KERESÉS search-close

közoktatás

80 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "közoktatás"

Valójában mekkora a tanárhiány?

Fontolva halad az új Nemzeti Alaptanterv előkészítése. A pedagógusok és az iskolák felkészülését egyelőre sokfelé bénítja a tanárhiány. Kényszerhelyettesítések és kényszertúlórák rejtegetik a betöltetlen álláshelyeket. A KLIK szerint nincs különösebb gond, de hát a KLIK szerint különösebb gond soha nincs.

Oktatás: segítség!

A PISA-teszteken az uniós cél az volt, hogy 2010-re a kettesek aránya mindenütt 10% alá csökkenjen az oktatásban, de 5 évvel később, 2015-ben a magyar arány mindhárom területen több mint 25%. Már az Akadémia is beavatkozna a magyar oktatás színvonalában.

 

Közoktatás átalakítása: honnan lesz minderre pénz?

Három ellenzéki képviselő ismertette pártja választási programját a közoktatásról. Sok javaslat felmerült, de ezzel együtt a kérdés is, honnan lesz pénz minderre.

Választás '18: Közoktatás

Az ellenzék szerint a korrupció és az egészségügy romhalmaza után a legsúlyosabb társadalmi gond: a közoktatás, amely majdnem minden egyes vitában szóba került azzal, hogy átfogó és sok évig tartó reformja nélkül Magyarország bajainak nagy többsége megoldhatatlan.

Olvasni kötelező - de mit?

Van egy időnként fel-felélénkülő, folyamatos vita a kötelező olvasmányok hasznáról, értelméről, összetételéről a közoktatásban. Hovatovább egyáltalán – mondjuk igy – egy-egy közösségi média üzenetnél tartósabb olvasásról. Mit ad – esetleg, mitől veszi el az időt, ami – hasznosabb?

Magyar felsőoktatás: tévúton?

Múlt héten került nyilvánosságra, hogy a magyar közoktatás elbukta a PISA-tesztet. A középiskolások képességeit vizsgáló három évenkénti nemzetközi felmérés szerint a magyar diákok eddigi leggyengébb eredményüket produkálták. Mindenben a 2015-ben mért nemzetközi átlag alatt teljesítettek, ezen belül matematikai eredményük változatlan, szövegértésben és természettudományokban az eredmény zuhanás a három évvel ezelőttihez képest. Az érintett magyar diákok egy része egyetemre készül. Ahol vagy sikerül versenyképes tudást szerezniük, vagy inkább nem. Dolga-e a felsőoktatásnak, hogy megszűntesse a diákok folyamatosan növekvő hátrányait, amelyeket az óvodából az iskolába, majd az iskolából a középiskolába, végül onnan az egyetemre hurcolnak magukkal?

Egy órával később kezdődhet a tanítás?

Reggel nyolc óra helyett kilenckor kezdődhet a tanítási nap az iskolákban. A Magyar Idők úgy értesült, hogy ez is része lehet a most készülő új Nemzeti Alaptantervnek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint távolról sem az a közoktatás fő problémája, hogy mikor kezdődik az első óra.
 

Közoktatás – őszi leltár

Az új tanév kezdetén tekintsük át,hogy mire jutottak a különféle tiltakozó mozgalmak a közoktatásban. Messziről úgy látjuk, hogy amit a kormány akart, lényegében mindent elért. Rendszerszintű változás nincs. Viszont. Amit a pedagógusok akartak, abból édeskevés valósult meg. De forró őszt ígértek. Ez egyelőre csak az időjárásra vonatkozik.

A tanárlázadás tanulságai

A közoktatással kapcsolatos, jó féléves tiltakozások és a hosszú ideje tartó viták aligha szűnnek meg a nyári iskolai szünet alatt – még akkor sem, ha a kormány rohamtempóban módosítja a kifogásolt előírások egy részét és ugyancsak rohamtempóban kisajátítja az iskolák fenntartását és működtetését, mondhatnám kiteljesíti az államilag központosított közoktatási rendszert. Gondoltuk megkérdezünk egy szaktekintélyt, aki közvetlenül nem vett részt az elmúlt fél év vitáiban, de sokat tud a gyerekekről és nagyon sok éve ismeri és elemzi a magyar közoktatást.

Gyakorlati tudást szeretnének a diákok

Kevesebb órát, átlátható változtatásokat és olyan tantervet követelnek a diákok, amely valóban a tudásukat ellenőrzi. Nem olyat, amiben magolniuk kell. A Független Diákparlament szombati rendkívüli országos fórumán szakiskolák és a gimnáziumok diákjai összeírták, milyen változásokat szeretnének az oktatásban.

Közoktatás: központosítás után államosítás?

A kormány szavára mozdulva sok fideszes önkormányzat úgy érezte, szavazni kell a kötelező menekültkvótáról, és erről azután határozatot is hoztak. Ugyanezeket az önkormányzatokat senki nem bíztatta arra, hogy szavazzanak és határozzanak arról, ki működtesse az iskoláikat. Pásztó polgármestere a kormányinfóból értesült arról, hogy az az iskola, amit tavaly szeptembertől ismét a település működtet, mert a KLIK nem költött rá, szóval ez a pásztói iskola az államé lesz. Vagy: az állam fogja működtetni és ezért pénzt kér az önkormányzattól.

50 ezer forint krétára és papírra

Saját keretet kapnak az iskolák a mindennapi eszközök beszerzéséhez. Ha elfogy, újratöltik. Erről az Oktatási Államtitkár beszélt Híradónknak. A KLIK helyett 57 köznevelési központot hoznának létre, önálló költségvetési szervként, vagyis az egyetemek működésére hasonlítanának. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez csak figyelemelterelés, valójában a KLIK-et mentik át, csak más formában.

25 ezer tanár sztrájkolt egész nap

25 ezer tanár csatlakozott az egész napos sztrájkhoz, vagyis minden ötödik pedagógus nem tanított. A Pedagógusok Szakszervezete szerint sikeres volt az akciójuk, a minisztérium viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanárok nagy többsége dolgozott. A munkabeszüntetéshez csatlakoztak a szociális ágazat dolgozói, Budapesten reggel forgalomlassító tiltakozás is volt, sok helyen a diákok is támogatták a sztrájkoló tanáraikat.

Két órás sztrájkot tartottak a tanárok

Üres termek, tömött tanári szobák. Volt, ahol szinte az egész tanári kar felfüggesztette a munkát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett két órás figyelmeztető sztrájk idejére. A sztrájkoló tanárok egy része érettségi megbeszélést tartott, de volt ahol már a következő sztrájkra készültek. Az oktatási államtitkár szerint az újabb tiltakozás nem a tárgyalások kudarcát jelenti. Palkovics László szerint teljesen rendben van, hogy a szakszervezetek sztrájkot hirdetnek.
 

Tanársztrájk: vita a gyerekek felügyeletéről

Mit kell kötelezően biztosítani a tanársztrájk idején? Erről alakult ki vita az oktatás irányítói és a munkabeszüntetés szervezői között. A miniszter és az államtitkár is azt kéri: minden iskolában legyen felügyelet a sztrájk alatt. A jövő pénteki kétórás akció idején ezt mindenhol biztosítják - ígérte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az április 20-ai egész napos munkabeszüntetés szervezői szerint így viszont a sztrájk nem lenne valódi, ezért ők tankerületenként csak egy iskolát jelölnének ki, ahol vigyáznának a gyerekekre.

Korszerű tudás: mi az a digitális korban?

A magyar közoktatást folyamatos tiltakozások, tüntetések bírálják. Ettől most szeretnénk elszakadni. Nyilvánvaló, hogy minden szülő azt szeretné, hogy gyerekei korszerű, használható és versenyképes tudást kapjanak az iskolában úgy, hogy testileg-lelkileg, önmagukban bízva kezdhessék felnőtt életüket. De mi a korszerű tudás? Mi ennek a tartalma?

 

Oktatási tiltakozás: lesz változás?

200-nál több iskolában tiltakoztak szerdán a kormány oktatáspolitikája ellen. És persze további akciókat terveznek, ha nem sikerül olyan kormánypolitikussal tárgyalni, akinek a tiltakozók szerint megfelelő pénzügyi és politikai felhatalmazása van ahhoz, hogy amit megtárgyalnak, azt érvényesíteni is tudja.

Tanítanék: tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen

Több ezer diák és tanár döntött úgy szerda reggel, hogy részt vesz, a Tanítanék elnevezésű mozgalomban. Ezzel tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen. A legtöbben a tananyag mennyiségével és az arra szánt idővel nem értenek egyet. Úgy tudjuk ennek nem mindenhol örültek.

PUKLI: „Ennek lesz nyomatéka”


szerző:
2016.03.30. 15:46
PUKLI: „Ennek lesz nyomatéka”

A budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban sok más iskolához hasonlóan szerdán elmaradt az első óra. A tanárok, szülők és diákok mind az iskola előtt gyülekeztek. A diákok szolidaritásukat fejezték ki. A szülők nemtetszésüket. Élőlánccal kerítették körbe az iskolát, így mutatva, hogy összefognak az oktatás jövőjéért.

​Hogyan élték meg az egy órás tiltakozást? Várjuk fotóikat, beszámolóikat!

Több mint 150 intézmény dolgozói jelezték előre, hogy felfüggesztik szerdán a munkát és az iskolák elé vonulnak egy órára. Ha Önöknél is leállt az élet 8 és 9 között, írják meg erről beszámolóikat az rtlhirek(kukac)rtl.hu címre, vagy töltsék fel fotóikat, videóikat a www.rtlklub.hu/hirek oldalon. Köszönjük!

„50 ezer ember nem viccel”

A negyven-ötvenezer fős tömeg nem viccel, így reagált Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke a miniszterelnök szavaira. Orbán Viktor szerdán azzal reagált a március 15-én bejelentett sztrájkra, hogy azt tréfának vélte. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, a munkabeszüntetést hirdető Pukli István a Köznevelési Kerekasztalnál tárgyalhat. Ha pedig személyesen vele akar beszélni, lakossági fórumán várja az igazgatót.

Orbán: vicces a tanárok ultimátuma

Tréfásnak tartja a miniszterelnök, hogy a tanárok keddi tüntetésén bocsánatkérésre szólították fel a közoktatás állapota miatt. Orbán Viktor a Népszabadságnak beszélt erről. Sajtófőnöke pedig kérdésünkre viccesnek nevezte a tüntetők ultimátumát. A tiltakozásban résztvevő tanárok egy órás munkabeszüntetést tartanak március 30-án, ha nem teljesítik a követeléseiket. Az RTL Híradó által megkérdezett munkajogász szerint ehhez minden joguk megvan - ha gondoskodnak a gyerekek felügyeletéről.

Bírálja a központosítást az EB

Több ponton is kritizálta a magyar közoktatást az Európai Bizottság friss országjelentése. Brüsszel szerint a központosított rendszer rugalmatlan lehet, és megnehezítheti az iskolák pénzhez jutását. A kormány által összehívott Köznevelési Kerekasztalnál viszont úgy látják, hogy mindenképpen szükség van a KLIK-re. De arról beszéltek, hogy nyárra teljesen átalakítják.

Közoktatás: Kormánnyal vagy kormány nélkül?

A közoktatási zűrzavarban most az a helyzet, hogy van egy kerekasztal, amit a minisztérium működtet számtalan szervezet közreműködésével. Neve: Köznevelési Kerekasztal. Vannak szakszervezeti sztrájkbizottságok, amelyek a kormány válaszát várják, és ennek függvényében döntenek az esetleges sztrájkról. És van egy Civil Közoktatási Platform, ugyancsak sok résztvevővel. A kormány és a civilek kerekasztala között nincs átfedés. Vagy ide vagy oda. Ki itt, ki ott. A Magyarul Balóval műsorában összeült a két kerekasztal egy-egy szereplője: Horváth Péter gimnáziumi igazgató és matematika-fizika tanár Győrött, valamint a lényegében kötelező jellegű Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Ő a Köznevelési Kerekasztalra jár. Miklósi László gimnáziumi tanár és a Történelemtanárok Egyesületének elnöke, ő a civil kerekasztalra jár.

A kormány nélkül keresik a közoktatás jövőjét

Két gimnáziumi tanár. Egyikük a hivatalos Köznevelési Kerekasztalnál a Nemzeti Pedagóguskar elnökeként képviseli a tanárokat, másikuk Civil Oktatási Platformot kezdeményezett, ahol a kormány nélkül keresik a közoktatás jövőjét. Két asztal mellett tárgyalnak ugyanarról, személyesen még nem találkoztak itt vitatkoznak először: Horváth Péter és Miklósi László.

Nem ad jegyeket, így tiltakozik egy tanár

Nem ad jegyeket, és nem pontozza a dolgozatokat. Így sztrájkolna március 15-től a budapesti Szent István Gimnázium egyik tanára. Szalayné Tahy Zsuzsa azt mondta az RTL Híradónak, azért döntött így, mert egyre nehezebben tudják szakszerűen megtartani az órákat. A tanárnő azt követeli, hogy állítsák vissza a 2008-as Nemzeti Alaptantervet.

Fókusz 2016-02-29


szerző:
2016.02.29. 18:55
Egész osztályok hiányoztak az iskolákból

Becslések szerint több ezren hiányoztak hétfőn az iskolákból országszerte. Egész osztályok maradtak otthon az úgynevezett „Nem leszek suliban” tiltakozó akció miatt, amit a szülők szerveztek a Facebookon, hogy felhívják a figyelmet az oktatási rendszer problémáira. Sokan alternatív programokat is szerveztek a diákoknak erre a napra, de valaki például azt posztolta a közösségi oldalán, hogy otthon palacsintát süt.

Ezt csinálták azok, akik ma nem mentek suliba

Becslések szerint több ezren hiányoztak hétfőn az iskolákból országszerte. Egész osztályok maradtak otthon az úgynevezett „Nem leszek suliban” tiltakozó akció miatt, amit a szülők szerveztek a Facebookon, hogy felhívják a figyelmet az oktatási rendszer problémáira. Sokan alternatív programokat is szerveztek a diákoknak erre a napra, de valaki például azt posztolta a közösségi oldalán, hogy otthon palacsintát süt.

Fókusz 2016-02-26


szerző:
2016.02.26. 18:55
HORGAS ESZTER:

„Nem leszek suliban!” - egy felhívás, amihez már huszonötezernél is többen csatlakoztak. Horgas Eszter nem csak édesanyaként, de óraadó tanárként is érintett a közoktatásban. Elmesélte mit gondol a mozgalomról és hogyan látja iskolás lányának jövőjét.

Nem érheti hátrány a kimaradó diákokat

Már 25 ezren jelezték, hogy hétfőn nem megy a gyerekük iskolába, így állnak ki a szülők az oktatási rendszer ellen tiltakozó tanárok mellett. Rétvári Bence parlamenti államtitkár ugyanakkor azt mondja, nem helyes, hogy a gyerekeket használják fel az akcióhoz.

Az ő börükre megy: diákok az oktatásról

Szó szerint áll a bál a közoktatás körül, mivel patthelyzet van: a kormány népes kerekasztalt működtet, ezt a szakszervezetek és mások bojkottálják, beindult egy alternatív kerekasztal, mindezzel párhuzamosan sztrájkbizottságok várnak az oktatási kormányzat válaszaira.

KLIK: Nem szívesen állnak szóba sem a tanárokkal, sem a beszállítókkal

Van egy tanár, akinek nem utalta el a fizetését a KLIK, és hiába reklamált, válaszra se méltatták. Van egy úszóegyesület, amelynek nagyon sok pénzzel adós a KLIK, de velük sem állnak szóba. Szóval van ez a hatalmas szervezet, amelynek a vezetője láthatóan kerüli a nyilvánosságot, a munkatársai pedig sokszor kerülik, hogy egyenes válaszokat adjanak az iskolák, a tanárok vagy a beszállítók problémáira. De az újságírók is ugyanezt tapasztalják, amikor kérdeznek a mammutszervezettől. Bár minket most hatalmas meglepetés ért: hogy, hogy nem, a KLIK vezetője leült, hogy interjút adjon Serdült Szilviának.

Kiszorítósdi a tankönyvpiacon

A tönkreközpontosított magyar közoktatás egyik jellemzője az államosított és összezsugorított tankönyvkiadás. Az állam azt mondja, fokozatosan bevezeti az ingyenes tankönyveket, ezzel évi 15 milliárdos kiadástól óvja meg az adófizetőket. Az új tankönyvek bírálói a minőséget kifogásolják. De erősen. És nem értik, hogyan lehet gyerekeken tesztelni tankönyveket. A tankönyvkiszorítósdinak van piaci-pénzügyi része és van tartalmi-minőségi része.

Kósa: a 17 milliárdos tartozás nem jelentős

Azért hozták létre, hogy ne legyen adóssága az iskoláknak, mégis több milliárdos tartozást halmozott fel a KLIK. Az iskolafenntartó központ működése ellen hónapok óta tiltakoznak tanárok, mert nem biztosítja az oktatáshoz szükséges feltételeket.

Diákolimpikonok szóltak vissza a miniszternek

Ne velük példálózzon a miniszter, és ne használja őket propaganda célokra - ezt mondták Híradónknak diákolimpikonok Balog Zoltán egyik Facebook bejegyzése kapcsán. A miniszter ugyanis az egyik diákolimpikonnal készített szelfije alá fehéringes, a világ élvonalában lévő magyar diákokról írt.

Egyre nagyobb a tanárok mozgalma, utánajártunk mi is a probléma valójában

Kockás ing! Mostantól nem ugyanazt jelenti, ha valaki ebben indul iskolába, tanulni vagy tanítani. A kockás ing jó példája annak, hogyan fog össze egy ország egy mindenkit érzékenyen érintő ügy érdekében. Pénteken elöntötték a közösségi oldalakat a kockás egyenruhás osztályfényképek, újabb virtuális sortüzet zúdítva azokra a döntéshozókra, akik felelősek a magyar oktatás jelenlegi állapotáért.
 

Fókusz 2016-02-19


szerző:
2016.02.19. 18:55
Már a diákok is kockás inget vesznek fel

Kockás ingbe öltözött tanári kar, diákok, szobrok. Egyre többen tiltakoznak a kormány oktatáspolitikája ellen úgy, hogy kockás inget vesznek fel. És újabb megmozdulásokat szerveznek. Egyre több szülő csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, hogy február végén egy nap nem engedik iskolába a gyereküket. Lázár János miniszter ezt zsarolásnak nevezte.

Palkovics László: csődgondnok vagy béketeremtő?

A magyar közoktatás totális központosítása nyomán, évek folyamatos – és eredménytelen – pedagógus tiltakozásai után egy miskolci gimnázium nyílt leveléhez több száz iskola csatlakozott. A közoktatásért felelős államtitkárt felmentették és helyére kinevezték Palkovics Lászlót, aki eddig a felsőoktatásért felelt, most már a teljes magyar oktatásért az óvodától az egyetemig. Magyarul: feladatát tekintve oktatási miniszter, beosztása államtitkár. Szombaton tömegtüntetés volt Budapesten. Most, egy sztrájkbizottság tárgyal a minisztérium egy másik államtitkárával egy 25 pontos követelésrendszerről, az oktatási kerekasztal vagy folytatódik, vagy nem, a tanárok viszont saját kerekasztalt szerveznek.

Esernyők és öt perc csend a tanártüntetésen

Nem a múlt héten kezdődött a tanárok elégedetlenkedése. A pedagógusok első tüntetéseit idéztük fel, kerestük a választ arra, miért mentek el ennyien, hogy mitől lett kritikusan nagy létszámú a tömeg és arra kérdeztünk rá, hogy tágabb értelemben vett értelmiség ügyének is tekinthető-e az oktatásügy. Anyukák, apukák, szimpatizánsok, nem csak diákok és tanárok beszéltek a Fókusznak, miközben vonultunk a tüntetőkkel.

SZOLIDARITÁS: New Yorkban is a magyar oktatásért tüntettek

A New York-i magyarok szolidaritásukról biztosították azokat a pedagógusokat, diákokat és civileket, akik szombaton a Kossuth téren tüntettek a magyar közoktatás helyzetének javításáért. A tüntetők közel kéttucatnyian voltak, táblákat és transzparenseket tartottak a kezükben, miközben azt skandálták, hogy "Veletek vagyunk".

Pedagógusok tüntettek a Kossuth téren

Megtelt a Kossuth tér. A zuhogó eső ellenére több ezren tüntettek a közoktatásért. A pedagógusok mellett tanulók, szülők és több szakszervezet is szót emelt. A Pedagógus Szakszervezet 25 pontos követelésben fogalmazta meg, hogy mit várnak a jelenlegi rendszertől. A szervezet elnöke azt mondta, a fél és látszatmegoldások már nem elegendőek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint pedig, ha más megoldás nincs, sztrájkra szólítanak fel mindenkit.

Több ezren tüntettek a közoktatásért

Megtelt a Kossuth tér. A zuhogó eső ellenére több ezren tüntettek szombaton a közoktatásért. A pedagógusok mellett tanulók, szülők és több szakszervezet is szót emelt. A Pedagógus Szakszervezet 25 pontos követelésben fogalmazta meg, hogy mit várnak a jelenlegi rendszertől. A szervezet elnöke azt mondta a fél és látszatmegoldások már nem elegendőek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pedig azt mondta, ha más megoldás nincs, sztrájkra szólítanak fel mindenkit.


 

A magyar oktatás valóban a káosz felé tart?

Alattomos félelem a tanárikban, óriási nyomás az iskolai dolgozókon, általános elégedetlenség a diákok körében, de mindezt az intézmény falai között tartották. Egészen eddig csend és hallgatás uralkodott az iskolákban.

Fókusz 2016-02-12


szerző:
2016.02.12. 18:55
Nincs egyezség, tüntetnek a pedagógusok

Hiába tárgyaltak pénteken a minisztériummal a követeléseikről, mindenképpen utcára megy a Pedagógusok Szakszervezete. Azt mondják, a gyerekek jövője a tét, többek között a tananyag csökkentéséért, a szabad tankönyvválasztásért tüntetnek szombaton, a Kossuth téren.

Nem elégedettek a tiltakozó gimnáziumok

Nem fogadják el az oktatási kerakasztalt a tiltakozó gimnáziumok. Kitartanak amellett, hogy teljesen új közoktatási törvényre és valódi, rendszerszintű változásra van szükség, nem pedig finomításokra. Levelük szerint a megkezdett tárgyalások csak arra jók, hogy lecsendesítsék a közvéleményt. A kerekasztal kedden alakult, és akkor még úgy tűnt, közeledtek az álláspontok a tiltakozók és a kormány képviselői között. Kiderült például, hogy nagyobb önállóságuk lehet az iskoláknak.

Hiába figyelmeztették, nem fizetett a KLIK

Már december elején levelet küldött a Tigáz, figyelmeztetve, hogy kikapcsolják a gázt a gyönygyöstarjáni iskolában, ha nem fizetnek. A pénz azonban csak hétfőn érkezett meg, miután pénteken csakugyan elzárták a vezetéket, és a hír bejárta a médiát. A gyerekek emiatt nem mehettek hétfőn iskolába.

Menesztették a közoktatási államtitkárt

Menesztik a köznevelési államtitkárt, Czunyiné Bertalan Juditot. Helyét a felsőoktatási államtitkár, Palkovics László veszi át. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint nem az oktatást ért kritikák miatt távozik a posztról, hanem - ahogy fogalmaz - új feladatmegosztás kell a köznevelésben.

Orbán: jó irányba halad az oktatás

Nem szabad visszamenni oda, ahonnan elindultunk - így reagált a miniszterelnök az oktatást ért kritikákra. Orbán Viktor az állami rádióban beszélt erről péntek reggel. Azt mondta, 2010-re csődbe jutott az oktatás, ezen kellett változtatniuk, és szerinte jó irányba haladnak.

Közoktatás: kerekasztal/sztrájk?

A központosított közoktatás 3 év alatt alighanem központosított romhalmaz lett. Nem egyes, azonosítható gondok vannak, hanem a rendszer egésze recseg-ropog, nagyon sok pedagógus és egyre több szülő és diák szerint is. A két nagy pedagógus-szakszervezet elnökeit kérdeztük a témában.

Tüntetők a miniszter túltolt biciklijéről

A balhékeresés nem vezet eredményre, így reagált Lázár János miniszter a pedagógusok szerdai tüntetésére. Azt mondta, a korábbi oktatási rendszer visszaállítása lehetetlen. Szerinte az egyetlen megoldás, ha tárgyalóasztalhoz ülnek. A pedagógus szakszervezeteknél viszont azt mondják, a tüntetésekre épp azért van szükség, mert a kormány nem hallgatta meg őket.

Naponta akár 80 ezret is kaphattak a szakértők

50 és 80 ezer forint között kerestek naponta a kormány oktatási reformjának szakértői - ezt állítja Hadházy Ákos LMP-s politikus, aki feljelentést tesz az Oktatási Hivatal által kiírt milliárdos tenderek ügyében. A Hivatal elnöke azt mondja, nem volt elég kormánytisztviselő a feladatra, ezért kellett a több száz külső szakértő segítsége, végül viszont csak a szerződés szerinti összeg felét költötték el, igaz feleannyi munkáért.

Két nagy pedagógus-szakszervezet vezetőit kérdezzük: akarnak-e és miről tárgyalni a kormánnyal?

Dermesztően lassan, de végre elérte az oktatási kormányzat ingerküszöbét a közoktatás csődje. Mosolyoffenzíva és kerekasztal-show következik a diákokat és a szülőket is mozgósítani igyekvő országos tüntetéshullám közepette.

20 év a közoktatásban: egy kettészakadt magyar társadalom

A cigány fiatalok közül többen járnak középiskolába, ám egyidejűleg sokkal többen hagyják el a közoktatást, mint 20 évvel ezelőtt. A nagy esélykülönbségek cigányok és nem cigányok között középiskolás korban alakulnak ki.

A magyar társadalom középiskolás korban szakad ketté

Ma minden ötödik cigány fiatal érettségizik és százból öten egyetemre mennek. Az elmúlt huszonöt év közoktatása annyit ért el, hogy középiskolás korban szakad ketté a magyar társadalom a tudáshoz hozzáférő és a végzettség híján tartós szegénységre ítélt emberekre.

Közoktatás: tömeges tiltakozás

Mai vendégeinkkel január 8-án elkezdtünk egy alaposabb beszélgetést a központosított magyar közoktatás helyzetéről az után, hogy a miskolci Herman Ottó gimnázium tantestülete a miniszternek írt nyílt levélben részletezte a tanárok sokféleképpen tarthatatlan helyzetét, hangsúlyozva, hogy féltik a diákokat. Ezt a beszélgetést folytatjuk most: Hámori Veronika 15 évig vezette az ország legsikeresebb iskoláját, a budapesti Fazekas Mihály gyakorló általános iskolát és gimnáziumot, Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó gimnázium tanára és Szüdi János oktatáskutató.

Romló közoktatás: besokalltak a pedagógusok

Elég volt – mondja a pedagógusok egyre nagyobb része. Elég volt az iskolai nyomorból, a kimerültségből, a színvonaltalan kísérleti tankönyvekből, s abból, hogy a diákok egy dilettáns oktatási kísérlet alanyai. Egy miskolci gimnázium tanárai nyilt levélben tiltakoznak, s ezt egyre többen támogatják. Folytatjuk a beszélgetést a közoktatás konokul romló helyzetéről.

Közoktatás: más világok?

Radikálisan másképpen látja a közoktatás és főleg a benne dolgozók helyzetét a kormány illetve a pedagógusokat tömörítő szakszervezetek. Annyira másképpen, hogy vendégünk, Czunyiné Bertalan Judit, a közoktatásért felelős államtitkár nem vállal vitát második vendégünkkel, Galló Istvánné szakszervezeti vezetővel.

KLIK – Vállalkozók réme lett az állami mamutszervezet

Több millió diák és szülő mindennapjaira van hatással. Több tízezer tanár életét határozza meg. Az ország legnagyobb munkáltatója. Elképesztő mennyiségű adófizetői pénzből működik: 524 milliárd forintból. És rengetegen fogják a fejüket miatta. A KLIK-ről már sok mindent elmondtunk a Házon kívülben, de arról, hogy a szervezet fizetni sokszor nemigen szeret, még nem beszéltünk. Mert a KLIK rossz adós: lássuk, miért nem hajlandó már sok vállalkozás szállítani az iskoláknak.

Siklós visszavette az iskolákat a KLIK-től

Visszavette az iskolákat a siklósi önkormányzat a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól, mert számításaik szerint tízmilliókkal kevesebből működtethető így a helyi közoktatás. A polgármester véleménye szerint négy éven át a KLIK-nek befizetett pénz egy részét máshol osztották szét, illetve a túlfoglalkozatás vitte el.

Iskolák állítják össze a tankönyvcsomagot

Újra az iskoláknak kell összeállítaniuk a diákok tankönyvcsomagjait, a Könyvtárellátó a kiszállításért felel. A köznevelésért felelős államtitkár szerint a szortírozásban is segítenek majd, de az általunk megkérdezett iskolaigazgató azt mondja, még így is több feladatuk lesz a tankönyvfelelősöknek, mint korábban.

Volt egy magyar közoktatás, az elmúlt öt évben lett egy másik

A radikális átszervezés és központosítás erősen ellentmondásos. A lényeg: létrejött egy KLIK nevű központi szuperintézmény, amely 3 ezer iskola működéséért és több mint egy millió diák oktatásáért felel, egy monstrum, amely 120 ezer pedagógus és 30 ezer iskolai alkalmazott munkáját irányítja. Vendégünk a KLIK-ért is felelős köznevelési államtitkár, Czunyiné dr. Bertalan Judit.

Magyarul Balóval 15-04-09

Magyarul Balóval: Kréta kell? Írjon kérvényt! Hiába. Ahogyan egészségügyre, úgy közoktatásra is rendre egyre kevesebbet költ Magyarország. Túlközpontosított rendszer, túlterhelt és túlellenőrzött pedagógusok túlórapénz nélkül. Gyengülő eredmények, biflázás. Viták az oktatás minőségéről, a tankönyvekről, a pedagógusbérekről. De akkor miért beszél sikerekről az államtitkár?

Kréta kell? Írjon kérvényt! Hiába

Ahogyan egészségügyre, úgy közoktatásra is rendre egyre kevesebbet költ Magyarország. Túlközpontosított rendszer, túlterhelt és túlellenőrzött pedagógusok túlórapénz nélkül. Gyengülő eredmények, biflázás. Viták az oktatás minőségéről, a tankönyvekről, a pedagógusbérekről. De akkor miért beszél sikerekről az államtitkár? Este 21.30-tól kiderül az RTL II-n!

Kevesebben járhatnak majd gimnáziumba?

Kevesebb diák tanulhatna gimnáziumban, ha megvalósul a 2015-ös költségvetési tervezet- ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke mondta Híradónknak.
 

Még titok a közoktatási törvény tervezete

A héten biztosan nem hozza nyilvánosságra a kormány az új közoktatási törvény koncepcióját.

Legalább 16 éves korig kell iskolába járni

3 éves kortól kötelező lenne az óvoda, 7-től 16 éves korig pedig az iskola az új közoktatási törvénytervezet szerint.

Perli a kormányt, mert tudatlan maradt

Kárpótlást követel egy 15 éves ausztrál fiú, mivel analfabéta maradt és a számokat sem ismeri, noha tíz éve vesz részt a közoktatásban.

Adoptáljon tantermet, mentsen iskolát!

Örökbe adnák az anyagi gondokkal küszködő intézmény tantermeit is, hogy így segítsenek.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való