KERESÉS search-close

jogszabály

61 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "jogszabály"

Orvosok is kiállnak a hajléktalanok mellett

Orvosok is felszólaltak a hajléktalanokat október 15-től sújtó jogszabály ellen. Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport állásfoglalása szerint az utcán élő emberek nagy része mentális beteg, ezért a bíróknak orvosszakértői véleményt kellene kérniük az ügyükben. Az általunk megkérdezett szakértő szerint nem büntethető az a hajléktalan, aki nem beszámítható.

Sajátos jogszabály vonatkozik a hitoktatókra

Nem kötelező erkölcsi bizonyítvány kérnie az egyháznak és az iskoláknak sem egy hitoktatótól, mert sajátos jogszabály vonatkozik rájuk. Ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó ügyvéd. Néhány napja beszélt először Híradónknak, annak a tatabányai hitoktatónak a nevelt fia, akit két kislány molesztálásával gyanúsítanak. A férfi korábban hat évet ült, mert nevelt fiát éveken át verte és erőszakolta.
Az RTL Híradó korábbi riportját itt nézhetik meg.

Civil szervezetek: állnak elébe az eljárásnak

Az ügyészséghez fordul a KDNP ifjúsági tagozata azok ellen a civil szervezetek ellen, melyek bojkottálják a civil törvényt. Vagyis nem regisztrálják magukat külföldről támogatott szervezetként, mert az erről szóló jogszabályt demokráciaellenesnek és megbélyegzőnek tartják. Az ifjú kereszténydemokraták viszont azt mondták, nekik fontos, hogy olyan országban éljenek, ahol mindenkire vonatkoznak a törvények.

Az MLP legalizálná a füvet

Legalizálná a marihuána fogyasztást a Magyar Liberális Párt. Azt szeretnék elérni, hogy büntetlenül lehessen fogyasztani és termeszteni is a kannabiszt. A liberálisok szerint tiltás helyett inkább adóztatni kellene. Az Európai Unióban országonként eltérő, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kannabisz fogyasztására. Az RTL Híradó kérdésére a kormány azt közölte, maradnak az eddigi szabályok.

 

Sok szakember fél a cukorbeteg gyerekek ellátásától

Egyre több olyan eset van, hogy az óvodák, iskolák nem vállalják a cukorbeteg gyerekek ellátását. Éppen ezért most levélben kéri az oktatási jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterét, hogy legyen jogszabály arra, hogy az óvodákban, iskolákban mit kell tenni a diabéteszes kicsikkel. A szakember szerint a pedagógusok megijednek a feladattól, ezért sok gyermeket hátrány ér. A minisztériumtól azt írták, nem elfogadható, ha emiatt gyerekeket zárnak ki egy intézményből.

Fizetniük kell a kéményseprésért

Nem elég, hogy elveszették az otthonuk tulajdonjogát, még a másoknak ingyenes kéményseprésért is fizetniük kell azoknak, akik a Nemzeti Eszközkezelőtől bérlik vissza a saját lakásukat. A jogszabály szerint ugyanis a kémények ellenőrzése csak akkor ingyenes, ha az ingatlan tulajdonosa magánszemély. A DK és a KDNP is úgy látja, módosítani kellene a szabályokon.

Európai Néppárt: Elvárják Orbántól a módosítást

Elvárja a felsőoktatási törvény módosítását a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt. Szóvivőjük szerint elfogadhatatlan, ha korlátozzák a CEU működését. Azt is mondta, hogy a magyar kormánynak 30 napon belül válaszolnia kell az Európai Bizottságnak arra, hogyan módosítják a jogszabályt. Orbán Viktor szombat reggel találkozik az Európai Néppárt vezetőivel. A magyar miniszterelnök szerint a jogszabály nem ellentétes az uniós joggal.

Így léphetünk fel a kerékbilincseléssel szemben

Rohanó világunkban kevés bosszantóbb dolog van annál, mint hogy a nyargalásunkat a városban egy kerékbilincs szabja meg, és az vessen neki véget. De most már vannak arra lehetőségek, hogy preventíven fellépjünk ellenük.

Büntetés nélkül így használhatjuk telefonunkat a gépjárműben

Nagyon sok félreértés témája a gépkocsiban, vezetés közben történő mobiltelefon használat, hiszen az nem csak telefonálásra alkalmas manapság...

Hálapénz utólag: bűn vagy nem?

Tisztáznák a rezidensek, hogy bűncselekmény-e utólag hálapénzt elfogadni. Szakszervezetük az igazságügyi minisztertől kér állásfoglalást. Szerintük ugyanis mást mond a büntető törvénykönyv és mást a munka törvénykönyve. Az Igazságügyi Minisztériumtól adásunkig nem reagáltak. Egyelőre az sem derült ki, hogy kizárják-e a kamarából azt az onkológus-nőgyógyászt, akit jogerősen elítéltek, mert rákos betegektől kért pénzt előre életmentő műtétekre.

Nincs hírük a béremelésről

Könyvtárosok, múzeumi dolgozók és levéltárosok demonstráltak a Magyar Kultúra Napján, mert szerintük a kormány nem becsüli meg a munkájukat. A kulturális területen dolgozó közalkalmazottaknak még júniusban ígértek 15 százalékos bérpótlékot, amit január 1-től kellene kapniuk. De az erre vonatkozó jogszabály még nincs kész, így nem lehet tudni, kinek mennyi pénz jár. A minisztérium azt ígéri, visszamenőleg kifizetik majd az emelést.

A cégautó és az ÁFA esete


szerző:
2017.01.21. 12:05
A cégautó és az ÁFA esete

Sokak számára nem egyértelmű, hogy a cégautó és az ÁFA hogy függ össze. A cégautó csak a megvásárláskor, tehát a beruházáskor érinti az ÁFA-kört, vagy esetlegesen az üzemeltetéskor és a felmerülő javítási költségekkor is?

Minden településre kell bölcsőde

Az ötlet jó, csak megvalósítani nem lehet - ezt mondta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a bölcsődei ellátások új rendszeréről a Magyar Időknek. Az új jogszabály szerint minden településnek bölcsődét kell működtetni 2018-tól, Schmidt Jenő szerint viszont amennyi pénzt az állam ad, annyiból nem lehet ezt megvalósítani. Erdőkertes polgármestere az RTL Híradónak azt mondta: náluk például nemhogy elég dajka, épület sincs, ahol egy bölcsőde működhetne.

Micsoda? Nem mindegy, hogyan szállítjuk a kerékpárjainkat?

Bizony, egyáltalán nem mindegy! Jogszabály írja elő, hogy az autókra felszerelt bicikliket, hogyan szállítsuk helyesen. A legfontosabb, lámpát, tükröt ne takarjon! Előzzük meg a baleseteket!

Kétfarkú: rosszul értelmezik a törvényt

A Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul a Kétfarkú Kutya párt, mert a terézvárosi önkormányzat szerint nincs joguk plakátokat ragasztani a népszavazási kampányban. Az önkormányzat a törvényre hivatkozik, a párt szerint azonban rosszul értelmezik a jogszabályt. A Fidesz szerint nem baj, ha plakátolnak, csak derüljön ki miből. A Nemzeti Választási Bizottság a legközelebb jövő hétfőn ülésezik.

Mit jelent az, hogy

A Kresz alapismereteinek elsajátításakor valószínűleg nincs olyan ember, akinek ne okozna fejtörést a táblafelismerések témaköre. Például: behajtani tilos – kivéve célfogalom kiegészítő táblával… Lássuk, hogyan kerülhetjük el a 30.000 forintos közigazgatási bírságot!

Meglóghatunk a kerékbilincs elől?

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy nem megfelelő helyen parkolt. Ilyenkor a legtöbb esetben elkerülhetetlen a büntetés. Van azonban lehetőségünk arra, hogy a kerékbilincsből fakadó károkat mérsékeljük.

Használható fedélzeti kamera Magyarországon?

Rengeteg szélvédőre és bukósisakra szerelt fedélzeti kamera felvétele terjed a világhálón. Ezekkel általában baleseteket és szabálytalanságokat dokumentáltak, amelyeken gyakran szörnyülködik az internet népe. De mi a helyzet a jogi hátterével? Magyarországon szabad, vagy sem ilyen videókat készíteni és közzétenni?

A jogvédők tartanak a szigorítástól

A KDNP szerint a mai magyar szabályozás nem védi kellőképpen a magzatok egészségét. Annak kapcsán merült ez fel, hogy Törökszentmiklóson január végén két terhes nőt is kórházba vittek, mert rosszul lettek a pentakristály nevű drogtól.

Tudta nélkül lett a cigisdobozok szereplője?

Kómában volt, amikor a tudta és beleegyezése nélkül lefotózták a kórházi ágyában? A tahitótfalui férfi nem érti, hogyan kerülhetett fotója a cigisdobozokra, amivel a dohányzás veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Csak a titokgazda kérhet vizsgálatot

Senki sem vizsgálhatja, hogy a Századvég 2010 és 2013 között hozzájutott-e titkos adatokhoz, ha éppen azok nem tesznek feljelentést, akik az adatokat adták - ez derült ki a Nemzetbiztonsági Bizottság mai ülésén. A Liberálisok szerint alkotmányellenes, hogy államtitok sértés gyanújakor nem tehet bárki feljelentést, csak a titokgazda. Fodor Gábor az Alkotmánybírósággal töröltetné el a jogszabályt.

Jogszabályba foglalná az MTA a gyerekek hallásának védelmét

A végzett mérésekről és a zajok káros hatásairól az MTA érintett bizottságának vezetőjét kérdeztük.

Ezrével küldhetik vissza hozzánk a menekülteket az Európai Unióból?

491 menekült, 2015 első 5 hónapjában összesen ennyi embert küldtek vissza Magyarországra az Európai Unióból. Magyarország most felfüggesztette a menekültek visszafogadását, pontosabban technikai okok miatt szüneteltetjük határozatlan ideig. Czakó József riportja.

Elévült pótdíjakat hajt be a BKV?

A BKV rájátszva arra a jogszabályra, miszerint ha az utas 15 napon belül nem vitatja a bírságot, akkor az végrehajthatóvá válik, több ezer bírságot is kiküldhet. Megkerestük az ügyben érintett BKV-t is, akik azonban nem kívántak nyilatkozni. Az ügyről Dr. Lichy Gábor ügyvéddel beszélgettünk. 
 

Mikor hozza a postás a devizahiteles értesítőt?

A vonatkozó jogszabályok alapján a pénzintézeteknek 2015. április 30-ig kell postára adniuk a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítéseket. Csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, több mint 400 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése jelenleg folyamatban van. Pontosan mikor és hogyan számíthatunk a fontos levélre és kik dolgoznak azon, hogy mindenki időben megkapja, erről Apáti-Tóth Katát, a Magyar Posta Zrt. szóvivőjét kérdeztük.

Visszakaphatják a befizetett bírságot

Több millió ember kaphatja vissza parkolási bírságát Nagy-Britanniában, ha sikerül módosítani egy jogszabályt. A szigetországban ugyanis egyre többen tiltakoznak azért, mert a privát parkolók átszámítva akár 40 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, ha a kocsi tulajdonosa akár egy perccel is túllépi a megengedett időt. Az autósok szerint ez rablás, többen bírósághoz fordultak.

Megfontolják Áder kifogásait


szerző:
2014.12.20. 18:50
Megfontolják Áder kifogásait

Még nem döntött Áder János a vasárnapi zárvatartásról, ezt az államfői hivatal közölte az RTL Híradó kérdésére. Két másik, hipermarketeket érintő törvényt pedig visszaküldött pénteken a parlamentnek a köztársasági elnök. A Fidesz frakcióvezetője szerint módosítanak a kifogásolt jogszabályokon, de a lényegük nem fog változni.


 

Illeték karácsonyra?


szerző:
2014.12.19. 08:35
Illeték karácsonyra?

Kevesen foglalkoznak azzal, hogy egy eljegyzési gyűrű vagy egy drágább plazmatévé vásárlása után van-e bármilyen illetékfizetési-, illetve bejelentési kötelezettség a NAV felé. Hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak az ajándékozásra jogi értelemben, most megtudtuk!

Nem lehet többé élő halat venni

Jövő szerdától nem lehet élő halat vásárolni. Egy új jogszabály szerint az eladónak kötelessége egy ütéssel úgy elkábítani a halat, hogy az már biztosan ne térjen magához. A Magyar Haltermelők Szövetségének vezetője szerint az új rendeletet nemcsak az uniós elvárások, hanem állatvédelmi szempontok is indokolják.

Falkavezér: A társasházi ebtartás szabályai

Nem is gondolnánk, milyen sok jogszabály vonatkozik a kutyatartásra. Például már azt sem tudjuk sokan, hogy a póráz nélküli kutyasétáltatás miatt akár szabálysértési bírsággal is sújthatnak minket egyes közterületeken, de már az is büntethető, ha például társasházban élünk és nem megfelelően tartjuk kedvencünket.

Miért nem taníthatnak anyanyelvi tanárok?

Miközben a magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tud megszólalni semmilyen idegen nyelven, -és ezzel az adattal a legrosszabbak vagyunk Európában,- és miközben kitört minden idők legnagyobb nyelvvizsga- hamisítási botránya, lehet, hogy még azokat a külföldi nyelvtanárokat is sikerül kiűzni az országból, akik bár jól végzik munkájukat, mostantól nem tarthatnak órákat.

Hogyan védhetjük meg a tulajdonunkat?

Egy nemrégiben történt mérgezéses borlopásos eset kapcsán felmerült a kérdés, hogyan vagyunk jogosultak megvédeni a saját tulajdonunkat. A kérdésre Dr. Lichy József ügyvéd válaszolt, elmagyarázva a jogszabályban történt változásokat.

Ki használja tovább a közös otthont, ha válásra kerül a sor?

Jövőre szigorodnak a szabályok, amiket jogász szakértőnkkel tisztáztunk. Az eddiginél sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek például a gyermekek védelmére.

Reggeli - Csak csajok 12-08-27

Reggeli - Csak csajok: Minden, amely egy női társaságban napjainkban szóba kerülhet.

250 milliárdot kaphatnak vissza a vállalkozások

Az Európai Unió bíróságának döntése alapján módosított szabályozás miatt 250 milliárd forintnyi áfát kell visszatéríteni.

20 éve rejtély, hova tűnt Farkas Helga

Húsz éve rabolták el Farkas Helgát. Jogértelmezés kérdése, hogy a bűncselekmény kedden elévül-e.

A kormány határozná meg a béreket

Két évig a kormány határozná meg, hogy mennyivel kell emelni a 300 ezer forint alatt keresők bérét.

Viszlát, dohányfüst?


szerző:
2011.02.27. 18:05
Viszlát, dohányfüst?

Európa legszigorúbb dohányzási törvénye lesz a magyar – ezt mondta az RTL Híradónak a Füstölgők Társaságának elnöke.

Már senkit nem lehet csak úgy kirúgni

Az alkotmányellenes szabályozás szerint a kormánytisztviselőket indoklás nélkül lehetett elbocsátani.

Amnesztia több ezer 2006-os ügyben

Semmissé tenne 2-300 olyan jogerős bírósági ítéletet egy törvénytervezet, amely a 2006-os őszi rendőri eljárásokkal kapcsolatban született.

Fél Kettő 11-02-07


szerző:
2011.02.07. 14:20
Fél Kettő 11-02-07

Fél Kettő: Nevelés kérdése - A legelképesztőbb dolgokra is képes egy kutya, ha helyesen nevelik. A gyerekek érdekében - Változó jogszabályok, csökkenő bürokrácia. Felgyorsulhat az örökbefogadás? Nászút Thaiföldön - Szűcs Judithra 17 év után rátalált a szerelem, vendégünk volt az énekesnő.

Orbán kész harcba szállni a médiatörvényért

A magyar kormányfő egy német lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kész harcba szállni a sok vihart kavart új médiatörvényért.

Jogszabállyal távolítanák el a fészekrakókat

Két év után kiköltöztethetnék a beilleszkedni képtelen lakókat a miskolci Avas városrészben.

Mit jelent a gyakorlatban a nyugdíjtörvény?

Alkotmányellenes a nyugdíjtörvény a Stabilitás Pénztárszövetség szerint.

Elöregedtek a mentőautók


szerző:
2010.11.13. 16:59
Elöregedtek a mentőautók

Januárban 247 mentőautót kell leselejteznie az Országos Mentőszolgálatnak.

Sólyom: gyengíti az alkotmányt a változtatás

A volt köztársasági elnök könyve bemutatóján azt mondta: nem lehet európaibb alkotmányt írni a mostaninál!

Szabályozzák az otthonszülést


szerző:
2010.10.19. 18:15
Szabályozzák az otthonszülést

Az egyeztetéseket kedden kezdték újra a szakmai és civil szervezetekkel, egyelőre csak a vélemények hangzottak el.

Tüdőszűrés mizéria Borsodban


szerző:
2010.09.20. 19:24
Tüdőszűrés mizéria Borsodban

A kórházak csak meghatározott mennyiségű vizsgálatra kapnak pénzt az egészségbiztosítótól.

Bírálják a jogvédők az új törvényt

Jogvédők szerint aránytalan az a törvény, amely szerint a kis értékű lopásért azonnali börtön járhat.

Górcső alatt a tűzoltók védőruházata

Megvizsgáltatta és rendben találta a tűzoltók védőruházatát a Belügyminisztérium.

Visszatért a Romániába toloncolt kisfiú

Bár Magyarországon született Balázs, a jogszabályok szerint édesanyja szülőhazájába kellett mennie.

Élesen bírálják a „három csapást”

Jogvédő szervezetek és bíróságok is tiltakoznak a nemrég elfogadott jogszabály miatt.

Törvény szakította el a gyerekeket szeretteiktől

Valószínűleg soha nem kerülhetnek vissza magyar nevelőszüleikhez a Romániába kitoloncolt kisgyerekek.

Bajban a betegszállítás


szerző:
2010.01.23. 20:10
Bajban a betegszállítás

A feladatot ellátó szervezetek a megnövekedett munka mellé nem kapnak elegendő pénzt.

Iskolaorvosok nélkül maradnak a falvak?

Egy jogszabály-változás miatt új működési engedélyt kellene kérniük.

Csak realizált bevétel után kelljen adózni!

Ezt szeretné elérni a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége. Az elmaradt fizetések miatt szerintük már sok cég ment csődbe.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való