KERESÉS search-close

költő

42 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "költő"

Költői magaslatok és emberi gyarlóságok – Petri György a XXI. században!

Politikus, ellenzéki, szamizdat költő volt – mondják róla pályatársai. Petri György néha tudatosan trágár módon írta meg, mitől rossz a rendszer a XXI. században.

Történelmi tévhitek: miket nem tudunk Petőfi Sándorról?

Valóban két menyasszonya is volt, és nem is a segesvári csatában esett el? Petőfiről állítólagos szépunokája mesél a Fókuszban. És mutatjuk azt is, mit szólnak a mai fiatalok a Petőfi versekhez rap-stílusban?

Grecsó Krisztián: „Nem szégyen gyengének lenni”

Fél évre eltűnt a nyilvánosság elől Grecsó Krisztián - ennyi idő telt el a betegsége felfedezése és a kezelések vége között. Grecsó Krisztián korábban nem érzékenyült volna el a kamera előtt. Azt mondja, túl céltudatos volt ahhoz, hogy elgyengüljön. Ahhoz is, hogy bevallja, beteg. Ám ma már azt mondja, erről igenis beszélni kell: azért is, hogy az egészségesek tudják, hogyan lehet segíteni. Az író az RTL Híradónak mesélt először kamera elé ülve a szenvedésről, az élet szeretetéről, nos és arról, miért baj, ha a betegeket hibáztatják állapotukért. Stábunk épp abban a pillanatban érkezett, amikor egy rég várt telefonhívást kapott.
A Híradó riportját ide kattintva nézheti meg.

Elhunyt Tandori Dezső


szerző:
2019.02.13. 20:23
Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában, szerda hajnalban meghalt Tandori Dezső író, költő, műfordító. A hírt a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia közölte a család nevében.

Meghalt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő

A nemzet művésze 89 éves volt. Haláláról a család tájékoztatta az állami hírügynökséget. Kányádi Sándor a romániai Nagygalambfalván született. Bár tanári diplomát szerzett, soha nem tanított. Érdemeit rengeteg díjjal ismerték el. 2009-ben megkapta például a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Elhunyt Kányádi Sándor


szerző:
2018.06.20. 12:20
Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten, életének 90. évében.

Bajban van Faludy György özvegye?

Aggasztó hírek jelentek meg a Blikkben a Kossuth-díjas magyar költő özvegyéről, Faludy Fannyról három évvel ezelőtt. A nő hosszú évek után először törte meg a csendet és reagál a róla megjelent pletykákra.

A múzsa visszakapja költőjét?

Mariann egykori szerelmét, Gábort szeretné visszahódítani. A költő fiú a saját verseivel hódította meg Mariannt, és romantikus költeményeivel egyből belopta magát a hölgy szívébe. Mariann összeomlott, mikor a fiú egyik pillanatról a másikra eltűnt az életéből, és a mai napig sem tudta kiszedni belőle a szakítás okát. Hőn reméli, hogy ezúttal sikerrel jár…

Nők a kortárs irodalomban


szerző:
2017.09.06. 09:18
Nők a kortárs irodalomban

Sokan azt hiszik, nagy költőink feleségei, barátnői csak múzsák voltak, pedig ez nem így van. Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője és Kemény Zsófi, slammer, költő mesél a modern irodalomról, a slam poetryről és a nők jelentőségéről az irodalomban.

Családi kör - kis akcentussal

Magyarul mondtak verset Magyarországon dolgozó nagykövetek. 13 diplomata Arany János Családi kör című versét szavalta el, hogy így népszerűsítsék a 200 éve született költőről szóló kiállítást. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Pröhle Gergely - aki korábban berlini és berni nagykövetként is dolgozott - kérte fel volt kollégáit. Kiderült, hogy a külföldi nagykövetek ismerték is Arany János több versét.

Portré 2017-01-15


szerző:
2017.01.15. 23:45

Meghalt Leonard Cohen!


szerző:
2016.11.11. 17:25
Meghalt Leonard Cohen!

A szomorú hírt magyar idő szerint péntek hajnalban jelentették be a kanadai költő-dalszerző-zenész Facebook oldalán. Cohen az utóbbi években tudatosan várta a halált, tizennégy stúdióalbumából az utolsó  egyfajta elbúcsúzás is volt. Leonard Cohen nyolcvankét éves volt.

Összehoztuk! Egy kislány álma teljesült!

Biztos emlékeztek még arra, hogy pont egy évvel ezelőtt a Fókusz kamerái jelennek voltak annál a nagy találkozásnál, amely Varró Dani és a kis rajongója között esett meg. A Hungary’s Got Talent egyik versenyzője, Zsófi igaz csak öt éves volt akkor, de hihetetlen módon tudott szavalni és mindenkinek mosolyt csalt az arcára. És mit szólt mindehhez a költő? Nézzétek!

Eltemették Csoóri Sándort

Több százan kísérték el utolsó útjára Csoóri Sándort. A Kossuth- díjas költőt az óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra. A temetésen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök és több ismert jobboldali politikus. Csoóri Sándor 86 éves volt.

Tudatosan készült a halálra

Meghalt Birtalan Balázs író, költő, ismert melegjogi aktivista. Három éve küzdött daganatos betegséggel, januárban internetes blogjában írta meg, hogy menthetetlen.  Tudatos készülése a halálra nagy visszhangot váltott ki a világhálón, több százan biztatták és szorítottak neki, hogy meggyógyuljon. Birtalan Balázs 46 éves volt.

A sorozat eddigi legszebb idézete következik

Számtalan idézetet, szerelmes verset, monológot hallhattunk már a sorozatban. Szulejmán szívhez szóló búcsúztatója, szerintünk, az egyik legszebb. Emlékeztek rá?

Irodalmi est a Portréban!


szerző:
2016.02.05. 14:42
Irodalmi est a Portréban!

Évi vendége, Lackfi János volt. Író, költő, ma már hat gyermek édesapja, és nem mellesleg ifjú nagypapa.

Fókusz 15-07-16


szerző:
2015.07.16. 19:25
Fókusz 15-07-16

Fókusz: Petőfi-rejtély - Tényleg a költő csontjait temetik el pénteken, vagy soha nem látott botránynak lehetünk szemtanúi? Határokon át - Kik és hogyan kelnek át a szerb-magyar határon? Tényleg átverik a menekülteket útközben? Megdöbbentő emberi sorsok testközelből. Újabb katasztrófa? - Hamarosan beköszönt a jégkorszak? Mi az igazság az ukrán napfizikus állításaiból, melyek nemrég láttak napvilágot a nemzetközi sajtóban?

A Petőfi-rejtély nyomában


szerző:
2015.07.16. 19:00
A Petőfi-rejtély nyomában

A Fókusz évek óta követi a Petőfi Sándor állítólagos csontváza körül zajló vitát. Ezúttal a péntekre meghirdetett temetésre készülünk. Petőfi Sándor vélelmezett maradványait aznap délután a Megamorv-Petőfi bizottság helyezné örök nyugalomra. Azonban van, aki szerint ez képtelenség.

„Ha tehettem volna, nem ezt az életformát választom”

Az unalmas oroszóráknak köszönheti a nyelv szeretetét. Dr. Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító Barabás Évivel beszélgetett.
 

Utcára került Faludy György hagyatéka?

Aggasztó hírek jelentek meg a Blikkben a Kossuth-díjas magyar költő özvegyéről, Faludy Fannyról. A nő hosszú évek után most először megtöri a csendet és reagál a róla megjelent pletykákra. Dörmer Csaba és Polyák Alexandra riportja.

Tönkrement Faludy György özvegye?

Aggasztó hírek jelentek meg a Blikkben a Kossuth-díjas magyar költő özvegyéről, Faludy Fannyról. A nő hosszú évek után most először megtöri a csendet és reagál a róla megjelent pletykákra. Dörmer Csaba és Polyák Alexandra riportja.

Tényleg Petőfi Sándort találták meg Szibériában?

Az elmúlt napokban újra fellángolt a vita, hogy tényleg a nemzet költőjének a csontjait találták-e meg Szibériában 1989-ben. Egy új vizsgálat szerint a csontokban lévő DNS egyezik a Petőfi család ma élő leszármazottjainak vérmintáival. Jász Zoltán riportja.

MEGTALÁLTUK: Petőfi még ma is élő rokonát!

A 70 éves Babi néni igazán büszke származására, felmenőitől pedig nagyon sok érdekes információt hallott a magyarok egyik legnagyobb költőjéről!

Flóra titokzatos szerelme


szerző:
2015.02.10. 23:10
Flóra titokzatos szerelme

Gimnazistaként tanultunk József Attiláról és Illyés Gyuláról. Elhangzott, hogy a két költő ugyanazt a nőt, Flórát szerette – olvastuk a verseket is.  Tananyag volt, csak papír. A költészet olyan távol volt a mi szerelmeinktől, mint a szobrok az élő emberektől, és legyünk őszinték: a költőket is szobroknak láttuk. Mintha nem mindennapi emberek lettek volna, hétköznapi érzelmekkel, hétköznapi gondokkal - és szerelmekkel.

Flóra és a három költő története

Gimnazistaként tanultunk József Attiláról és Illyés Gyuláról. Elhangzott, hogy a két költő ugyanazt a nőt, Flórát szerette – olvastuk a verseket is. Tananyag volt, csak papír. A költészet olyan távol volt a mi szerelmeinktől, mint a szobrok az élő emberektől, és legyünk őszinték: a költőket is szobroknak láttuk. A tankönyvekben ugyanaz a hivatalos, jól ismert néhány fotó nézett vissza ránk.

Írók, költők kézzel írt szavai, tartós élelmiszerért cserébe

Egy újságíró kezdeményezésére csaknem 60 magyar művész vállalta, hogy egy szót, vagy néhány mondatot ír egy-egy ív papírra, amit az érdeklődők tartós élelmiszerrel, például konzervvel, rizzsel vagy tésztával vehetnek meg.
 

Radnóti Miklós élete és halála

Senki sem tudja, hogyan halt meg. Hogy egyáltalán meghalt-e akkor. Aki ki akarta deríteni az igazságot, az gyanús körülmények között meghalt. Eltűnt kéziratok és egy váratlanul előkerült napló. Eltitkolt szerelem és egy kép története. Eltusolt tömeggyilkosság és háborús bűnösök díszsírhelyen.
 

Véres és bonyolult történet Radnóti Miklósról

Egész életében azzal gyötörte magát, hogy bár vétlen, de ő testvér- és anyagyilkos. Kereskedőnek szánták, de költő lett. Felesége 70 évig hallgatott. Semmi sem biztos, amit a költő szerelméről és haláláról tanultunk. Ki gyilkolta meg Radnótit és mi lett a sorsa? Hol nyugszanak a bűnösök?
 

Új szerepben Rambo: verset szaval az akcióhős

Rambo egyértelműen újjászületett, az év eddigi legnagyobb internetes poénja, a Gáti Oszkár hangján verset szavaló Sylvester Stallone. Már félmilliónál is többen látták. A videó alkotójának tanárok írnak, a videót középiskolában elemzik.

Tehetséges költő sepri az utcákat

Szeptemberben több verse is megjelent a Kisalföld című napilapban Tölgyesi Géza, soproni utcaseprőnek.

Elhunyt Mészöly Dezső


szerző:
2011.10.12. 15:15
Elhunyt Mészöly Dezső

Elhunyt Mészöly Dezső; a Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító életének 94. évében rövid betegség után kedden halt meg.

Tranströmer kapta az irodalmi Nobelt

Tomas Tranströmer svéd költőnek ítélték oda a 2011. évi irodalmi Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Akadémia csütörtökön Stockholmban.

Portré 11-08-28


szerző:
2011.08.29. 02:20
Portré 11-08-28

Portré: Laár András lehengerlő stílusával, szenzációs humorával fűszerezve mesél szüleiről, gyermekkoráról, és az első porszívőcsöves csillagászati élményéről a Portréban.

Kosztolányi és a kisilonka játék

Egy viharos viszony, melyben voltak boldog lopott fél órák, gyönyörű szerelmes levelek és rengeteg szenvedés. Kosztolányi megkésett szerelme a XXI. században.

Gibber: A művészek Facebookja


szerző:
2011.06.10. 14:56
Gibber: A művészek Facebookja

A GIBBER.HU egy merőben új kulturális közösségi oldal, ahol a szerzők szabadon publikálhatják műveiket.

Gyurkovics-emlékkiállítást rendeznek Budapesten

A Kosstuh-díjas író emléke előtt tisztelegő művészek kiállítást rendeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Meghalt Benyhe János


szerző:
2010.10.23. 16:40

Pokolbéli víg emlékeik


szerző:
2010.09.26. 16:22
Pokolbéli víg emlékeik

Faludy Györgyre barátai, tisztelői, kollégái emlékeznek vasárnap este a Nemzeti Színházban.

Verselők versenye a Balatonnál


szerző:
2010.09.01. 13:25
Verselők versenye a Balatonnál

A kisiskolásoktól a nyugdíjasokig bárki jelentkezhetett, két saját magyar művel.

Különös játék egy különös házasságban

Egy viharos viszony, melyben voltak boldog lopott fél órák, gyönyörű szerelmes levelek és rengeteg szenvedés. Kosztolányi megkésett szerelme a XXI. században.

Leonard Cohen először Magyarországon

A 75. életévét betöltő kanadai költő, énekes és dalszövegíró először lép fel hazánkban.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való