KERESÉS search-close

globális felmelegedés

40 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "globális felmelegedés"

Yuval Noah Harari adott interjút arról, hogy mi lesz az emberiséggel

Hogyan manipulálnak a weboldalak? Tényleg felismerheti a gyengeségeinket és a félelmeinket egy algoritmus? Hogyan képzeljük el, hogy mi lesz velünk, mit tehetünk a saját túlélésünk érdekében, és miért nézzünk tudományos fantasztikus filmeket? A híres történész-filozófus, Yuval Noah Harari három könyvet is írt az emberiséget fenyegető víziókról, és a mai fiatalok jövőjének kérdéseiről.

Sokkal gyorsabban olvadnak a gleccserek, mint eddig feltételezték

Rosszabb a helyzet, mint gondoltuk - jelentették ki kutatók a világ gleccsereinek olvadásáról, amelyről úgy tartják, hogy az egyik drámai jelzése a globális felmelegedésnek. A legújabb műholdas felvételek, és összehasonlító vizsgálatok alapján kutatók azt állítják, hogy a gleccserek sokkal gyorsabban olvadnak, mint eddig feltételezték.

Majdnem tragédia lett a gleccser-nézésből

Kis híján tragédia lett egy gleccser-nézésből Izlandon. Az Atlanti-óceán északi részén lévő szigetországba egyre több turista érkezik, hogy megnézzék a fogyatkozó gleccsereket, amelyek olvadását sokan a globális felmelegedésnek tulajdonítják. Ezúttal túl közel mentek a turisták az egyik gleccserhez, amelyből hirtelen leszakadt több,  hatalmas darab.

Dr. Páldy Anna, egy hétköznapi hős, akinek a munkája a szenvedélye

Hétköznapi hősöket kerestünk, és találtunk is, többek között Dr. Páldy Anna személyében, aki a Nemzeti Népegészségügyi Központ igazgatóhelyettese. A kutatóorvos szerint komolyan kell venni a klímaváltozás fontosságát, akár egyénileg, de társadalmi szinten is. Számtalan jó tanáccsal, ötlettel lát el bennünket, abban is a segítségünkre van, hogy, hogyan kerüljük el a trópusi szúnyogok elszaporodását.

Zsuzsu és Greg megmentették az Antarktiszt!

Globális felmelegedés? A sellőfiú fontos problémára hívta fel a figyelmet!

VV Greg és VV Zsuzsu együtt a globális felmelegedés ellen

A villalakó szirénként vetette rá magát a jégtáblákat szimbolizáló hungarocell lemezekre. Majd bemutatta, milyen pusztítást végez az emberiség a bolygónkon.

Megállítanák a globális felmelegedést az Európai Unióban

Világszerte tombol viharok miatt vették komolyan az Európai Unióban az ENSZ legújabb jelentését a globális felmelegedésről, amely szerint jó, ha tíz éve van az emberiségnek a folyamat megállítására.

Higanymérgezés fenyegeti az Földet

Amerikai kutatók szerint az északi sarkkörön túli földterületek állandóan fagyott talaja, a ’’permafroszt” kétszer annyi higanyt tartalmaz, mint a bolygó összes további higanylelőhelye. A globális felmelegedés miatt olvadás következményeként pedig ennek a higanynak a nagy része belefolyhat a vizekbe, tengerekbe.

Túl kevés hímteknős születik

Veszélyben a korallzátonyok óriásteknősei. A magyarul közönséges levesteknősnek nevezett állatokat az emberek mellett a globális felmelegedés veszélyezteti. A tojásból kikelő teknősök nemét ugyanis a fészek körüli hőmérséklet határozza meg.

Gyerekek perelnék be Trumpot

Perelhetik-e gyerekek az Egyesült Államok elnökét. Erről dönt egy San Franciscó-i bíróság. A fiatalok szerint Donald Trump alkotmányos jogokat sért azzal, hogy nem tesz semmit a globális felmelegedés ellen.

 

Fókusz 2017-11-30


szerző:
2017.11.30. 17:20
Bár az USA kihátrált, folytatják a harcot

Az Egyesült Államok kihátrálása megnehezíti a klímaváltozás elleni küzdelmet, de folytatják a harcot - ezt a Nobel-díjas Kormányközi Klímavédelmi Testület magyar kutatója mondta az RTL Híradónak. Ürge-Vorsatz Diána azt mondta: ha Trump nem hisz a klímavédelemben, akkor jobb is, ha nem akadályozza a folyamatot.

Trump felmondta az egyezményt

Hiába volt minden győzködés: Donald Trump felmondta a párizsi klímaegyezményt. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nem ratifikálja a 195 ország részvételével kötött megállapodást, amely célul tűzte ki, hogy megfékezi a globális felmelegedést. Szinte minden ország sajnálja és elítéli az amerikai elnök döntését. Trump újratárgyalná a szerződést, de a többi ország erről hallani sem akar, és közölték: kitartanak.

Trump felmondta a klímaegyezményt

Hiába volt minden győzködés: Donald Trump felmondta a párizsi klímaegyezményt. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nem ratifikálja a 195 ország részvételével kötött megállapodást, amely célul tűzte ki, hogy megfékezi a globális felmelegedést. Szinte minden ország sajnálja és elítéli az amerikai elnök döntését. Trump újratárgyalná a szerződést, de a többi ország erről hallani sem akar, és közölték: kitartanak.

Névre vár a jegesmaci


2017.04.20. 17:45
Névre vár a jegesmaci

Amíg mi bosszankodunk az áprilisi tél miatt, vannak, akik kifejezetten jól érzik magukat a számunkra kevésbé komfortos időjárásban is. Az Ohio-i állatkert végre megmutatta a látogatóknak az 5 hónapos jegesmedve bocsot, és arra is kérik az érdeklődőket, segítsenek nevet adni a kicsinek. Ikertestvére sajnos elpusztult. Tudósok szerint, ha a globális felmelegedés folytatódik, 20 év múlva a jegesmedve lakosság kétharmada eltűnhet.

Melyik globális problémától szabadulna meg?

Háborúk, betegségek, éhínség, klímaváltozás - rengeteg súlyos problémával kell szembenéznie a 21. századi embernek. Eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha ezek közül egytől egyik pillanatról a másikra megszabadulhatnánk? A művészválogatott tagjaitól azt kértük, válasszanak egyet a problémák közül, amelyet a legsúlyosabbnak tartanak.

A globális felmelegedésről az emberek tehetnek?

Kröel-Dulay György klímakutató alátámasztotta azt a tényt, hogy a globális felmelegedés napról-napra több problémát okoz. Kiderült, mi az oka ennek a folyamatnak, és az is, hogyan lassíthatjuk le.

Kétszáz embert keresnek még

Még legalább kétszáz embert tartanak eltűntként nyilván Kolumbiában a pénteki áradás után. Eddig több mint kétszázhetven holttest került elő. A hatóságok szerint a szerencsétlenségért két tényező okolható: a globális felmelegedés és az erdőirtás.

Gigantikus jégtömb válik le


szerző:
2017.01.07. 18:42
Gigantikus jégtömb válik le

Újabb érvük van azoknak, akik szerint globális felmelegedés zajlik a Földön, és ennek katasztrofális következményei lesznek.  Kutatók bejelentették, hogy egy gigantikus kiterjedésű jégtömb szakad le éppen a Dél-sarkról. Nem tudni, hogy pontosan mikor válik le az Antarktisziról, az viszont biztos, hogy megtörténik. Számítások szerint ekkor több mint 5 ezer négyzetkilométer lesz a területe, ami állítólag a valaha ismert egyik legnagyobb, leszakadt jégfelület. Kutatók állítják, hogy ez az óriási jég nem növeli majd a tengerszintet, amennyiben langyosabb vizek felé sodródik, és teljesen elolvad.

Beláthatatlan katasztrófa felé rohanunk?

Az Északi sarkon jelenleg húsz Celsius-fokkal van melegebb, mint ilyenkor más években lenni szokott. Novemberben olyan szokatlanul meleg volt a Jeges-tenger vize, hogy nem tudott elkezdődni a jegesedés. Szakértők szerint kiszámíthatatlan következményekkel járhat a klíma ilyen gyors változása, és ez mindannyiunk életére érvényes. De mégis mi történhet néhány éven belül a Földön és mi mit tehetünk, hogy elkerüljük a katasztrófát?

Magyarországon is megjelent a nílusi láz

Magyarországon is megjelent a szúnyogok által terjesztett nílusi láz. A Duna mentén már több helyen találtak olyan szúnyog fajtát, amely a globális felmelegedés miatt került hozzánk és benne van a vírus. A szakemberek egyelőre semmi jóval nem kecsegtetnek minket, de akkor mégis mit tehetünk?

Augusztus lehet a legcsapadékosabb

Valószínűleg az augusztus lesz a legcsapadékosabb hónap a nyáron. Ezt mondta híradónknak nyilatkozó éghajlatkutató. A szakértő szerint az évszakok eltolódtak, de valójában nem esik több eső, ezt csak azért érezzük, mert gyakran pár óra alatt akár több havi csapadékmennyiség is leeshet. Világszerte jellemző, hogy intenzívebbek az esőzések, ennek a globális felmelegedés az oka.

Elérte a klímaváltozás a kutyaversenyt is

Elérte a globális felmelegedés a világhírű alaszkai kutyaszánhúzó-versenyt is. Minden év márciusának első hétvégéjén indulnak neki a csaknem 1700 kilométeres útnak a versenyzők. Idén azonban annyira nem volt hó a startnál, hogy több száz tonnát kellett máshonnan hozni vonattal.

Videó a Föld felmelegedéséről


szerző:
2016.01.25. 18:22
Videó a Föld felmelegedéséről

Meleg van, ahol nem szokott, és esik a hó, ahol még soha, a szélsőséges időjárási jelenségeket a globális felmelegedés is okozhatja. Az amerikai légkörkutató hivatal egy videót készített arról, hogyan melegszik a bolygó. Azt sem zárják ki, hogy 2016 még melegebb lesz. A Híradónknak nyilatkozó éghajlati szakértő szerint, ha tovább melegszik az idő, a sarki jégből furcsa gázok olvadhatnak ki.

Hogyan hat országunkra a globális felmelegedés?

Klíma ügyben remélhetőleg új időszámítás kezdődik idén. A tavaly év végi Párizsi Klímacsúcsot a legtöbb szakértő történelminek és sorsfordítónak nevezi az emberiség jövőjének szempontjából. 195 ország vállalta, hogy 2 Celsius fok alatt tartják a globális felmelegedés értékét a Földön.

Klíma- az utolsó órában vagyunk?

Klíma ügyben remélhetőleg új időszámítás kezdődik idén. A tavaly év végi Párizsi Klímacsúcsot a legtöbb szakértő történelminek és sorsfordítónak nevezi az emberiség jövőjének szempontjából. 195 ország vállalta, hogy 2 Celsius fok alatt tartják a globális felmelegedés értékét a Földön.

Megállítanák a melegedést


szerző:
2015.11.30. 18:52
Megállítanák a melegedést

A tengerszint emelkedése, hatalmas áradások, szárazság és a mezőgazdaság összeomlása, állat-és növényfajok kihalása, végül pedig a Föld lakhatatlanná válása - a globális felmelegedés visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ha minden úgy megy tovább, ahogy eddig. A hétfőn kezdődött párizsi klímakonferencia célja: megoldást találni a tarthatatlan helyzetre. A csúcstalálkozó előtt világszerte tüntetéseket tartottak, hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra.

Kételkedik a globális felmelegedésben? Ez az éhező jegesmedve meggyőzi!

Megrázó képeket posztolnak fotósok csontsovány, vánszorgó vagy éppen már éhen halt jegesmedvékről. Ha valaki eddig még nem vette volna komolyan a globális felmelegedést, nézze meg a képeket, valószínűleg megváltozik majd a véleménye.

Történelmi változásra készül az amerikai elnök

Barack Obama videóüzenetben ismertette akciótervét, amely drasztikusan csökkentené a felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy az Egyesült Államok fokozatosan áttérjen a széntüzelésről a nap-és szélenergiára. A Fehér Ház honlapjára feltett videóüzenet látványvilága egészen káprázatos.

Egyre több az éhező fókabébi


szerző:
2015.05.10. 18:55
Egyre több az éhező fókabébi

Természeti katasztrófa Amerika csendes-óceáni partvidékein. Hónapok óta tömegében találnak éhező fókabébiket. Eddig több ezer csontsovány, vergődő kölyköt vittek a menhelyekre, amelyek már túlzsúfoltak. Kutatók szerint itt az újabb, fájdalmas bizonyíték a globális felmelegedésre.

Viszlát 2014, helló 2015: Merre tart a világ?

Sok háború, növekvő szegénység, ebola, globális felmelegedés, olcsó benzin és rengeteg technológiai újdonság. Erről szólt 2014 a nagyvilágban. Most bemutatjuk mindazt, ami 2014-hez köthető: űrkutatás, a világ első okos karkötője, milliárdossá lett videó játékosok, és a nemzetközi terrorizmus első magyar áldozata. Körkép az elmúlt évről!

LENYŰGÖZŐ: Felvételek 35 ezer rozmárról

Az állatok a klímaváltozás miatt úsztak ki a tengerpartra, mert a jégtáblák, ahol egyébként párzanak, ellenek és pihennek, a melegebb vízhőmérséklet miatt elolvadtak.
 

Az egyik legforróbb év volt a tavalyi

Az éghajlati adatok hivatalos feljegyzése óta a tavalyi bizonyult az eddig mért két legforróbb év egyikének világszerte.

Rappelő tudósok


szerző:
2011.05.13. 12:57
Rappelő tudósok

Rap-számot készítettek az ausztrál klímakutatók, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra.

Klímavédelmi erőfeszítések hónapról hónapra

A Végítélet Órájának visszaállítása, egyre gyorsabban növő fák, pusztító árvizek és aszályok 2010-ben.

Küszöbön a klímaegyezség?


szerző:
2009.09.23. 11:37
Egyszer már volt üvegház a bolygó

Az ősi klímaváltozásnak a kiváltó okai aggasztóan érthetetlenek a tudósok számára.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való