KERESÉS search-close

drágulás

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "drágulás"

Tovább drágulhat a sertéshús!

Tovább drágulhat a sertéshús - jelentette be a Húsiparosok Szövetsége. Elnökük Híradónknak azt mondta, már veszteségesek a magyarországi feldolgozók, miután nekik 35 százalékkal többet kell fizetniük a disznóért, mint év elején. Nagyot ugrott a kereslet a magyar élő sertés iránt Európában - az afrikai sertéspestis hatására. A KSH úgy számol, a boltokban már több mint 12 százalékkal drágább a sertéshús, mint egy éve.

Ősztől drágul a tej, a vaj és a sajtok

Drágul a tej. A tartós tejek ára az áfacsökkentés előtti, tavaly év végi szintre emelkedhet a terméktanács szerint. Ősztől a vaj és a sajtok is többe kerülnek majd. A tehenek ugyanis legalább tizedével kevesebb tejet adtak, mint tavasszal, a szokatlanul forró júniusi időjárás miatt. Ráadásul a tejiparban is emelkedtek a bérek.

Drágultak és továbbra is drágulni fognak a lakások

Magyarországon drágultak legjobban a lakások az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint az első negyedévben 11,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Mindez részben a béremeléseknek köszönhető, mert a vásárlók könnyebben kaptak hitelt és többen mertek lakásvásárlásba fogni. Ingatlanpiaci szakértők a kormány családtámogatási intézkedései miatt további drágulásra számítanak.

Nagyon megugrott több élelmiszer ára

A krumpli 50 százalékkal drágult egy év alatt, a sertéshúsért több mint 12, a kenyérért pedig átlagosan 8 százalékkal kell többet fizetni. Ez derül ki a statisztikai hivatal friss összesítéséből. A tej és a tojás viszont olcsóbb lett, de összességében 5, 8 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára. Ez azt jelenti, hogy az inflációt lényegesen meghaladja a drágulás mértéke.

Átlag felett drágult a nyaralás

Drágább a nyaralás idén, mint tavaly volt. Nem csak a Híradónknak nyilatkozó nyaralók érzik így. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az üdülési szolgáltatások ára 6 százalékkal emelkedett egy év alatt. Bár ezek még csak június végi adatok, a Szállodaszövetség elnöke szerint a szezonban már nem várható drasztikus áremelkedés.

Drága dinnyével indul a szezon

A szokásosnál 10-20%-kal magasabb árakkal kezdődhet az idei dinnyeszezon a Terméktanács szerint. A betakarítás is csak jövő héten indulhat a szélsőséges időjárás miatt. A barack kivételével minden idény gyümölcs drágább most a tavalyinál, mert kevesebb van belőlük. Az özönvízszerű esők tetézték a bajt, a cseresznyét másfél-, kétszer annyiért árulják, mint egy éve.

Többe kerül az autózás sok környező országban

Rossz hír a nyaralni készülőknek: többe kerül az autózás sok környező országban. A horvátoknál majdnem ötödével kerül többe a tankolás, Olaszországban pedig még ennél is drágábban, ott átszámítva 530 forint körül van a benzin átlagára. Ráadásul Horvátországban az autópálya is többe kerül, Splitig oda-vissza több mint 21 ezer forintba. Sőt a tengerparti éttermekben is többet kell fizetni. Összegyűjtöttük, mire számíthatnak, akik a legkedveltebb üdülőhelyekre indulnak.

 

Drágul a postai csomagküldés


szerző:
2019.06.14. 19:00
Drágul a postai csomagküldés

Tovább drágul a csomagok egy részének feladása a postán. Július elsejétől nagyjából 5%-kal többet, 1630 forintot kérnek majd a legfeljebb 2 kilós küldemények után.

Tovább drágul a sertéshús

Egyetlen hónap alatt 7%-kal drágult a disznóhús a KSH friss adatai alapján. A feldolgozókban a hirtelen megugrott keresletre hivatkoznak. Felpörgött a kivitel, miután világszerte az állomány 14%-a odaveszett az afrikai sertéspestis miatt. A magyar disznó harmadával többet ér, a Hússzövetség elnöke pedig azt mondja, nincs vége a drágulásnak.

6 és fél éves csúcson az infláció

6 és fél éves csúcsra, majdnem 4%-ra gyorsult az infláció áprilisban a KSH jelentése alapján. Elsősorban az üzemanyagárak emelkedése okozta a pénzromlást a jegybank szerint. De az élelmiszerek is átlag fölött drágultak. A vaj 6, a kenyér 8, a káposzta pedig 127 %-kal többe kerül, mint egy éve.

Akár 10 százalékkal drágulhat a baromfihús

Akár 10 százalékkal többet kérhetnek a baromfihúsért a vágóhidak a Terméktanács szerint. Néhány hónapon belül megugorhat a kereslet a magyar csirke iránt az afrikai sertéspestis-vírus hatására. Már annyira kevés disznóhússal számolnak Ázsiában, hogy baromfit is vinnének miatta Magyarországról.

Duplájára drágultak a garázsok az elmúlt 4 évben Budapesten

Duplájára drágultak a garázsok az elmúlt 4 évben Budapesten, most több mint 4 millió forintot kérnek egy átlagos méretűért - az Ingatlan.com szerint. Egyre nagyobb kihívás az utcán parkolóhelyet találni, miután 13%-kal több autó lett a fővárosban. A Duna House úgy számol, több nagyvárosban a bérleti díjak is az egekbe szöktek a megugrott kereslet miatt.

 

400 forintra drágult a benzin!

A legkeresettebb üzemanyag literenkénti átlagára 58 forinttal emelkedett máig alig több mint két hónap alatt. Most olcsóbb a benzin Ausztriában, mint nálunk. A GKI Gazdaságkutató úgy számol, heteken belül 420 forintot kérhetnek majd az üzemanyagok literjéért Magyarországon.

15-20%-kal drágultak a táborok

Aki későn kapcsol, annak súlyos tízezrekkel többe kerülhet az idei nyári táboroztatás. Az árak ugyanis 15-20 százalékkal nőttek az általunk megkérdezett szakember szerint. A Táborfigyelő legfrissebb statisztikáiból az is kiderül, idén a szülők ötöde valamilyen készségfejlesztő tábort választ, de még mindig nagyon népszerűek a sportos és idegennyelvű programok is.

Tovább drágultak a legkeresettebb zöldségek!

A burgonya és a hagyma 15, a káposzta pedig 20%-kal kerül most többe, mint januárban - a KSH legfrissebb adatai alapján. Hogy meddig tarthat az áremelkedés? Kiderül a riportból!

Jelentősen drágulhatnak a húsok

Jelentősen drágulhat minden hús. A baromfi a kötelező bérfejlesztések miatt, a sertés pedig főleg a hirtelen megugrott kereslet hatására kerülhet többe. Alig egy hónap alatt 30%-kal nőtt a magyar disznóhús termelői ára, miután Kínában is megjelent az afrikai sertéspestis. A Hússzövetség elnöke Híradónknak azt mondta, hamarosan a fogyasztói árak emeléséről állapodhatnak meg a kereskedőkkel.

Szerdától 401 forint a gázolaj átlagára

401 forintra emeli szerdától a gázolaj átlagárát a MOL, és a benzin is újra a 400 forintos lélektani határ fölé drágulhat Húsvétig - a Holtankoljak.hu szerint. A Gazdaság Kutató Intézet úgy számol, az állam akár 70 milliárd forint plusz bevételre számíthat. Az infláció viszont 3 egész 7 tized százalékra nőtt márciusban, nagyrészt az üzemanyag-drágulás miatt.

Húsz éve nem látott aszály pusztít, tovább drágulhat a liszt

20 éve nem látott aszály pusztít Magyarországon az Agrárgazdasági Kamara szerint. Átlagosan 100 milliméter, több havi csapadék hiányzik a földekről. Máris százmilliárdos kárral számolnak, felére eshet vissza a búzatermés, sok felé pedig a korai zöldségeket sem tudják elvetni a rendkívüli szárazság miatt. A liszt és a kenyér is tovább drágulhat a várható terméskiesés miatt. 

Tovább drágul a tojás


szerző:
2019.03.25. 18:40
Tovább drágul a tojás

Tovább drágul a tojás. A terméktanács úgy számol, húsvét előtt 10-20%-kal emelniük kell a termelői árakat. Azt mondják, a megugró kereslet miatt kénytelenek több tojót beállítani, pedig az ünnep után a tyúkok nagy része nem fial majd hasznot. A KSH szerint már most ismét több mint 40 forintot kérnek egy átlagos tojásért Magyarországon.

Küszöbön az újabb kenyéráremelés!

A KSH friss jelentése alapján 23 százalékkal drágább a búza, mint egy évvel ezelőtt. A nyugat-európai aszály felhajtotta a gabonaárakat a világpiacon. A magyar boltokban most 5-10 százalékkal többe kerülnek a sütőipari termékek, mint tavaly ilyenkor. A GKI Gazdaságkutató pedig további, átlagosan 5 százalékos drágulással számol.

Drágulást hozhat az akcióterv

Drágulhatnak az ingatlanok és a 7 személyes autók a családvédelmi akcióterv miatt - a friss piaci elemzések szerint. A Duna House úgy számol, csak az új támogatások hatására egymillió forinttal emelkedhet év végéig egy átlagos, most 30 milliós budapesti lakás ára. A pénzügyminiszter szerint viszont nem okoznak majd drágulást a múlt vasárnap bejelentett intézkedések.

Drágulnak a folyószámlahitelek

20 % fölé emelkedett a folyószámlahitelek átlagos kamata - az énpénzem.hu számítása szerint. A bankok egy része lejárati időt vezetett be, emiatt nem halogathatja többé a visszafizetést, aki mínuszba megy. Több pénzintézet pedig azoktól is pénzt kér, akik hozzá sem nyúlnak számlájuk hitelkeretéhez - rendelkezésre tartási díj címén. A Híradónknak nyilatkozó elemzők körültekintésre figyelmeztetnek a változások miatt.

Tovább drágulhatnak az építőanyagok

5-10%-kal tovább drágulhatnak az építőanyagok - ezt a gyártók szövetsége jelentette be a munkaerőhiányra és az energiaárak emelkedésére hivatkozva. Ezért és a kereslet élénkülése miatt újabb 10-12%-kal növekedhetnek idén az ingatlanárak országos átlagban a Duna House friss elemzése szerint. Egy lakásvásárlást tervező család átlagosan 3-4 millió forint plusz kiadásra számíthat.

 

A csúszás miatt drágulni fog Paks2?

A Paks2 beruházás csúszásáról is beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Azt, hogy mikor lehet az eredetileg 2025-re tervezett átadás, azt nem árulta el, ahogy pénteken kérdésünkre a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter sem. A Párbeszéd szerint már legalább 3 éves a csúszás, emiatt pedig drágul a beruházás, amit újra kellene gondolni.

Kötelező biztosítás: 4-5 %-os emelkedés várható

Várhatóan 50 ezer forint fölé ugrik a kötelező biztosítás átlagos éves díja, miután 4-5%-kal emelkednek a tarifák januárban - a Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége szerint. Több az autó és nagyobb a munkaerőhiány, részben a szerelők bérének növekedésével magyarázzák a drágulást. Az áremelés folytatódhat, akinek a szerződése később évfordulós még rosszabbul járhat.

Várniuk kell a támogatásra

Néhány év alatt egyharmadával drágult a tűzifa és még tovább drágulhat. Ennek egyik oka, hogy többe kerül az import fa. Az áremelkedés miatt van, hogy már gázzal is olcsóbban lehet fűteni. A Fidesz még tavaly a választási kampányban ígérte meg, hogy az, aki fával vagy szénnel tüzel is megkapja az idei télen a 12 ezer forintos támogatást. De egy kormányhatározat szerint végül kitolták a határidőt 2019 év végéig.

Drágulást hozhat a minimálbér-emelés

Hiába csökkenhet a munkaadói járulék, a Híradónknak nyilatkozó vállalkozók mégis áremelésre készülnek. A Portfólió kiszámolta, 1 millió 1 százezer dolgozót érint Magyarországon az idei 8%-os kötelező bérfejlesztés, minden negyedik munkavállalót. Békés megyében foglalkoztatják arányaiban a legtöbb minimálbérest, kétszer annyit, mint Budapesten.

A legforróbb év volt 2018: másfélszeresére drágultak a zöldségek

A valaha mért legforróbb év volt a tavalyi Magyarországon - az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes értékelése szerint. A rendkívüli meleg miatt másfészeresére drágultak a legkeresettebb zöldségek. Az árak pedig csak akkor csökkennek a Terméktanács szerint, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás.

Adócsökkentés: drágább éttermek

Lenyelték az áfát a vendéglősök. Hiába csökkent 5%-ra az éttermi étkezés áfája, 6%-kal drágultak a vendéglők a KSH friss adatai alapján. A tulajdonosok főleg a rekord magas munkaerőhiányra hivatkoznak, azt mondják, béremelésre kellett a pénz. Ugyanakkor a kereslet is jelentősen nőtt, egy év alatt 10%-kal gyarapodott a vendéglátóhelyek forgalma.

Drágul a hal


szerző:
2018.12.17. 18:21
Drágul a hal

Hiába csökkentették az áfáját, 5-7 százalékkal többe kerül a hal idén karácsonykor, mint tavaly. Ezt a termelők szervezete költségeik növekedésével, a takarmány drágulásával és a minimálbér kötelező emelésével indokolja. A kormány korábban úgy számolt, a halfogyasztás pár év alatt megduplázódhat az adócsökkentés hatására. Egyelőre nagyjából 10 százalékkal több hal fogyott.

Drágább lehet a fenyőfa idén a meleg, csapadékszegény időjárás miatt

A lucfenyő a tavalyihoz képest majdnem ezer forinttal kerülhet többe. Az ország legnagyobb fenyőtermelő területein, Somogy és Zala megyében a napokban kezdték kivágni a fákat. Ezek egy részét külföldön adják el, de hamarosan a magyar piacon is megkezdődik az árusítás.

Tovább drágul a Liget-projekt


szerző:
2018.11.11. 18:40
Tovább drágul a Liget-projekt

A Városliget Zrt. vezetőjének legújabb számítása szerint 250 milliárd forintba kerülhetnek a budapesti Városligetben tervezett beruházások. Erről a K-monitor írt. 2012-ben még 50-60 milliárdra becsülték a múzeumi negyed költségeit. Az LMP szerint az építkezést nagyrészt kormányközeli cégek végzik - ezért kerül egyre többe. 

8-10 százalékkal drágulnak a kötelező biztosítások

8-10 százalékkal, 25-26 ezer forintra drágul a kötelező biztosítás éves díja a most évfordulós autósok tömegénél - ezt a piacvezető alkusz cég számolta ki, miután meghirdették új tarifáikat a biztosítók.

Tovább nőnek az albérletárak az országban

Átlagosan 8-10%-kal tovább drágulhatnak az albérletek egy év alatt. A díjak már több mint 80%-kal emelkedtek az elmúlt négy évben. A Habitat for Humanity civilszervezet szerint jelenleg egymillióan élnek albérletben az országban, és a többség már nem gondolkodik saját lakáson az egyre durvább ingatlanárak miatt.

Drágulhat a közös költség

Drágulhat a közös költség a lakástakarékok támogatásának megszűntetése miatt. A Társasházkezelők Szövetsége úgy számol, több mint egymillió családnak kell mélyebben zsebbe nyúlnia, ahogy lejárnak az eddigi szerződések, mert csak így tudják pótolni a felújításokhoz adott állami támogatásokat. A kormány érdemben nem reagált.

Szinte sehol sem drágult ennyire az élelmiszer

Párját ritkítja az élelmiszerek magyarországi drágulása az Európai Unióban - a G7 gazdasági portál szerint. Majdnem 25 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt 8 évben átlagosan, ami a negyedik legnagyobb drágulás a 28 tagállam rangsorában.

Fontos változások októbertől

Csaknem 18 százalékkal drágulnak a 10 napos autópálya matricák. Szigorodik a hitelezés és életbe lép az új gyülekezési törvény. Ennek értelmében már az is gyűlésnek számít, ha két ember nyilvános rendezvényen közügyekről beszélget, ezért előre be kell jelenteni a rendőrségen.

Drágulnak a közjegyzői díjak

Jelentősen drágulnak októbertől a közjegyzői díjak, erről a Népszava írt. Az erről szóló miniszteri rendelet szerint több díj a duplájára emelkedik, a tételes díjakért pedig 4 ezer 500 forinttal kell többet fizetni.

Újabb drágulás jöhet – emelkedhet a sertéshús ára is

Jelentősen drágulhat sertéshús - az Agrárgazdasági Kamara szerint. Emelkedtek ugyanis a takarmányárak az aszály miatt, és ebben az ágazatban is kénytelenek magasabb bért fizetni a munkaerőhiány miatt.

Tovább drágul az üzemanyag

Újra drágul az üzemanyag. Holnaptól a benzinért átlagosan 405, a gázolajért 410 forintot kell majd fizetni.

10%-kal drágulhat a tojás

A tojás is 10 százalékkal drágulhat a következő hónapokban - ezt a Termékszövetség elnöke mondta az RTL Híradónak. Néhány napja derült ki, hogy ilyen mértékben emelkedhet a baromfihús ára az Európát érintő szárazság miatt. Emiatt drágul a takarmány drágul, hiszen kevesebb van belőle. Magyarországon az év elejei csúcsa óta folyamatosan csökkent a tojás ára, de még most többe kerül, mint tavaly ilyenkor.

 

Drágul a 10 napos sztrádamatrica

Majdnem 18%-kal, 3500 forintra drágul a 10 napos autópálya-matrica októbertől, a fuvarozóknak pedig csaknem 6%-kal kell majd több e-útdíjat fizetniük januártól - ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Gulyás Gergely azt mondta, évek óta nem emelték a díjakat, és falusi utak fejlesztésére költenek majd a többletbevételből. A Fuvarozók Ipartestülete szerint a bolti termékek és a szolgáltatások is drágulnak majd a díjemelés miatt.

 

10 százalékkal drágulhat a baromfihús

Akár 10 százalékkal is drágulhat a baromfihús a következő hónapokban a Baromfi Termék Tanács szerint. Ennek fő oka szerintük az egész Európát sújtó aszály. Emiatt drágább lett a takarmány, és a munkabérek emelkedése, valamint a sertéspestis miatti keresletnövekedés is felfelé tolja a baromfihús árát.

Szerdától ismét drágul a benzin

Szerdától ismét 400 forint felé emelkedik a benzin literenkénti átlagára. A GKI Gazdaságkutató friss prognózisa szerint kisebb ingadozásokkal ugyan, de akár fél éven belül 470 forintig drágulhat az üzemanyag literje - főleg, mert tovább emelkedhet az olaj ára.

Tovább drágulhat az építkezés

További kétszámjegyű drágulás várható az építőiparban. A tégla és a beton már most több mint tizedével, a munkaerő pedig néhol ötödével többe kerül, mint egy éve - az Építési Vállalkozók Szakszövetségének friss felmérése szerint. Arra számítanak, hogy kevesebb új lakás épül mostantól, miután a kormány egyértelművé tette, 2020-tól nem hosszabbítja meg a kedvezményes lakásáfát.

Sokkal drágább idén a nyaralás!

Durván drágult a nyaralás a KSH friss adatai alapján. A sima lángosért 8 és fél százalékkal többet kell fizetni, mint tavaly. Összességében a fagyi és a strandbelépő is az infláció többszörösével drágult Magyarországon.

Infláció – nagy a drágulás

Öt és fél éve nem volt olyan magas az infláció, mint most. Júliusban átlagosan 3,4 százalékkal nőttek az árak, az egy évvel korábbihoz képest. A benzin 17 százalékkal, a zöldség és a tűzifa 13 százalékkal drágult, és majdnem 10 százalékkal kell többet fizetni a zöldségekért, valamint vajért is

A hús és a kenyér is drágulhat

A sertéshús ára is emelkedhet a tikkasztó hőség miatt a terméktanács szerint, mert takarmánybúzából sincs elég. A kenyér 10-15%-kal drágulhat ősztől, a tejtermelők is a klímaváltozásra hivatkoznak, a tejföl és a vaj legalább tizedével többe kerülhet szeptember elsejétől. Az őszibarackért már most negyedével többet kell fizetni, mint tavaly ilyen-kor.

Nemsokára többe kerül a sörözés

Drágul a sör a következő hetekben. Az egyik legfontosabb alapanyagból, az árpából termett jóval kevesebb, ez okozza az áremelkedést. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint a drágulás mértéke akár 10-15 százalékos is lehet.

Elkészülnek, de jóval drágábban

Egymás után derül ki az uniós közbeszerzésekről, hogy az eredetileg tervezettnél jóval drágábban készülnek el. Az mfor.hu vette észre, hogy a szombathelyi fociakadémia, a szegedi sportuszoda és egy vasúti kommunikációs hálózat építése is ilyen, van, amelyik 20 milliárd forinttal kerül többe a tervezettnél.

10-15 százalékkal drágulhat a kenyér

10-15 %-kal drágulhat a kenyér és a többi sütőipari termék ősztől a GKI kutatása szerint. Évek óta alig emelték áraikat a pékek, pedig a költségeik fokozatosan növekedtek, ráadásul most a gabonát is inkább külföldön adják el, ahol a magyar termelők most többet kapnak ugyanazért az áruért a forintgyengülés miatt.

Drágábban épül az akadémia

Ötödével drágul a pécsi nemzeti kosárlabda akadémia építése. Az eredetileg 2,1 milliárd forintos beruházás költségét előre nem látható körülmények miatt emelték meg nettó 440 millió forinttal.

Drágulást hoz a CSOK vége

Milliókkal emelkedhet egy-egy csokos új ház ára a kedvezményes lakásáfa kivezetése miatt. Varga Mihály nemrég jelentette be, hogy a kedvezmény 2020-tól szűnik meg. Az egyik szakmai szervezet a Világgazdaságnak azt mondta, a kormánynak mindenképpen meg kellene tartania az áfa-visszatérítés lehetőségét legalább a családi házaknál. Az elemző szerint a csok-igénylések is alaposan visszaeshetnek, ha minden így marad.

Olcsóbb felújítást szeretnének

Egymillió lakás felújítása maradt el a válság kitörése óta eltelt 10 évben - az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint. Ezért az ilyen munkákból az ÁFA egy részének elengedését kérik a kormánytól. A Pénzügyminisztérium viszont azt írta, hogy a CSOK-on változtatnának. A felújítások egy év alatt 15%-kal drágultak, és átlagosan 2-3 hónapot kell várni a szakemberekre. A GKI további 7-8%-os áremelkedéssel számol év végéig.

 

Drágulhatnak az édességek

Drágulnak az édességek és minden sós rágcsálnivaló, a gyártók szerint várhatóan 4-8 százalékkal. A kormány javaslatára ugyanis átlagosan ötödével emelkedhet jövőre a népegészségügyi termékdíj, amely chipsadóként vált ismertté a 7 évvel ezelőtti bevezetésekor.

400 forint felett a benzin ára

Átlépte a 400 forintos lélektani határt a benzin literenkénti átlagára. Ez utoljára csaknem 4 éve fordult elő. Ezúttal főleg a gyenge forint miatt kell többet fizetni a kutakon. A GKI friss előrejelzése szerint egész nyáron a mostani szint közelében alakul majd az üzemanyagok ára. Ma 2600 forinttal kerül többe teletankolni egy átlagos autót, mint egy éve ugyanezen a napon.

 

Drágulhatnak a lakások: a határ a csillagos ég?

Tovább drágulhatnak az ingatlanok. Megszűnik ugyanis a kedvezményes, 5%-os lakásáfa. Varga Mihály azt mondta, 2020-tól, vagyis az eredeti határidő után visszaemelik az adókulcsot 27%-ra. A többletterhet a kivitelezők várhatóan csak részben tudják majd a vevőkre hárítani, az árak viszont már most felfelé indulhatnak a nyilatkozat miatt - az általunk megkérdezett szakértő szerint.

 

Drágulni kezdtek a lakáshitelek

7 éve nem volt ilyen, drágulni kezdtek a lakáshitelek. 2500 forinttal havi 65 ezerre nőtt a legkeresettebb fix kamatozású kölcsönök átlagos törlesztője két hónap alatt - a Bankmonitor szerint. Emelték a hitelkamatokat a pénzintézetek, miután a befektetők más, jövedelmezőbbnek tartott országokba viszik a pénzüket. A már meglévő lakáskölcsönök legtöbbjéért átlagosan néhány száz forinttal kell majd többet fizetni havonta.

 

Jelentősen drágul az üzemanyag


szerző:
2018.07.02. 18:37
Jelentősen drágul az üzemanyag

Az állami hírügynökség információi szerint a benzin árán 7 forintot emel a MOL, így egy liter 95-ös benzin átlagára 399 forint lesz. A dízel öt forinttal drágul, szerdától átlagosan 407 forintot kell fizetni egy liter gázolajért.

Kevés és drága a kajszibarack

Háromszor drágább a kajszibarack a piacokon, mert jóval kevesebb van belőle, mint egy évvel ezelőtt. Baranyában van olyan termelő, ahol a megszokott mennyiségnek alig a tizede termett. Nagyon hideg volt márciusban, elfagytak a fák rügyei, ezért lett  kevesebb a kajszi.

 

Drágul a tej, a vaj, a tejföl

Legalább 15 százalékkal drágul a tejföl és a vaj, a tejért pedig legkevesebb 5-7 százalékkal kell többet fizetni augusztustól. A várható áremelkedést azzal magyarázták, hogy kevesebb a tej és alacsonyabb a zsírtartalom a klímaváltozás miatt.

Többen mennek magánorvoshoz

Egyre többen mennek magánorvoshoz, ami egyre többe kerül. Két év alatt csaknem 30 százalékkal drágultak a szakorvosi vizsgálatok a magánrendelőkben.

Drágulnak a parkolási díjak Budapesten

A mostani 440 forint helyett 525 forintot kell majd fizetni óránként annak, aki Budapest belvárosában szeretne parkolni. Ráadásul a város több pontján is megszüntetik az ingyenes parkolást.

 

Drágulhat a fővárosi parkolás

Minden eddiginél drágább lehet a parkolás Budapest belvárosában. Egy friss előterjesztés alapján a mostani 440 forint helyett 525 forintot kell majd fizetni óránként. A város több pontján megszüntethetik az ingyenes parkolást, az állatkert környékén viszont csökkenhet az óradíj.

 

320 –tovább gyengül a forint

6-6 forinttal tovább drágul az üzemanyagok literje péntektől, és a nyaralás, a külföldi ellátás is lényegesen többe kerül majd a forintgyengülés miatt.

400 forint lehet az üzemanyag

Egy hónapon belül 400 forint fölé drágulhat az üzemanyagok literje - a Híradónknak nyilatkozó szakértő szerint. Három és fél éves csúcsára emelkedett ugyanis az olaj világpiaci ára, miután kiderült, hogy az Egyesült Államok felmondja az Iránnal kötött atomalkut, ráadásul a forint is idei mélypontjára zuhant a dollárhoz képest.

Túlpörög a lakáspiac?

A lakásárak mintha megállíthatatlanul nőnének. Ehhez járul az építőanyagok folyamatos drágulása és a szakemberhiány, ezek következtében sok új lakás átadása csúszik. Mik a kilátások a magyar lakáspiacon?  

 

Többe kerülhet a balatoni nyaralás

Drágábbak az alapanyagok és a dolgozóknak is többet kell fizetni – emiatt többe kerülhet a nyaralás idén a Balatonnál. A Híradónk által megkérdezett büfések azt mondták, legfeljebb 10 százalékkal emelik az árakat.

Egyre drágább az építkezés

Egy év alatt átlagosan több mint 8 százalékkal drágultak az építkezések az országban. Budapest környékén ennek a háromszorosával emelkedtek az árak. A hitel olcsóbb lett, de egyre többet kell belőle felvenni. A GKI szerint nehezebb ma az otthonteremtés CSOK-kal, mint korábban nélküle volt.

Drágább lehet idén a kajszibarack

Az ország déli részén alig lesz termés, a márciusi rendkívüli hidegben ugyanis elfagytak a virágok. A szakértők szerint a késői fajtáknak köszönhetően lesz azért kajszi a boltokban, de várhatóan többet kell majd fizetni érte.

Drágább lehet idén a méz

Drágább lehet idén a termelői méz. Az elhúzódó tél miatt ugyanis nem tudtak időben felfejlődni a méhcsaládok. Ha hirtelen jön a meleg, és az akác gyorsan kivirágzik, akkor előfordulhat, hogy nem lesznek képesek elég virágport összegyűjteni.

Tovább drágulhat az építkezés

Akár 15-20 százalékkal is tovább drágulhatnak az építkezések - az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint. A cégek több mint 80 százaléka nem talál elég szakembert, és az építőanyagok is durván drágulni fognak a szövetség friss felmérése alapján. Emiatt az ingatlanok akár tizedével többe kerülhetnek majd idén, mint tavaly az általunk megkérdezett szakértő szerint - az újépítésűek és a használtak is.

30-40 forinttal drágulhat a kenyér

30-40 forinttal drágulhat a kenyér kilója a következő hónapokban. A búza ára folyamatosan növekszik, így többe kerül a liszt is. A pékségek szerint a kiadásaik leginkább az emelkedő bérek miatt nőnek. A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára szerint ugyanakkor a drágulásnak nincs köze a kötelező minimálbéremeléshez.

Tovább drágulhat a tűzifa

A tűzifa már így is sokkal többe kerül, mint két éve, de még tovább drágulhat: van, ahol 25 százalékos az áremelkedés. Az egyre emelkedő költségek miatt sokan már fát sem tudnak venni, és minden éghető anyagot a kályhába tesznek.

Húsvétig drága marad a tojás

50 és 60 forint között ingadozhat majd a tojás darabja a következő hetekben. Korábban úgy számoltak, tavaly év végéig lehet áremelkedés. A vártnál is nehezebben pótolják a tojótyúkokat Európában, amelyek még a nyári rovarirtószeres botrányban vesztek oda. A KSH szerint egy év alatt csaknem 40 százalékkal drágult Magyarországon a tojás.

RTLII Híradó 2018-01-04


szerző:
2018.01.04. 21:30
Aki csak tud, árat emel

Drágulnak a termékek és a szolgáltatások, különben a kisvállalkozók nem tudják kigazdálkodni az újabb kötelező minimálbéremelést - a GKI Gazdaságkutató szerint. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége úgy számol, sokan végleg becsukják majd a boltot, vagy pedig szabálytalankodni fognak.

 

Tovább drágulhat az építkezés

Akár 8-10 százalékkal emelkedhetnek az építőiparhoz kötődő árak várhatóan január elsejétől. A GKI kutatása szerint soha ennyi cég nem készült még áremelésre. Ezt részben a szakmunkás minimálbér újabb kötelező emelésével indokolják.

Nem bírta a szárazságot a lucfenyő

Drasztikusan megdrágult a lucfenyő. Sokan ragaszkodnak karácsonykor ehhez a fajtához annak ellenére is, hogy a száradó fa tűlevelei teleszemetelik a lakást. Az illata miatt kedvelt. Azért kerül métere 300-500 forinttal többe a tavalyinál, mert a száraz nyár megtizedelte az ültetvényeket.

Drágább lesz a karácsonyi hal

Drágább lesz a hal karácsony előtt. Hortobágyon megkezdődött a lehalászás. Az ünnepekre mintegy 1500 tonna halat fognak ki a halgazdaságnál. Ott úgy számolnak, mivel drágább volt idén a táp, 4-5 százalékkal ők is drágábban tudják eladni a boltosoknak a halakat.

70 forint is lehet egy tojás

Tovább drágulhat a tojás, karácsonyra akár 70 forint is lehet. Erre számít a Pénzcentrum. Jelenleg 50-60 forintba kerül darabja, ami azt jelenti, hogy az egy évvel ezelőtti árakhoz képest több mint 70 százalékkal drágult, hiába csökkent a tojás ÁFÁ-ja. Ennek oka, hogy egész Európában kevés a tojótyúk, főleg a nyári rovarirtós botrány miatt.

 

Kevés és drága a libahús


szerző:
2017.11.11. 18:20
Kevés és drága a libahús

Kevés a liba, sok boltban nem is lehet kapni a legfontosabb Márton-napi alapanyagot. A Lúdszövetség szerint a hiányt még mindig a tavalyi madárinfluenza okozza. Akkor majdnem két és fél millió szárnyast kellett leölni.

Újra népszerűek a panellakások

Újra sláger a panellakás az ingatlanpiacon. Nem ritka, hogy a fővárosban 15-17 millió forintot is elkérnek egy-egy panelért. Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten a vásárlók több mint fele gondolkodik azon, hogy panelt vesz, míg országosan a vevők 30 százaléka. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint annyira drágultak a lakásárak az elmúlt években, hogy sokaknak csak a panellakás jelentheti a megfizethető kategóriát.

Folyamatosan drágul a benzin


szerző:
2017.11.07. 18:43
Folyamatosan drágul a benzin

Visszatérhet a 400 forintos üzemanyagár - a Pénzcentrum szerint. A világpiacon 2 éves csúcsára ugrott az olaj ára, és még 20%-kal drágulhat a következő hetekben - a Bloomberg értesülései alapján. Ennek fő oka a Szaúd-Arábiában kirobbant korrupciós botrány. Magyarországon egy liter benzinért szerdától 3 forinttal többet, 358 forintot kell fizetni.

 

Harmadával drágult a tojás

Harmadával emelkedett a tojás ára év eleje óta, és még harmadával drágulhat év végéig. Magyarországon 50 forintig drágulhat a tojás darabja - ezt a Tojásszövetség elnöke magánvéleményeként közölte Híradónkkal.

 

Drágul a kötelező biztosítás

Jelentősen, 10-15 százalékkal drágul a kötelező biztosítás - az alkuszok várakozásai szerint. Az átlag 18-20 ezer forintos éves díjra számíthat jövőre. A biztosítók jövő csütörtökön hirdetnek új tarifákat nagyjából egymillió ügyfelüknek.

Durván drágult a vendéglátás

Ötödével többe kerülnek a szállások, mint egy évvel ezelőtt - a statisztikai hivatal kimutatása alapján. A forgalmasabb éttermek pedig az ÁFA-csökkentés ellenére, 5-10 százalékkal emelték áraikat - a Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint. Ők amúgy a betöltetlen turisztikai álláshelyekre hivatkoznak, és azt mondják, béremelésre kell a pénz. A Pénzcentrum úgy számol, egy átlagos családnak legalább 100 ezer forintjába kerül majd a pihenés a közelgő, októberi hosszú hétvén, 20 ezerrel többe, mint tavaly.

Nagyon megugrik az üzemanyagok ára

Szerdától a benzin literenként 9, a gázolaj 6 forinttal drágul. Elemzők szerint az áremelkedésnek főként világpiaci okai vannak, hiszen a forint csak minimálisan gyengült az elmúlt napokban. Az Amerikát sújtó Harvey-hurrikán miatt több ottani olajfinomítót leállítottak, így másutt megugrottak az igények. A piaci folyamatokat befolyásolja, hogy egyre feszültebb a helyzet Észak Korea miatt is. Az áremelés után a benzin átlagára 352, a gázolajé 346 forintra nő.

Drágulnak a panellakások

Az ingatlan.com elemzéséből kiderült, hogy még a 450 ezer forintos négyzetméterárnál drágább panellakásokra is van kereslet. Ilyenek a budapesti belvárosban és az újlipótvárosi lakótelepen találhatóak. Az egykori iparvárosokban azonban, ahol mára alig lehet munkát találni, már egy-két millióért is lakástulajdonos lehet valaki.

900 millió forinttal drágulhat a székesfehérvári futballstadion

900 millió forinttal drágulhat az eddig 16 milliárdosra tervezett székesfehérvári futballstadion, az átadása pedig fél évet csúszik. Az önkormányzat ugyanis pénteken úgy döntött, elbontják a régi, amúgy alig több mint 10 éves főépületet, amit eredetileg beépítettek volna az új arénába. A város vezetői előre nem látott statikai problémára hivatkoznak. A baloldali pártok helyi képviselői viszont nem értik, hogy ez miért csak most, 8 hónappal az építkezés kezdete után derült ki.

Jóval drágább lett a gyümölcs

Csaknem 20 százalékkal drágultak a gyümölcsök egy év alatt Magyarországon - a KSH legfrissebb adatai szerint. A terméktanács a munkaerőhiánnyal és a mostoha időjárással érvel. Azt is bejelentették, hogy már a minőséggel is problémák vannak. Néhol harmadával kisebb barack és szilva termett, mint szokott a hetek óta tartó szárazság miatt. Van, ahol már a jövő évi termést is féltik az idei, rendkívüli aszálytól.

Jóval drágább lett építkezni

Ötödével drágultak az építkezések egyetlen év alatt - az építési vállalkozók szövetségének friss kutatása szerint. Már 30 millió forintot kérnek egy átlagos 100 m2-es házért, 6-8 millióval is többet, mint tavaly ilyenkor. Az építőanyagok drágulására hivatkoznak, illetve azt mondják, a kőműveseknek is legalább a harmadával többet kell fizetniük, különben a szakmunkások továbbállnak. Az Ingatlan.com szerint csökkenni kezdett az építkezések iránti kereslet, annyira elszabadultak az árak.

Még tovább drágulnak a lakások

Nincs megállás a lakáspiacon, 11 százalékkal emelkedtek az árak az első negyedéven az egy évvel korábbihoz képest. Ez derül ki a Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből. Budapesten pedig tovább gyorsul a növekedés üteme - mondta az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő. A fővárosban akkora a kereslet, hogy az eladók még értékesítés közben is tudnak árat emelni.

Drágul a tejföl és a vaj


szerző:
2017.08.06. 18:25
Drágul a tejföl és a vaj

Drágul a tejföl és a vaj, sőt, kisebb áruhiány is elképzelhető ezekből a termékekből a következő hónapokban. Erről a Világgazdaság írt. Az ok, hogy egész Európában tejhiány van. Már most is 15-20 százalékkal magasabbak az árak, mint egy éve, de a következő két-három hónapban további drágulás várható.

Megint drága a sertéshús


szerző:
2017.07.14. 18:40
Megint drága a sertéshús

Hiába csökkent 27-ről 5 százalékra az ÁFA másfél éve, most ugyanannyi, vagy még drágább is a sertéshús, mint a csökkentés előtt. A vásárlók vagy az akciókat keresik, vagy kevesebbet vesznek inkább. Az árak azért emelkednek, mert az élőállat felvásárlási ára is magasabb, több mint 50 százalékkal. A nemzetgazdasági minisztérium szerint, ha nem csökkentik 27 százalékról 5-re az általános forgalmi adót, még többe kerülne a hús.

Drágulnak a felvágottak és a virslik

Megközelítheti a 10 százalékot a felvágottak és a virslik egy részének drágulása a hústartalom kötelező emelése miatt - ezt az egyik legnagyobb áruházlánc közölte Híradónkkal. Tavaly nyáron szigorítottak az Élelmiszerkönyvön, de a gyártók idén augusztusig kaptak haladékot a termékek összetételének javítására. Többen viszont úgy döntöttek, inkább lemondanak a névhasználatáról, és a gyengébb minőségű készítményeket forgalmazzák tovább.

Drágább lesz a strandolás

Tizedével többe kerülhet a strandolás idén - a Pénzcentrum szerint. A Balaton part egy részén, és két budapesti fürdőben is emelik a belépők árát, a büfék pedig mindenfelé drágulhatnak. A Magyar Fürdőszövetség a növekvő üzemeltetési költségekre, illetve a friss fejlesztésekre hivatkozik.

Árfolyamgát után drágulás jöhet

Akár 15 %-kal drágulhat a volt devizahitelesek egy részének törlesztője. Ha ennél többel emelkedik, meghosszabbítják a futamidőt, így lehet, aki 75 éves koráig fizeti majd a részleteket. Most járnak le az első, 5 évre kötött árfolyamgátas szerződések, az adósoknak pedig kamatostul kell visszafizetniük a felhalmozott tartozásukat, ez 100 ezer családot érinthet. A kormány szerint ők még így is jobban járnak, mint a többi devizahiteles.

Drágább lehet a nyaralás

Több tízezer forinttal drágulhatnak a magyar turisták legkedveltebb nyaralóhelyei. A horvát autópályák használta már mától 5 százalékkal többe kerül, néhány hónapon belül pedig további 10 százalékkal emelkedhetnek a díjak. A szállás is drágulhat - akár tizedével. A turisták idén ugyanis megrohamozhatják a horvát, az olasz és a spanyol tengerpartot, mert például Törökországot kockázatosnak tartják. Ráadásul, tumultusra kell számítani a határátkelőkön is, a várhatóan életbe lépő szigorítások, az új schengeni kódex miatt.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való