KERESÉS search-close

holokauszt

63 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "holokauszt"

Lehet, hogy nem is egy kamaszlány írta Heyman Éva naplóját?

Hogyan kerül egy Auschwitzban megölt tizenhárom éves magyar lány története az internetre? Az Instagramon másfél millióan úgy követik a második világháború szörnyű eseményeit, mintha ma tenné fel Heyman Éva a szelfiket, bejegyzéseket. Sokan felháborodva kérdezik, hogyan kerülhet a holokauszt így az Instagramra. Lehet, hogy nem is egy kamaszlány írta a naplót? Mi köze van egy budapesti ház padlásán talált filmes naplónak ehhez?
A Heyman Éva rejtélyről, Deák Krisztina filmrendező ide kattintva még több részletet árul el.

Mintha élőben közvetítenék: így próbálják közelebb hozni a fiatalokhoz a Holokausztot

Megrázó felvételek készültek egy 13 éves korában megölt magyar zsidó kislány, Heyman Éva naplójából. A platform kicsit szokatlan, ugyanis az Instagramon, rövid videókban láthatják Éva történetét. Az alkotók így próbálják közelebb hozni a fiatalabb korosztályhoz a Holokauszt tragédiáját.

Instagramon a felkavaró napló

Instagramon mutatják be egy Auschwitzban megölt 13 éves magyar zsidó kislány, Heyman Éva naplóját – írta meg az index. Így próbálják jobban megismertetni a fiatalabb korosztállyal a holokausztot. A videóüzenetek úgy jelennek meg a fiktív oldalon, mintha a kislány közvetítene a gettóból. A társadalomkutató szerint a fiatalok így sokkal könnyebben megérthetik a történteket.

 

Jane Hainingre is emlékeznek idén az Élet Menetén

2000 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Ehhez kapcsolódva rendezik minden évben az Élet Menetét. Idén többek között Jane Hainingre emlékeznek, a skót születésű misszionáriusra, aki egyháza budapesti iskolájában bújtatta a rászorultakat. Rá emlékezve a brit nagykövet is részt vesz a vasárnapi Élet Menetén, ahol idén ismét lesz fáklyás felvonulás.

Magyar túlélők emlékeznek az auschwitzi borzalmakra

Magyarországról 440.000 embert szállítottak az auschwitzi haláltáborba. Az Auschwitzban meggyilkolt több, mint egymillió áldozat harmada magyar volt. Megmutatjuk mi van ma ott, ahol a koncentrációs tábor működött és magyar túlélők is megszólalnak. A tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
A Fókusz stábja meglátogatta a mára emlékhelyül szolgáló tábort. Ide kattintva megnézheti.
A túlélők beszámolját részletesebben megnézheti ha ide, vagy ide kattint.

AUSCHWITZI TÚLÉLŐ: 12 napig vonatoztattak bennünket Kassa és Pozsony között

Lebovits Imre 15 éves kamasz volt, amikor munkaszolgálatosként megjárta Mauthausent. Hosszú hónapokig utakat épített, majd a kiütéses tífusz döntötte le a lábáról. Akkor is a szerencsén múlt az élete, és akkor is, amikor a koncentrációs tábor felszabadult. Lebovits Imre és felesége mesélik el az átélt borzalmakat.

 

Jogbiztonság és jogegyenlőség a XXI. században

Ha az egyénnek nincsenek jogai, akkor a többség is megsínyli. A demokrácia nem egyenlő a többség jogaival és akaratával - hiszen akkor mi lesz a kisebbségekkel? A többség akarja, ezzel a jelszóval hurcoltak el aszociális embereket koncentrációs táborba. Eltüntették az utcáról a hajléktalanokat. A szocializmusban az új rend nevében zártak be embereket…

Ismét azért akarták megölni, mert zsidó

Már másodjára akarták megölni, csak azért, mert zsidó - nyilatkozta egy amerikai lapnak az a magyar származású holokauszt-túlélő, aki egy pár perces késésnek köszönheti, hogy megúszta a szombati mészárlást a pittsburghi zsinagógában. A 80 éves, debreceni születésű férfi 1944-ben hagyta el Magyarországot, amikor családjával együtt koncentrációs táborba hurcolták.

Megnyílhat a Sorsok Háza


szerző:
2018.09.07. 17:00
Megnyílhat a Sorsok Háza

Három éve áll üresen, de egy év múlva végre megnyithat a Sorsok Háza. A holokauszt gyermek áldozatainak sorsát bemutató múzeumot eddig azért nem tudták megnyitni, mert nem volt egyetértés a zsidó szervezetek között a kiállítás anyagáról, amely Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója irányításával készült.

Már Washington is bírálja Varsót

Az izraeli kormány után az amerikai Kongresszus is nyíltan bírálja Lengyelországot, miután a varsói Szenátus is elfogadta a nemzetközi felháborodást keltő törvényt a Holokauszttal kapcsolatban. A törvény börtönnel fenyegeti azt, aki a lengyel haláltábor-kifejezést használja a náci megszállás idejére.

Budapesten mentett életeket

Kisfilmet készített a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a brit nagykövetség Jane Hainingről, a skót származású holokauszt hősről, aki Budapesten tanított. A tanárnő diákjait bújtatta az iskolában, meg is mentette őket, őt viszont elhurcolták, végül Auschwitzban halt meg.

Miben rejlik a Saul fia sikere?

A holokauszt kényes témáját számos művész, író és film megpróbálta már feldolgozni. A kérdés az volt, hogy lehet-e újat mutatni a témában? A Saul fia az utóbbi évtizedek legnagyobb magyar sikerével bizonyította, hogy lehet.

Egy alkotó, akinek mondandója van a világ számára

A Portré vasárnapi kiadása egy különleges helyszínről jelentkezik, egy különleges vendéggel. Röhrig Gézával, D. Tóth András beszélgetett.

A kormányt kérdezik a vitatott interjúról

Hű maradt-e holokauszttal kapcsolatos értékrendjéhez - ennek tisztázását várja a kormánytól a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az állami Veritas Intézet vezetőjének kijelentései miatt. Szakály Sándor múlt pénteken a Budapest Beacon-nek azt mondta, nem volt jogfosztó a numerus clausus, amellyel faji alapon korlátozták az egyetemi hallgatók arányát a Horthy-korszakban. A MAZSIHISZ hátborzongatónak nevezte Szakály Sándor mondatait. A DK, a főigazgató azonnali felmentését követeli.

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek országszerte. Budapesten az Élet Menetén több ezren sétáltak a Dohány utcai zsinagógától a bazilikához. 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását, és a zsidók deportálását. A holokauszt túlélői egyre kevesebben vannak, egyikük a XXI. század című műsorban beszélt a haláltábor borzalmairól.

Bocsánatot kért a miniszter


szerző:
2015.05.18. 18:50
Bocsánatot kért a miniszter

Bocsánatot kért az emberi erőforrások minisztere egy tavalyi nyilatkozatáért, amiben azt állította, Magyarországról nem vittek el romákat a Holokauszt idején. Balog Zoltán még augusztusban mondta ezt az állami rádióban. A miniszter most szombaton beszélt a roma ellenállás napja alkalmából a Nemzeti Színházban. Az LMP szerint nem kellett volna egy évet várni a bocsánatkéréssel.

„Az ország nem dolgozta fel a Holokausztot”

Magyarország még nem dolgozta fel a Holokausztot, ezért kell beszélni róla – ezt mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke csütörtökön, a Holokauszt magyar áldozatainak emléknapján. Több országban is emlékeztek a Holokauszt 6 millió zsidó áldozatára, Lengyelországban csütörtökön tartották a nemzetközi élet menetét, Izraelben pedig 2 perces néma csenddel és mozdulatlansággal emlékeztek.

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Nagyszüleink, szüleink múltja ne válhasson a mi jövőnkké, ez volt az idei Élet Menetének mottója, ahol a második világháború áldozataira emlékeztek. A szervezők szerint a háború befejezésének 70. évfordulóján a rasszizmus, az előítéletek, a terrorizmus a világ mindennapjainak újra visszatérő elemei.

„Nagyszüleink, szüleink múltja ne válhasson a mi jövőnkké”

Ez volt az idei Élet Menetének mottója, ahol a második világháború áldozataira emlékeztek. A szervezők szerint a háború befejezésének 70. évfordulóján a rasszizmus, az előítéletek, a terrorizmus a világ mindennapjainak újra visszatérő elemei. A szélsőségek újbóli megjelenéséréről és elutasításáról beszélt Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere is egy délutáni megemlékezésen.

Megrongálták a holokauszt-kiállítást

Festékszóróval rongálták meg a holokauszt-túlélőket bemutató kiállítást. A fővárosi Madách téren felállított fotókon idős emberek portréi láthatók unokáikkal vagy dédunokáikkal. A fényképeken a szereplők rövid története is olvasható, ezzel akarták ugyanis személyesebbé tenni az alkotásokat.

Kegyeletsértő levél a jobbikostól

Holokauszt helyett „kamukauszt”-ot emleget  a jobbikos Kulcsár Gergely abban a most előkerült levélben, , amit a 444.hu hozott nyilvánosságra. Két héten belül ez a harmadik olyan nyilvánosságra került levél, amelyet a debreceni jobbikos országgyűlési képviselő korábban frakciótársainak írt. Kulcsár Gergelyt legutóbb a debreceni zsidó hitközség jelentette fel a holokauszt emlékművet gyalázó kijelentései miatt.
 

70 éve szabadult fel az Auschwitz-i haláltábor

11 éves kishúga, a szülei, az unokatestvére is meghalt. Csaknem ötven rokonát, a teljes családját kiirtották Auschwitzban. Fahídi Éva néhány napja adott interjút a Fókusznak, azt mondja az elmúlt hetven évben nem telt el úgy nap, hogy ne gondolt volna arra, ő miért maradt életben. Ma már meg tud bocsájtani.

Túlélők fotóiból nyílt kiállítás

Nem a zsidóság pusztulásáról szól, hanem az életéről. Több ezer fotó és interjú mesél szerelemről, munkáról, családokról. Csak magyar nyelvterületen 5 ezer képet gyűjtöttek, hogy meséljen arról, ami a háború előtt és után történt a zsidósággal.

Megszólal a túlélő - 70 éve szabadult fel Auschwitz

11 éves kishúga, a szülei, az unokatestvére is meghalt. Csaknem ötven rokonát, a teljes családját kiirtották Auschwitzban. Fahídi Éva néhány napja adott interjút a Fókusznak, azt mondja az elmúlt hetven évben nem telt el úgy nap, hogy ne gondolt volna arra, ő miért maradt életben. Ma már meg tud bocsájtani.

A holokauszt egy túlélő szemével

Az aktuális bűncselekményekről szóló híreink előtt mindig felhívjuk a figyelmet, hogy megrázó történet következik. Különös, hogy amikor a történelem egyik legkegyetlenebb korszakát idézzük fel, ugyanezt általában nem tesszük meg. Mintha már nem volna hozzá közünk, vagy nem akarnánk tudomást venni róla. Pedig élnek még olyanok, akik a saját szemükkel nézték végig családjuk megsemmisítését.

Holokauszt: áldozatok és bűnösök szembesítése

Auschwitzban ott állt Mengele előtt, Buchenwaldban csaknem éhen halt. Éva végül túlélte a legkegyetlenebb halál és munkatábort, de végig kellett néznie családja megsemmisítését. Azóta turistaként visszatért, Auschwitz felszabadításának hetvenedik évfordulóján pedig Angela Merkel oldalán mond majd beszédet.

Wallenberg - A holokauszt 70. évfordulója

Wallenberg szinte már-már partizán volt amellett, hogy a svéd nagykövetség munkatársaként, humanitárius tevékenységet végzett és becslések szerint több tízezer zsidó életét mentette meg.

70 év után került elő a különleges napló

Egy magyar orvosnő felbecsülhetetlen értékű naplója került a Washingtoni Holocaust Emlékmúzeum birtokába. Mádi Mária a nyilas terror idején az életét kockáztatva egy zsidó barátnőjét és annak unokaöccsét bújtatta.

A táborparancsnok unokája is eljött

Az auschwitzi táborparancsnok unokája, Rainer Höss is eljött az Élet Menete Alapítvány záró rendezvényére a holokauszt 70. évfordulóján. Az alapítvány díját is pénteken adták át, amit az egyik alapítóról, Kézdy Györgyről neveztek el.
 

Reiner Höss: Nagyapja szelleme kísérti

A 48 éves Rainer Höss ma egy budapesti gimnáziumba ment előadni arról, hogyan szakadt el egy megosztó világtól. Jobbra a nagyapja, aki 70 éve a magyar zsidók deportálásához még a MÁV menetrendet is maga írta. Jobb oldalon egy náci tömeggyilkos. Baloldalon az unokája, a nácikat szívből gyűlölő aktivista.

Nincs egyezség a zsidó kerekasztalon

A magyarországi zsidó szervezetek továbbra sem vesznek részt a kormány által szervezett holokauszt emlékév rendezvényein, mert nem teljesültek követeléseik.

Sorra tűnnek el a cipők a Duna-partról

Négy darab tűnt el a fővárosi „Cipők a Duna-parton” nevű holokauszt emlékműről. Erre egy blog, a Gépnarancs hívta fel a figyelmet. Az alkotás azoknak a zsidóknak állít emléket, akiket 1945-ben a Dunába lőttek a nyilasok.

Kivégzett zsidók holttesteit találhatták meg

Golyónyomokat találtak azokon a csontvázmaradványokon, amelyek a Margit híd felújításakor kerültek elő - értesült a Népszava.

Miért tűntek el a zsidók Tiszafüredről?

A XXI. század stábja a tiszafüredi izraeliták utolsó képviselőjével találkozott, aki beszélt a vidéki zsidóság történetéről.

Fehér léggömbök szálltak az elvett életekért

Sokezren vonultak égő fáklyákkal vasárnap a fővárosban Az Élet Menetében a holokauszt áldozataira emlékezve.

A holokauszt áldozataiért égnek a mécsesek

1944. április 16-án kezdődött a magyarországi zsidóság gettóba zárása. Erre emlékezve rendezik meg a Holokauszt Emléknapot.

Holokauszt vagonkiállítás Sopronban

A tárlat 2007 óta az ország 40 településének vasútállomásán fordult meg.

„Pikáns” koszorúzás kis tévedéssel

Holokauszt-emlékművet koszorúzott meg a Jobbik Karcagon - tévedésből.

A holokauszt áldozataira emlékezünk

66 évvel ezelőtt szabadították fel az auschwitz-birkenaui haláltábort, ahol több mint egymillió embert gyilkoltak meg. Közülük minden harmadik magyar volt.

Holokauszt naplóemlékekből


szerző:
2011.01.19. 16:03
Holokauszt naplóemlékekből

Két év szünet után szerda este újra látható A piros bicikli című színdarab Budapesten.

Kidőlt Anna Frank fája


szerző:
2010.08.24. 10:45
Kidőlt Anna Frank fája

A 150 éves gesztenyefát, amelyről a nácik által elhurcolt zsidó kislány írt naplójában, az Amszterdamban pusztító vihar döntötte ki.

Foci a Múzeumok Éjszakáján


szerző:
2010.06.18. 14:23
Foci a Múzeumok Éjszakáján

A látogatók focizhatnak ismert magyar játékosokkal és budapesti nagykövetekkel is.

Újítások a Holokauszt Emlékközpontban

Idén 53 százalékkal növekedett eddig az intézmény vendégeinek száma.

Ismét megrongálták holokauszt-emlékművet

Háromszázezer forint kárt okoztak az egyelőre ismeretlen tettesek, akik megrongálták a holokauszt-emlékművet Zalaegerszegen.

Elnapolták a MÁV elleni pert Chicagóban

1,24 milliárd dollárt követelnek, amiért a MÁV közreműködött az áldozatok koncentrációs táborba hurcolásában és kifosztásában.

Több ezren az Élet Menetén


szerző:
2010.04.19. 08:34
Több ezren az Élet Menetén

A felvonulók a holokauszt áldozataira emlékeztek: zsidókra, romákra és azokra, akiket másságuk miatt üldöztek.

Ma van a Holokauszt-emléknap


szerző:
2010.04.16. 07:32
Ma van a Holokauszt-emléknap

A magyarországi zsidók gettókba zárásának kezdetére emlékeznek április 16-án.

Vasárnap lesz az Élet Menete


szerző:
2010.04.13. 14:17
Vasárnap lesz az Élet Menete

Fáklyás felvonulással emlékeznek meg a Holokauszt áldozatairól.

Szirénazúgás közepette emlékeztek

Hétfő délelőtt 10-kor két percre megállt az élet Izraelben. A Holokausztra, a több mint hatmillió meggyilkolt emberre emlékeztek.

Magyar bankok a holokausztperben


szerző:
2010.03.27. 09:39
Magyar bankok a holokausztperben

A túlélő felperesek, illetve áldozatok örökösei gyűjtőperben kétmilliárd dollárt, plusz kamatos kamatot követelnek.

Büntethető lesz a holokauszt tagadása

197 igen, 1 nem szavazat mellett és 142 tartózkodással fogadta el a módosítást az Országgyűlés.

Csúsztatások a MÁV holokauszt-perében

A Holokauszt Központ történésze szerint sok a pontatlanság a Chicagóban benyújtott keresetben.

Megemlékezések a Holokauszt emléknapján

65 évvel ezelőtt szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitzi haláltábort.

20 ezer dollár holokauszt kutatására

Elie Wiesel 20 ezer dollárt ajánlott a magyarországi holokauszt kutatására.

A magyarok tizede tagadja a holokausztot

Leginkább a nyolc osztályt vagy szakközepet végzett, 18 és 29 év közötti férfiak vitatják, hogy megtörtént a zsidó népirtás.

Továbbra sem tiltott a Holokauszt-tagadás

Az előterjesztést a Fidesz és az SZDSZ frakciói sem szavazták meg.

Rátámadtak a holokauszt megemlékezésen

Egy 54 éves kalocsai férfi dobta tarkón anyacsavarral a 22 éves amerikai nőt.

Lövöldözés egy washingtoni múzeumban

Két embert kellett kórházba szállítani lőtt sebekkel.

A Holokauszt áldozataira emlékeztek

Izraelben két percre megállt az élet a II. viláháború zsidó áldozatainak tiszteletére.

Több ezren az Élet Menetén


szerző:
2009.04.19. 21:13
Több ezren az Élet Menetén

A rendezvényen ott volt Bajnai Gordon miniszterelnök és több vezető politikus is.

Holokauszt-emléknap Budapesten


szerző:
2009.04.19. 11:50
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való