KERESÉS search-close

ceu

19 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "ceu"

Manfred Weber: „Elfogyott a türelem Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben!”

Elfogyott a türelem Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben a legutóbbi plakátkampány után - ezt mondta Manfred Weber budapesti tárgyalásai után egy német televíziónak. Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint, ha Orbán Viktor nem enged a CEU ügyében, akkor kizárják a néppártból, és azt is elvárják, hogy hosszú távon változtasson a politikáján. Bár a felek szerint jó hangulatú volt a találkozó, a kormányközeli médiumokban élesen támadták Webert.

Tüntetés a szabad oktatásért

Szabad oktatást és egyenlő esélyeket követelve tüntettek diákok, kutatók és támogatóik. A budapesti tiltakozáson azt kérték a kormánytól, hogy írja alá a CEU maradását biztosító szerződést, a diákok képviselői pedig azt, hogy ne csökkentsék az államilag finanszírozott helyek számát. A kormány szerint a tüntetés egyszerű hisztériakeltés.

Szijjártó Péter: Nem látják bizonyítottnak a CEU tevékenységét az USA-ban

Nem látják bizonyítottnak, hogy a CEU valóban folytat oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban, ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Pedig a CEU még tavaly állapodott meg a New York állambeli Bard College-dzsal az együttműködésről.

CEU: Botka László törölné a törvényt

Visszavonná a Közép-európai Egyetemet is érintő törvényt, ha kormányt alakítana. Ezt mondta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kétnapos brüsszeli útja után. A miniszterelnök erre reagálva az állami rádióban Soros György emberének nevezte a szocialisták kormányfő-jelöltjét. Orbán Viktor Soros Györgyről is beszélt, aki csütörtökön - szintén Brüsszelben - azt mondta, Orbán maffiaállamot csinált Magyarországból. A miniszterelnök szerint ez hadüzenet. 

Mikor írta alá Semjén a javaslatot?

Nem is volt Magyarországon Semjén Zsolt, amikor április 3-i keltezéssel javasolta, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a felsőoktatási törvény CEU-t is érintő módosítását. A miniszterelnök helyettese éppen Teheránban tárgyalt. Lattman Tamás nemzetközi jogász szerint érvénytelen a Semjén Zsolt által aláírt okirat. A Miniszterelnökség elismerte: Semjén Zsolt három nappal korábban írta alá a dokumentumot, de szerintük a keltezés nem az aláírás, hanem az indítvány beérkezésének dátumát jelöli.

Házon kívül 2017-05-03


szerző:
2017.05.03. 23:30
Egyeztet a kormány a CEU-ról?

Már egyeztet kormányon belül Orbán Viktor miniszterelnök a felsőoktatási- és a civileket érintő törvényekről. Legalábbis ezt mondta a kormányfő az atv.hu-nak. Szijjártó Péter pedig úgy fogalmazott: csak jóindulat és jó szándék kérdése és biztosan sikerül mindenben megegyezni a CEU ügyében. A oktatási államtitkár egy külföldi újságban viszont élesen támadta a CEU rektorát. Az LMP szerint ez a kettős beszéd elfogadhatatlan.

Európai Néppárt: Elvárják Orbántól a módosítást

Elvárja a felsőoktatási törvény módosítását a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt. Szóvivőjük szerint elfogadhatatlan, ha korlátozzák a CEU működését. Azt is mondta, hogy a magyar kormánynak 30 napon belül válaszolnia kell az Európai Bizottságnak arra, hogyan módosítják a jogszabályt. Orbán Viktor szombat reggel találkozik az Európai Néppárt vezetőivel. A magyar miniszterelnök szerint a jogszabály nem ellentétes az uniós joggal.

Sorost fogadták Brüsszelben

Brüsszelben tárgyalt a Közép-európai Egyetemről Soros György. A milliárdos üzletembert Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottsága elnöke fogadta. Zárt ajtók mögött egyeztettek. Brüsszelből az RTL Híradó tudósítója, Horváth Nándor számolt be arról, hogy mit lehet tudni a tárgyalásról.

EP-vita a magyar jogállamiságról

A képviselők talán harmadának folyamatosan csökkenő jelenlétében jó 100 perces vita volt szerdán délután az Európai Parlamentben a magyar jogállamiságról, az „Állítsuk meg Brüsszelt” nemzeti konzultációról és a CEU- illetve a külföldről is támogatott civil szervezetek elleni törvényről. A vitában részt vett és kétszer is szót kapott Orbán Viktor miniszterelnök. Megmutatjuk a vita legfontosabb részleteit.

RTLII: Orbán nem számít kizárásra

Az európai parlamenti vita után Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, ahol Soros György nevét emlegette a kérdésekre válaszolva. A miniszterelnök szerint a milliárdos üzletember milliók szenvedésén gazdagodott meg. Soros György csütörtökön Brüsszelben lesz, találkozik az Európai Bizottság elnökével. Az Eurológus újságírója azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy miért nem találkozik személyesen az üzletemberrel, hogy megbeszéljék a nézeteltéréseiket, de kitérő választ kapott.

Lehet, hogy mégsem marad a CEU?

Ma már nagyobb az esélye annak, hogy a CEU elköltözik Budapestről, minthogy itt marad. Ezt az intézmény rektorhelyettese mondta az RTL Híradónak. Enyedi Zsolt szerint az is elképzelhető, hogy Budapesten csak egy felnőtt oktatási kurzus lesz vagy a könyvtár egy része marad. A CEU vezetése azért jutott erre a következtetésre, mert a felsőoktatási törvény elfogadása óta senki nem tárgyal velük a megoldásról. A kormány szerint hamarosan munkacsoport alakul az egyeztetésekre.

Eljárás indult a CEU miatt

A CEU-ról, a civilekről, és a nemzeti konzultációról is kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Parlament szerdai ülésén, ahol az első napirendi pont volt a magyarországi helyzet. A Közép-európai Egyetemet sokak szerint ellehetetlenítő törvénymódosítás miatt az Európai Bizottság most kötelezettségszegési eljárást jelentett be. A miniszterelnök azt mondta, Magyarország elkötelezett az unió mellett, és nyitott a tárgyalásra.

Házon kívül 2017-04-19


szerző:
2017.04.20. 00:10
Tüntettek az ítélet miatt

Spontán tüntetés kezdődött csütörtök késő este Budapesten, miután összesen 500 óra közmunkára ítélték Gulyás Mártont és Varga Gergőt, amiért hétfőn - a CEU melletti tüntetésen - festékkel megpróbálták megdobni a Köztársasági Elnök hivatalát. Az utolsó szó jogán arról beszéltek, az ügyészségnek inkább a milliárdos áfa-csalásokkal és a közpénzek szabálytalan költésével kellene foglalkoznia. Egy demonstráló ételfestékkel dobta meg a Terror házát, elmondása szerint azért, hogy tesztelje, ő milyen büntetést kap. A rendőrök őt nem állították elő, de garázdaság miatt feljelentették.

Már a Néppártból is bírálják a kormányt

A Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt vezetői is kritizálták a magyar kormányt a Közép-európai Egyetem, azaz a CEU működését veszélyeztető törvény miatt. Van olyan néppárti képviselő, aki szerint a Fideszt ki kell zárni az európai pártból, Magyarországot pedig az unióból. Az Európai Parlament baloldali politikusai a demokrácia lebontásáról beszéltek, és úgy döntöttek, még ebben a hónapban napirendre veszik az ügyet. Az Európai Bizottság már a jövő héten tárgyal a CEU-ról. Orbán Viktor szerint Soros György megtéveszti a nemzetközi közvéleményt az ügyben.

CEU professzor: „Sokként ért, ez egy rémálom”

Szembeköpték és durván széttörték az álmát, ezt írta nyílt levelében Ürge-Vorsatz Diána, nemzetközileg elismert klímakutató, a CEU professzora a felsőoktatási törvény módosítása után. Az ENSZ-ben is dolgozó magyar tudós azt mondja, világ életében Fidesz szavazó volt, de fontosnak tartja, hogy megértsék az emberek: a CEU nem külföldi ideológiák bérence. Tiltakozik az ELTE Bibó Szakkollégiuma is, itt tanult a miniszterelnök és a Fidesz legtöbb alapítója. Arra kérik a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a szerintük alkotmánysértő törvényt.

Civil rendőrök a tüntetők ellen

Civil ruhás rendőrök állták el a CEU-mellett tüntetők útját kedd este a Parlamentnél. Az épületet rendőrsorfal védte, eléjük álltak fel a kigyúrt férfiak, akiken nem volt semmilyen azonosító, egyikük dulakodásba is keveredett a tiltakozókkal, kollégája fogta vissza. A rendőrség szerint jogszerűen, szakszerűen és arányosan jártak el. A Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint viszont ez nem igaz. Az Együtt a Belügyminisztertől kéri az ügy kivizsgálását. Lázár János azt ígérte: kivizsgálják az esetet.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való