KERESÉS search-close

csillagász

23 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "csillagász"

Újraéledő verseny az űrért

Akar ön negyedmillió dollárért 1-2 év múlva rövid űrutazást tenni? Majdnem ezres a várólista. Igyekszünk hagyományt teremteni abból, hogy év végén vagy év elején egyszer megpróbáljuk megérteni, hol tart az ember a világűr meghódításában. Ez persze egyre nehezebb – nem is olyan régen még címlapos szenzáció volt egy-egy űrhajó indítása, ehhez képest ugyan mostanra csúcsforgalom van, de a világűr akkora, hogy…senki nem tudja, mekkora. Azt reméljük, Kiss László csillagász segít eligazodni.

Rakéta okozta a fényjelenséget

Különös fényjelenséget vett fel több webkamera is, kedd hajnalban Magyarországon, írta meg az Index és az Időkép.hu. Az általunk megkérdezett csillagász szerint nem természeti jelenségről van szó, hanem egy ballisztikus rakéta okozta a különös fényhatásról.

ASZTEROIDA: elszáguldott mellettünk

A Földet „hajszálnyira" megközelítő aszteroidáról mesél a csillagász, Kiss László.

Portré 2017-04-23


szerző:
2017.04.24. 00:45
Van-e élet a Földön kívül?

Észrevettük vagy nem, az űrkutatás tavaly a világot foglalkoztató összes gond, háború, menekültválság, felmelegedés közepette is visszalopakodott a címlapokra és a szakemberek többsége azt mondja, 2015 kiemelkedő űrfelfedezéseket hozott. Vendégeink: Hirn Attila űrkutató és Sárneczky Krisztián csillagász.

Felfedték a fényes kisbolygó titkát

Kevés dolog tartotta annyira izgalomban az embereket, mint a Ceres törpebolygó rejtélye. Az égitest fényes képződményeiről a legkülönbözőbb elméletek láttak napvilágot, a józanabbak jégnek, vagy valamilyenfajta sónak vélték a foltokat, mások idegen civilizáció jelzéseit látták bennük. Nagyjából egy évvel azután, hogy a Dawn űrszonda megkezdte a Ceres törpebolygó megközelítését, illetve hogy megjöttek az első képek a furcsa fényes foltokról, végre nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy a kutatók kiderítették, hogy mik is azok a furcsa fények. Vendégünk a témában Kiss László, csillagász volt.

Már megint egy újabb világvége

Egy tűzgolyónak kellett volna eltalálnia a Földet tizenhat évvel ezelőtt. De, nem olyan könnyű beletrafálni a mi bolygónkba, és csillagász szakértőnk szerint az újabb világvégével fenyegető kisbolygók sem jelentenek komolyabb veszélyt. Legalábbis, 2100-ig. Persze a bizonytalanságot szerinte mindig komolyan kell venni.

Földöntúli zajok: létező jelenség vagy csak átverés?

Sokan nem eviláginak tartják. Ajtónyikorgás, légvédelmi sziréna, és harsonajáték. Ezekre a hangokra hasonlít az a rendkívül furcsa természeti jelenség, amelyről számtalan videó kering az interneten, és lázban tartja az egész világot. Akadnak, akik ezért a közelgő apokalipszis hangjait vélik felfedezni. Gál Petra riportja.

Trükkös átverések, amiknek a fél világ bedől

Sokan nem eviláginak tartják. Ajtónyikorgás, légvédelmi sziréna, és harsonajáték. Ezekre a hangokra hasonlít az a rendkívül furcsa természeti jelenség, amelyről számtalan videó kering az interneten, és lázban tartja az egész világot. Akadnak, akik ezért a közelgő apokalipszis hangjait vélik felfedezni. Gál Petra riportja.

Fotó a Balatonról, 31 kilométer magasból

Lenyűgöző űrfelvételek készültek Magyarországról. Amatőr csillagászok Keszthelyről bocsátottak fel szondát világűrbe, és ritkán látható felvételeket készítettek például a Balatonról is. A szonda 31 ezer méteres magasságig jutott, és a vicces kedvű csillagászoknak hála egy szelet szalámit is magával vitt, ami persze odafönt megfagyott.

Hatalmas kisbolygó közelít


szerző:
2015.01.26. 18:51
Hatalmas kisbolygó közelít

Ilyen közel ekkora aszteroida még nem haladt el a Föld mellett. A kisbolygó körülbelül fél kilométer átmérőjű, ha becsapódna, akár gigantikus cunamit, vagy olyan porfelhőt is okozhatna, amely jégkorszakba borítaná a Földet.

Kiss Tibor ereiben lüktet a művészet

Gyermekkorában rendszeresen világgá ment, csillagász szeretett volna lenni, később állandóan rajzolt, majd verseket írt. Aztán jött a zene, a nagy szerelem. Kiss Tibi, a Quimby frontembere szerint a muzsika egy izgalmas szerető, akit nem hagyhat el a vászonért.

Portré 13-07-07


szerző:
2013.07.08. 00:35
Portré 13-07-07

Portré: Gyermekkorában rendszeresen világgá ment, csillagász szeretett volna lenni, később állandóan rajzolt, majd verseket írt. Aztán jött a zene, a nagy szerelem. Kiss Tibi, a Quimby frontembere szerint a muzsika egy izgalmas szerető, akit nem hagyhat el a vászonért.

Planétaembriót fedeztek fel a NASA-nál

A kutatók által felfedezett bolygókezdemény egy csillagot körülvevő, gázokból és porból álló korongban helyezkedik el.

Fényes tűzgömb a Balatonnál


szerző:
2011.08.06. 16:59
Fényes tűzgömb a Balatonnál

Péntek este háromnegyed 10 körül észlelték a 3-4 másodpercig tartó fényjelenséget.

Három kisbolygót fedeztek fel


szerző:
2011.08.05. 06:30
Három kisbolygót fedeztek fel

A kutatók három olyan jeges égitestet találtak, amelyek a Nap körül keringenek, átmérőjük meghaladja a 400 kilométert,

Ne dőljön be a holdtölte rémhíreinek!

Sem Japánra, sem Európára nem jelent veszélyt a pénteki holdtölte. Földközelben lesz a Hold, ezért nagyobbnak látszik majd, mint általában.

Már a horoszkóp sem a régi!


szerző:
2011.01.15. 12:14
Már a horoszkóp sem a régi!

Hibás a csillagjegyek kiosztása, azaz a horoszkóp. Ezt állítja legalábbis egy amerikai csillagász professzor.

Szupernovára bukkant egy kislány


szerző:
2011.01.06. 11:44
Szupernovára bukkant egy kislány

Egy szupernovát fedezett fel egy 10 éves kanadai kislány, így ő lett a világ legfiatalabb embere, aki egy felrobbanó csillagra bukkant a világűrben.

A tudós rejtélyes halála miatt lestek sírjába

Felnyitották a XVI. században élt híres dán csillagász Tycho Brahe sírját Prágában.

Újratemették Kopernikuszt


szerző:
2010.05.23. 10:22
Újratemették Kopernikuszt

A XV-XVI. században élt Kopernikusz nevéhez fűződik a heliocentrikus világkép megalkotása, amely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap körül.

Magyar csillagászok kulcsszerepe a kutatásban

Magyar csillagászok felvételei alapján találták meg a Szlovákiában lezuhant meteorit darabjait.

Fantáziabolygók Szombathelyen


szerző:
2009.05.07. 18:45
Fantáziabolygók Szombathelyen

28, egyenként egy méter átmérőjű égitestet alkottak a nemzetközi kiállításra.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való