KERESÉS search-close

kánikula

87 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "kánikula"

A hőség nem csak az embereket, az állatokat is megviseli

Bár az elmúlt hetekben Magyarországon kicsit visszavett a tombolásból a kánikula, ennek ellenére július lehet a valaha volt legmelegebb hónap a Földön a klímakutatók szerint. A világ különböző pontjain sorra dőlnek meg a melegrekordok. Például Szibériában, ahol a 32 fokos hőség igencsak meglepte a helyieket. ​De nem csak az emberek, az állatok is szenvednek a kánikulától.

A Kétfarkú Kutya Párt tojást sütött a forró csúszdán

Megsült a rántotta egy 9. kerületi játszótér fémcsúszdáján Budapesten. A Kétfarkú Kutya Párt tesztelte a játékot, és kiderült, hogy kánikulában veszélyes lehet a gyerekekre, mert a tűző napon nagyon átforrósodik. Szakemberek viszont azt mondták Híradónknak, hogy a fémcsúszdák szabványosak, arra viszont ügyelni kell, hogy legyen árnyék felettük.
Kovács Gergely ide kattintva még több ötletet oszt meg a játszóterek használatáról a forróságban.

HŐSÉG: így védekeznek ellene az állatkertben!

A legnagyobb nyári melegben látogatta meg a Fővárosi Állatkert lakóit az RTL Híradó stábja. Mutatjuk, hogy hűsöl a zsiráf, az orángután, a teve, a fóka és a pingvinek!

Jégkockákkal kellett lehűteni egy idős asszonyt Budapesten

Jégkockákkal mentettek életet a mentők Budapesten. Egy idős asszonyhoz hívták őket, aki rosszul lett klíma és szellőzés nélküli lakásában. Testhőmérséklete 42 fok fölé emelkedett, ezért azonnali hűtésre volt szükség. A mentők egy jégkockák szállításával foglalkozó céget hívtak, ahonnan érkezett is a segítség. A nőt 25 kiló jégkockába fektették, majd kórházba került.

HASZNOS: Jó tanácsok a vízirendőröktől a felhőtlen nyaralásért

A vízirendőrök azt tanácsolják, hogy a gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek. Elmondásuk szerint nagyon fontos még, hogy gumicsónakban, vagy gumimatracon ne aludjunk el, hiszen egyet fordulva felhevült testtel eshetünk a hideg vízbe, ami halált okozhat.

1901 óta az idei a legmelegebb június

Melegrekord – az idei volt a legmelegebb június 1901 óta. A kánikulában a mentőket is gyakrabban riasztják. Főként idősek, szívbetegek lesznek a rosszul. A megkérdezett strandolók azt mondták, ügyelnek arra, hogy ne száradjanak ki és ne legyenek túl sokat napot. Ha tehetik, vízparton töltik a szabadidejüket.

KÁNIKULA: Ugrásszerűen nőnek a baleseti veszélyek a hőség miatt

Újabb extrém hőhullám érte el hazánkat a hétvégén. A szakértő szerint ez a melegedés nagyon megviseli a szervezetet, türelmetlenebbek és figyelmetlenebbek vagyunk. A reakcióidő is hosszabb ilyenkor, ez pedig a balesetek számának növekedéséhez vezet.

Meddig tart még a kánikula? Véber István megmondja!

Az RTL Klub meteorológusa elmondta, milyen idő vár ránk a hétvégén. És persze azt is, hogyan védekezzünk a kánikula ellen, a témát pedig saját családja példáival támasztotta alá.

Kánikula-kommandó a hatalmas hőségben!

A Fókusz stábja azokra a helyekre látogatott el a nagy kánikulában, ahol nincs légkondicionált helyiség: végigjártuk a vonatokat, kórházakat, sütödéket, hogy megtudjuk mekkora a hőség!

34 fok volt a VOLT-on!


szerző:
2019.06.26. 19:01
34 fok volt a VOLT-on!

A szakemberek szerint ez a nap volt a legmelegebb a szombat éjszakáig tartó fesztiválon. Sokan kendővel, sapkával vagy vizes fejfedővel védekeztek a kánikula ellen.

Óriási a hőség Európában, a melegrekordok is megdőlhetnek

Akár 45 fokos forróság is lehet Franciaországban a napokban, de Európa nagy részét érinteni fogja a hőség. Megteltek a strandok, vagy sokan jobb híján a szökőkutakban hűtik magukat. Még az Északi-tenger partján is annyi helyenként a strandoló, mintha Floridában lennénk. Az előrejelzések szerint sokfelé megdőlnek a napokban a melegrekordok is.

Még két napig tarthat a kánikula

Még két napig tart a kánikula az előrejelzések szerint, utána néhány fokos enyhülés érkezik. A hidegfrontot szerdán még nem lehetett érezni. Budapesten a belvárosban 43 fokot mért a Fókusz stábja, a panelházak falai pedig több mint 70 fokosra is felforrósodhatnak.

ÁLLATI MELEG: Így hűsölnek az efántok és a fókák

Vödörszámra locsolják a Nyíregyházi Állatpark gondozói az ázsiai elefántokat. Az állatok is nehezen viselik az extrém meleget. Nem bánják, ha nyakon öntik őket, sőt az ormányukkal jelentkeznek a frissítőért. De az orrszarvúnak is csak a háta látszik ki a dagonyából.

35-38 fokkal tetőzött a kánikula

A fél ország a vízpartokra menekült. Ma tetőzött a napok óta tartó kánikula. A legtöbb helyen 35 fok körül volt a hőség. Továbbra is mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy az erős UV sugárzás miatt túl sokáig ne legyenek a napon. A tikkasztó kánikulának már holnap sokfelé záporok vetnek véget.

Más lehet a gyógyszerek hatása a kánikulában

Változhat egyes gyógyszerek hatása az extrém melegben. Főként a magas vérnyomásban vagy szív érrendszeri betegségekben szenvedőknek kell figyelniük a szokásosnál is jobban arra, hogy mennyi orvosságot vesznek be és milyen tüneteik vannak. Ofner Péter kardiológus azt tanácsolja, hogy az extrém hőségben a betegek naponta többször is mérjék a vérnyomásukat, és ha alacsonyabb, mint lenni szokott, akkor menjenek orvoshoz, mert lehet, hogy változtatni kell a gyógyszerükön, vagy az adagolásán.

Megdőlt a fővárosi melegrekord, holnap akár 37 fok is lehet

Az egész ország izzadt ma a kánikulában, a fővárosban rekordmeleget mértek. Tegnap óta él a legmagasabb fokú hőségriasztás, a szociális ügyekért felelős államtitkár pedig vörös kód figyelmeztetést adott ki, ilyen esetben a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak. A figyelmeztetés vasárnap éjfélig tart, de addig még a mainál is melegebb, akár 37 fok is lehet. 

A nagy hőség mindenkit megvisel, de ettől az élet még nem áll meg!

Hiába lépett éjféltől érvénybe a legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztás, az élet sehol sem áll meg. Kánikula ide, vagy oda, aszfaltoznak az építőmunkások, dolgoznak a pékek, és a lángosok is ugyanúgy sülnek a Duna parton, mint máskor.

Hőségre hangolva: tényleg 2019 lesz az eddigi legmelegebb év?

Olyan forró nyár jön, ami még a meteorológusokat is megdöbbenti. 2019 lehet az eddigi legmelegebb év. Brutális időjárást jósolnak a nyárra. Az internetet ilyen és ehhez hasonló szalagcímek lepték el. Utánajártunk, vajon tényleg ennyire forró lesz a helyzet?

Özönvízszerű eső zúdult Nyíregyházára

A csatornák nem bírták a sok csapadékot, volt ahol az autók is alig tudtak közlekedni Nyíregyházán. A meteorológus szerint a mediterrán ciklonoknak köszönhető a hirtelen érkező, rengeteg csapadék. A jövő héten viszont szárazság és kánikula várható.

Nyugaton sapka-sál, keleten kánikula - megbolondult az időjárás?

Kettészakadt az ország időjárása. Amíg keleten nyári meleg, addig nyugaton szinte téli hideg; óriási szélviharok, sőt még hószállingózás is volt tegnap, május közepén. Szombathelyen annyira lehűlt az idő, hogy még a hó is elkezdett esni.

Ilyen idő lesz hétvégén! (augusztus 11-12.)

Ezen a hétvégén országszerte csökken a hőmérséklet, átmenetileg véget ér a kánikula.

 

 

Jégbe hűtött gyümölcs és dinnye a hőség ellen!

Jégbe hűtött gyümölcsökkel vészelik át a forróságot a prágai állatkert gorillái. A gondozók kötélen engedték le a finomságokat a főemlősökhöz, akik szívesen csemegéztek a hűsítő desszertből.

Így védjük kedvenceinket a kánikulában!

A napok óta tartó hőség bizony nem csak minket, embereket, hanem háziállatainkat is megviseli. Sokan nem is gondolnák, de a kutyák is túlhevülhetnek és akár hőgutát is kaphatnak. Ahhoz, hogy ezt megelőzhessük, csupán néhány alapvető szabályt kell betartanunk!

Jövő héten is kitart még a hőség

Folytatódik a kánikula. A strandokra ma is kígyózó sorokban próbáltak meg bejutni Budapesten az emberek. A többség azt mondta, a lakásban már nem tudja elviselni a meleget, ezért a vízpart az egyetlen megoldás.

Ilyen idő lesz hétvégén! (augusztus 4-5.)

Az egész kontinensen hőség van, hétvégén még frissítő széllel sem számolhatunk Magyarországon. Nagyon meleg lesz! Vigyázzanak magukra, fogyasszanak sok folyadékot!

Fertőzésveszély kánikulában

Ételmérgezést okozhat, ha a nagy melegben nem kerül időben hűtőbe a friss áru. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál ezért azt javasolják, vásárlás után senki ne hagyja hosszú ideig hűtetlenül az élelmiszereket. És nemcsak a tejet, vagy tojást tartalmazó ételek veszélyesek, gyakorlatilag bármi okozhat bajt a hőségben.

Teszteltük, hol van a legmelegebb!

Pont egy évvel ezelőtt hőmérővel szállt fel a Fókusz stábja a villamosra, metróra, ült a dugóban, a kibírhatatlan hőségben. Hihetetlen, de volt már ennél is durvább kánikula Magyarországon, amikor még a Balaton is kiszáradt.

Forróság a buszokon, metrókon

33 fok a metrón, 35 a villamoson. Nagy a meleg azokon a járműveken, amelyeken nincs légkondicionáló. Stábunk hőmérővel járta a várost, hogy megnézzék, hány fok van egyes közlekedési eszközökön, de elmentek egy kórházba, és egy panellakásba is.

Jégkása, párakapu és hűtött víz

Mindenki máshogy próbálja átvészelni a forró nyári napokat. Sokan még ebben a melegben is a szabadban dolgoznak. Ilyenkor hosszabb pihenőidő, hideg víz és lengébb öltözet jár a munkásoknak.

Kánikula minden mennyiségben


szerző:
2018.07.30. 10:32
Kánikula minden mennyiségben

Az RTL Hírműsoraiban rendszeresen foglalkoztunk a nagy meleggel. Igyekszünk jótanácsokat is adni, hogyan vészeljük át. Íme, egy gyűjtemény a veszélyekről és tanácsok, hogy hogyan vigyázzunk magunkra!

Órákig álltak a melegben

A nagy melegben órákig kellett várakozni a röszkei autópálya határátkelőnél. Volt, hogy a 40 fokot is meghaladta a hőmérséklet a több mint két kilométeren keresztül kígyózó kocsisor között. A magyar oldalon teljes kapacitással dolgoztak a határőrök, de alig bírták a vendégmunkások rohamát.

Tombol a kánikula


szerző:
2018.07.29. 17:48
Tombol a kánikula

Izzasztó kánikula volt, sőt így lesz ez végig a következő héten. Emiatt életbe lépett a hőségriadó, vagyis a vörös kód. Ma a legmelegebb helyen több mint 36 fokot mértek árnyékban. A következő napokban pedig ennél melegebb is lehet.

Lelocsolták az RTL riporterét!


szerző:
2018.07.29. 17:36
Lelocsolták az RTL riporterét!

Előfordul, hogy a riporter az interjúkészítés során váratlan helyzetbe kerül. Kovács Kinga éppen a nagy melegről forgatott, mikor jött Lili és egyszerűen lelocsolta.

VICCES: Lelocsolták az RTL riporterét!

Előfordul, hogy a riporter az interjúkészítés során váratlan helyzetbe kerül. Mutatunk egy ilyen vicces szitut!

Kánikula-etikett: hasznos tanácsok öltözködéshez

Nem csak azért kínzó a szaharai időjáráshoz öltözni, mert odaragadunk a műbőr ülésekhez és foltos lesz a ruhánk, az sem biztos, hogy ami érzetre lehet, hogy kellemes, vizuálisan megállja-e a helyét. A Fókusz riportere összegyűjtötte a kánikula-etikett szabályait!

 

Kánikula: életveszélyes meleg az autóban

Az interneten egyre több olyan videó terjed, amiben felelőtlen szülők zárják be gyermekeiket az autóban, a legnagyobb melegben, akik szörnyű kínokat élnek át ilyenkor. A Fókusz stábja is lemérte, hogy mennyire kínzó tud lenni bent a hőség.

 

Szokatlan ez a nyári meleg

Kánikulával kezdődött a nyár, az ilyenkor szokásosnál majd 10 fokkal volt több ma. A legmelegebb Törökszentmiklóson volt, 33 fok.

A Szigeten is tombol a kánikula

Egyelőre tombol a kánikula a Sziget Fesztiválon. Folyamatosan locsolják a területet, hogy kissé elviselhetőbb legyen a forróság. A Duna vizében is fel lehet frissülni, de a VIP-kemping lakói egy medencében is megmártózhatnak.

Éjszaka sem lesz sokkal hűvösebb

Hiába várja mindenki, hogy lemenjen a nap, éjjel sem jön az enyhülés. Sokan arra panaszkodnak, hogy a lakás úgy felforrósodik, hogy aludni sem lehet. Az ország legmelegebb részein az előrejelzés szerint még este tízkor is 30 fokos hőség lesz, de máshol sem lehet 25 foknál enyhébb időre számítani. Mára és holnapra is vörös, harmadfokú riasztást rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat a legtöbb megyére. Csak hétvégére hűl le az idő.

Tömeg a strandokon, dugó az utakon

Az év legmelegebb hétvégéjén vízparton hűsölt, aki csak tehette. A Balatonhoz mentek a legtöbben ezért szinte egész délelőtt hatalmas volt a forgalom az M7-es autópályán és a tó környékén lévő utakon. A strandok üzemeltetői és a büfések is azt mondták, a héten kiemelkedő volt a forgalmuk.

Story Extra 2017-08-04


szerző:
2017.08.04. 17:25

Fókusz 2017-08-03


szerző:
2017.08.03. 19:00
Így hűsölnek négylábú barátaink

A kutyusokat sem kíméli a hetek óta tartó tikkasztó nyári hőség, és bizony elég fifikás megoldásokhoz tudnak folyamodni négylábú barátaink, ha hűsölésről van szó. A Fókusz riportere összeszedte, azokat a praktikákat, amivel megkönnyíthetjük házi kedvencünk mindennapjait a tikkasztó hőségben!

A teljes adást ITT nézheti meg!

Fókusz 2017-08-02


szerző:
2017.08.02. 19:00
Az állatok is veszélyben vannak a hőségben

Megéghet a kutyák tappancsa a forró aszfalton – erre figyelmeztetnek az állatvédők. A napok óta tartó hőségben, aki csak tehette, estére halasztotta a sétát, de sokszor ezt a kutyák már nem bírják kivárni. Ha muszáj menni, állatvédők szerint inkább a hűvösben, vagy a vízparton tegyék. Megnéztük, a hőmérő szerint a napos aszfalt több mint 50 fokos is lehet, míg pár centivel arrébb az árnyékos rész akár 20 fokkal hűvösebb.

Több pihenőt kérnek a hőségben

Több száz fokos sütő a pékségben, fülledt vezetőfülke a buszon. Nem mindenki mehet a vízpartra a kánikulában. A Minisztérium szerint fokozottan ellenőrzik majd, hogy betartják-e a munkavédelmi előírásokat a munkahelyeken. Hőségriadó idején kötelező plusz pihenőidő és védőital is jár a dolgozóknak. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet arra kéri a busztársaságokat, függesszék fel a menetrendet, hogy a sofőrök több pihenőidőhöz jussanak.

Hőség: évtizedes rekord dőlt meg

69 éves melegrekord dőlt meg Budapesten. Hajnalban a leghidegebb 24,3 fok volt a János-hegyen. Napközben a legmelegebb a Csongrád megyei Derekegyházán volt, 38,2 fok. Már második napja tart a hőségriadó. Egyre több idős ember kerül kórházba kiszáradás miatt. Emiatt a szokásosnál jóval több infúziót kellett rendelni, mert a bent fekvőknek több folyadékot kell adni. De nem csak a kórházakban fogy jobban a víz, van olyan bolthálózat, ahol ma átmenetileg ki is ürültek az ásványvizes polcok, mert négyszer annyi fogyott, mint más napokon.

Teszteltük a kánikulát!


szerző:
2017.08.01. 19:05
Teszteltük a kánikulát!

Hőmérővel szállt fel a Fókusz stábja a villamosra, metróra, ült a dugóban, a kibírhatatlan hőségben. Hihetetlen, de volt már ennél is durvább kánikula Magyarországon, amikor még a Balaton is kiszáradt. Bár ezen a héten is megdőlhet a napi csúcshőmérséklet!

A teljes adást ITT nézheti meg!

Fókusz 2017-08-01


szerző:
2017.08.01. 19:00
Éjféltől harmadfokú hőségriadó

Éjféltől a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy legalább három napig 27 fok fölött lesz az átlaghőmérséklet. Ilyenkor mindenre jobban kell figyelni. Több helyen osztanak vizet, megnyitják az összes ivókutat, naponta többször locsolják az aszfaltot, a síneket. Közzéteszik a légkondicionált helyiségek listáját, ahová a meleg elől be lehet húzódni.

Tikkasztó hőség – néptelen utcák

Hőségriadóval, hatalmas kánikulával indult az augusztus. Míg a vízpartok megteltek, voltak olyan települések, ahol szinte teljesen kiürültek az utcák napközben. A fővárosban a 100 éves melegrekord is megdőlt. A mentőket is többször riasztották. 15 százalékkal többször, mint egy átlagos napon. Főleg rosszullétek, ájulások és infarktusok miatt. Véber István meteorológus szerint a forró levegő egyenesen Afrikából árasztotta el térségünket.

Bikinis fotók hőségriadó mellé!

Augusztus első napján beköszöntött a kánikula! A mai napon az ország egész területén 34-38 fok lesz, és ez a forróság egészen péntek éjfélig kitart majd. Most itt az idő, hogy ebben a rekkenő hőségben hátradőlj pár percre, és élvezd az eléd táruló látványt, amit ultra szexi bikinis celebeink nyújtanak. Ez a csokor elsősorban nektek, férfiaknak készült, hogy az amúgy is meleg nyárba még forróbb pillanatokat csempésszünk! Vigyázat, vadító fotók következnek!

40 fokos kánikula jön!


szerző:
2017.07.30. 18:10
40 fokos kánikula jön!

A nyár eddigi legmelegebb hete következik. Úgy tűnik egész héten nagyon meleg lesz, a negyven fokot is megközelítheti a hőmérséklet. A Balatonnál most van a főszezon, ezért az éttermek bíznak abban, hogy magas lesz a bevétel.

Figyelem! Mit kell elszenvednie annak, aki a tűző napon a kocsiban ragad?

Manapság egyre több olyan balesetről hallani, ami tragédiával is végződhetett volna. Páldy Anna főorvos szerint hőségben, tűző napon még öt percre sem szabad az autóban hagyni sem gyereket, sem állatot, még akkor sem, ha néhány centiméterre lehúzva hagyjuk az ablakot. A felforrósodó műanyagok miatt 1-2 perc alatt 50-60 fokra melegedhet fel az utastér, ami végzetes lehet.

Állati meleg, avagy így viselik ők a kánikulát

Ilyen melegben bizony az állatoknak is le kell valamivel hűteniük magukat, jól jön ilyenkor a jégbe hűtött gyümölcs, egy kis görögdinnye vagy a jégkrém is. Mindjárt megmutatjuk, milyen praktikákat vetnek be az állatkertben, de előtte ugorjunk egy fejest a kutyastrandon! Nézze meg a teljes adást ITT!

 Hőség: ki és miért szereti, vagy épp utálja a kánikulát?

Riporterünk cipője is leolvadt a lábáról, amikor a kánikula kedvelői és a hőség elől menekülők érveit gyűjtötte össze. Ki miért imádja, hogy az árnyékban is harmincnyolc fok van és ki bújna be a fridzsiderbe, amikor nap mint nap melegrekordok dőlnek meg? Nézze vissza a teljes adást ITT!

Vízben lehet túlélni a hőséget

A nyár egyik legmelegebb napján vagyunk túl, szinte az egész országban kánikula volt. A nagyvárosokban csak lézengtek az emberek az utcákon, mindenki úgy hűtötte magát, ahogy tudta, ventillátor, hideg üdítő, vagy vizes törölköző a nyakban. Aki csak tehette strandra ment, tömve is volt a Balaton part.

 

Jóval több a baleset a kánikulában

Jóval több a baleset a kánikulában, mert az emberek türelmetlenek, feszültebbek és kevésbé elnézőek. Erről egy vezéstechnikai szakértő beszélt az RTL Híradónak. A hőség az egészségre sincs jó hatással, a Híradónknak nyilatkozó háziorvos azt mondta, a stroke-on átesett betegek és az epilepsziások különösen nagy veszélyben vannak, de egy egészséges ember is elájulhat a melegben.

 

Divattippek Olaszországból a legforróbb napokra!

A forró nyár úgy tűnik végérvényesen megérkezett Magyarországra is. A legtöbben valószínűleg egy tó vagy egy tenger partján éreznék jól magunkat a kánikulában, vagy épp egy vízparti fesztiválon? A most következő szettekben bárhova mehetünk, és a legnagyobb fesztiválok alapkellékeiként is remek szolgálatot tesznek.

Törvényszerű a kánikula és a zivatar?

Az orkán erejű szél falat csavart ki, tetőket kapott fel, Zala megyében kezdte a tombolást; ereje alig csökkent, ahogy haladt az ország keleti régiója felé. De törvényszerű-e, hogy az elviselhetetlen kánikulát ilyen elementáris erejű viharok követik?

FÜRDŐZÉS: a nagy melegben az állatokat is hűtik

A kánikulában még azokra az állatokra is oda kell figyelni a gondozóknak, amik amúgy melegebb éghajlaton élnek. A budapesti állatkertben az elefántokat fürdetik, egyik galambtenyésztő nézőnk pedig arról küldött videót, hogy díszgalambjait hogyan hűti. Gyöngyösön pedig jégkrémmel vészelték át a legmelegebb órákat a makik.

Az idei legmelegebb nap lehet ma!


szerző:
2017.06.28. 09:17
Az idei legmelegebb nap lehet ma!

Forróság és kánikula várható! A Meteorológiai Szolgálat főként az ország déli részére és a Kisalföld egyes térségeire másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható hőség miatt. A csúcshőmérséklet általában 32, 37 fok közelében alakul, az Alföld déli részén lesz a legmelegebb.

(Kép: Nagy György)

Olcsó pancsoló tippek városban ragadtaknak!

Két riporterünk békatalppal, napernyővel bevetette magát a városba, hogy kipróbálja, hogyan vakációzhat az, aki egy strandra sem tudja befizetni a családját. Az izzadó panelek között egyébként hőségriadóban még néhány szökőkútban is szabad pancsolni, rendhagyó riportunkban azt is mutatjuk, hogyan csinált medencét a konyhából két fiatalember. A teljes adásért katt: IDE!

Infarktust is okozhat a kánikula

Infarktust vagy trombózist is kaphatunk, ha nem iszunk elég folyadékot a kánikulában. Erre figyelmeztet az Országos Kardiológiai Intézet professzora. Andréka Péter szerint ilyenkor ugyanis kevesebb vér kering az ereinkben és hamarabb alakulhat ki vérrög. Az orvos szerint ezért a napi két-három liter folyadék a minimum, amit meg kell inni a hőségben. Az is segít, ha hűtjük a helyiséget, ahol vagyunk.

A MELEG VESZÉLYEI: a kardiológus figyelmeztet!

Dr. Andréka Péter kardiológus professzort arról kérdeztük, mit kell tenni az extrém melegben, hogy megelőzzük a szívinfarktust és a trombózist. Arról is beszélt, miért kell fokozottan odafigyelni magunkra a kánikulában.További információk az egészségügyi kockázatokról!

Itt az év első hőhulláma


szerző:
2017.06.24. 18:00
Itt az év első hőhulláma

Itt az idei első igazi hőhullám. És még nincs vége, sőt tovább fokozódik, a jövő héten majdnem negyven fokot is mutathatnak a hőmérők. Nagyon kell vigyázni a hőségben, akár percek alatt leéghetnek. A szakemberek szerint már az is segít, ha ilyen forróságban otthon maradunk a sötét szobában és többször vizes ruhával hűtjük magunkat. És ne feledjék, hogy ilyenkor a szokásosnál  két-három literrel több folyadékot kell inni!

Kisbabák a kánikulában? Vigyázzunk rájuk!

Jó időben a legtöbb baba szeret nagyokat sétálni a friss levegőn, babakocsiban vagy hordozóban. Azonban a nyári nagy melegben vagy a nyaralás ideje alatt is érdemes pár dologra figyelni.

36 fok is lehet a héten


szerző:
2017.06.20. 18:35
36 fok is lehet a héten

Igazi nyári meleg, 36 fok is lehet a héten. Bár már ma is rengetegen álltak sorba a strandokon, az üzemeltetők még nagyobb forgalomra számítanak a hét második felében. Sokan örülnek, hogy végre kitört a kánikula, az általunk megkérdezett orvos azonban óvatosságra int. Például aki szívbeteg, igyon rengeteg vizet és csak a késő délután menjen utcára. A Meteorológiai Szolgálat már holnapra is figyelmeztetést adott ki, de hőségriadó még nincs.

KÁNIKULA: Így hűsölnek a fókák

A nagy meleg nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli, a Nyíregyházi Állatpark fókáinak például jégbe hűtött finomságokkal kedveskednek a gondozóik, hogy könnyebben elviseljék a kánikulát.

FIGYELJÜNK MAGUNKRA!: tanácsok kánikulára

Alapszabály, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon, mindig ügyeljünk az elegendő vízfogyasztásra, a rendszeres gyógyszerszedők pedig konzultáljanak orvosukkal, a meleg ugyanis befolyásolhatja a gyógyszerek hatását is. 

ÉLETVESZÉLY KÁNIKULÁBAN: Sose hagyjuk az autóban gyermekünket!

Már negyed óra után életveszélyes állapotba kerülhetnek azok a gyerekek, akiket a szülők az autóban hagynak a nyári forróságban. Dr. Póta György gyermekorvos arra figyelmeztet, hogy a lehúzott ablak nem sokat változtat a helyzeten, ugyanúgy pár perc alatt bekövetkezhet tragédia.

Gyakoribb eset, hogy kutyákat hagynak a forró kocsiban. Hogy ez miért veszélyes, megmutatjuk itt!

Jó idővel búcsúzik a szeszélyes nyár

A szeszélyes nyár végén jó időt kaptunk ajándékba az utolsó augusztusi hétvégére. A nagy meleg pedig még javíthat a statisztikán, mert összességében nem volt kedvező a nyár sem a Balatonnál, sem a budapesti standokon. A fővárosban a tavalyihoz képest 25 százalékkal kevesebben strandoltak. A vendéglátók most a szeptemberi jó időben bíznak.

Megromolhat az étel a nagy melegben

Ételmérgezést okozhat, ha a nagy melegben nem kerül időben hűtőbe a friss áru. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál ezért azt javasolják, vásárlás után senki ne hagyja hosszú ideig a felforrósodott kocsiban a tej- és hústermékeket. Az általunk megkérdezett háziasszonyok közül többen eleve hűtőtáskával mennek a piacra.

Így bírja a koncertturnét a Korda házaspár a kánikulában

 Balázs Kláriról és Korda Györgyről szinte már mindent megmutattunk. Ennek ellenére ezúttal olyan pillanatokat is rögzítettünk, amilyeneket eddig még nem. Íme, a 40 fokos hőség, két koncert, az izzadt homlokra halmozott csókok és az örök elegancia mementója.

Elviselhetetlen kánikula, hatalmas viharok

Mintha kettévágták volna az országot: az egyik felében szinte elviselhetetlen kánikula volt hétfőn is, a másikban hatalmas viharok, orkán erejű szél és jégeső. Balatonalmádiban a kertekből vízesésként ömlött a rengeteg csapadék az országútra. A kapolcsi fesztivál pedig sártengerré változott. Közben mindenhol párás meleg is volt, amit sokan egyre rosszabbul viselnek. A szakember szerint nagyon fontos, hogy hűtsük magunkat a kánikulában.

Az év legforróbb napjai jönnek

Mit gondolnak a pékeknél, a lángososnál, az aszfaltozóknál vagy a díszőrség katonájánál van nagyobb hőség munka közben? Mi sem tudtuk előre, ezért fogtunk egy hőmérőt és nekivágtunk a betondzsungelnek, hogy kiderítsük, melyik a legizzasztóbb munka. Az egész országra hőségriasztást adtak ki, nagyon vigyázzanak a kánikulával!

Hűtött ételt kapnak az állatok a kánikulában

Hűtött halak a pingvineknek, frissítő zuhany a tevéknek és az elefántok is szinte egész nap a medencéjükben pancsolnak. Az állatok is nehezen bírják a 35 fokos hőséget. A veszprémi állatkert dolgozói ilyen melegben különösen odafigyelnek rájuk.

Fókusz 2016-07-11


szerző:
2016.07.11. 18:55
Kánikula – veszélyben a szívbetegek

Tombol a kánikula. Országszerte 30 fok felett volt a hőmérséklet napközben. A Híradónknak nyilatkozó kardiológus szerint ilyen melegben több szívbeteg kerül kórházba. A héten ráadásul lesz egy erős lehűlés is, ami még veszélyesebb a szervezetre. Borosberény közelében egy 57 éves férfi meghalt, miután rosszul lett a kocsijában, a kormányra borult, majd karambolozott.

Akár 50 fok is lehet?


szerző:
2016.07.06. 07:25
Akár 50 fok is lehet?

Tavaly nyáron az RTL Klub Híradója körbejárta a nagyvárost és a vidéki földeket, hogy milyen körülmények között dolgoznak az emberek a rekkenő nyári melegben. Vajon hogy bírják elviselni a tűző napot a szabadban dolgozó emberek?

VOLT: Nemcsak a lányok, de a srácok is sokat mutattak magukból

Idén is rekord látogatottság a VOLT-on. 5 nap alatt 148 ezren buliztak a soproni kempingben, és a jó hangulatot még a 40 fokos kánikula vagy a szombat esti szakadó eső sem tudta megállítani.

Még a szökőkutakban is hűsöltek

Megjöttek a frissítő záporok, de így is országszerte tele voltak a strandok az egész hétvégén. Sőt, sok szökőkútban is emberek hűsöltek. Ekkora kánikula a következő napokban nem lesz, de az UVB sugárzás extrém magas marad, vagyis védekezzenek. A Híradónak nyilatkozó szakorvos szerint, egyre többen jelentkeznek a szakrendeléseken bőrrák gyanújával, mert nem védekeztek a leégés ellen.

Szombaton is megdőlt a melegrekord

Felhőszakadás és jégeső a következő napokban lehet, a hőség viszont az előrejelzések szerint fokozatosan megszűnik. Nehéz volt kibírni az elmúlt órákat, Budapesten hajnalban is rekord meleg, több mint 25 fok volt. A forróságban ott is fürdenének az emberek, ahol tilos. A rendőrség a bányatavakat is ellenőrzi. Akár 50 ezer forintra is büntethetik, aki a tiltótábla ellenére bemerészkedik a vízbe.

Tovább folytatódik a kánikula

Bár sokan érezhették rekord melegnek a pénteki, a melegrekord nem dőlt meg. Szombaton azonban még nagyobb lesz a forróság és 15 megyében lesz másodfokú hőségriadó. A strandok már ma is zsúfolásig megteltek, sokan csak a vízparton tudták elviselni a kánikulát. A nagyobb vasútállomásokon pedig vizet osztottak az utasoknak, mert nem minden vonaton van légkondicionáló.

Kánikula és hőségriadó

Pénteken volt az első igazi kánikulai nap idén, Békéssámsonban volt a legmelegebb, ott majd 35 fokot mértek. Aki tehette, már korán reggel strandra ment, vagy parkban hűsölt. A tisztiorvosi hivatal a hétvégére figyelmeztetést adott ki, mert továbbra is meleg lesz, a következő napokban akár 30 fok feletti hőség, ami megviseli a szervezetet.

Nem tart sokáig a hirtelen jött kánikula

Pénteken még több helyen 34 fok fölötti hőmérsékletet mértek, szombattól viszont enyhe lehűlés jön. Rossz idő nem lesz, marad a napsütés.

Az utóbbi 200 év leghidegebb nyara jön?

Nem kell megijedni, nem a mostani nyárról van szó, hanem a három évvel ezelőttiről! Egy időjárásjelentésre specializálódott francia tévécsatorna ugyanis azt mondta, hogy utoljára 1816-ban volt olyan hideg, mint amilyenre az akkori nyáron számítani lehetett. Hogy bevált-e a jóslat? Valaki emlékszik még egyáltalán arra a nyárra?

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való