KERESÉS search-close

bírság

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "bírság"

Rekordösszegű büntetésre számíthat a Facebook

Ötmilliárd dolláros, azaz nagyjából 1500 milliárd forintos bírságra készülhetnek, titoktartási kötelezettség megsértése miatt.

 

Firkálásért 120 ezres bírság

120 ezer forintra bírságolt egy kormányellenes tüntetőt a bíróság, aki két évvel ezelőtt a „Konzultálni jöttünk”, és a „Pártállam” szavakat írta filctollal az országzászló tartójára a Parlamentnél. Az Országgyűlés Hivatala akkor azt közölte, hogy 660 ezer forint káruk keletkezett, mert ennyibe került a zászlórúd újrafestése. A vádiratban viszont már az szerepel, hogy a kár az ötvenezer forintot sem éri el.

Parkolási bírságot kapott, pedig kocsija egy garázsban állt

Életmentő műtéte után a kórházban lábadozott, közben sorra kapta a parkolási bírságot, miközben kocsija egy garázsban állt. Ezt állítja egy verőcei nyugdíjas. A férfit otthon tucatnyi levél várta: csaknem 200 ezer forintra büntették, mert állítólag nem fizetett a budapesti parkolásért, hamarosan pedig a végrehajtó is megjelenhet nála.

Elítélték a parkolóőrre lövöldözőt

Két év négy hónap börtönre ítélte a bíróság azt a férfit, aki tavaly márciusban lőtt rá három parkolóőrre Pécsen. A támadó nem vett jegyet a kocsijára, és azon dühödött föl, hogy meg akarták bírságolni. Előbb megütötte az egyik ellenőrt, majd a kocsijából elővett riasztófegyverrel közvetlen közelről rálőtt a parkolóőrökre, akik súlyosan megsérültek.

Hóvirág: szép, de tilos leszedni

Náhány meleg nap után már ki is nyíltak az első hóvirágok a Mecsekben. A tavasz hírnökének is nevezett növény 2005 óta védett az Európai Unióban, így Magyarországon sem szabad leszedni. Aki mégis megteszi, szálanként akár 10 ezer forintos bírságra számíthat.

Bírság az ellenzéki képviselőknek decemberi parlamenti akcióik miatt

Elkezdte megbírságolni az Országgyűlés az ellenzéki képviselőket decemberi parlamenti akcióik miatt. Elsőként egy Párbeszédes politikus kapott félmillió forintos büntetést. Lesz azonban olyan képviselő, akitől a kormánypártok tervei szerint kétmillió forintnyi fizetést vonnak el. Az ellenzékiek azt mondják: nem hagyják magukat megtörni.

760-szor bliccelt, börtönbe megy


szerző:
2019.01.30. 18:20
760-szor bliccelt, börtönbe megy

Öt éven át, 760-szor utazott jegy nélkül a vonaton. Az utast a kalauzok minden alkalommal meg is büntették. A férfi a bírságokat sem fizette be, tartozása már meghaladta a 11 millió forintot – írta meg az Indóház Online. A MÁV feljelentést tett. A bíróság a napokban szigorú ítéletet hozott: a bliccelőnek 1 évre börtönbe kell mennie.

10 millió büntetést kell fizetnie a miskolci önkormányzatnak

Tízmillió forint büntetést szabott ki a bíróság a miskolci önkormányzatra, mert szerintük a város megsértette a miskolci romák egyenlő bánásmódhoz való jogát. Két jogvédő szervezet indított pert 2016 tavaszán a miskolci önkormányzattal szemben, mert szerintük a városvezetés sorozatosan szegény- és cigányellenes intézkedéseket hozott.

Lókupecnek nevezte Orbán Viktort a jobbikos képviselő

Lókupecnek nevezte Orbán Viktort, ezért azonnal megvonták a szót tegnap az Országgyűlésben a Jobbik képviselőjétől. Jakab Péter a miniszterelnöknek tett fel azonnali kérdést, amiben közéleti botrányokat emlegetve arról is beszélt, hogy Orbán Viktor királynak képzeli magát és nem törődik az emberekkel. Az elmúlt hetekben több ellenzéki képviselőt is megbüntettek már, volt, aki 500 ezer forintos bírság kapott.

150 millió Ft bírság parlagfű miatt

Összesen 150 millió forint bírságot szabtak ki idén azokra, akiknek a földjén parlagfüvet találtak - jelentette be a Nemzeti Agrárkutatási Központ. A parlagfű ellen küzdő egyik egyesület vezetője ugyanakkor azt mondja, ez csak a hazai fertőzött terület kis része, a hatóságok nem küzdenek hatékonyan az allergiát okozó növény ellen, miközben Magyarország a legfertőzöttebb Európában. 

Bírság a megtévesztő plakátért

Hende Csabát kritizálta a Momentum, megbüntették a pártot Szombathelyen. Ötvenezer forintot kell fizetnie a pártnak egy plakát miatt, ami a helyi választási bizottság szerint megtévesztheti a választókat. 

400 járatot törölt a Ryanair

Budapesten nem volt fennakadás, mindössze 3 járatot érintett a munkabeszüntetés. A légitársaságnak Magyarországon egyelőre nem a sztrájk, hanem a közlemúltban történtek miatt indult hatósági eljárás okozhat nagyobb gondot. A budapesti kormányhivatal szerint ugyanis akár 500 millió forintos bírságot is kaphatnak, amiért korábban nem vitték el az utasok csomagját a célállomásra és a jelenleg zajló vizsgálatban nem működnek együtt velük.

Leverte a fecskefészket, bírságot kap

Bírság várhat egy kőszegi asszonyra, aki levert egy fecskefészket a ház oldaláról. Három madárfióka volt benne, az egyik rögtön elpusztult, a másik kettőt állatvédők próbálják megmenteni. A Madártani Egyesület szerint egyre több a hasonló eset, pedig a fecskék hasznosak, mert pusztítják a rovarokat.

 

Megbüntették Hollandiában gyorshajtásáért, pedig sosem járt ott

A Veszprémi Napló számolt be egy pápakovácsi nő kálváriájáról, akinek a holland hatóságok gyorshajtás miatt 161 eurós büntetést küldtek ki még tavaly szeptemberben. A képen, amit a külföldi hatóság küldött a szabálytalan autóról egy Volvo látszik, az asszonynak viszont Renault-ja van.

Riasztották a Gripeneket

Pénzbüntetés a szabálysértő pilótáknak. 27 francia ellen indult eljárás, miután kedden engedély nélkül léptek be a magyar légtérbe. Miattuk a honvédség Gripenjeit is riasztani kellett.

50 milliós bírság az EMMI-nek

28 iskolában, jogellenesen különítették el a roma tanulókat, így döntött Fővárosi Törvényszék. Az ítélet szerint 13 intézményben nem indíthatnak új első osztályt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának pedig 50 millió forintos bírságot kell fizetnie.

50 ezres bírság diákoknak, újságíróknak

50 ezer forintos bírságot küld a rendőrség az elmúlt hetekben tüntető diákoknak, sőt, az eseményről tudósító újságíróknak, fotósoknak is. Azok kapnak csekket, akik a demonstrációk hivatalos befejezése után tovább vonultak, és közben leléptek a járdáról.

Politikai diszkrimináció érte az egyetemistát

Megbírságolták a Debreceni Egyetemet, mert Facebook-oldalukról törölték egyik hallgatójuk véleményét. Azt bírálta, hogy díszpolgári címet adományoztak Putyin orosz elnöknek. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint politikai diszkrimináció érte a harmadéves egyetemistát.

 

Bírság jár az agancsgyűjtésért

Nem törődnek a milliós bírsággal, csak a szarvasagancs érdekli őket. A Híradónak nyilatkozó vadász szerint illegális gyűjtők sokszor úgy jutnak trófeához, hogy az állatokat fának vagy kifeszített drótnak hajtják, hogy letörjön az agancsuk. Kilónként akár tizenkétezer forintot kapnak érte a feketepiacon. A szarvasok február elejétől március végéig hullatják el természetes módon az agancsukat, ez a gyűjtők szezonja is.

2 milliárd közpénz tűnt el

Hiába próbálta behajtani a kamupártokra kiszabott bírságot a NAV, majdnem kétmilliárd forintot 4 év alatt sem sikerült. A Fidesz szerint azzal, hogy a párt vezetői jövőre már saját vagyonukkal felelnek, beszedhetőek lesznek a bírságok.

 

Ellenzéki pártokat bírságoltak

Túl olcsón bérel irodákat több ellenzéki párt, ezért milliós bírságokat szabna ki rájuk az Állami Számvevőszék. Az Együttnek csaknem 20 millió forintot kellene fizetnie, ami a párt szerint ellehetetleníti a választási felkészülést, és januárban a dolgozóikat sem tudják így kifizetni.

 

Kamera veszi a szemetelőket

Biztonsági kamera buktatott le engedély nélküli szemétlerakókat Hevesben. Egy Eger és Felsőtárkány közötti mellékútra zsákszámra hordták a háztartási hulladékot az autósok, a kamera pedig mindent felvett. Egyikük ellen már eljárás is indult, akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat. Néhány napja a közterület-felügyelet egyik autója is a mellékúton parkol, és kamerával figyeli a területet.

Fél év alatt 100 milliós bírság

Újabb 10 millió forint bírságot kapott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egy szabálytalan közbeszerzés miatt. Ezzel csak az elmúlt öt hónapban 100 millió forint bírságot kaptak négy kórházi eszközbeszerzés miatt.közbeszerzés

Bírsággal fenyegetik, ingyen átszerelik a klímát

Díjmentesen új helyre szereli a forgalmazó a klímáját annak a pécsi nőnek, akit fél millió forintos bírsággal fenyeget az önkormányzat, ha bekapcsolja a készüléket. Hétfőn számoltunk be arról, hogy a szomszédja feljelentette őt, mert szerinte hangos a légkondi. Egy videó alapján adta ki a határozatot az önkormányzat, egy szakmérnök szerint viszont a klíma hangja a megengedett zajszint alatt van. Hétfői adásunk után nem csak a forgalmazó, hanem egy napközi is jelentkezett, ahova az érintett édesanya ingyen odaviheti kisfiát, hogy ne legyen az átforrósodott lakásban.

Ugyanakkora büntetést kaptak

Ugyanakkora pénzbüntetést kapott a Tusnádfürdőn sípoló nő, mint az őt bántalmazó fotós. A román csendőrség minkettőjüket átszámítva körülbelül 34 ezer forintra bűntette. A Helsinki Bizottság ügyvédje szerint aránytalan, hogy a békés tiltakozásért és az erőszakos viselkedésért ugyanannyi pénzbírságot szabtak ki.

 

Fókusz 2017-07-20


szerző:
2017.07.20. 19:00
Büntetés Orbán szidalmazásáért

Orbán Viktort szidták a szurkolók, ezért megbüntette a labdarúgó szövetség az Újpest focicsapatát. Bár rendszeresek a hasonló bekiabálások, valószínűleg ez az első eset, hogy egy politikus szidalmazása miatt szabott ki bírságot az MLSZ. Hogy miért pont most, azt nem árulták el. A DK szerint azért, mert odaszóltak a szövetségnek. A kormánypártok viszont azt mondják: ez nem Orbán Viktorról szól, hanem a hangnemről.

Győző rávezeti Milánt, mivel juthat gyorsan sok pénzhez!

Mikor Milánt hatszázezer forintos pénzbírságra ítélik, totál kétségbeesik. Először egyszemélyes sztriptíz-showt tart az autómosóban, mire kis híján kirúgják munkahelyéről, ezért kénytelen más megoldást találni...

Előző rész (2017. május 08.)

Botond rajtakapja Gábort és Jázmint. Milánt komoly, hatszázezer forintos pénzbírságra ítélik. Alexa eléggé maga alatt van, mert úgy hiszi, hogy Bécy a titokzatos chatpartnere.

Következő rész (2017. május 08.)

Botond rajtakapja Gábort és Jázmint. Milánt komoly, hatszázezer forintos pénzbírságra ítélik. Alexa eléggé maga alatt van, mert úgy hiszi, hogy Bécy a titokzatos chatpartnere.

Újra bírságolnak kamerák alapján

Ismét bírságolják a szabálytalanul forduló autósokat a közterület fenntartók a térfigyelő kamerák felvételei alapján a harmadik kerületben. Március végén felfügesztették a bírságolást - mert az ORFK állásfoglalása szerint a kamerák nem felelnek meg a jogszabályoknak. A kerület polgármestere ezután fordult a rendőrfőkapitányhoz, de nem kapott választ arra, hogy milyen jogszabályokat sértenek meg a büntetésekkel. Papp Károly későbbre ígért választ. A polgármester úgy döntött, hogy ismét kiróják a bírságokat, mert azóta nőtt a közúti szabálysértések száma. A főpolgármester korábban azt mondta: túlzottak az 50 ezer forintos büntetések.

 

 

Nem egységes a büntetési gyakorlat

Továbbra sincs egység a kamerával felvett szabálytalanságokkal kapcsolatban Budapesten. Van olyan kerület, amelyiknek közterület-felügyelői továbbra is küldik ki a bírságokat, máshol felfüggesztették a gyakorlatot és olyan önkormányzat is van, amelyik a rendőrségnek adja át a szabálytalan autósokról készült felvételeket.

Drága lehet a pihenés a padon

Könnyen súlyos bírságot kaphat az, aki például elbeszélgeti az időt a Pest megyei Kakucson. Egy új rendelet szerint ugyanis egy nap alatt, összesen maximum egy órát lehet a falu buszmegállóiban, a padon tölteni. Aki ezt megszegi, akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat.

Zavargás a bírság miatt

Súlyos összecsapások törtek ki Grúziában egy parkolási bírság miatt. Két autóst megbüntettek, mire azok annyira felháborodtak, hogy szidták és állítólag bántalmazták is az egyenruhásokat. A két autóst emiatt őrizetbe vette a rendőrség. Ám a hatóságok arra valószínűleg nem számítottak, hogy emiatt spontán ezrek vonultak a rendőrséghez, hogy követeljék a két férfi szabadon engedését. A rohamosztagosoknak csak reggelre sikerült helyreállítaniuk a rendet, huszan megsérültek.

Rokkantparkolóba álltak


szerző:
2017.03.08. 18:52
Rokkantparkolóba álltak

Rokkant helyen parkoltak közterület-felügyelők Ferencvárosban. Az éppen az ilyen esetek miatt bírságoló felügyelők – egy szemtanú szerint – nem hivatalos ügyben jártak el, mégis úgy tettek, mintha intézkednének. Parkolásukon egy idős mozgássérült is felháborodott. Főnökük szerint, ha bizonyítást nyer a szabálytalanság, nem marad el a következmény.

Sokba kerülhet a kanyarodás

Sokba kerülhet a kanyarodás. Budapest egyik legforgalmasabb útjának két kereszteződésben 50 ezer forintos bírsággal büntetik a figyelmetlen autósokat. Mindkét helyen megtiltották a kanyarodást, hogy ne akadályozzák a villamosokat. Egy Híradónknak nyilatkozó autós rutinból vezetett, és kanyarodott, háromszor is megbüntették. 

15 ezerért parkoltak a füvön

Egymás után írták a 15 ezer forintos bírságokat a közterület felügyelők Szombathelyen. A füvön parkoló autósokat büntették meg. Az esetről a Nyugat.hu készített videót. Az autósok viszont azt mondják, mert máshol nincs hely, ezért kénytelenek tilosban parkolni. A bírságolók pedig úgy reagáltak: ettől még a szabály az szabály.

Szülés közben aláztak meg egy roma nőt

Félmillió forintra bírságolta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Borsod megyei kórházat. Az indoklás szerint megaláztak egy roma nőt, aki egy évvel ezelőtt náluk szülte meg gyermekét  Az asszony azért fordult a hatósághoz, mert szerinte a szülésznő azt mondta, felpofozza, ha kiabál vajúdás közben. Az egyik orvos pedig - mint állította - a származására tett megjegyzést és azzal fenyegette, hogy elveteteti tőle a kisbabáját. A kórház vezetése tagadta, hogy mindez megtörtént, de a kiszabott bírságot befizették.

 

Tízmilliós bírságot kaphatnak

25-30 millió forint lehet a bírság a 27 engedély nélkül kivágott fa után Mészáros Lőrinc cégének Gellért-hegyi építkezésén. A telken összesen majdnem 100 fát vágtak ki. Ezek helyett 410 újat kellene ültetni a kerületben, de a cég szerint ehhez sehol sincs hely. Az LMP szerint ez képtelenség és szerintük előre lebeszélték, hogy ültetés helyett pénzt fizetnek. Az önkormányzat azt közölte: a kivitelezőnek valóban kell pénzbírságot fizetnie, de ettől még a 410 fát is el kell ültetnie.

Panaszkodott, megbírságolták

Panaszkodott, majd megbírságolta az adóhatóság. A 444.hu-nak nyilatkozott egy férfi, aki vissza akarta igényelni az államkasszába befizetett adója egy részét, mert szerinte azt nem közfeladatra költötték, hanem például jegybanki alapítványok és kormányzati haverok gazdagítására. Az adóhatóságtól érdemi választ nem kapott, később viszont megbírságolták 408 ezer forintra és vizsgálatot indítottak ellene. Pedig a férfi azt mondja: az adót fillérre pontosan fizeti. Az adóhatóságot felügyelő nemzetgazdasági minisztérium szerint a NAV nem a magánszemélyek véleménye miatt indít vizsgálatot, hanem szakmai szempontok alapján. Bírságot pedig azért szabtak ki rá, mert jogosulatlanul akart adót visszaigényelni.

Visszakövetelnének 77 milliárdot

Visszafizettetné a kormány a 4-es metró építésekor feltárt szabálytalanságok miatt várható 76,7 milliárd forint uniós bírságot a felelősökkel - erősítette meg Híradónknak a kormányszóvivő. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap jelentette be, hogy az Unió Csalás Elleni Hivatala egyebek mellett korrupció és csalás miatt látja indokoltnak a bírság kiszabását, ezt még a Bizottságnak is jóvá kell hagynia. Az MSZP szerint a kormány egy még el sem indult ügyben hirdet előre ítéletet.

 

380 millió forint bírság

Egérürülék, penészes hús, szabálytalanul működő vagy piszkos üzemek - ezek miatt 380 millió forint bírságot szabott ki idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 600 helyet ellenőriztek és csaknem ezer tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. 27 vállalkozás működését függesztették fel, mert azok nem tartották be az élelmiszerbiztonságra vonatkozó előírásokat. A hatóság jövőre élelmiszer-rendőrséggé alakul.

Pontosítanák a drónokra vonatkozó szabályokat

Sokaknál röpködhetnek a karácsonyfa körül a drónok, népszerű ajándék volt idén is. Az RTL Híradóban korábban beszámoltunk arról, hogy január 1-jétől szigorú büntetésre számíthatnak azok az alkalmi pilóták, akik megszegik a drónok reptetésére vonatkozó szigorú szabályokat. A törvények pedig a játék kategóriás, és a profi célra használt drónokra is vonatkoznak.

Jó tudni! Mikor és hogyan használhatjuk okostelefonunkat vezetés közben?

A KRESZ igen szűkkörben értelmezi a telefonálás helyes, avagy helytelen használatát. Mivel egyáltalán nem egyértelmű a mostani jogszabály, sok a nyitott kérdés. Amire mindenképp figyeljünk, kézbe ne tartsuk telefonunkat, mert az baleset veszélyes, és büntetendő. Legyünk óvatosak és körültekintőek!

Bírságott kapott a polgármester


szerző:
2016.12.08. 18:37
Bírságott kapott a polgármester

Fél millió forintra bírságolta az Egyenlő Bánásmód Hatóság Miskolc polgármesterét, mert megtagadta egy helyi csoportnak, hogy használják a Miskolc szót egyesületük nevében. A 2013 óta működő szervezet a helyi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséget fogja össze, "Miskolc Mások" néven. Egyesületként szeretnének tovább működni, ám Kriza Ákos megtagadta, hogy a város nevét használják. Az indok: "nem állapítható meg, hogy miként járulnának hozzá a város megbecsülésének fokozásához.” Miskolc önkormányzatát korábban a roma telepek felszámolása miatt marasztalta el az Egyenlő Bánásmód Hatóság. Az önkormányzatot többször kerestük, de adásunkig nem nyilatkoztak.

Elengedte testvére büntetését

A mentőnek nem, a saját testvérének viszont elengedte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató osztályvezetője az autópálya-bírságot – írta meg az Index. Pedig a mentő súlyos beteget szállított, az osztályvezető testvére pedig csak arra hivatkozott, hogy meghibásodott a telefonja, ezért nem tudott matricát venni. Az útdíjfizetési szolgáltató nem nyilatkozott, belső vizsgálatot indítottak. Az államtitkár szerint felháborító az eset.

Akár százmilliós bírság is lehet

Akár 100 millió forintos bírságra is számíthat jövőre az, aki távirányítású repülőkkel, közismertebb nevükön drónokkal repül. Egy Híradónknak nyilatkozó szakember szerint egy egyszerű felhasználónak szinte teljesíthetetlen feltételeknek kell megfelelnie, ha be akarja tartani a szabályokat. Egy drónokat is árusító üzlet tulajdonosa azt mondta, a kisrepülők lehetnek az idei karácsony slágerajándékai, a vásárlók viszont szerinte nem foglalkoznak azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak a drónozásra.

El akarják üldözni a hattyúkat

El akarják üldözni a hattyúkat a balatoni strandokról. Az üzemeltetők szerint ugyanis az emberek túlságosan is magukhoz szoktatták a madarakat, így viszont sok a toll és az ürülék a parton, ami veszélyes a homokban játszó gyerekekre. Sok helyen már most táblák figyelmeztetnek, hogy tilos etetni a hattyúkat. Aki mégis így tesz, azt megbírságolhatják a jövőben.

Méltatlan helyzetben a díva!

50 ezer forintra büntették meg Medveczky Ilonát, mert jogosulatlanul vett igénybe egy rokkantaknak fenntartott parkolóhelyet autójával. A művésznő éveken át jogosult volt az rokkantigazolványra, azonban legutóbb mégsem hosszabbították meg az érvényességét.  

Újracímkézhették a lejárt élelmiszert

Több mint 8 ezer liter lejárt szavatosságú tejet, több ezer üveg sört, rengeteg fagyasztott zöldséget és legalább 70 kiló hústerméket találtak a vámosok egy szegedi telephelyen. A céghez egy rutin ellenőrzéskor jutottak el, nem is az élelmiszert keresték. Az adóhatóság szerint a termékeket átcsomagolhatták, ezért a telephely tulajdonosa több milliós bírságra számíthat.

Jutalom annak, aki szemetelőket buktat le

Tízezer forint a szemetelőket lebuktatóknak - ennyit fizetnek Szentesen annak, aki fotót vagy videót küld illegális szemetelőkről. A felhívást a helyi városellátó cég tette közzé, mert elegük lett abból, hogy egyre többen rakják a szelektív hulladékgyűjtő szigetek köré a szemetüket.

Bírság jár az ételmaradékért

Többet kell fizetni, ha nem eszi meg az ételt. Egyre több, fix áron szolgáltató német étteremben kérnek plusz pénzt azoktól a vendégektől, akik nem eszik meg az utolsó falatig, ami a tányérjukon van. A tulajdonosok ezzel a lépéssel próbálják megfékezni a felelőtlen étel-pocsékolást. A környezetvédő szervezetek támogatják, a fogyasztóvédelem azonban ellenzi a bírságot.

 

Jogsija sem volt a szigszalagos taxisnak

Nem volt érvényes jogosítványa, Budapesten nem is taxizhatott volna és a kocsija sem volt jó állapotban. Ez derült ki arról a sofőrről, aki a 280 forintos tarifa helyett 1280-at kért utasaitól a Sziget Fesztivál közelében. A számot szigszalaggal ragasztotta át kocsiján. Hatszázezer forintos bírságra is számíthat, de az Országos Taxis Szövetség szerint élni kéne a törvény adta lehetőséggel és elkobozni az engedély nélküli taxikat.

300 milliós bírságot kaphatnak

Több mint 300 millió forintos bírságot javasol az Európai Bizottság a Miniszterelnökség egyik, szerintük szabálytalan közbeszerzése miatt - tudta meg a Világgazdaság. A Csetényi Csaba érdekkörébe tartozó HG 360 Reklámügynökség Kft. másfél milliárd forintot nyert el tavaly a kormányablakok népszerűsítésére. A cég az elmúlt években több milliárd forintnyi állami megrendelést nyert el. A kormány azt válaszolta: az Európai Bizottság még nem szabta ki a bírságot, csak tisztázó kérdéseket tett fel. A DK szerint a magyar ügyészségnek is vizsgálatot kellene indítania.

Bírságot kaphat, aki csúszik a számlával

Több tízezer forint büntetést számláz ki a TIGÁZ azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az elmúlt egy évben késtek a gázszámlák befizetésével. 12 ezer forint büntetés jár, akkor is, ha csak egy nappal később fizettek. Mindez törvényes, márciusban lépett hatályba az a jogszabály, amely lehetőséget ad a bírságra. A TIGÁZ eljárását az energetikai hivatal vizsgálja.

Bírságolnak, ha rossz helyen legel a tehén

Akár 30 ezer forint is lehet a bírság, ha az állat véletlenül közterületre lép és eszik a fűből. Ezt állítja egy rózsafai gazda. Az önkormányzat hetekkel ezelőtt rendeletben korlátozta, hol lehet hajtani az állatokat a faluban, és hol nem. A gazda szerint, inkább támogatni kellene az állattartókat nem bírságolni. A polgármester úgy reagált, az állat ráléphet a területre, de ne okozzon kárt a dísznövényekben.

32 milliós bírság az MNB alapítványainak

Megbírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a Magyar Nemzeti Bank alapítványait, mert közbeszerzések nélkül kötöttek szerződéseket. Eddig három esetben 32 millió forint bírságot szabtak ki, de akár 3 milliárd forint is lehet a büntetések végösszege. A bírságokat szintén közpénzből fizethetik a közpénzből működő alapítványok. Az Együtt szerint inkább az alapítványok vezetőinek kellene kifizetniük a büntetést a magánvagyonukból.

Húsüzemet függesztettek fel

Húsüzemet függesztett fel a hatóság – az ellenőrök szerint nem voltak megfelelők a higiéniai körülmények, és a dokumentáció is hiányos volt. A bírság milliós nagyságrendű lesz. Az üzem tulajdonosa igazságtalannak érzi a döntést, Híradónknak azt mondta, a hatóság felvételei nem a valóságot mutatják.

25 milliós bírság a szurkolói vandalizmus ára

Kiakadtak a magyar szurkolók saját társaikra. A több tízezer drukker közül ugyanis voltak páran, akik balhézni mentek Franciaországba. 25 millió forintra büntették a magyar szövetséget száz ultra randalírozásáért az Eb-n. A kérdés már csak az, hogy hogyan juthatnak be a balhés alakok a meccsekre?

Hűtök közé rejtették a cigit

Hűtők közé rejtették a csempészcigit egy szerb kamionban. A több mint 9 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát Szerbiából vitték volna Németországba. 27 millió forintos bírságot szabhatnak ki rájuk.  Az adóhatóság adatai szerint csak az első négy hónapban háromszor annyi cigarettát foglaltak le, mint tavaly egész évben.

Másfél milliárdos bírságot kaphat a kormány

Több mint másfél milliárdos bírságot kaphat a kormány, amiért kizárta egy közbeszerzésből Simicska Lajos cégét, a Közgépet – írta meg a Világgazdaság. Mindez még tavaly történt, miután nyilvánosan megromlott a viszony a milliárdos nagyvállalkozó és Orbán Viktor között. Az érintett beruházását végül a Közgép helyett Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége nyerte el. A kormány szerint ők törvényesen jártak el és vitatják a bírságot. Az MSZP szerint már kimutatható kár éri az országot a szabálytalan közbeszerzések miatt.

Abszurd bírságok


szerző:
2016.06.01. 17:33
Abszurd bírságok

Nem sikerült beletalálni a kukába? Átmentél a piroson? Nem a zebrán mentél át? A bírság akár 150 ezer forint is lehet! A Magyar Helsinki Bizottság szerint aránytalanok a büntetések és nem működik jól a szabálysértési rendszer. A Roma Sajtóközpont engedélyével.

Péntektől e-cigizni sem lehet bárhol

Vége a szabad elektromos cigarettázásnak, péntektől tilos használni a készülékeket ott, ahol dohányozni sem lehet. Az elektromos cigarettázókat az ÁNTSZ ellenőrzi majd, és akár 50 ezer forintos bírság is járhat annak, aki tiltott helyen használja az eszközt. Az RTL Híradónak nyilatkozó elektromos cigarettát használók felháborodtak a döntésen, szerintük a döntéssel cigifüstbe kényszerítik őket.

Fókusz 2016-05-17


szerző:
2016.05.17. 17:25
UNDORÍTÓ: Koszos pékségre csaptak le az ellenőrök

Málló vakolatú, koszos, zsíros falakat és több mint 150 kiló lejárt szavatosságú, szennyezett szalonnát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei az egyik XIV. kerületi budapesti látványpékségben. A külföldi tulajdonú üzemben a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartották be, a kézmosóban például nem volt meleg víz és a szappan is hiányzott. A WC egy légtérben volt az előkészítő helyiséggel, ráadásul a kukákat ezen a termen keresztül tolták ki. A rozsdás hűtő eresztett, a víz az alapanyagnak felhasznált szalonna szeletekre folyt. Az ellenőrök az üzemet bezárták, a szalonnával készített késztermékeket lefoglalták. A tulajdonos 1 millió forintos bírságra számíthat.

 

Nem a zebrán ment át, 50 ezres büntetést kapott

50 ezer forintra büntettek egy menekültet Körmenden, mert nem a zebrán ment át. Ez a legmagasabb bírság, amit ilyen szabálytalanságért a helyszínen kiszabhatnak. A Helsinki Bizottság ügyvédje szerint rendszeresek a hasonló rendőri fellépések a menekültekkel szemben. Körmenden egy hete nyílt meg a menekülttábor. Egy ott lakó iráni férfi azt mondta az RTL-Híradónak, nagyon nehéz helyzetben vannak, mert senki sem tolmácsol, és a menekültek többsége nem ismeri az európai szokásokat, sokan még zebrát sem láttak, így nem is tudják, hogy mire való.

Büntetés kockázatos hitelkihelyezésért

Négymillió forintra büntette kockázatos hitelkihelyezés miatt a Matolcsy György vezette jegybank a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségében lévő pénzintézetet. A Növekedési és Hitelbank nulla százalékos kamatra kapott pénzt a jegybanktól a növekedési hitelprogramban. Ebből a pénzből kapott 400 millió forintot egy másik unokatestvér, Szemerey Szabolcs cége. A szocialisták szerint vicces lenne a négymilliós bírság, ha nem több milliárdnyi közpénzről lenne szó.

Ivott a villamoson, 3 ezer forintra büntették

Bírság jár a vízivásért. A Debreceni Közlekedési Vállalatnál ugyanis szigorúan veszik a szabályzatot. Legutóbb egy újságírót büntettek meg 3 ezer forintra, mert belekortyolt a nála lévő vízbe a villamoson. A DKV-nál azt mondták, ez egy több mint 40 éves szabály, amire azért van szükség, mert az ivás balesetveszélyes.

Óvatosan a külföldi szabálysértésekkel!

Manapság már 32 európai állam használhatja egymás rendőrségi nyilvántartását, így a külföldi szabálysértések bírsága nagyon gyorsan a postaládánkban landolhat.

A telefonálást nem nézi a szupertraffipax

Mégsem figyeli a mobilozó sofőröket az új szupertraffipax! Ezt az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője ismerte el. A rendőrség hónapokon át nem cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a kamerarendszer a vezetés közben telefonáló sofőröket is kiszűri. Az ezredes most azt mondta: nem akarnak vitatkozni a sofőrökkel. A rendszer kedd óta működik élesben. Stábunk ma Budapesten az egyik autópálya kivezető szakaszán megnézte, hogyan viselkednek az autósok, amikor észreveszik a kamerákat.

Minősítik az adózókat

Megbízható vagy kockázatos a vállalkozó? Hétfőtől küldi ki az erről szóló értesítéseket az adóhivatal. Most először minősíti így az ügyfeleit a NAV. A megbízható, alig tartozó ügyfeleknek kedvezmények járnak, a kockázatosak viszont komolyabb adóellenőrzésre, és nagyobb bírságokra számíthatnak. A Híradónak nyilatkozó adószakértő szerint ideje, hogy ne kezeljenek mindenkit potenciális adócsalónak.
 

Érvényes parkolójeggyel is megbírságolhatják az autósokat

A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy a cédulát nem lehet utólag bemutatni. Vagyis azoknak is fizetniük kell, akiket azalatt bírságoltak meg, amíg elmentek az automatához. És azoknak is, akiknek a parkolójegye nem látszott, mert leesett a műszerfalról. A főpolgármester szerint sokan csaltak, ezért kellett szigorítani.

500 eurós bírság egy eldobott csikkért

Jó lesz, ha odafigyelnek a magyar turisták arra, mit tesznek, amikor rágyújtanak Olaszországban. Mostantól ugyanis többszáz eurós büntetés kaphatnak azok, akik eldobnak egy cigit, vagy olyan kocsiban füstölnek, amelyben gyerek vagy terhes nő is ül.

Kitiltják a kutyákat a kerület parkjaiból

Nem lehet kutyát sétáltatni júniustól Budapesten, a 10. kerületi parkokban. A helyi önkormányzat ugyanis megszavazott egy rendeletet, ami szerint csak a kutyafuttatókban tartózkodhatnak az állatok, pórázzal sem lehet őket sétáltatni a parkokban. A bírság akár kétszázezer forint is lehet. A helyi állatvédők a szabály enyhítését kérték. A híradónk által megkérdezett kutyatulajdonosok felháborodtak a döntésen. Az önkormányzatot ma hiába kerestük.

Alig visznek vissza tűzijátékot az emberek

Nem váltanak vissza tűzijátékot az emberek, mivel nem kapják vissza a pénzüket - ezt mondta híradónknak egy árus. A megmaradt, hármas kategóriájú, vagyis veszélyes tűzijátékokat január 5-ig lehet leadni az árusító pontokon.
 

Mindent látnak a szuper traffipaxok

Mielőtt kiszabják majd a bírságot, a rendőrség ügyintézői is ellenőrzik majd a fix kamerák felvételeit. Az új berendezések, amelyek nem működnek még, egyszerre több szabálysértést is rögzítenek majd: ezt mutatja be egy látványos rendőrségi videó.

Betonkeverőben készítették a gyrost

Gyomorforgató állapotok. Lecsapott a NÉBIH egy pomázi húsüzemre, ahol betonkeverőben csinálták a gyroshúst. Az üzemnek nem volt engedélye, mégis több budapesti étterembe szállított a gyrosból. Az ellenőrök 22 tonna húst foglaltak le, a dolgozók elrohantak, amikor meglátták őket, az üzem működését felfüggesztették, a tulajdonos milliós bírságra számíthat.

SZUPERTRAFFIPAXOK: Hamarosan indul a tesztüzem

Az ORFK kedden jelentette be, hogy jövőre helyezik üzembe az összesen 365 kamerából álló, úgynevezett VÉDA rendszert, amit az ország 134 pontján telepítettek. rendőrség nyilvánosságra hozott egy animációt is, amiből kiderül, hogy az új kamerák nemcsak a gyorshajtók kiszűrésére lesznek alkalmasak, hanem egyetlen felvétel alapján akár három-négyféle bírságot is kioszthatnak majd.

Büntetéstől lehet drágább a bevásárlás

A tilosban parkolás 10 ezer, zebra előtt 20 ezer, mozgáskorlátozott helyén 50 ezer forintba kerül alapesetben. Ötvenezer forintra büntetik a sárga vagy piros lámpán áthaladó autóst is. Péntektől karácsonyig több rendőr van az utakon, főleg ott, ahol több gyalogos, vagy nagyobb forgalom várható.

Három és fél tonna húst foglalt le a NÉBIH

Egy budapesti húsnagykereskedést ellenőrzött november végén a NÉBIH. Az egység takarítatlan, a termékek jelentős része jelöletlen volt, az eljárás során több mint 3,5 tonna húst kellett a szakembereknek lefoglalni és megsemmisíttetni. A tulajdonos nagy összegű bírságra számíthat. Az eset kapcsán vendégünk volt, Dr. Helik Ferenc NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) Kiemelt Ügyek igazgatóságának vezetője!

10 ezres büntetés kommentért és megosztásért

10 ezer forint egy megosztásért és egy kommentért. Egy tatai asszonyt azért állítottak bíróság elé, mert megosztott egy olyan posztot, ami bírálta a tatai önkormányzat vagyongazdálkodását, és megjegyzést tett a polgármesterre. Az önkormányzat először 5 millió forintot követelt. Az asszonyt képviselő Társaság a Szabadságjogokért úgy látja, elfogadhatatlan az önkormányzat viselkedése.

Lefotózzák a szemetelőket


szerző:
2015.10.17. 18:20
Lefotózzák a szemetelőket

Kamerával felveszik és lefotózzák a szemetelőket Debrecenben. A városi Közterület Felügyelet munkatársai fényképezőgéppel őrzik a szelektív hulladékgyűjtőket. Aki nem szabályosan használja a kukákat, vagy a földre szemetel, azt azonnal feljelentik. A bírság pedig elérheti a 150 ezer forintot is.

Alsónadrágra vetkőzött a villamoson

Alsónadrágra vetkőzve táncolt a villamoson egy fiatalember Miskolcon, eljárás indul ellene. A produkcióról társai mobiltelefonnal felvételt készítettek, amit feltöltöttek az internetre. A vetkőzést a villamos biztonsági kamerái is megörökítették, a videók alapján a városi közlekedési cég feljelentést tesz, és utólag meg is bírságolták a fiatalembert.

Közmunkával dolgozná le a pénzbüntetést

Közmunkával akarja ledolgozni ötvenezer forintos büntetését Sándor Mária. A feketeruhás nővér három hete szervezett figyelemfelhívó akciót a fővárosi Erzsébet hídra kollégáival. Nagyjából 18 percig tartották fel a forgalmat kora reggel. Eljárás indult ellenük, pénzbüntetést kaptak. A főszervezőt 50, a többi részvevőt 20 ezer forintra bírságolta meg a rendőrség. A Társaság Szabadságjogokért programvezetője szerint bár a rendezvényt előre be kellett volna jelenteni, a büntetés túlságosan szigorú.

 

Gyűjtést szerveztek hajléktalanoknak, hogy ki tudják fizetni a bírságukat

A büntetést azért kapták, mert az erdőben, maguk építette kunyhókban éltek, ezeket saját kezűleg kellett lebontaniuk. A bírságot kapott hat család most szociális bérlakásba költözhet, ebben a Város Mindenkiért csoport segített nekik, és most is ők gyűjtenek, mert szerintük mínuszból nem lehet új életet kezdeni.

Százezres bírsággal fenyegették, mert megitatott egy cicát

Tejet adott egy kóbor macskának egy újpesti nő, emiatt akarták megbüntetni. Erdész Józsefné az RTL Híradónak azt mondta: a rendőrök azt mondták neki: több százezer forintos bírságra is számíthat.

Kezdődik a parlagfűszezon!

Kezdődik a parlagfűszezon, ami évről-évre megkeseríti az allergiások életét. Ettől függetlenül sokan azt sem tudják hogyan néz ki, arról nem beszélve, hogy hiába a több százezres bírság, sok helyen, sokszor még olyan helyeken is, ahol nem is számítanánk rá, ott burjánzik a gyomnövény. Vendégünk Dr. Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke volt.

Több tízezres bírságot is kaphat, aki tilosban fürdik

Több tízezres bírságra is számíthat, akit tetten érnek tiltott helyen való fürdőzés közben. Nem véletlenül jelzi tábla a fürdés tiltását, hiszen ezeken a helyeken nem biztonságos a vízbe merészkedni, és komolyan veszélyezteti a testi épségét, aki itt akar fürdeni,

Kóbort ujjai köré csavarta kislánya, Léna

Több százezres bírság járhat tiltott fürdőzésért, egy ügyvéd mondja el a részleteket. Kóbor János arról mesél majd, hogy kislánya, Léna az ujja köré csavarta, valamint nyári kalandjaikról is mesélnek nekünk. Vendégünk lesz egy honfitársunk is, aki segít az afrikaiaknak megelőzni az éhezést.

Kilakoltatás ellen küzdöttek, bírságot kaptak

Szabálysértést követtek el a Város Mindenkié aktivistái, amiért nem engedelmeskedtek a rendőröknek, így döntött a bíróság. Ketten pénzbírságot, ketten pedig figyelmeztetést kaptak. Még novemberben próbáltak megakadályozni egy család kilakoltatását, de végül a rendőrök egyesével vitték el őket.

90 ezres bírság egy gyorshajtásért, amit el sem követett?

Bírságot szabtak ki egy asszonyra, miután a sebességmérő adatai szerint állítólag 50 helyett 106 kilométeres sebességgel hajtott. A „gyorshajtó” bizonyítási indítványt nyújtott be, de a rendőrség elutasította. Később a hatóságok megszüntették az eljárást. A nem mindennapi esetről egy közlekedési szakjogásszal beszélgettünk.

Mit szól Papadimitriu Athina, hogy gyereke fesztiválozik?

A színésznő sok szülővel együtt most szembesül azzal, hogy fesztiválra megy gyereke. Erről beszélgetünk vele. Állítólag félremért az új trafipax, egy közlekedési szakjogász elmondja, mit tehetünk, ha vitatjuk a bírságot. A helytelen fogmosás betegségeket okoz, de hogyan kell jól fogat mosni? Holnap reggel ez is kiderül.

Nem tudnak fizetni, inkább leülik a büntetést

Csaknem 14 millió forint – összesen ennyi bírságot kapott egy prostituált 2012-ben. A szabálysértési törvény módosítása óta a prostituáltakat a rendőrök is megbírságolhatják. Mivel a legtöbb lány nem tudja kifizetni az összeget, börtönbe megy. A Magyar Helsinki Bizottság szerint ez az adófizetőknek plusz pénzükbe kerül. Azt mondják, a problémát egyszerűen meg lehetne oldani, ha az önkormányzatok türelmi zónákat jelölnének ki.

Nincs, aki eltakarítsa a belvárosi szeméthegyet

Engedély nélkül működött az a cég, amely pécsi nagyberuházásoknál rendszeresen bontási munkákat vállalt, és az onnan származó hatezer tonna törmeléket évek óta illegálisan tárolja. Eddig csaknem 400 millió forint környezetvédelmi bírságot szabtak ki a vállalkozásra, de az sosem fizetett. A pécsi önkormányzat keresi az ügyben a megoldást, de egyelőre a szeméthegy még mindig ott áll, ahol eddig. 

Az RTL nézői segítettek a bajba jutott családon

Két hete mutattuk be azt a pécsi hajléktalan családot, amelynek kigyulladt a városszéli bódéja. A tűz miatt 200 ezer forintos bírságot szabtak ki rájuk. Riportunk után többen jelentkeztek, hogy segítenének. Egy adakozó kifizette a teljes bírságot, a hajléktalanoknak nyitott számlán pedig eddig 150 ezer forint gyűlt össze. A család most saját telket venne, egy kis hétvégi házzal.

Kétszer annyi lesz a tarffi, gyorsabban jöhet a bírság

Csütörtök 0 órától kétszer annyi traffipax működik Magyarországon, mint korábban. A 80 eddig működőt 160 vadonatúj eszköz váltotta fel. Ráadásul az ellenőrzés helyéről azonnal beküldik az adatokat a rendőrséghez, így korábban érkezhet a bírság. Czakó József riportja.
 

Túlélték a tüzet, 200 ezret kell fizetniük

Túlélték a tűzvészt, most bírságot kell fizetniük. 200 ezer forintos büntetést kapott a katasztrófavédőktől az a hajléktalan család, amelyiknek a fabódéja vasárnap hajnalban gyulladt ki Pécsen. A családfő azt mondja, 10 éve laknak a város határában, nincs semmijük, nem tudja, hogyan fizesse ki a bírságot. Közben az egyik közösségi oldalon gyűjtést szerveztek, hogy segítsenek a szerencsétlenül járt családon.

Fókusz 15-03-16


szerző:
2015.03.16. 19:20
Fókusz 15-03-16

Fókusz: Halálhírét keltették - Hétfőn előkerült Putyin, de hol volt az elmúlt 10 napban, és mi indokolja a harckészültséget? A Petőfi-rejtély nyomában - Babi néni segíthet megoldani a régi kérdést. Miért pont az utcán? - Sokan fényes nappal az utcán végzik a kisdolgukat. A büntetés nem használ, hogyan lehetne védekezni?

Bírságot kaphat, aki sok medvehagymát szed

Itt a medvehagyma szezon, de kevesen tudják, hogy mennyit lehet naponta szedni. Az erdészek bárkit ellenőrizhetnek, és ha valakinél többet találnak az engedélyezett mennyiségnél, a vége több tízezres bírság lehet.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való