KERESÉS search-close

jegybank

90 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "jegybank"

Gyerek nélkül is jól járhatnak a babaváró hitellel

Az is jól járhat a babaváró hitellel, aki végül nem vállal gyereket - a Bankmonitor számítása szerint. Kamatot kell ugyan fizetni, ha nem jön a baba, de annyira alacsonyat, amennyiért egyelőre csak a legmagasabb jövedeleműeknek kínálnak személyi kölcsönt a bankok. A kormány és a jegybank is úgy számol, több százezer család kérheti az új, akár 10 milliós szabadfelhasználású hitelt.

100 ezer magyart csábítana haza dolgozni a jegybank 2030-ig

A szerdán bemutatott reformcsomagjuk szerint a jegybank tovább emelné az orvosok és a pedagógusok bérét, külföldi toborzáshoz adnának adókedvezményt a vállalatoknak, illetve a szerintük átlagon felüli magyar családtámogatásokat népszerűsítenék. Az Európai Bizottság viszont a kivándorlás növekedésére számít.

A magánegészégügyet erősítené a jegybank

Minden munkavállaló alanyi jogon legyen részese a magánegészségügyi ellátórendszernek - ezt javasolja a jegybank. Mindenki maga dönthetné el, hogy az államnak egyébként fizetett egészségügyi hozzájáruláson felül fizetése mekkora részét utalja a kiegészítő pénztárba, amelyhez a cégük is hozzátehetne, és az állam is adna támogatást. A kormány még vizsgálja az MNB javaslatait. A DK szerint ebből semmi sem fog megvalósulni.

Egyszerűbb és olcsóbb lehet a hitelkiváltás

Faragna a hitelkiváltás költségein és a mostani felére, átlagosan két hétre csökkentené az ügyintézési időt a jegybank. A lakáshitelesek több mint a fele még változó kamatozású kölcsönt fizet, vagyis jelentősen drágulhat a törlesztője, ha a rekordalacsony kamatok emelkedésnek indulnak. A Nemzeti Bank csaknem egy hónapja a kereskedelmi bankok szövetségével tárgyal a fix törlesztőkre váltás ösztönzéséről, a díjcsökkentést a tegnap bejelentett reformcsomagjukban kezdeményezték.

Újra Matolcsy György lehet az MNB elnöke

Újabb hat évre Matolcsy György lehet a Magyar Nemzeti Bank elnöke, miután az országgyűlés gazdasági bizottsága meghallgatta, és támogatta a kinevezését. Matolcsy György szerint gazdaságtörténeti jelentőségű fordulat következett be a jegybank támogatásával. Azt mondta, nemcsak saját feladatait látta el sikerrel az MNB, de alapítványain keresztül hozzájárult a felsőoktatás megreformálásához is. Az ellenzék bírálta a jegybankelnököt.

Az egykori devizahitelesekért aggódik a jegybank

A döntő többségük változó kamatozású kölcsönt fizet most, vagyis jelentősen drágulhat a törlesztője, ha a rekordalacsony kamatok emelkedni kezdenek. A Nemzeti Bank a hitelkiváltást akarja ösztönözni és a kereskedelmi bankokkal tárgyal - a Napi.hu értesülése szerint. A Bankszövetségnél Híradónknak már azt mondták, a pénzintézetek fix törlesztőre tesznek majd ajánlatot saját ügyfeleiknek várhatóan áprilisban.

 

A ’80-as évekre emlékezteti

Az 1980-as évekre emlékezteti a Századvég című folyóirat utolsó számának bevonása - ezt mondta az RTL Híradónak Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök írta az egyik tanulmányt a lap utolsó kiadásába, amiben többen is kritizálták a kormány gazdaságpolitikáját. A kötet megjelenése után a szerkesztőbizottságot kirúgták, a nyomtatott verziót visszavonták, az interneteset pedig elérhetetlenné tették.

Egészségügy: mást akar az MNB

Legalább évi egy szűrővizsgálat járjon a dolgozóknak - ezt javasolja a jegybank. Alapjaiban forgatnák fel az egészségügyet, miután szerintük csak 60 egészséges életévre számíthat egy átlagos magyar. A Nemzeti Banknál azt mondják, adókedvezménnyel kell ösztönözni a cégeket, hogy magánegészségügyi szolgáltatásokkal támogassák a munkavállalóikat. Az Országgyűlés viszont épp az eddigi kedvezmények megszűntetéséről dönthet pénteken a kormány javaslatára.

 

MNB: több fix kamatozású hitelt!

Új intézkedésekről egyeztet a Jegybank, hogy minél többen fix kamatozással vegyenek fel kölcsönt - ezt szóvivőjük árulta el az RTL Híradónak. A rekord alacsony kamatszint nem tart örökké, pedig a lakáshitelek csaknem kétharmada változó kamatozású Magyarországon.

 

Hitel, hitel hátán: mi lesz 2030-ra?

Magyarországi hitelezés: a 2008-as csúcs után erős visszaesés van a hitelezés terén, majd 2014-től újraindul a hitelnövekedés, de még messze van a 2008-as csúcstól. Amit az MNB szerint utol kell érni és túl kell lépni rajta.

 

Drága lehet a folyószámlahitel

Több százezren nem törlesztik rendesen a folyószámlahitelüket, minden ötödik ügyfél - a jegybank friss összesítése szerint. Sokan úgy mennek mínuszba, hogy nem ismerik a következményeket.

 

Sokan túlvállalják magukat

Havonta csaknem ezer család veszíti el azért az otthonát, mert nem tudja fizetni a lakáshitelét. Ez derült ki a jegybank legfrissebb jelentéséből. Ezek a tartozások még döntően devizahitelek. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő arra figyelmeztet, hogy a lakásvásárlók ne vállalják túl magukat.

Csökkenhet a törlesztőrészlet

Akár több mint ezer forinttal is csökkenhet egy átlagos lakáshitel havi törlesztője a jegybank tegnapi döntése után, számolta ki a Portfólió. A változásra már októbertől számíthatnak azok, akik változó kamatozású hitelt vettek fel. A Híradónk által megkérdezett elemzők szerint a bankközi kamatláb még hónapokig történelmi mélyponton maradhat.

MNB: 150 millió szakértőkre

Csak szakértőkre 150 millió forintot költhet idén a jegybank felügyelőbizottsága. A hat fős testület működése tavaly is majdnem 100 millió forintba került, amit a nemzeti bank fizetett közpénzből. Hogy mennyit fizetnek ki szakértőkre, azt maga a bizottság határozza meg, senkinek nem kell jóváhagynia.

Visszakérték a szuperzongorára adott 60 milliós támogatást

Visszakérte a szuperzongorára adott 60 milliós támogatást a jegybank - ezt Híradónkkal közölték, miután kiderült, tavaly már egyetlen forint árbevétele sem volt a hangszerből a gyártónak, és emiatt a cég veszteségbe fordult. A Nemzeti Bank csak annyit árul el, hogy szerződés-szegés történt. Bogányi Gergely közpénzből fejlesztett szuperzongorájából tavalyelőtt 10 darabot rendelt az állam 764 millió forintért, ezeket idén év végéig kell leszállítaniuk.

Tízezrek kerülhetnek utcára

Mindössze 2700 bedőlt hitelessel tudtak egyezséget kötni a bankok a 66 ezer érintettből - a Nemzeti Bank közlése szerint. Az adósok egy része túl nagy kedvezményt akart, másoknál a futamidőt nem lehetett tovább hosszabbítani. Pedig az átütemezést az utolsó esélynek szánta a jegybank. Most több tízezer családot fenyeget árverés, akik legalább fél éve képtelenek fizetni a hitelüket. 

Jelentősen csökkent a jegybank tartaléka

Több mint 10 milliárd euróval, azaz háromezer milliárd forinttal csökkent a jegybank devizatartaléka - írta a portfolio.hu. A tartalék azért fontos, mert így szerezhet valutát az állam, és ez az a pénz, amellyel válság esetén stabilizálni lehet a forint árfolyamát. A szocialisták szerint kisebb tartalék sérülékenyebb forintot jelent, de a Nemzeti Bank szerint most már ennyi pénz is elég az ország stabilitáshoz.

MNB: 260 millió jutalmakra

Több mint negyedmilliárd forint jutalmat osztottak szét a Magyar Nemzeti Bankban karácsony előtt - tudta meg a Magyar Nemzet. Az állami intézmények közül a jegybanknál osztották a legtöbb jutalmat. Az MNB sajtóosztálya azt közölte, hogy a kiemelkedő teljesítményű kollégákat akarták így elismerni. A Demokratikus Koalíció szerint a pénzzel inkább a rászorulókon kellett volna segíteni.

Jegybank: óvatosan a hitelekkel!

Érdemes vigyázni az ingyenes hitelekkel. A jegybank szerint akár 30%-kal többe kerülhet nulla százalékos hitelből vásárolni. Az ünnepek előtt sokan döntenek a kedvezőnek tűnő fogyasztási hitelek mellett. Nem elég csak a teljes hiteldíj mutatóra, vagyis a THM-re figyelni, tájékozódni kell az egyéb költségekről is - figyelmeztet a Nemzeti Bank. A nem kellően átgondolt hitelektől 14 napon belül elállhatnak a vevők.   

Hirtelen nem működött a mobiljuk

12 dolgozót küldenek el a Nemzeti Bank Bankbiztonsági Igazgatóságától. Az ügyről a Privátkopó.hu számolt be elsőként. A bűnügyi portál forrásai szerint az érintettek hétfőn egyszercsak nem tudták használni a számítógépeiket és a céges telefonjaikat. A jegybank szerint mindenki közös megegyezéssel távozik, de nem válaszoltak arra, hogy hogy miért kell menniük a dolgozóknak. 

Az MNB is tovább titkolózhatna

30 évre titkosíthatja majd a jegybank is, hogy miért és mennyi közpénzt költ ingatlanokra, autóra, saját őrségre, illetve, kivel újtatja fel az épületeket - a Transparency International nemzetközi korrupciókutató szerint. Hétfőn számoltunk be arról, hogy terrorveszélyre hivatkozva a kormány közérdekű adatok megtagadását tenné lehetővé egy újabb törvénymódosítással. A Fidesz frakcióvezetője azt mondja, a változás kizárólag műszaki adatokra vonatkozik majd. Az ellenzéki pártok szerint viszont a jegybank költéseit akarja eltitkolni a kormány.

MNB: 1,2 milliárd utazásokra

1,2 milliárd forintot költhet a Magyar Nemzeti Bank a következő négy évben utazásra, az erről szóló közbeszerzési kiírást a HVG.hu találta. A jegybank egy utazásszervezőt bízna meg a munkatársak utazásaival kapcsolatos feladatok elvégzésére. A Nemzeti Bank korábbi alelnöke szerint túlzott és képmutató a költekezés. A Magyar Nemzeti Bank azt közölte, munkatársaik nemzetközi kötelezettségeik kapcsán több mint 240 munkacsoportban dolgoznak, és emiatt sokat kell utazniuk.

„Csak politikai botránykeltésre használják”

A jegybank nem ellenőrizheti közvetlenül az alapítványai gazdálkodását egy jogi szakvélemény szerint, amely a Nemzeti Bank felügyelő-bizottságának felkérésére készült - írta meg a Magyar Nemzet. A Nemzeti Bank felügyelő-bizottságának fideszes elnöke azt közölte, a szerinte magas színvonalú dokumentum nem állapított meg törvénytelenséget, és most csak politikai botránykeltésre akarják felhasználni. Az MSZP szerint viszont alkalmatlanná vált feladatára a felügyelőbizottság.

Matolcsy válásáról írt a jegybank

Havonta nettó 1,1 millió forintot keresett a jegybanknál az a 32 éves nő, akivel kapcsolatban Matolcsy György válásáról írt az MNB egyik közleménye. A nő fizetésére a Népszabadság kérdezett rá, és az összeg mellé a jegybank odaírta, a Matolcsy házaspár válása magánügy. A nő egyébként már nem dolgozik a nemzeti banknál, de két pozíciója is van a jegybank alapítványainál. A Párbeszéd Magyarországért feljelentést tesz, mert szerintük a nő kinevezése jogilag és erkölcsileg is összeférhetetlen volt.

Volt kémelhárítókat alkalmaz az MNB

A kémelhárítás volt vezetője, annak helyettese és a terrorelhárítás egyik volt kommandós kiképzője is a Magyar Nemzeti Bank biztonsági cégeinél dolgoznak – tudta meg az Index. A jegybank elismerte, hogy volt titkosszolgákat alkalmaz. A Matolcsy György vezette intézmény szerint a szakmai tapasztalatukkal segítik a jegybank biztonságpolitikai munkáját. A DK szerint viszont semmi szüksége a jegybanknak ezekre a szakemberekre.

A bevétel nagy rész az alapítványoktól jött

A vs.hu kiadója több mint kétszer annyi támogatást kapott a jegybank alapítványaitól, mint amennyit hirdetésekből megkeresett. Ezt a 444.hu vette észre a cég most közzétett beszámolójából. Ebből az is látszik: a cég kiadásai épp az alapítványoktól kapott majdnem félmilliárd forinttal nőttek egy év alatt. A DK szerint ezt a köznyelv, lopásnak hívja. A vs.hu kiadója nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az MNB felügyelőbizottsága szerint minden rendben

Mindent rendben talált a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál a jegybank felügyelőbizottsága. A testület most zárta le korábban indított vizsgálatát, és megállapította, hogy az alapítványokat törvényesen hozták létre és az alapító okiratuknak megfelelően működnek - ezt a felügyelőbizottság jobbikos tagja mondta az RTL-Híradónak. A botrányos ügyeket azonban nem vizsgálták ki, mert szerintük erre nincs felhatalmazásuk.

Off-shore hátterű nyomdával dolgoztatnak

Már korábban is dolgozott a jegybanknak, az az off-shore hátterű nyomda, amelyiknek 14 millió forintot fizetett Matolcsy György könyvéért az MNB egyik alapítványa- tudta meg a Népszabadság. A lap szerint az SPL nyomda korábban- egy másik céggel közösen- csaknem félmilliárd forintért végzett már munkákat a jegybanknak. A Matolcsy György korábbi újságcikkeiből készült kötetet 2500 példányban az az alapítvány rendelte meg, amelyiknek kuratóriumi elnöke maga Matolcsy György.

65 milliós kisjátékfilm jegybanki pénzből

Filmet is készíttet a nemzeti bank egyik alapítványa. Több mint 65 millió forint közpénzt költenek erre - derítette ki az RTL Híradó. A kisjátékfilm a magyar találmányokról szól majd. A céget, amely a pénzt kapta, egy héttel a döntés előtt jegyezték be. Az alapítvány szerint a 25 perces alkotás a kis és középvállalkozások versenyképességét növeli majd. Az DK-nál úgy látják: az alapítványoknak nem dolguk, hogy filmeket finanszírozzanak.

Százmilliónyi közpénz Matolcsy rokonainak

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzköltését már több szemszögből vizsgáltuk, de a családi vonalról részletesen még nem beszéltünk. Kezdjük Györggyel, aki egy jegybankot irányít, amely alapítványokat hoz létre. Van Tamás, György unokatestvére, akinek a bankja és a hozzá köthető vs.hu hírportál is sok pénzt kapott az alapítványoktól. Van Ádám, György fia, akinek a cége Tamás bankján keresztül rengeteg hitelt kap arra, hogy megvegyen egy bútorgyárat. És van Szabolcs, a másodunokatestvér, akihez pedig az egyik alapítvány kecskeméti terjeszkedése köthető. Szabolcs felesége egyébként Kecskemét polgármestere. Az MNB-alapítványok rokoni szálait bogozgattuk.

Újabb ösztöndíjprogramot indít a jegybank

Újabb ösztöndíjprogramot indít a Nemzeti Bank. Az egyetemek közgazdász hallgatói kaphatnak havi 30 ezer forintot, ha jól tanulnak. Az új programot az MNB alapítványok már működő ösztöndíjai mellett indítja a jegybank. Korábban az egyik alapítvány kuratóriumi tagja azt mondta: a Fidesz választási győzelme múlhat azon, hogy eredményesen alakítják-e át a hazai közgazdászok gondolkodását. A szocialisták azt követelik: bocsássák el a kurátort munkahelyéről.

A Fidesz 2018-as választási győzelme múlhat a jegybanki alapítványok munkáján - erre utalt az egyik alapítvány kuratóriumi tagja. Lentner Csaba közgazdász, korábbi MIÉP-es parlamenti képviselő nyilatkozott erről az Echo TV műsorában. Szerinte csak akkor érik el a céljukat, ha minden egyetemen a Matolcsy György által kidolgozott gazdaságpolitikát oktatják. A szocialisták azt állítják: ezzel lelepleződött, hogy a jegybank közpénzből támogatja a Fidesz pártpolitikai érdekeit.

300 ezret kaphatott volna minden devizahiteles

300 ezer forinttal, vagyis majdnem 5 százalékkal csökkenhetett volna egy átlagos devizahiteles tartozása, ha a Nemzeti Bank a forintosításon keresett nyereségét az adósokra költi - így számol a Bankmonitor. Matolcsy György jegybankelnök múlt pénteken beszélt arról, hogy a 136 milliárdos profitból tovább enyhíthették volna a devizaadósok terheit, de a közgazdászképzést fontosabbnak ítélték. A miniszterelnök is megszólalt az ügyben. Helyeselte, hogy a jegybank a saját oktatási programjára költ.

Matolcsy: nekünk a képzés volt a fontosabb

Fontosabb volt a saját közgazdászképzése a jegybanknak, mint a devizahitelesek veszteségeinek csökkentése - ezt mondta Matolcsy György költekezéseikről a Magyar Nemzetnek. A Nemzeti Bank elnöke bejelentette, hogy most 50 milliárd forintot fizetnek be az államkasszába. A jegybanki alapítványok költései miatt az Együtt feljelentést tett, beadványukat azonban elutasította az ügyészség.

Kormányszóvivő: ez politikai hisztériakeltés

Csak a kocsijából integetett, de nem nyilatkozott a Magyar Nemzeti Bank felügyelő-bizottságának ülése után Papcsák Ferenc a jegybank alapítványainak költéseiről. A botrányt a kormányszóvivő politikai hisztériakeltésnek nevezte. Kovács Zoltán azt ATV-nek azt mondta, a kormány nem kérheti fel Matolcsy Györgyöt, magyarázza meg, az alapítványok miért adtak milliós megbízásokat a jegybankelnök unokatestvére cégeinek, és miért költöttek 70 millió forintot egy Matolcsy Györgyről szóló könyv kiadására. Az MSZP a jegybankelnök lemondását követeli, és szombaton tüntetést szervez a jegybank elé.

„Aki az MNB-t támadja, veszélyezteti a forintot”

Aki a jegybankot támadja, az a forintot veszélyezteti. Ezt mondta Lázár János a kormányinfón a jegybank alapítványainak költéseiről szóló kérdésre válaszolva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a jegybank működésébe a kormány nem szólhat bele, ráadásul az MNB nyereségesen működik Matolcsy György vezetésével. A Népszabadság mai számában közölte: Matolcsy György unokatestvére bankjának csaknem 25 milliárd forintot utaltak a jegybanki alapítványok, a pénz egy részéből államkötvényeket vásároltak. A szocialisták szerint ebben az esetben is Matolcsy rokonáé lett a haszon.

A Kelet-Afrikai könyvtárakat is kutatták

Amerikai és afrikai tanulmányutakat is fizettek a jegybanki alapítványok. Az RTL Híradó összesítése szerint több mint 200 millió forintot fizettek ki magánszemélyeknek. Az egyik nyertes például azt kutathatta, hogy Kelet-Afrikában milyen kihívások várnak a könyvtárakra, egy másik pedig azt elemezte: milyen nemzetközi következményei lehetnek a tanzániai választásnak. A Pallas Athéné Alapítványok szerint személyiségi jogokat sértene, ha elmondanák, kik nyertek. A szocialisták szerint a jegybanki vezetés ismerőseinek mehetett a pénz.

Papcsáknak autó is jár a milliós fizetés mellé

Havi félmillió forintért bérel autót a jegybank Papcsák Ferenc felügyelőbizottsági elnöknek - tudta meg az RTL Híradó. Korábban ilyen juttatás nem járt a felügyelőbizottság elnökének. A jegybanknál arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy most mi indokolta a plusz juttatást. Az Együtt szerint a jegybank vezetői urizálnak.

MNB alelnök: kiadják az alapítványok költéseit

Kiadja a Magyar Nemzeti Bank az alapítványai gazdálkodási adatait. Ezt a jegybank alelnöke jelentette be az állami rádióban. Nagy Márton azt nem árulta el, hogy pontosan mikor tesznek eleget a bírósági ítéleteknek. A héten a Kúria és az Alkotmánybíróság is kimondta: az alapítványok közpénzből gazdálkodnak, így nem titkolhatják el, mire költik a jegybanktól kapott több mint 250 milliárd forintot. Az LMP szerint fel kellene számolni az alapítványokat.

 

Matolcsy rokona kezelheti a vagyont

Szabálytalanul kerülhet a Matolcsy György unkatestvérének érdekeltségébe tartozó bankhoz a Buda-Cash ügyfélvagyona, mert nincs országos fiókhálózata - az Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége szerint. Az NHB Bankot múlt pénteken egyedüli indulóként hirdették ki győztesnek a károsultak pénzének kezelésére, és a felszámoló szerint teljesen törvényesen jártak el. Az LMP-nél azt mondják, egyértelműen a jegybank elnök rokonának érdekeltségét akarták helyzetbe hozni.

Lázár: Közpénz, de lehet titkolni

Közpénznek tartja Lázár János a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak vagyonát, mégis indokolt lehet szerinte eltitkolni, hogy ezt mire költik el. Derült ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter heti sajtótájékoztatóján. A nemzeti bank alapítványai 250 milliárd forintot kaptak a jegybanktól közgazdászképzés beindítására, de mint kiderült borüzletet, éttermet és kávézót is nyitnának a Várban a pénzből. Az Országgyűlése döntése alapján a jövőben nem kell majd megmondaniuk, mire költik a támogatást.

Van 250 milliárd forint, ami nem közpénz

Keddtől hivatalosan sem számít közpénznek az a 250 milliárd forint, amelyet a jegybank saját alapítványainak adott. A kivételes eljárásban elfogadott fideszes törvénymódosítás alapján így erre a pénzre nem vonatkozik az információ-szabadságról szóló törvény, vagyis nem lehet majd megtudni, hogy mire költik a közpénzt. Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint a rendelkezés sérti az Alaptörvényt. A szocialisták azt mondják: az a cél, hogy az emberek ne láthassák, hogyan lopnak el milliárdokat.

95 milliárdos nyeresége volt az MNB-nek

95 milliárd forintos rekord nyereséggel zárta a jegybank a tavalyi évet - a honlapja szerint. Azt írják, a teljes összeget tartalékolják az esetleges későbbi veszteségekre. A Magyar Liberális Párt szerint azonban a Nemzeti Bank félrevezeti az embereket, mert már egy éve a mostani profit két és félszeresét könyvelték volna el, ha nem költenének saját alapítványokra és drága műtárgyakra.

Kétmilliárd az MNB védelmére

Kiderült, évente több mint kétmilliárd forintért őrzi a Magyar Nemzeti Bank épületeit és vezetőit a jegybank által létrehozott biztonsági szolgálat. A létrehozását a terrorveszéllyel és a migrációval indokolta Matolcsy György, aki a szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésére válaszolt.

Hiába az ítéletek, titkolóznak az alapítványok

Hiába a jogerős bírósági ítélet, nem adják ki a gazdálkodási adataikat a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. Ezért az egyik pernyertes újságíró végrehajtást kezdeményezett a jegybank ellen. Sem ott, sem az alapítványoknál nem beszéltek arról, miért nem tartják be az ítéletet. A Magyar Liberális Párt vizsgálatot sürget a több százmilliárdos költségvetésű alapítványoknál.

Eddig 9 milliárdot költött az MNB műkincsekre

Már 9 milliárd forintot költött el a jegybank festményekre, műkincsekre. Van olyan festmény, amiért 4 és fél milliárd forintot fizettek. A Demokratikus Koalíció szerint ezt a pénzt az éhező gyerekekre kellene költeni, a jegybank azt mondja, műkincs-vásárlási programjuk más európai központi bankok több évtizedes gyakorlatát követi.

Összecsapott a jegybank és az akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia közgazdaságtudományi bizottsága szerint, ellenőrizetlenül költenek többmilliárd forint közpénzt a Matolcsy György vezette jegybank alapítványai arra, hogy a meglévő felsőoktatási intézményekkel párhuzamos rendszert építsenek. Erről nyílt levelet írtak az MTA szakemberei. Az MNB szerint az akadémia hazudik, és jogi lépéseket tesznek.

Tizennyolcmilliós bírságot szabott ki az MNB az NN biztosítóra

18 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Magyar Nemzeti Bank az NN Biztosító Zrt.-re. A jegybank az életbiztosítási szerződések kezelése során tapasztalt hiányos tartalmi elemeket, illetve az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt szabott ki bírságot a biztosítótársaságra. Az ügy részleteiről most Binder Istvánt, az MNB felügyeleti szóvivőjét kérdeztük!

Több mint 100 ezer család van még bajban

Több mint százezer család helyzete évekig kilátástalan marad a bedőlt hitelek miatt - a jegybank szerint. A Nemzeti Bank jelentése alapján a 90 napon túl tartozó adósokon nem segített a banki elszámolás és a forintosítás. Nekik továbbra is a Nemzeti Eszközkezelőt vagy a családi csődvédelmet javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az Együtt szerint új intézkedésekre van szükség, mert a kormány éppen a legrászorultabbaknak nem tudott segíteni.

Luxusteret alakít ki magának az MNB

Luxusteret alakít ki a jegybank az általa tavaly megvásárolt Eiffel Palace irodaház tetején. Exkluzív panorámás szuperkönyvtárra, és egy, a teraszra tájolt elnöki tárgyaló építésére írtak ki közbeszerzési pályázatot. Egyelőre nem tudták megmondani, mennyibe kerül majd a beruházás, de azt elárulták, hogy a Nemzeti Bank saját igényeit szolgálják majd az új helyiségek. A Liberális Párt szerint szórják a közpénzt.

Az MNB milliárdos vásárlásairól is vitáztak

Senki sem kérdezhetett Matolcsy Györgytől a Parlamentben. A jegybank elnöke beszéde után azonnal elhagyta az üléstermet. Matolcsy György a Nemzeti Bank működéséről számolt be a képviselőknek. Szerinte ma ár és pénzügyi stabilitás van Magyarországon, ami a jegybanknak köszönhető, és azt mondta: a közjó szolgálatában költ tízmilliárdokat ingatlanokra és műkincsekre, és támogat százmilliárdokért alapítványokat az MNB.

Nőtt a bedőlt jelzáloghitelesek száma

30 ezerrel nőtt a bedőlt jelzáloghitelek száma, vagyis jelenleg 140 ezer család legalább 90 napja nem fizeti a törlesztőket - ez derült ki a jegybank friss, a forintosítás után készült tanulmányából. Ráadásul a bajba jutott adósok több mint felét végrehajtás fenyegeti, mert a hitelintézet már szerződést bontott vele. Az Együtt szerint bebizonyosodott, hogy éppen a legrászorultabbakon nem segített a banki elszámolás, illetve a kormány speciálisnak szánt intézkedései.

Végigjártuk a Magyar Nemzeti Bank birodalmát

A Magyar Nemzeti Bank évek óta úgy költekezik, mint aki megnyerte minden idők legnagyobb lottónyereményét. Sőt. Az a néhány milliárd, amit a lottón általában nyerni lehet, eltörpül ahhoz az összeghez képest, amit a jegybank elajándékozott az elmúlt években. Igen, elajándékozott, a saját alapítványainak, amik elsősorban a közgazdasaságtant szeretnék megújítani. Boros Krisztina és Oroszi Babett nyakukba vették a nemzeti bankos birodalmat, hogy megtudjuk, jó helyre került-e a 250 milliárd forint.

Marad az alacsony jegybanki alapkamat – hogyan hat ez a hitelfelvételre?

Történelmi mélységben a jegybanki alapkamat. Múlt héten a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy 2017 végéig biztosan nem lesz szükség kamatemelésre.   De, hogy mit is jelent ez pontosan, és hogy hogyan hat ez a hitelfelvételre, arról szakértőnkkel, Barabás Gyulával beszélgettünk.

Újságíró hitelét emlegeti a jegybank

A jegybank szerint a Magyar Nemzet újságírója saját hitele miatt írt bíráló cikket a Nemzeti Bankról, ezt egy hétfői közleményükben írták. A Magyar Nemzet a Nemzeti Adatvédelmi hatósághoz fordult, ahol kivizsgálják az ügyet.

Három és félszer annyit keres egy jegybanki dolgozó, mint egy átlag magyar

Átlagosan 25 százalékos béremelést kaptak a Magyar Nemzeti Bank dolgozói az utóbbi másfél évben. Az MSZP szerint ez pénzszórás. Az MNB azt közölte, a béremeléssel a korábbi igazságtalanságokat szüntették meg.

Vita a jegybanki műkincsvásárlásokról

Már a felügyelő bizottság alakuló ülésén szóba kerültek a Magyar Nemzeti Bank műkincsvásárlásai, de az RTL Híradó információi szerint arról még nem született döntés, hogy indul-e vizsgálat.

1 milliárdért vett pénzt az MNB


szerző:
2015.07.23. 18:40
1 milliárdért vett pénzt az MNB

Több mint egymilliárd forintért vett erdélyi érmegyűjteményt a jegybank. Azt nem mondták meg, kitől, de az RTL Híradónak az egyik népszerű galéria vezetője elismerte, ő volt az eladó.

Bármennyit megér? - 4 és fél milliárdért vett festményt a jegybank

A Mária Gyermekével és Szent Pállal című Tiziano képet az Értéktár Program keretében vásárolta az MNB. Azt írták azért, hogy itthon tartsák a művet.

Felháborodtak a konyhák bezárása miatt

Felháborodtak az általunk megkérdezett jegybanki dolgozók azon, hogy a vezetés megszüntette a munkahelyi teakonyhákat. Június elseje óta nem vihetnek be otthonról ételt, ezt a hvg.hu írta meg. Az MNB szerint, mivel a környéken több helyen is lehet enni, indokolatlan a konyhák fenntartása.

Nem vihetnek be ételt az MNB dolgozói

Bezáratta a teakonyhákat a székházaiban a Magyar Nemzeti Bank vezetése, ételt sem vihetnek be a dolgozók - írta meg a HVG.hu.

Fideszes képviselő az MNB-felügyelőbizottság élén

Papcsák Ferencet javasolják a Jegybank felügyelőbizottságának élére a kormánypártok. A Gazdasági Bizottságban már ma meg is hallgatták a korábban botrányok kereszttüzébe keveredett volt zuglói polgármestert. Az ellenzéki pártokat meglepte, hogy Papcsák vezetésével ellenőriznék Matolcsy György döntéseit, a DK szerint a Fidesz-KDNP-s képviselő alkalmatlan a posztra.

Van, akinek új elszámolást küldenek

A jegybank szerint elenyésző a hibás devizahiteles elszámolás. Csütörtökön vizsgálatot indítottak, miután árfolyamgátas ügyfelek jelezték, hogy megemelt törlesztőkről kaptak értesítőt. Péntekre kiderült, valószínűleg félreértés történt, az érintett bankok felesleges információkat is feltüntettek az elszámolásban. Néhány pénzügyi vállalkozás viszont saját maga kérte az adósok egy részét, hogy tekintsék semmisnek a kiküldött táblázatokat. Új értesítőt ígértek jövő hétre, más adatokkal, túl a törvényes határidőn.

Nem értik az elszámolást az ügyfelek

Hétszeresére nőtt a jegybanki ügyfélszolgálatok forgalma, devizahitelesek ezrei nem tudnak ugyanis eligazodni a banki elszámoláson. Pedig kétharmaduk még át sem vette az értesítőt. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint a számítás olyan bonyolult, hogy az átlagemberek csak segítséggel értik. Főleg azok reklamálnak, akinek a korábban átlagosként beharangozott 25-30 százaléknál kevesebbel csökken a törlesztőjük.

Segítség kell a bonyolult elszámoláshoz

Hétszeresére nőtt a jegybanki ügyfélszolgálatok forgalma, devizahitelesek ezrei nem tudnak ugyanis eligazodni a banki elszámoláson. Pedig kétharmaduk még át sem vette az értesítőt. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint a számítás olyan bonyolult, hogy az átlagemberek csak segítséggel értik. Főleg azok reklamálnak, akiknek a korábban átlagosként beharangozott 25-30 százaléknál kevesebbel csökken a törlesztőjük.

765 millió zongorára


szerző:
2015.04.25. 19:24
765 millió zongorára

10 darab Bogányi-zongorát vásárol a kormány összesen 765 millió forintért. A hangszerek magyar és külföldi közintézményekbe kerülnek majd, de azt nem árulta el a kormány, hogy pontosan hová. A zongoráknak már az elkészítését is 60 millió forint közpénzből támogatta a jegybank. A DK szerint a hangszerek megvásárlása esztelen pazarlás.

Az autóhiteleket is forintosíthatják?

Központilag forintosíthatják a devizaalapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket. Ezt helyezte kilátásba a jegybank ügyvezető igazgatója az állami televízióban. Három hónapja a miniszterelnök még kizárta az állami beavatkozást. Miután januárban rögzítették a lakáshitelek törlesztőjét, az autóhitelesek már 14 százalékkal többet fizetnek. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint kizárt, hogy bankok kedvezményes árfolyamon váltsanak.

A Quaestor volt a slágertéma a Parlamentben

Szinte másról sem szólt az Országgyűlés keddi ülése, mint a Quaestor-ügyről. Bár a Befektető-védelmi alap várhatóan a héten dönt az esetleges kártalanításról, Répássy Róbert államtitkár már megelőlegezte a döntést. Szerinte a Beva kártalanítja majd a kisbefektetőket. Az MSZP szerint az államnak és a jegybanknak kellene vállalnia a kártalanítást.
 

Az MKB-nél kapott állást Matolcsy fia

Állást kapott Matolcsy György jegybank elnök fia a jegybank által irányított MKB Banknál - ezt a hvg.hu írta meg. Matolcsy Máté kiválasztása a bank szerint szakmai alapokon történt, az ellenzéki Liberális párt szerint viszont az ilyen alkalmazások nem megengedettek.

 Feljelentés Töröcskei bankjának ügyében

Hűtlen kezelés és más bűncselekményre utaló nyomok miatt tett feljelentést a Magyar Nemzeti Bank a Széchenyi Banknál folytatott vizsgálata után. Az Államadósság Kezelő Központ korábbi vezetőjének, Töröcskei Istvánnak az érdekeltségébe tartozó pénzintézet működési engedélyét decemberben vonta vissza a jegybank, mert működése alatt több jogszabályt is megsértett.

Kezdődhet a DRB betéteseinek kártalanítása

Több tízmilliárdot nem találnak bankonként, állítja a Jegybank szóvivője. Véglegesen visszavonta a pénzügyi felügyelet a DRB bankcsoport működési engedélyét, így megkezdődhet az ügyfelek kártalanítása. Húsz munkanapon belül juthatnak a pénzükhöz a betétesek. A banki ügyfeleket 30 millió forintig kártalanítják. Közben hétfőn a Parlamentben továbbra is egymásra mutogatott a kormány és az ellenzék, míg a Magyar Nemzeti Bank szerint mindaz, amit az ellenzéki pártok állítanak, tudatlanságon és rosszhiszeműségen alapul.

2,7 milliárdért újabb épületet vett az MNB

A Rózsadombon vett csaknem 3 milliárdért újabb ingatlant a Magyar Nemzeti Bank. Erről a HVG írt, de később a Jegybank is megerősítette. Az MNB szerint a hatalmas budai területen oktatási- és konferenciaközpont lesz. A Nemzeti Bank a mostanival együtt már csaknem 28 és fél milliárd forintot költött ingatlanokra.

Fizetésképtelen lehet az MKB


szerző:
2015.01.02. 18:24
Fizetésképtelen lehet az MKB

Folyamatosan veszteséget termel és fizetésképtelenné válhat a nemrég állami tulajdonba került Magyar Kereskedelmi Bank, ezért a jegybank szanálási biztosokat nevezett ki. Az állam 17 milliárdért vette az MKB-t még szeptemberben.

Pánik az orosz gazdaság válsága miatt

Gyengülő forint, zuhanó OTP és Richter részvények a magyar tőzsdén, soha nem látott mélységben az orosz valuta. Magyar és külföldi elemzők szerint is összeomolhat az orosz gazdaság miután a moszkvai jegybanknak nem sikerült megállítania a rubel árfolyamának zuhanását.
 

Saját őrző-védő cége lesz az MNB-nek

A Napi.hu információi szerint az új cég 200 millió forint alaptőkével kezdi meg működését. A Jegybank székházát jelenleg is duplán védik, a bejáratnál készenléti rendőrök, bent pedig fegyveres őrök vigyáznak a biztonságra.
 

Megakadályozták Matolcsy meghallgatását

A Nemzeti Bank korábbi elnökének magyarázza a jegybanktörvényt Matolcsy György egy nyílt levélben. Külföldi példákkal igazolja, hogy másutt is gyakorlat a jegybank ingatlanvásárlása.

Kiszivárogtatta Simor nyilatkozatát a WikiLeaks

„A devizahiteleseket nem lenne helyes megmenteni, mert végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyen ebéd” - mondta az MNB elnöke 2008-ban.

Gyengülés után ismét egekben a svájci frank

Szerdán is csúcsot döntött a svájci frank, és 252 forint felett is járt az árfolyam. Ekkor a svájci jegybank beavatkozott, de újra felerősödött a deviza.

Kisebb béremelésre kell számítani

A Magyar Nemzeti Bank márciusban 5 százalék feletti emelést várt 2012-re, de most ezt 1,6 százalékosra módosították.

Változatlan marad az alapkamat


szerző:
2011.03.28. 19:28
Európai dorgálás a magyar jegybanktörvény miatt

Az Európai Központi Bank nagyon elégedetlen azzal, hogy a parlamenti többség választhatja ki a Monetáris Tanács tagjait.

Lecserélték az MNB felügyelőbizottságát

A testület elnöke Járai Zsigmond, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere lett.

Maradt az alapkamat


szerző:
2010.08.23. 16:50
Maradt az alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn az eddigi 5,25 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

Már meg is van Simor utódja?


szerző:
2010.07.27. 14:35
Orbán: Adócsökkentés július 1-jétől

Július 1-jétől csökkentik az adókat és megmarad, sőt ki is bővül az eva és az ekho - nyilatkozta Orbán Viktor hétfőn.

Az amerikai jegybank-elnök lett az év embere

A Fed elnökét választotta idén az év emberének a Time magazin.

Veszteséges lesz a jegybank


szerző:
2009.11.02. 08:43

Jelentősen csökkent az alapkamat


szerző:
2009.07.27. 17:45
Jelentősen csökkent az alapkamat

A forint hetek óta erősödik, de ez a kamatvágás miatt megtorpanhat.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való