KERESÉS search-close

béremelés

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "béremelés"

Aggódnak a bírók a jövő évi béremelésük miatt

Aggódnak a bírók, egyesületük szerint kivenné a kormány a jövő évi béremelésükre szánt pénzt a költségvetésből. 20 milliárd forint kellene rá, azonban egy módosító indítvány éppen ennyivel csökkentené azt az összeget, amit a bíróságok fizetésekre költhetnek. Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt szerint megvan a béremelés forrása, csak azt a költségvetésnek egy másik fejezetében kell keresni. A bírók egyesületét ez nem nyugtatja meg.

 

Egészségügyi béremelés: „Csupán számtani vita”

Csupán számtani vita - ezt válaszolta Gulyás Gergely miniszter az RTL Híradó kérdésére arra, hogy májusban még 35 milliárd forintos egészségügyi szakdolgozói béremelésről beszélt, de 15 milliárdot költenek rá. A különbséget azzal magyarázza, hogy ő egy évre számított összegre gondolt, ami idén fél évet érint. A novemberre tervezett nyolc százalékos alapbéremelést júliusra hozták előre. A szakszervezetek többre számítottak, ezért azonnal tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal.

8,3%-os átlagbéremelést ígérnek

Egyhavi fizetéssel többet vihet haza egy átlagos dolgozó jövőre a tegnap benyújtott költségvetés alapján. A pénzügyminiszter Híradónknak azt mondta, a munkaerőhiány felhajtja a kereseteket, ezért a kötelező minimálbér-emelésnél is nagyobb, több mint 8%-os átlagbér növekedéssel számolnak. A DK szerint ez kevés a kivándorlás fékentartásához.

Azonnali béremelést követelnek a budaörsi iskolák és óvodák dolgozói

A miniszterelnöknek címzett nyílt levélben követelnek azonnali béremelést és érdemi egyeztetéseket az oktatás jövőjéről budaörsi iskolák és óvodák dolgozói. Azt írják, Orbán Viktor nem tartotta be hat évvel ezelőtti ígéretét: a pedagógusbérek jelenleg is megalázóan alacsonyak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kampányakciónak minősítette a nyílt levelet, az MSZP szerint viszont jogosak az abban foglalt követelések.

Az áfa csökkenhet, az árak nem

A Szállodaszövetségnél azt mondják, fejlesztésekre és béremelésekre kell a pénz. Az állami turisztikai ügynökség szerint forgalmi adó csökkentés jöhet, miután csak a SZÉP-kártya forgalom majdnem a duplájára emelkedhet - a cafetéria átszabása után. A Szállodaszövetség szerint átlagosan 2-3%-os drágulásra kell számítani idén.

Sztrájkbizottságot alakítottak a BKV szakszervezetei

Sztrájkbizottságot alakítottak a BKV szakszervezetei. A Híradónak azt mondták: ha rövid időn belül nem tudnak megállapodni a béremelésben, munkabeszüntetést hirdetnek. Már két hete hiába ülnek a tárgyalóasztaloknál, egyelőre nem közeledtek az álláspontok. A BKV vezetése 5 százalékos béremelést ajánl, míg az egyik szakszervezet azt közölte: legalább 15 százalékot kérnek. Legutóbb 2010-ben okozott közlekedési káoszt a BKV-sok munkabeszüntetése a fővárosban.

Önkormányzati dolgozók sztrájkoltak országszerte

7500 önkormányzati dolgozó sztrájkolt csütörtökön országszerte a szakszervezetek szerint. Egyebek mellett magasabb béreket és kevesebb túlórát követeltek. A sztrájkjukhoz szolidaritásból a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott volna, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy bírósági beadvánnyal elérte, hogy a tanárok jogszerűen ne tehessék le a munkát.

Visszamenőleg béremelést ad dolgozóinak a Hankook

Januárig visszamenőleg 13,6 százalékos béremelést ad dolgozóinak a Hankook. Ezt azután jelentette be a cég, hogy a dunaújvárosi gyárban szerda kora reggel két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak a munkavállalók, amiben a szakszervezet szerint több mint ezren vettek részt.

 

 Az Audi után máshol is sikeresen harcoltak a béremelésért

A győri Audi-gyárban 6 napig állt a munka, és a végeredmény: a dolgozók jelentős béremelést és magasabb juttatásokat kaptak. A sikeres sztrájk több más cégnél is lökést adott a szakszervezeteknek, hogy van értelme küzdeni a több pénzért. Volt, ahol a dolgozók sikerrel jártak, máshol viszont hiába próbálkoztak. Volt, ahol egyből kirúgták azt, aki szervezkedni kezdett, máshol pedig a sztrájkolók arra panaszkodtak, hogy megalázó körülmények közé kényszerítették őket.

Nem emelik a közmunkások bérét

Alig több mint 54 ezer forint marad a közmunkások bére. 5 nap múlva kapnak először fizetést az idei munkájuk után, de a pénzügyminiszter Híradónknak azt mondta, két év után sincs napirenden a járandóság emelése. Varga Mihály arról beszélt, hogy ösztönözni akarják a közmunkások elhelyezkedését a rekord magas munkaerőhiány miatt. A Közmunkás Szakszervezet szerint a többség hiába keres, nem talál állást.

10%-os fizetésemelést követelnek a közszolgáltatást ellátó állami vállalatok alkalmazottai

Legalább 10%-os fizetésemelést követelnek a közszolgáltatást ellátó állami vállalatok alkalmazottai. Vasutasok, postások és például vízművek dolgozói, akiknek csak átlagosan 5%-os bérfejlesztés járna idén egy tavalyelőtti megállapodás szerint. A munkaerőhiány miatt kérnek most több pénzt, és, mert bérfelszültséget okoz a minimálbér 8%-os emelése.

Minimálbér: bruttó 149 ezer forint

Jövőre 8 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum, ugyanennyivel emelkedik 2020-ban is. Kétéves megállapodást kötött a kormány a munkaadókkal és a munkavállalók szervezeteinek egy részével. Ez azt jelenti, hogy jövőre 11 ezer forinttal, 149 ezerre nő a minimálbér. A megállapodás sokáig húzódott, mert a szakszervezetek kétszámjegyű béremelést akartak. A Híradónak nyilatkozó  kisvállalkozók szerint még a 8 százalékos emelést is nehéz lesz kigazdálkodni.

Múzeumi dolgozók tüntettek

Múzeumi dolgozók tüntettek, a szerintük megalázóan alacsony fizetések miatt tegnap Pécsen a Múzeumok Éjszakáján. Tárgyalni akarnak a kormánnyal, hiszen lassan 10 éve nem kaptak béremelést.

Jelentős béremelést ígérnek

25-30 százalékkal nőhet jövőre a kormánytisztviselők és az önkormányzati dolgozók egy részének bére - ezt mondta az RTL Híradónak a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, miután a kormánnyal tárgyalt. Év elején sok ezer hivatalnok sztrájkolt, amiért tíz éve nem változott a fizetése.

9%-os béremeléssel számolnak

További majdnem 9%-os átlagbér-emelkedéssel tervez a kormány. Még nem nyújtották be a jövő évi költségvetést, de a főbb számok kiderültek a Költségvetési Tanács jelentéséből. Az átlagnyugíj várhatóan havi 3 ezer 500 forinttal nő majd 2019-ben, miután 2,7%-os inflációval számol a kormány.

Béremelésért lelkesedét vár

Kásler Miklós azt várja el a tanároktól, hogy a béremeléssel párhuzamosan újra szívvel-lélekkel tanítsanak - ezt a Mandrinernek adott interjúban mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának leendő vezetője.

 

Mindenki béremelést ígér

A Fidesz, az MSZP-Párbeszéd és az LMP is a bérek emelését ígéri, ha a választás után ők alakíthatnak kormányt. A Fidesz szerint a béreket csak akkor lehet emelni, ha az ország nem fogad be menekülteket.

További béremelésért tüntetnek

További béremelést, a pótlékok megemelését, munka és védőruhát követel az egészségügyi dolgozóknak a Független Egészségügyi Szakszervezet. Ezért tüntetnek majd március 24-én.

A szociális demokrácia programja

Antikorrupciós ügyészséget állít fel az MSZP Párbeszéd Szövetség. Programját ismertette Karácsony Gergely miniszterelnökjelölt. Nyugdíj- és béremelést ígér, de szólt arról is, hogy csökkentené a rezsiköltségeket.

8 százalékkal nőhetnek a bérek

Több mint 8%-kal emelkedhet a reálbér idén - ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója közölte a Magyar Időkkel, miután kiderült, az egész Európai Unióban Magyarországon várható a legnagyobb bérfejlesztés 2018-ban az OECD szerint.

Sztrájk jöhet az egészségügyben

Hiába az újabb béremelés, sok egészségügyi dolgozó semmivel vagy legfeljebb néhány száz forinttal vihet többet haza. Ezt elégelték most meg! A Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége sztrájkbizottságot alakított, hogy kiharcoljanak egy méltó béremelést.

Volt, aki 1 forint emelést kapott

1 Ft-ot kaptak béremelésként-erre panaszkodik sok egészségügyi dolgozó az internetes fórumokon. A szakdolgozók, például az ápolók, műtősök, nővérek tegnap kapták meg a novemberről előrehozott 8 százalékos béremelés januárra járó összegét. Átlagosan nettó 8 ezer forintot, nagyjából minden tizedik dolgozó viszont nem kapott semmit, mert a bérük még most sem haladja meg a szakmai minimálbért.

Már nincs, aki elmenjen?


szerző:
2018.02.12. 18:40
Már nincs, aki elmenjen?

Az államtitkár szerint egyre több az orvos Magyarországon, ráadásul egyre kevesebben mennek közülük külföldre, és egyre több a fiatal orvos is. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezeténél viszont azt mondják, azért csökkent az elvándorlás, mert már nincs aki elmenjen.

Trükközhetnek a béremeléssel

Holnaptól ellenőrzést indít a munkaügyi hatóság az adóhivatallal, hogy a minimálbéresek megkapták-e az idei kötelező emelést. A munkaadók ma éjfélig beküldött elszámolásai alapján vizsgálódnak majd.

Előre hozzák az egészségügyi szakdolgozók béremelését

Előrehozzák az egészségügyi szakdolgozók novemberre tervezett béremelését. Így visszamenőleg, januártól plusz 8 százalékkal, vagyis átlagosan bruttó 15 ezer forinttal nő a fizetésük.

RTLII Híradó 2018-01-23


szerző:
2018.01.23. 21:30
Nem tudják fizetni a számlákat, béremelést követelnek

Háromezer könyvtáros, levéltáros, muzeológus követel béremelést egy 20 méter hosszú petíción, amit ma, a Magyar Kultúra Napján adtak át.  A szakszervezetük szerint már a számlákat is alig tudják kifizetni.

Béremelésért sztrájkoltak több önkormányzati hivatalban

A dolgozókat képviselő szakszervezet szerint 98 önkormányzat 7 ezer alkalmazottja csatlakozott a munkabeszüntetéshez, amit azért hirdettek meg, mert az önkormányzati köztisztviselőknek 10 éve nem emelték a fizetését.

Ezrek hiányoznak a kórházakból

Többezer orvos és ápoló hiányzik a magyar kórházakból, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Tavaly majd kétezer üres orvosi és majdnem ugyanennyi üres ápolói állás volt-

Házon kívül 2018-01-10


szerző:
2018.01.10. 22:30
Béremelés: csalódott egészségügyi dolgozók

Egy műtőssegéd fizetése az emelés előtt 161 ezer forint volt, az emelés után pedig: szintén 161 ezer. Még sorolhatnánk a csalódott egészségügyi dolgozók panaszait, akik hittek a kormánynak, hogy valóban megkapják a beígért 12 százalékos béremelést. A Nem értem című sorozatunk legújabb részét láthatják!

 

További béremelést követelnek a szakdolgozók

Sztrájk lehet az egészségügyben január végén, ha nem kapnak plusz béremelést a szakdolgozók. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a többlépcsős béremelés ellenére is keveset keresnek és nagyon sokat kell dolgozniuk, mert egyre kevesebben vannak.

8-9 százalékos béremelés várható!

8-9 százalékos béremelésre számíthatnak a dolgozók átlagosan az újévben a munkáltatók szerint, valamivel kevesebbre, mint tavaly - ezt a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke mondta a Portfóliónak. Nagyjából egymillió ember fizetése garantáltan nő mától, a minimálbér ugyanis 8, a szakmunkásoknak járó bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik január elsejével.

A napokban érkezik az emelt bér

A napokban érkezik az emelt bér az egészségügyi dolgozóknak. A szakdolgozók most 12 százalékkal, a rezidensek bruttó 50 ezer forinttal, a szakorvosok pedig bruttó 100 ezer forinttal kapnak többet. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint ez megkésett lépés.

Béremelés a parlamentben

Átlagosan 45 százalékos béremelést javasol a Fidesz az országgyűlési köztisztviselőknek, de lesz olyan dolgozó, akinek 70 százalékkal emelkedhet a fizetése egy törvénymódosító javaslat szerint. Ha elfogadja a Parlament, január elsejétől 7-800 ember kaphat magasabb bért.

 

Minimálbér: nem emelik jobban

Magasabb lesz a minimálbér a többi visegrádi országban, mint nálunk. A szlovákok döntötték el legutoljára, náluk több mint 10 százalékkal, 150 ezer forint körülire emelkedik a minimum fizetés január elsejétől. Magyarországon 134 ezer forintra nő a minimálbér, amelyen nem akar változtatni a kormány.

Elégedetlenek a béremeléssel

Novembertől újból emelkedik az egészségügyben dolgozók bére. A szakorvosok bruttó 100 ezer, a gyógyszerészek és a szakvizsga előtt álló orvosok bruttó 50 ezer forinttal kapnak többet. A szakdolgozók bére bruttó 12 százalékkal nő, ami átlagosan nettó 10-15 ezer forint pluszt jelent.

Bérfeszültség: előnyben a multik

13. havi bért fizet, és 10 százalékos vásárlási kedvezményt ad dolgozóinak - így igyekszik megtartani munkavállalóit a Spar. Az elmúlt hetekben a munkaerőhiánnyal küzdő kereskedelmi multik rendre megállapodtak a szakszervezetekkel. A boltosok többsége viszont kisebb üzletben dolgozik, és többnyire legfeljebb a garantált bérminimumra számíthat, amelyet már idén is alig tudtak kigazdálkodni a tulajdonosok.

PDSZ: Rosszul számol a kormány

Hazudik a kormány a pedagógusok béremeléséről - ezt állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László szerint azt el kell ismerni, hogy nőtt a tanárok bére, de nem annyiról és nem annyit, mint, ahogy a kormány állítja.

Megijedtek, emelik a béreket

Megijedtek a multik a Tesco-sztrájktól, ezért több helyen is emelik a béreket – ezt mondta Híradónknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Szerinte a múlt heti munkabeszüntetés hatására több bolthálózatnál is azt tervezik, hogy 5-10 ezer forinttal emelnek a béreken. A Kereskedelmi Szövetségnél nem tudnak erről. Attól viszont a kereskedők és a dolgozók is tartanak, hogy a multik a kisboltoktól csalogathatják át magukhoz az eladókat.

 

Már a béremelés sem segít

Sztrájkra készülnek a Tesco dolgozók, jövő héten bezárhat néhány áruház, ha nem sikerül megállapodásra jutni a cég vezetésével. A szakszervezetek további béremelést, és létszámbővítést szeretnének, mert azt mondják, kevés a dolgozó, ezért túl sok munka jut egy emberre. Ez a tendencia az egész kiskereskedelemre igaz, a statisztikai hivatal adatai szerint egy év alatt 23 ezerrel csökkent a bolti alkalmazottak száma, annak ellenére, hogy több áruházláncban is jelentős béremelés volt.

40 százalékos béremelést akarnak az önkormányzatisok

Három év alatt több mint 40 százalékos fizetésemelést javasol az önkormányzati dolgozóknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Azt mondják, a bérfejlesztés ötödét az önkormányzatok fedeznék, a többit viszont a kormánytól várják. Három hete a szakszervezet két órás figyelmeztető sztrájkot szervezett, miután a dolgozók többségének 9 éve nem nőtt az alapbére. A Belügyminisztérium a tárgyalásokra hivatkozva nem árulja el álláspontját.

Fókusz 2017-08-02


szerző:
2017.08.02. 19:00
Mások is 240 ezres bért akarnak

A vendéglátósok után a kereskedelmi dolgozók is bruttó 240 ezer forintos minimum fizetést szeretnének. Az egyik szakszervezetüknél ugyanis attól tartanak, hogy az éttermek és szállodák a jövő januártól magasabb fizetéseikkel elcsábítják majd az ő alkalmazottaikat. A munkáltatók szerint viszont a kisboltosok belerokkanhatnak ebbe az emelésbe. A kormánnyal egyelőre senki nem tárgyalt.

Turisztika: 240 ezres minimálbér

Bruttó 240 ezres minimum fizetésre számíthatnak januártól az éttermek és a szállodák dolgozói. A turisztikai munkaadók ugyanis havi 60 ezer forinttal megtoldanák a jövő évi szakmunkás minimálbért - az érdekképviseletük szerint, így akarják leküzdeni a rekord magas munkaerőhiányt. Ráadásul a bérkiegészítés nemcsak a minimálbéreseknek, hanem minden munkavállalójuknak arányosan járna. A szakszervezet üdvözli a döntést, és azt ígérik, egy éven belül a vendéglátás színvonala is helyreállhat.

Több bért követelnek a TESCO-sok

Kétszámjegyű béremelést követelve tüntettek a Tesco dolgozói Budapesten. A szervezők szerint a teljesítőképességük határára értek a boltosok, mert a munkaerőhiány miatt sokszor mások helyett kell dolgozniuk. Elfogadhatatlannak tartják, hogy jelenleg ugyanannyit keres egy kezdő árufeltöltő, mint aki például a csemege pultban áll 20 éves gyakorlattal. Az áruházlánc azt közölte, új bértábla kialakításán dolgoznak.

20-30 ezren hiányoznak a kereskedelemből

20-30 ezer ember hiányzik a kereskedelemből. Akik pedig a boltokban dolgoznak, túlterheltek, mert a hiányzók munkáját is ők végzik el. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint erre a helyzetre nincs más orvosság, csak a béremelés. Az áruházláncokat képviselő szervezet szerint viszont 4-szer annyira emelkedtek a bérek egy év alatt, mint ahogy a bevétel nőtt, amiből például a béremelést is fizetik.

Sztrájkra készülnek az államkincstárnál

Kétórás sztrájra készülnek a Magyar Államkincstárnál két hét múlva, egészen pontosan július 17-én, ha a kormány nem emeli meg az alkalmazottak fizetését. A Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint az állami munkavállalók egy része majdnem 10 éve nem kapott béremelést. A legtöbben a garantált bérminimumért dolgoznak, ezért az államkincstárnál is egyre többen mondanak fel. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem válaszolt az RTL Híradó kérdéseire.  

A kicsiket sújtja a béremelés

A kis magyar cégek jártak a legrosszabbul a minimálbér-emeléssel. Csökkennek a jutalmak, nem vesznek fel új embert, és beruházásaikat is elhalasztják. A vállalkozók szövetségénél azt mondják, a kicsik méretük miatt nem tudnak hatékonyabbak lenni.

Az államtitkár szerint, bizarr a mentősök követelése

Bizarrnak nevezte az egészségügyi államtitkár, hogy a mentősök tüntetni akarnak szerdán. Azért vonulnak utcára, mert, mint mondják: sokan kénytelenek második, sőt harmadik állást is vállalni, hogy meg tudjanak élni. Az államtitkár azt mondja: okafogyott a tüntetés, mert a kormány több lépcsőben emeli a bérüket. A mentősök szerint mindez csak pár ezer forintos növekedést jelent.

Május 31-én tüntetnek a mentők

Május 31-én vonulnak utcára a mentők. Az Országos Mentőszolgálat épülete előtt két órás tüntetést tartanak. - ezt mondta az RTL Híradónak Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke. Azért demonstrálnak, mert elégedetlenek a béremelés mértékével. Az elnök szerint az egészségügyi vezetés hatvan százalékos bérfejlesztést ígért a mentőknek májusra, ehelyett az ágazati béremelésen túl csak tíz százalékot kapnának, és azt is csak jövőre. A kormány azt közölte: a mentődolgozók két év alatt több lépcsőben összesen hatvanhét százalékos béremelést kapnak.

 

Keveslik a béremelést a mentősök

Egyre többen mondanak fel a mentőszolgálatnál, mert magasabb béremelésre számítottak, mint amennyit kapnak ebben az évben - ezt mondta az RTL Híradónak egy mentőápoló. Azt mondta, csak három állomásról 15 mentőst tud, aki a felmondási idejét tölti, sokan új állás után néznek. A mentőszolgálat főigazgatója szerint nincs szakemberhiány náluk, és nem mondtak fel többen, mint máskor.

Utcára mennek a mentősök

Még ebben a hónapban utcára vonulnak a mentősök. Ezt az RTL Híradónak mondta az egyik mentős szakszervezet vezetője, miután kiderült: a vártnál szerintük jóval kisebb béremelést kapnak jövő januárban. Az egészségügyi dolgozók 8 százalékos emelése mellé, mindössze 10 százalékot, pedig ők 60-ra számítottak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint, a mentők az életpályamodellnek köszönhetően, jóval jobb körülmények között dolgozhatnak. Közben sok mentős felháborodott Balog Zoltán miniszter egyik viccén.

Hiába a béremelés?


szerző:
2017.05.03. 18:36
Hiába a béremelés?

Hiába nevezi a munkából élők költségvetésének a jövő évit a kormány, a munkáltatók egy része kénytelen lesz megkerülni a kötelező béremelést - a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint. A Gazdaságkutató intézet néhány hete ezer céget kérdezett meg, és a többségük már idén is a megnövekedett bérköltségek leszorításával próbálkozott. A munkaerőpiaci államtitkár azt közölte, egyelőre mindössze 231 munkavállaló tett bejelentést trükközés miatt. A szocialisták azt mondják, a dolgozók félnek, mert kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Tarlós megérti a sztrájkolókat

Nyolc napig sztrájkolnának a BKV dolgozói Húsvét után. 30 százalékos béremelést követel a munkavállalók 80 százalékát tömörítő két nagy szakszervezeti szövetség. A főpolgármester az RTL Híradónak azt mondta: megértő a sztrájkolókkal, mert nem kapták meg azt a béremelést, amit az állami vállalatok dolgozói. A követelések teljesítése több mint 30 milliárd forintba kerülne, de sem a BKV-nak, sem a fővárosnak nincs pénze.

Elégedetlen védőnők levele

Levélben kérik a döntéshozókat a védőnők, rendezzék a bérüket, mert szerintük igazságtalan, hogy nem keresnek annyit, mint a kórházban vagy a járó-beteg ellátásban dolgozó, szintén diplomás kollégáik. Ez azért van, mert a védőnők a törvény szerint nem tartoznak az egészségügyi szakdolgozói bértábla alá. A levelet már hatszáz védőnő postázta huszonkét helyre. Hétfőn a Parlamentben az MSZP országgyűlési képviselőjének kérdésére az EMMI államtitkára azt mondta: a Fidesz jóval többet költ a védőnőkre, mint korábban a szocialisták.

Helytől is függ a béremelés

Nagyobb fizetésemelést kapnak a postások, a buszvezetők, és a vízügyesek Budapesten, mint Szabolcsban vagy Borsodban - ezt közölte Híradónkkal az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Liga elnöke. A kormány három hete három éves bérfejlesztésről döntött az állami vállaltoknál - átlagosan 30%-os emelést ígérnek. Úgy tudjuk, a dolgozók már áprilisban magasabb fizetést kapnak, de csak most szembesülnek azzal, hogy a munkahelyek földrajzi elhelyezkedésén is havi sok ezer forint múlhat - a munkaerőhiány miatt. 

Késik a béremelés


szerző:
2017.02.22. 18:37
Késik a béremelés

Késnek a tankerületi központok a nevelést, oktatást segítők béremelésével. A kormány tavaly ígérte meg, hogy idén januártól 7+3 százalékos béremelést kapnak az oktatók munkáját segítő dolgozók, ebből azonban csak a mindenkinek járó 7 százalék érkezett meg. A fennmaradó plusz pénzről rengeteg helyen még nem döntöttek a tankerületi központok vezetői. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél azt mondják, már meg kellett volna érkeznie a pénznek. A minisztérium holnapra ígért választ.

Nem sztrájkolhatnak a kukások

Nem engedi a bíróság, hogy jövő hétfőn sztrájkoljanak a kukások, mert még tart a bértárgyalás. A szakszervezet egy-két héttel halasztaná el a munkabeszüntetést, és a sztrájk alatt legfeljebb a kórházakból vinnék el a szemetet Budapesten. 30 százalékos béremelést követelnek, de a Fővárosi Közterület-fenntartó vezetői csupán 4 százalékot adnának. A Miniszterelnökséget vezető miniszter anyagi segítséget ígért az önkormányzati tulajdonú cégeknek.

Trükköznek a béremeléssel?

Trükközni próbál az önkormányzati cégek egy része a béremeléssel - ezt állítják a legnagyobb szakszervezeti tömörülésnél. Szerintük van, ahol a különböző pótlékokat beépítenék az alapbérbe, ami viszont sok dolgozónak egyáltalán nem jelentene több pénzt. A kormány még tárgyal az állami és önkormányzati vállalatvezetőkkel a nem minimálbéres dolgozók fizetésemeléséről. A munkaerőpiaci államtitkár szerint átlagosan 8-9 százalékkal nőhet a bérük.

Megsegíthetik a kisboltosokat

Beavatkozhat a kormány a kisboltok megmentésért, ha valóban a bezárás szélére sodródnak a minimálbéremelés miatt. Hétfőn a COOP elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, a szegényebbek lakta kistelepüléseken akkor sem tudják kigazdálkodni a béremelést, ha árat emelnek. A foglalkoztatás politikai államtitkár most azt közölte Híradónkkal, a kormánynak mindenre van forgatókönyve. Az LMP szerint viszont késésben vannak.

Emelnék a polgármesterek bérét

Emelkedhet a polgármesterek fizetése, ha megegyezésre jutnak a pártok - ezt Lázár János mondta csütörtökön. A miniszter szerint minden polgármester bérét megpróbálják emelni. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége úgy látja: ha lesz is béremelés, azt legfeljebb korrekciónak lehet nevezni. Ugyanis az Orbán kormány csökkentette 2014-ben olyan szintre a polgármesteri fizetéseket, hogy egyes helyeken havi százezer forintot sem visznek haza.

30%-os béremelést követelnek

Egymás után jelentik be szakszervezetek, hogy harminc százalékos béremelést követelnek a dolgozóknak. Követeléseik sok tíz milliárd forintba kerülhetnek az államnak. A szociális ágazat munkavállalóival már megegyeztek, a vízügyesekkel még tárgyalnak, közben a vasutasok is bejelentették az igényeiket. Lázár János miniszter szerint az állami cégeknél csak azután lehet emelésről szó, ha átvilágították azokat.

Béremelést kérnek a vízügyesek

Soha nem volt még ilyen, de sztrájkkészültséget hirdetett az egyik vízügyi érdekképviselet. A jogi lehetőségeik szűkösek, ezért először az ügyfélszolgálat működését korlátoznák, de egy időre készek a vizet is elzárni százezreknél. A Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége 30 százalékos egységes béremelést követel, miután az alkalmazottak többségét szerintük nem érinti a kormány jövő évi bérmegállapodása. A Fejlesztési Minisztérium azt közölte, csak egy nagyobb szakszervezeti szövetséggel tárgyalnak.

Elbocsátás lehet a béremelésből?

Lehet-e elbocsátás a megemelt minimálbér miatt? A kormánypártok szerint nem kell erre számítani, a vállalkozók szövetsége azonban attól tart, hogy a béremelés miatti többletköltségeket a kisebb vállalkozások nem tudják majd előteremteni, ezért több dolgozójuktól megválhatnak. A szocialisták átverésről beszélnek, mert miközben a járulékcsökkentés nem segít a munkaadókon, a költségvetés még többlethez is juthat.

Bérvita: kormány és szakszervezetek kontra munkaadók

Ez nem egyszerű, de minden munkavállalót érint. Kormány és szakszervezetek kontra munkaadók – ha minden jól megy, kedden megállapodhatnak a jövő évi minimálbérről és a szakmunkás bérminimumról – ez a minimum, amit egy szakképzett munkavállaló havonta kaphat. Ha jól értjük, a munkaadók ezt sokallják, ezért állt elő az a nem mindennapi helyzet, hogy a kormány és a szakszervezetek azonos oldalon találják magukat a munkáltatókkal szemben.

Több bér, magasabb árak?

Akár harminc százalékkal is nőhet a kenyér ára a jövő évi minimálbéremelés miatt - ezt állítja a Pékszövetség. A Vállalkozók Országos Szövetsége szerint pedig több tízezer kisvállalkozó rokkanhat bele a kötelező fizetésemelésbe. Emiatt azt javasolják: a kormány gondolja át, hogy a társasági adó helyett vagy mellett még jobban csökkentsék a munkaadói járulékokat. Az MSZP egyetért a vállalkozókkal, a Fidesz szerint viszont kigazdálkodható a minimálbér emelése.

Béremelésről beszélt Orbán Viktor

Átfogó reformot, a béreket terhelő adók és járulékok szinte mindegyikének csökkentését ígérte csütörtökön a miniszterelnök. Orbán Viktor az EBRD budapesti konferenciáján azt mondta, változtatni kell a szerinte mostanáig sikeres gazdaságfejlesztési korszakon, mert egész Közép-Európa bérnyomással néz szembe. A Világgazdasági Fórum alig több mint egy hónapja az Európai Unió sereghajtói közé sorolta a magyar versenyképességet, szerintük a régiós versenytársaktól is leszakadt az ország. A GFK éppen most közzé tett kutatása szerint a magyarok vásárlóereje már csak kétharmada a szlovákokénak.

Választhatnak a szakorvosok

Választhatnak, hogy béremelést, vagy a korábban kapott támogatást kapják azok a fiatal szakorvosok, akiknek a béremelés után kevesebb lett a fizetésük. Ezt mondta az RTL Híradónak Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár. Ötszáz fiatal szakorvos korábban 100-200 ezer forint támogatást kapott, ami a béremelés után már nem jár, így nekik több tízezer forinttal kevesebb lett a fizetésük. Hamarosan dönthetnek majd arról, hogy a béremelés helyett visszakérik-e a támogatást.

Már az emelt bért kapták a tanárok

Már a megemelt fizetés érkezett szerdáig a pedagógusok számlájára. Három és tizenötezer forint közötti összeggel kapnak ezentúl több pénzt az oktatók - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Magyarországon nőttek legkevésbé a bérek

Magyarországon a munkáltatók csak három százalékkal költenek többet a dolgozókra, mint tavaly ilyenkor, míg Romániában tizenkét százalékkal. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint másfél éven belül Magyarországon is jelentősen emelni kell a béreket, amit a cégeknek kell kigazdálkodniuk, és ebbe az állam legfeljebb csak besegíthet a járulékcsökkentéssel. A munkaadók viszont úgy számolnak, legalább tíz év kell, mire a nyugat-európai keresetekhez közelítenek majd a magyarországi bérek.

Magasabb bérért indítottak petíciót a dajkák

Petíciót indítottak a dajkák, mert megalázóan alacsonynak tartják a fizetésüket. Már több 600-an írták alá. A dajkák többsége még 100 ezer forintot sem visz haza. A kormány jövő januárra nagyjából 10 százalékos béremelést ígér az oktatást-nevelést segítőknek. Ez azt jelenti, hogy mindössze néhány ezer forinttal emelkedik majd a dajkák fizetése. A Köznevelési Államtitkárságot hiába kerestük.

Bajban a kisboltok


szerző:
2016.07.27. 18:40
Bajban a kisboltok

Nem tudnak árat emelni a verseny miatt a kereskedelemben, így a kisboltok képtelenek magasabb fizetést adni a dolgozóiknak a Kereskedelmi Szövetség szerint. Ennyi pénzért viszont nem találnak dolgozót, így a munkaerőhiány miatt sokan lehúzhatják a rolót. A kereskedelmi dolgozók a kormánytól a közterhek csökkentését várják. A kabinet szerint viszont a vállalkozásoknak a költségek átcsoportosításával kell megteremteniük a béremelés fedezetét.

Emelik a segítők bérét januártól

Emelik a nevelést-oktatást segítők bérét jövő januártól- ezt a köznevelésért felelős helyettes államtitkár jelentette be. A Pedagógusok Szakszervezeténél viszont azt mondják, még sok a kérdőjel a nagyjából 10 százalékos emeléssel kapcsolatban, például azért, mert nem egyformán fogják megkapni egy részét, hanem differenciáltan. Márpedig a nekünk nyilatkozó dajkák szerint az ő fizetésük még a megélhetéshez is kevés.

Csak néhány ezer forinttal nő a bérük

A bejelentett havi 30 ezer forint helyett csak néhány ezer forinttal nőhet a védőnők fizetése augusztustól a Magyar Védőnők Egyesülete szerint. A kormány nemrég döntött arról, hogy plusz kétmilliárd forintot fordít a védőnők fizetésének emelésére. A pluszpénzt azonban nem közvetlenül a védőnők kapják, hanem a védőnői hálózatok fenntartására adják, a védőnők fizetése pedig ennek csak egy része. Az egészségügyi államtitkárság adásunkig nem válaszolt.

A műszaki dolgozók nem kapnak béremelést

Igazságtalannak tartják a kórházi műszaki dolgozók, hogy kimaradnak a béremelésből. Egyikük azt mondta az RTL Híradónak, hogy nagyon felháborodtak, mikor megtudták, hogy ahogy az elmúlt években sem, úgy most sem kapnak fizetésemelést. A kormány múlt héten jelentette be, hogy ősztől megemelik a szakdolgozók és az orvosok fizetését. Balog Zoltán miniszter hétfőn azt mondta az RTL Híradónak, hogy a kórházak dolga lesz a technikai dolgozók bérének rendezése.

Nem mindenki kap béremelést

Nem tudni mi lesz a kórházakban dolgozó gépszerelőkkel, éjjeli őrökkel vagy bérszámfejtőkkel. Az egészségügyi államtitkár pénteken arról beszélt híradónknak: még tárgyalnak róla, hogy igazságos-e, ha az ő fizetésüket is emelik. Csütörtökön jelentették be, hogy szeptembertől nő az orvosok és az ápolók bére. A szakorvosoké bruttó 107 ezer forinttal, az ápolóké 26 és fél százalékkal. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke azt mondta: ez csak tűzoltásszerű béremelés.

Ősztől jelentős béremelés az egészségügyben

Szeptembertől nő az orvosok és az ápolók fizetése. A kormány megállapodott a szakszervezetekkel az egészségügyben dolgozók béremeléséről: eszerint a szakorvosok szeptembertől bruttó 107 ezer forinttal kapnak majd többet, a szakdolgozók bére pedig 26 és fél százalékkal emelkedik. A legalacsonyabb végzettségű, kezdő dolgozók néhány ezer, a több tíz éve dolgozó felsőfokú végzettségű dolgozók 30-40 ezer forinttal vihetnek majd haza többet. A szakdolgozók bérét jövőre 12, az azt követő két évben pedig 8-8 százalékkal emelik majd. Az LMP szerint legalább ötven százalékkal kellett volna már idén emelni a béreket.

Idén emelkedhetnek az egészségügyi bérek

Már ebben az évben emelik az egészségügyi dolgozók bérét - ezt mondta az RTL Híradónak az egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán azután nyilatkozott, hogy újból tárgyalt a kormány a szakszervezetekkel a béremelésről. Megállapodni nem tudtak, több részletben azonban már megegyeztek.

Nincs megállapodás az orvosok béréről

A szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy még ebben az évben kapják meg a pénzt, a kormány csak jövőre emelné a fizetéseket. A szakorvosok várhatóan bruttó 150 ezerrel kapnak majd többet, de azt még nem tudni, hogy hány részletben.

A bölcsődék is bezárhatnak szerdán

Lesznek bölcsődék, amelyek teljesen zárva maradnak szerdán, mert a tanárok sztrájkja mellett, a bölcsődei dolgozók is tiltakoznak. Hogy pontosan melyik bölcsőde nem fogadja a gyerekeket, arról a szülőket már tájékoztatták. Az alacsony bérek miatt tüntetnek. A kormány hétfőn tett ígéretet arra, hogy jövőre emelkedik a bölcsődei dolgozók fizetése. A szakszervezet szerint erről először velük kellett volna egyeztetni.

Bezárhatnak a bölcsődék szerdán

Egyetlen bölcsődének sem kell kinyitnia jövő szerdán. Zöld utat adott a Kúria a szociális dolgozók sztrájkjának. Ez azt jelenti, hogy a bölcsődék mellett a szociális otthonokban és a hajléktalanokat ellátó intézményekben is felfüggeszthetik a munkát. A legfőbb bírói testület szerint sértette volna a sztrájkhoz való jogot, ha - ahogy a kormány kérte - csak a papírmunkát függesztették volna fel. Az alacsony fizetések miatt tiltakoznak, de a miniszter a híradónak azt mondta: van pénz a béremelésre.

Az MNB 250 milliárd forintos bűvésztrükkje

Nem értjük, hogy emelkedhet egyik pillanatról a másikra két-háromszorosára a bank fontos embereinek fizetése. Mint ahogy azt sem értjük, miért tűntet el a jegybank 250 milliárd forint közpénzt, vagyis olyan pénzt, amit mi, adófizetők dobtunk össze. Vajon hogy lehet az, hogy ők megtehetik azt, ami a politikán kívüli életben alig elképzelhető?

Házon kívül 2016-02-24


szerző:
2016.02.24. 22:40
Nem nő a közmunkások fizetése

Egy forinttal sem nő a közmunkások fizetése, közölte a Belügyminisztérium a Magyar Nemzet kérdésére. Utoljára 2015. januárjában emelték a béreket, amelyek egyelőre maradnak a tavalyi szinten. Nőtt viszont a minimálbér, így a különbség is a fizetések között. A Közmunkások Szakszervezete szerint elengedhetetlen lenne az emelés, ráadásul a magyar közmunkás fizetések Európában is szégyenletesen alacsonyak.

Nem béremelés, támogatás az orvosoknak

Kihátrált az orvosok béremeléséből a kormány - ezt mondta parlamenti felszólalásában Tukacs István. A szocialista képviselő szerint, azzal, hogy nem emeli a béreket az egészségügyben, a kormány a betegek életével játszik. Rétvári Bence államtitkár azt mondta, felmenő rendszerben elkezdték a bérek emelését a rezidensek ösztöndíjat, a fiatal szakorvosok támogatást kaphatnak. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint ez egyik sem béremelés.

Hiába várták a beígért béremelést

Nem kapták meg a januárra ígért béremelést a szakorvosok és az ápolók. Az elmúlt évben a kormány több politikusa is azt ígérte, 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos bére emelkedik januártól, ehelyett az ápolók az egyik szakszervezet szerint semmit sem kaptak, az orvosok közül pedig kevesebb, mint 400-nak érkezett pluszpénz, de nem béremelés, hanem csak támogatás.

Sándor Mária, a fekete ruhás nővér

Sok kifizetetlen túlóra, alacsony fizetés, eszköz- és gyógyszerhiány, emberfeletti elvárások, sztrájkolni pedig nem lehet – a magyar ápolók helyzetéről először Sándor Mária beszélt a nyilvánosság előtt. Sztrájk helyett fekete ruhát húzott, az egészségügy gyászos helyzetére utalva. Rengetegen követték a példáját, tavasszal már több ezren tüntettek vele az egészségügyi dolgozók béremeléséért.

Sztrájk vagy megállapodás?

A munkáltatók és a munkavállalók minden év végén igyekeznek megállapodni a minimálbér jövőre esedékes összegéről. A munkavállalók most 9%-os emelést akarnak, a munkáltatók 3%-ot ajánlanak. Az eredmény nyilván valahol a kettő között lesz, ha nem tudnak megállapodni, a kormány dönt. Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal képviseletében és Kordás László, a munkavállalók képviseletében.

Béremelés jövőre


szerző:
2015.12.03. 11:27
Béremelés jövőre

A szakszervezetek 9 százalékos minimálbér emelést akarnak, és 13 százalékkal növelnék a bérminimumot. A munkáltatók 3 százalékban gondolkoznak. A különbség tetemes. A tárgyalások döcögnek. Az ügy egészében majdnem egy millió embert érinthet. Ha nincs megállapodás, a kormány dönt – a jövő évi költségvetés 5%-kal számol. Vita a Magyarul Balóban este fél 10-től az RTL II-n!

Pedagógusok:  elégedettség vagy egyre növekvő feszültség?

A hivatalos szöveg: elégedett tanárok, jó hangulat, emelkedő bérek. Aki ezt másképpen látja, feszült tanárokról, rossz légkörről, bérezési trükkökről beszél. A hivatalos szöveget az államtitkár mondja, szerinte minden rendben, de egy szakszervezet a miniszterelnökhöz fordult és sztrájkot akar. Mindkettőjüket meghallgatjuk.

Hoppon maradtak: béremelést vártak, de csalódniuk kellett

Átlagosan 30 százalékos emelés a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknak. Több év alatt 50 százalékos emelés a pedagógusoknak. És emelés az egészségügyi és szociális dolgozóknak is. Szép és komoly ígéret a kormánytól több százezer embernek. Akik nyilván alig várták, hogy megkapják az első magasabb fizetésüket. De sokan nagyot csalódtak. Mert volt olyan, akinek nemhogy nőtt volna, hanem még csökkent is a bér. És volt olyan is, aki mondjuk csak 800 forinttal kapott többet. De vajon hogy lehet ez? Hová lettek az eredeti ígéretek?

Házon kívül 2015-10-07


szerző:
2015.10.07. 23:45
Van, aki visszaküldte a bérkiegészítést

Van olyan szociális dolgozó, aki visszaküldte a bérkiegészítést az államtitkárnak, mert megalázónak érezte, hogy 39 év munkaviszony után bruttó 8 ezer forintot sem kapott. Az államtitkár bejelentése szerint a 93 ezer dolgozóból 63 ezren kaptak béremelést, 1650 és 68 ezer forint közötti összeget.

Csalódtak a béremelésben a tűzoltók

A miniszterelnök átlagosan 30 százalékos illetményemelést ígért nekik július 1-jétől, de sokan azt állítják, ennek csak a felét, vagy 20 százalékát kapták kézhez most augusztus elején.

FESZ: Nem áll meg a nővérek elvándorlása

Ismét egyre több ápoló készül külföldre, mert csalódottak a július 1-től beígért, de szerintük nem teljesített béremelés miatt - ezt állítja egy egészségügyi érdekképviselet. Az egészségügyért felelős államtitkárságon azt mondják, a kormány betartotta az ígéretét. A béremelésben érintett egészségügyi dolgozók bruttó 10-15 ezer forintos fizetésemelést kapnak.

Többet akarnak a szociális dolgozók

Örülnek a szociális dolgozók a júliustól bevezetett bérpótléknak - mégsem elégedettek. Azt mondják, jól jön a havi 10 ezer forintos plusz pénz, de béremelésnek és kiszámítható életpályamodellnek jobban örülnének. A minisztérium szerint jogosak a követelések, és teljesíteni is fogják, de azt nem tudták megmondani, hogy mikor. Az LMP szerint a kormány átverte a szociális dolgozókat.

Ismét tüntettek az elégedetlen egészségügyi dolgozók

Egyebek között életpályamodellt, béremelést és biztonságosan működő egészségügyet szeretnének. Két demonstráció is volt, mivel a szakdolgozói kamara nem szeretett volna az Őszintén az Egészségügyért Akciócsoporttal közösen tüntetni.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való