KERESÉS search-close

irodalom

77 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "irodalom"

Gubás Gabi:

A színésznő jelenleg egy Polcz Alaine életéről szóló monodrámában szerepel, és szerinte a pozitív életszemlélet nagyon fontos, hiszen egy kudarc is lehet lépcsőfok...

Száz éve halt meg Ady Endre

Száz éve halt meg a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, Ady Endre. A költőre országszerte koszorúzással, előadásokkal, kiállításokkal emlékeznek. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója azt mondta, Ady Endre írásaival azt tanítja, hogyan kell embernek lenni és reményt ad, hogy mindenki rendelkezhet saját sorsa felett.

Darvasi: „Rossz mentális állapotban az ország”

Rossz mentális állapotban van az ország - ezt mondja Darvasi László. A József Attila-díjas írónak mozgalmas éve volt tavaly. Megnősült, novelláskötete jelent meg és egy nagyregényen dolgozik, amelyhez a huszadik század története adja a keretet. Múlt év végén kezdtük sorozatunkat, amelyben írókat kérdeztünk arról, hogy mi foglalkoztatja őket mostanában az irodalomban, és a közéletben.

A kortárs magyar irodalom egyik legfiatalabb szereplője

Többéves kutatómunka után írta meg családregényét, az Altatót Gerlóczy Márton, a kortárs magyar irodalom egyik legfiatalabb szereplője. Az újévben is folytatjuk sorozatunkat, amelyben népszerű írókat kérdezünk arról, hogy mi foglalkoztatja őket mostanában akár az irodalomban, akár a közéletben.
Gerlóczy Mártonnal készült beszélgetést ide kattintva hosszabban is megnézheti.

 

BERG JUDIT: Fontos, hogy olyan dolgokról meséljek a gyerekeknek, ami az ő világuk

Sikeres éve volt Berg Judit írónak, akinek mesekönyveiért gyerekek ezrei rajonganak, Rumini sorozata sok helyen már kötelező olvasmány. Követi, sőt részt is vesz a közéletben. 4 gyermek édesanyjaként elkeserítőnek tartja, hogy Magyarországon még mindig nem születtek törvények a nők védelmében.
Új sorozatunkban népszerű magyar írókat kérdeztünk arról, hogy mi foglalkoztatja őket mostanában akár az irodalomban, akár a közéletben.

Már nem szívesen ír politikáról Parti Nagy Lajos

Hátrébb lépett a közéleti témáktól Parti Nagy Lajos. A Kossuth- és József Attila-díjas író, költő inkább új könyvére koncentrál. Azért nem hagyja hidegen a politika, figyeli a napi híreket, csak már ritkábban ír ezekről. A választások óta úgy érzi, semmi újat nem tud mondani a közállapotokról. Folytatjuk év végi sorozatunkat, amelyben népszerű magyar írók beszélnek a most záruló évről.

Háy Jánost aggasztja a társadalom állapota

Több éves munka után befejezte irodalomtörténeti könyvét, vietnámi írókkal közösen dolgozik egy új köteten, és hangoskönyve is megjelent- termékeny évet zárt Háy János. A József Attila-díjas írót ugyanakkor aggasztja a magyar társadalom állapota. Szerinte újból aktuális a 48-as forradalom 12 pontja. Hosszabb interjú az íróval ITT!

Elérkezett az utolsó tanítási nap, ahol a villalakóknak rendesen meggyűlt a bajuk a számokkal. 

Lacika:

Roli pajkos verse után Lacika is rímekbe szedte érzelmeit.

Roli:

Roli szerelmes, már-már pajzán verset írt Erának.

VV Krisztián: Alpári romantika

Az irodalomórán a villalakók papírra vetették érzelmeiket, és el is szavalták saját verseiket. Sőt, a kicsengetés előtt a szintfelmérő eredményeit is megtudták a diákok.

 

Elérkezett a szintfelmérő! Vajon ki vizsgázott színötösre?

Javában dübörög az Iskola hét, ráadásul a villalakóknak számot kellett adniuk az elmúlt napokban gyűjtött tudásukról. Volt, aki nagyot villantott, és volt, aki egyből fel akarta adni...

Juhász Anna már az interneten is népszerűsíti az irodalmat

Juhász Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth- és József Attila-díjas költő lánya olyan emberek között nőtt fel, mint Spiró György, Csányi Vilmos vagy Esterházy Péter. Irodalmi esteket tart, és Pura Poesia címmel már online is igyekszik megszerettetni a könyveket az emberekkel.

„A Bornemissza Gergely meg biztos valami antialkoholista...”

A villalakók szintfelmérője úgy sikerült, ahogy gondoltuk: a tudományokról nem sok szó esett, viszont annál többet kacaghattunk a válaszokon!

„Mindent Petőfi írt...?”

Reni és Adri akár fejből is szavalnak verseket, Gregnek viszont nem az irodalom a kedvence, sőt...

Íme VV Zsuzsu, a ValóVilág első költőnője!

„Varga Zsuzsanna az én nevem, szeretném, ha mindig nevetnétek velem.  Aranyos vagyok és cserfes, ha beszólsz, semmiképpen sem rendes.”

Sánta Laci nem olvasta, Fecsó a Tüskevárral keveri A pál utcai fiúkat

A párok először irodalomból vizsgáztak, és A pál utcai fiúk történetét és értelmezését kellett előadniuk a vizsgabizottság előtt.

Olvass novellákat, amíg a buszra vársz!

Ismét a megállókba költözött a kortárs irodalom. Már Budapest és a megyeszékhelyek legforgalmasabb busz- és villamosmegállóiban is olvasható a JCDecaux novellapályázat legjobb 20 alkotása. Tudj meg mindent a pályázatról és magáról a kezdeményezésről.

Isten éltessen, Szabados Ági!


szerző:
2018.06.27. 13:02
Isten éltessen, Szabados Ági!

A gyönyörű műsorvezető ma ünnepli a születésnapját, mi pedig most összegyűjtöttük, mivel töltötte az elmúlt évet.

Móricz Zsigmond ükunokájával beszélgettünk!

Hamarosan ünnepeljük a magyar irodalom egyik legfontosabb alakjának, Móricz Zsigmondnak a születésnapját. Tizenéves fiatalok, köztük Móricz Zsigmond ükunokája készített filmet az író életéről - ők voltak vendégeink!

Scherer Péter művészetével segít

Scherer Péter, a Válótársak színésze újra iskolába jár - na de nem úgy. A művész gimnáziumokban is játszik - a részletekről ő mesélt!

Bencze Blanka, a 19 éves író saját élményeit dolgozza fel

Bencze Blanka mindössze 19 éves, mégis több könyvet írt már saját tapaszatalatai alapján, melyek egyre népszerűbbek az olvasók köreiben. A részletekről ő mesél!

István: „Okoztam bánatot, éppen eleget”

István egyedülálló apaként neveli a fiát, ráadásul fél éve édesanyjával, Ilonával is megromlott a viszonya. Most egy verssel készült, amiben anyukája bocsánatát kéri. Anya és fia végül kibékülnek?

Mi köti össze Szabados Ágit és Tom Hankset?

Mivel a Híradó műsorvezetője imádja az irodalmat, most összegyűjtötte rajongóinak 2017 legnagyobb könyvélményeit! Na de mégis mi a közös benne és a világhírű színészben?

Festmények az irodalomért

Füst Milán és felesége képzőművészeti alkotásokat gyűjtött, a csaknem 400 darabból álló kollekció néhány darabja kerül majd kalapács alá. Az ok, hogy a Füst Milán Fordítói Alapítvány további működését szeretnék így finanszírozni. Céljuk, hogy a magyar írók műveit más nemzetek is megismerhessék.

 

Szabó Magda ma lenne 100 éves!


szerző:
2017.10.05. 12:32
Szabó Magda ma lenne 100 éves!

Az írónő ma ünnepelné kerek 100. születésnapját, így megemlékezésünk gyanánt összegyűjtöttük három regénye feledhetetlen filmadaptációját!

Vajon mi a közös Szabados Ágiban és Harry Potterben?

A gyönyörű műsorvezetőről eddig sem volt titok, hogy imádja a könyveket. Ráadásul most szombaton megrendezte élete első irodalmi találkozóját!

Szabados Ági hatalmas dobásra készül!

Eddig sem volt titok, hogy a gyönyörű műsorvezető imádja az irodalmat, most szombaton pedig élete legelső rendezvényére is sor kerül! Ágit az olvasás szeretetéről, és a „Nincs Időm Olvasni” kihívásról kérdeztük, sőt azt is elárulta, hogyan képzeli el magát nyugdíjas éveiben...

Nők a kortárs irodalomban


szerző:
2017.09.06. 09:18
Nők a kortárs irodalomban

Sokan azt hiszik, nagy költőink feleségei, barátnői csak múzsák voltak, pedig ez nem így van. Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője és Kemény Zsófi, slammer, költő mesél a modern irodalomról, a slam poetryről és a nők jelentőségéről az irodalomban.

Esterházy Péterre emlékeztek

Humorral és derűvel - így érdemes emlékezni pályatársai szerint Esterházy Péterre. A Kossuth-díjas író egy éve halt meg, ennek apropóján 21 szerző olvasott fel. A világszerte elismert Esterházy Péter 66 évesen hunyt el, műveit 25 nyelvre fordították le.

Aranyosi Péter újra érettségizett!

A tegnapi magyar érettségi után, a humorista is bizonyíthatta tudását, miközben felelevenítette egykori, természetesen tréfás tapasztalatait is.

A házas életet egy nyelvtani vita is felvillanyozhatja (Kőhalmi Zoltán)

Részlet a 19. évad 4. részéből:

A humorista egészen érzékeny a furcsa kifejezésekre, nem véletlen, hiszen az irodalom jelentős szerepet játszik az életében. Mi köze van József Attilához? És min veszekednek a feleségével? Lesd meg!

Ha lemaradtál az adásról, kattints ide!

5 kihagyhatatlan film, felejthetetlen irodalmi alakokról!

A magyar költészet napjának alkalmából úgy gondoltuk, összeszedünk néhány olyan alkotást, ami betekintést enged kedvenc íróink és költőink életébe, miközben nagyszerűen szórakozunk és fantasztikus színészeknek köszönhetően elevenednek meg a nagyok!

Ezt látnod kell! Aurelio az egyik kötelező olvasmányt próbálja körülírni...

Aurelio azt a feladatot kapta, hogy írja körül a Bogyó és Babóca című mesét, a helikopterezéséről elhíresült srác azonban egy egészen más oldalról közelítette meg a történetet...

Fókusz 2016-11-17


szerző:
2016.11.17. 18:55
Verset írtak egymásnak a villalakók

Míg Zsolti mindenkiről írt versében, addig Krisztián Micinek írt egy szerelmes költeményt, és volt, akit megríkatott megható soraival.

Krisztián verssel vallott szerelmet Micinek?

Sokatmondó sorokat olvasott fel Krisztián az összes villalakó és a tanár úr előtt. A szőke lány pedig teljesen zavarba jött a srác szavaitól.

Festmények kortárs írók szemével

Képzőművészet, irodalom és színház egy helyen. Indul a Textúra 2016. A Magyar Nemzeti Galéria ad idén is otthont az évek óta sikerrel futó összművészeti előadássorozatnak. 10 kortárs magyar író írt szöveget egy-egy festményhez, mégpedig a galéria leghíresebb műtárgyaihoz.

Az egész világon gyászolják Esterházyt

Mindenfelé a világon gyászolják Esterházy Pétert, aki az egyik legnépszerűbb magyar író volt külföldön - több mint 25 országban, milliók olvasták a műveit. Pályatársai az interneten emlékeztek rá, mint a magyar kultúra megkerülhetetlen nagyságára. Egytől-egyig abban bíztak, hogy a 66 éves szerző felépülhet betegségéből. Esterházy Pétertől ma este 7 órától felolvasással és virrasztással búcsúznak a Petőfi Irodalom Múzeumban.

Esterházy Péter üzeni, jól van

Jól van - ennyit mondott Esterházy Péter az RTL Híradónak a Könyvhét megnyitóján. A Kossuth-díjas íróról tavaly derült ki, hogy rákkal küzd, betegségére megnyitó beszédében is többször utalt, és könyvet is írt róla, ez most jelent meg a 87. Ünnepi Könyvhéten, Hasnyálmirigynapló címmel. A szervezők szerint a magyar könyvkiadás él és virul, idén 200 kiadó kötetei közül lehet válogatni 80 magyar városban, egészen hétfőig.

Már csak pár óra és kezdődik az érettségi

Hatalmas az izgalom pár órával az érettségi előtt. Kérdés persze, hogy ilyenkor mi a jobb: tanulás minden percben, vagy inkább már a pihenés hasznosabb. A következő napokban 76 ezer diák tesz vizsgát, elsőként magyar nyelv és irodalomból. Fontos tanács a Magyartanárok Egyesületének elnökétől: alaposan olvassák el a diákok a kérdéseket, mert a szövegértésnél is könnyű pontot veszíteni.

Íme a rendbontásról szóló hír, amely novellisztikus igényességgel számol be arról, hogy egy hajléktalan férfi elkezdett meztelenre vetkőzni a benzinkút boltjában. Az esetről a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság adott ki közleményt.

Irodalom a buszmegállóban


szerző:
2015.02.21. 18:20
Irodalom a buszmegállóban

Óriási sikere van annak a dabasi buszmegállónak, amit üvegfalak helyett például Babits Mihály, vagy Hamvas Béla egyik idézete fed. Azért készítette az egyik helyi kortárs művészeti csoport, hogy ne legyen unalmas a buszra várakozni. Szerintük a pozitív üzenetek mindenkinek tetszenek, így attól sem tartanak, hogy megrongálják a különleges buszmegállót. Sőt, újakat terveznek a városba, ehhez pedig a helyiek kedvenc idézeteit gyűjtik.

„A szem műszempilla nélkül olyan, mint a mell bimbó nélkül”

Irodalom, töri vagy matek, a villalakóknak jöhet bármi! Nem hagytak fehér foltokat a tudomány egyetlen területén sem, és az is kiderült, hogy van valami, ami még Fannit is zavarba tudja hozni.

 

Dunába dobták a kávéház kulcsait

Likőrt ivott és úgynevezett irodalmi sonkát is evett alkotás közben Molnár Ferenc- ezt az író unokája mesélte az RTL Híradójának. Sok más író mellett ő is a New York kávéház törzsvendégének számított. A kávézó idén 120 éves, ez alkalomból irodalmi esteket szerveznek.

 

ValóVilág 5 - Összefoglaló 11-11-25

ValóVilág 5 - Összefoglaló: A Villaiskolának köszönhetően egyre okosabbak, a bezártság miatt pedig egyre szerelmesebbek a Villalakók, legalábbis Veronika és Péter.

Tranströmer kapta az irodalmi Nobelt

Tomas Tranströmer svéd költőnek ítélték oda a 2011. évi irodalmi Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Akadémia csütörtökön Stockholmban.

XXI. század 11-10-04


szerző:
2011.10.04. 23:25
XXI. század 11-10-04

XXI. század: Összehoztuk a kőszívű ember fiait - Vak lovak, szép nők, borozások és egy október 6-i kivégzés. A kőszívű ember fiai, azaz a három Baradlay fiú újra együtt a XXI. században. Törött csukló terelte zenei pályára - Balázs Fecót gyerekkorában két dolog érdekelte: a foci és a zene. Amikor egy edzésen elesett, és csuklóját törte, szembesülnie kellett azzal, hogy még egy ilyen sérülés, és nem zongorázhat többet.

Pár nap brazil forgatag Budapesten

A sokszínű brazil kultúrából ad ízelítőt a Brazil hét - Semana brasil elnevezésű programsorozata Budapesten.

Holdfényes művészeti kavalkád Velencében

Két héttel a biennále megnyitója után Velence most megmutatja saját művészetét is.

Diplomázzon képregényből!


szerző:
2011.06.08. 12:49
Diplomázzon képregényből!

Tananyag lesz a képregény ősztől a skóciai Dundee-i Egyetemen, diplomát is lehet majd szerezni belőle.

Peepshow az olvasás népszerűsítéséért

A budapesti Deák Ferenc utcában június 4-én és 5-én lehet meglesni a szerzőket alkotás közben.

Robog a francia irodalomvonat


szerző:
2011.06.03. 04:12
Robog a francia irodalomvonat

Littératour - ez annak a vonatnak a neve, amely franciaországi "túrán" terjeszti az irodalmat.

Újra könyvek lepik el a Vörösmarty teret

Csütörtökön indul az Ünnepi Könyvhét Budapesten, a Vörösmarty téren.

Nem volt drámai a magyar érettségi

Petőfi és Móricz műveiből közép szinten, Karinthyból emelt szinten számoltak be a maturanduszok.

Molnár Piroska a Nemzet Színésze lett

Molnár Piroska színésznőt választotta a Nemzet Színészének a cím többi birtokosa az elhunyt Komlós Juci helyére.

Mondja el kedvenc versét az utcán!

A Költészetnapi Családi Pikniken József Attila születésének évfordulójára emlékeznek Budapesten a Ráday utcában.

Gyurkovics-emlékkiállítást rendeznek Budapesten

A Kosstuh-díjas író emléke előtt tisztelegő művészek kiállítást rendeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Becsöngettek a Való Villában


szerző:
2011.02.02. 19:14
Becsöngettek a Való Villában

Ki a villa legjobb tanulója? Mi a véleményük a luxusbörtönben tanító tanároknak Olivér, Alekosz, vagy Béci teljesítményéről, viselkedéséről? A tanári értekezleten Éva és Anikó Külön fejezetet kapott.

Ismerd meg a Villa tanárait!


szerző:
2011.02.02. 11:00
Ismerd meg a Villa tanárait!

A pedagógusok komoly céllal érkeztek a sulihétre, szereplésük hatását már most érzik.

A Villa irodalomtanára: Gregus László

Elsőként érkezett a lakók közé hétfő reggel, szereplésének már most hatása van „civil” diákjaira is.

Matinézzon a művészetek kavalkádjában

Különböző művészeti ágak találkoznak a „Láss csodát! - AEGON- matiné a Szépművészetiben” elnevezésű programsorozat foglalkozásain.

Megidézik Kölcsey szellemét


szerző:
2011.01.15. 15:22
Megidézik Kölcsey szellemét

Különleges irodalmi műsorral, koszorúzással, ökumenikus istentisztelettel emlékeznek meg a hétvégén a Magyar Kultúra Napjáról Szabolcs-Szatmár-Beregben.

Elkészült a Kávészünet első klipje

A Csillag születikből ismert fiúknak nem sok idejük volt pihenni az elmúlt időszakban...

Boldog születésnapot Kazinczy Ferenc!

Halálra ítélték, kegyelmet kapott, 6 évig ült börtönben. Utána új életet kezdett, de valami állandó maradt: a magyar nyelv szeretete. 251 éves lenne a nyelvújító.

Kiadói baklövés a Millenium trilógiával

Stieg Larsson 10 könyvet tervezett, de csak három lett belőle. Igaz mindegyik világraszóló siker.

Mese, a szegény ember orvossága


szerző:
2010.10.04. 14:44
Mese, a szegény ember orvossága

Nem igaz, hogy a mese csak a gyerekeknek íródott, a felnőtteknek is szükségük volt rá. De vajon mit nyújthat a mesevilág a nagyoknak?

Fedezzük fel újra a könyvek birodalmát!

Irodalmi művekre épülő beszélgetések, előadások, olvasáshoz kötődő játékok, zenei csemegék várják a látogatókat az Országos Családi Könyvtári Napokon.

Tankönyvek százezrei késik le a becsengetést

Legtöbbször a szerzők csúsztak meg a határidővel.

A szendrőieknek segít a Kávészünet

A Csillag születik felfedezettjei nem csak az árvízkárosultakon segítenek, hanem az irodalmat is népszerűsítik.

A gyermekirodalom hódít a Könyvhéten

Hét híján 400 könyvújdonsággal megkezdődött a 81-ik Ünnepi Könyvhét.

Herta Müller kapta az irodalmi Nobel-díjat

Az írónő a Ceausescu-diktatra alatti Románia rideg életkörülményeinek ábrázolásáról ismert.

Olvasókért sír a rím


szerző:
2009.04.11. 17:44
Olvasókért sír a rím

Eltelt már több emberöltő, ám az eladott verseskötetek száma nem nő.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való