociakadémiára. A pert a Transparency International indította. Lázár János az RTL Híradónak azt mondta, a Kúriához fordulnak az ügyben.

Különleges örökség: hogyan élnek a mai magyar arisztokraták?

Hol vannak már a finom csipkeernyők, a gombos sétapálcák, a fényes főúri estélyek, és a hajnali rókavadászatok! A magyar arisztokraták számára 1945 után nagyot fordult a világ. Címektől, rangoktól és vagyontól fosztották meg őket. Utódaik viszont igyekeznek méltón vinni tovább azt, ami megmaradt: a nevet és a szellemi örökséget.

Jogsértő hirdetések a TV2-n és az állami médiában

Jogsértő volt az állami sportcsatornán és a TV2-n látható népszavazásra buzdító egyik kormányzati hirdetés - ezt állapította meg a Kúria. A testület egy magánember bejelentése után vizsgálódott. A Kúria a választási bizottsággal ellentétben arra jutott: a kabinet felhívása nem társadalmi célú hirdetés, hanem politikai reklám volt. Ezt azzal indokolták, hogy a kampányban most a távolmaradásnak is jelentősége volt, így viszont a népszavazáson való részvételre buzdító kormányüzenet már nem tekinthető közérdekűnek.

RTL II: Kormány kampánya véleménynyilvánítás

Nem jogsértő a kormány népszavazási plakátkampánya – ezt állapította meg a Kúria jogerős döntésében. Ezzel helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság korábbi állásfoglalását. A legfőbb bírói testület szerint a kormány mostani, menekültügyi plakátjai nem tényeket állítanak, hanem mint fogalmaznak - legfeljebb orientálnak, így pedig nem is nevezhető valótlannak a plakátok tartalma.  Nemény András, az MSZP alelnöke magánszemélyként fordult a bizottsághoz. Egyebek mellett azért, mert úgy látja: a kormány valótlanságokat állít és nem egyértelmű megállapításokra jut a menekültekről.

Boltzár: Az MSZP javára döntött a Kúria

Indulhat az aláírásgyűjtés a vasárnapi boltbezárás eltörléséről, mert a Kúria hitelesítette Nyakó István szocialista politikus kérdését. A párt azt ígéri, két hónapon belül össze is gyűjtik az aláírásokat. A Kúria hatályon kívül helyezte a Nemzeti Választási Bizottság döntését, mert szerintük szabálytalan volt, hogy nem Erdősi Lászlóné, hanem segítője bélyegzett helyette, így a bíróság szerint Nyakó kezdeményezése az első. Az Erdősinét segítő kopasz kigyúrt férfiak után a titkosszolgálatok is nyomoznak.

MNB alelnök: kiadják az alapítványok költéseit

Kiadja a Magyar Nemzeti Bank az alapítványai gazdálkodási adatait. Ezt a jegybank alelnöke jelentette be az állami rádióban. Nagy Márton azt nem árulta el, hogy pontosan mikor tesznek eleget a bírósági ítéleteknek. A héten a Kúria és az Alkotmánybíróság is kimondta: az alapítványok közpénzből gazdálkodnak, így nem titkolhatják el, mire költik a jegybanktól kapott több mint 250 milliárd forintot. Az LMP szerint fel kellene számolni az alapítványokat.

 

Kúria: közpénzt kezelnek az MNB alapítványai

Nem titkolhatják a Nemzeti Bank Alapítványai, mire költenek, mert közpénzből gazdálkodnak - ezzel indokolta a Kúria a döntését, hogy miért kell nyilvánosságra hoznia a Jegybank három alapítványának a 2014. szeptember 26-a előtti gazdálkodási adatait. A Világgazdaság újságírója ekkor kérte közérdekű adatigénylésben a Nemzeti Bank, akkor még csak három alapítványának adatait. De semmilyen adatot nem kapott, ezért pert indított. Most ebben az ügyben mondta ki a Kúria, hogy a Nemzeti Bank alapítványainak meg kell mondaniuk, hogy mire és mennyit költöttek.

Nyomoz a rendőrség a kopaszok ügyében

Nyomozást indít a rendőrség a választási irodánál történtek miatt, amikor több kigyúrt férfi akadályozta Nyakó István szocialista politikust, hogy a népszavazási kezdeményezését lepecsételje. A Kúria csütörtöki végzésében megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, és kimondta, hogy négy másodpercre feltartották a politikust. Így végül Erdősi Lászlóné, a herceghalmi polgármester felesége megelőzte Nyakó Istvánt.

Olimpia: álom és rideg valóság

Olimpia Rióban eddig kevés magyar résztvevővel. És 8 év múlva Budapesten? A Kúria meglehetősen nyakatekert és nem kevés jogász szerint kétséges érvekkel utasította el az erről kezdeményezett népszavazást – marad, ha lesz, a közbeszélgetés. Műsorunkban igyekszünk ennek többször is fórumot kínálni. Nem lesz könnyű, mert az előzetes megvalósíthatósági tanulmány majdnem 1400 oldal. Vendégünk a legilletékesebb, 1988-ban Szöulban lólengésben olimpiai bajnok Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, amúgy Győr polgármestere.

Mégsem lehet népszavazás az olimpiáról

Mégsem lehet népszavazást tartani arról, hogy rendezzen-e olimpiát Budapest. A Kúria azzal indokolta a döntését, hogy a pályázatot addigra már beadják, mire megtartanák a referendumot. A népszavazás kezdeményezője szerint politikai döntés született. Közben az Átlátszó kiderítette, újabb nettó 240 millió forintot kap az olimpia megvalósíthatósági tanulmányát készítő Price Waterhouse Coopers. Az Együtt szerint feleslegesen, hiszen azt a munkát, amire a pénzt adják, már elvégezték.

Hétmilliót nyert Pintér egykori cégétől

Több mint hét milliót kell fizetnie Pintér Sándor korábbi cégének, a Civil Biztonsági Szolgáltató Zrt-nek - így döntött a Munkaügyi Bíróság. A céget egy volt biztonsági őr perelte, már több mint nyolc éve. Mindenhol az ő javára döntöttek, a Kúria mégis megsemmisítette az ítéletet és visszautalta az ügyet a munkaügyi bíróságra.

Támogatja a zárva tartást, de vasárnap kinyithat

Vasárnap is nyitva tarthat annak az asszonynak a boltja, aki az üzletek zárva tartását támogató népszavazási kezdeményezést adott be. Simonné Gercsényi Gabriella családi vállalkozásban üzemeltet vegyesboltot a Fejér megyei Tordason, és kedden a szocialistákat megelőzve, épp akkor adta le kezdeményezését, amikor a Kúria döntése erre lehetőséget adott. A Nemzeti Választási Iroda az asszony és az MSZP kérdését is elutasította, de 15 napon belül mindketten újra próbálkozhatnak.

Még októberben kiderül, lehet-e népszavazás

Három héten belül kiderülhet, lehet-e népszavazást tartani a vasárnapi zárva tartásról. Úgy tudjuk, a Kúria október 20-án dönt arról, hogy a választási bizottság jogszerűen utasította-e el az MSZP kezdeményezését. Ha nem, a szocialisták azt ígérik, hogy napokon belül elkezdik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást összegyűjtését.

Luxushotelekben szállt meg Lázár

A legdrágább szállodák egyikében szállt meg Lázár János Milánóban és Zürichben is 2013-ban. Az akkor még államtitkári rangban lévő politikus most csak azután nevezte meg a két hotelt, hogy erre a Kúria ítélete kötelezte. Lázár János egy kísérőjével utazott, abban az időszakban 3 utazásra 2 millió forint közpénzt költöttek el. Az összeget saját zsebből visszafizette, csak hogy ne kelljen megmondania, kivel tárgyalt és kivel utazott.

Túl gyors volt az MSZP – jogi vita kezdődhet

Túl gyors volt az MSZP, ezért utasították el a népszavazási kérdésüket a boltok vasárnapi zárva tartásáról. A törvény szerint azonos témában csak egy kérdést lehet feltenni. A Kúria egy hete minden korábbi, folyamatban lévő beadványt megsemmisített, így újra lehetett népszavazási indítványt benyújtani. A szocialisták hamar léptek - túl hamar: azelőtt adták be a kérvényüket, hogy az elutasításról szóló döntés megjelent volna a Kúria honlapján. A választási irodánál azt mondták, az ellenzéki pártnak tudnia kellett volna a szabályt.

Roma gyilkosságok: hat év után sincs vége

Megerősítette a másodfokú bíróság a roma gyilkosságsorozat három vádlottjának tényleges életfogytiglani ítéletét, de az ügynek mégsincs vége. A bíróság ugyanis pénteken egy új vádpontban is bűnösnek találta őket. A fegyverek elrablásakor megkötöztek egy vadászt, amivel megsértették a személyes szabadságát. Mivel ezzel korábban nem vádolták őket, megint fellebbezhettek. Így tárgyalásuk ősszel a Kúrián folytatódik.

Pénzbüntetés a kikövetelt hálapénzért

Pénzbüntetésre, megrovásra ítélte a Kúria azt a tizennégy orvost és szülésznőt, akik még 2007 és 2008 között kértek pénzt előre a betegektől a szülésért. Az Állami Egészségügyi Központ orvosai ötven és százezer forint közötti összegeket kértek a szülőktől. A Kúria vesztegetésért ítélte el az orvosokat, azért, mert előre kérték a pénzt.

Elkülöníthetőek a cigánygyerekek?

Belevágunk egy sokszorosan ellentmondásos, összetett és bonyolult társadalmi témába. Tárgy: a szegregáció, azaz, a cigány tanulók iskolai elkülönítése a többiektől. Ez Magyarországon az állami iskolákban tilos, de a Kúria, tehát a legfelsőbb bírói fórum néhány nappal ezelőtti ítélete szerint az egyházi fenntartású iskolákban megengedhető.

Vita a szegregált iskoláról

Az állam ugyan nem, de egyház megteheti, hogy elkülöníti a cigánygyerekeket egy iskolába. Ezt mondja a Kúria egy múlt heti ítélete egy nyíregyházi iskoláról. A kormány szerint ez nem kirekesztés, hanem felzárkóztatás. Szakértők szerint az így nevelkedő gyerekek helyrehozhatatlanul kiszakadnak a társadalomból. Vita a szegregált iskolát fenntartó egyház és a pert indító alapítvány képviselője között.

Pert nyert a fogorvosa ellen


szerző:
2015.03.29. 18:10
Pert nyert a fogorvosa ellen

A páciens azért fordult bírósághoz, mert szerinte orvosa félrekezelte, emiatt pedig a teljes fogsora kihullott. A fogorvos tagadta, hogy kezelte volna a férfit, de a bíróság szerint a páciensnek van igaza. A fogorvos jogi képviselője a Kúriához fordult felülvizsgálatért.

Magyarul Balóval 15-02-12

Magyarul Balóval: Lehet-e intézkedő rendőrt fotózni-videózni? Mivel akadtak, akik ezt megtették, a rendőrök rendre pereltek és rendre nyertek. Kivéve egy ügyet. Ezért a legmagasabb bírói fórum, a Kúria hozott egy úgynevezett jogegységi, tehát minden bíróságra kötelező határozatot, hogy rendőr arcát nem lehet azonosíthatóan mutatni, csak, ha beleegyezik. Az Index ennek alapján elvesztett egy pert, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult, amely tavaly kimondta, hogy rendőrt lehet fotózni, ha amit csinál, nyilvánosságra tartozó közügy. Ezek után a Kúria megsemmisítette saját korábbi tiltó határozatát, de másikat még nem hozott. Egymás után két vendéggel próbálkozunk, hogy tisztábban lássunk ebben a zavaros helyzetben.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való