KERESÉS search-close
Csak a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "XXI. század"

Hogyan beszéljünk a kutyákkal?

Csányi Vilmos évek óta kutatja a kutyák viselkedését, és szinte már szót is ért velük. Az ismert etológussal a XXI. század riportere, Veress Krisztina készített riportot, ami a Camera Korrektura díját is elnyerte. Ma éjjel pedig mindenki láthatja az RTL Klubon!

 

 

Kutyák és emberek a XXI. században

A kutyák miatt lett világhírű. Olyan formabontó tudományos bejelentést tett az ember legjobb barátjáról, amit először még kollégái sem hittek el.

Amit tudtunk, az nem igaz a nagynak mondott októberi forradalomról

November 7-én történt valami, de nem is az a lényeges, hanem a következmények, az utána jövő 100 év. Hogyan tartotta sakkban a Nyugatot Kelet? És miért volt ez mégis jó A munkásoknak? És miért rossz nekünk, hogy már megszűnt a létező szocializmus? Lázs Sándor filmje.

Lakodalom a XXI. században!

Hunyadvári József már fél évszázada szórakoztatja a násznépet az esküvőkön. A dalok ugyanazok, mint ötven éve voltak. A hagyományt a vőfély őrzi, hiszen ő tudja, mi a szokás. Lánykikéréstől a menyasszonytáncig ma is Hunyadvári József kíséri a násznépet, aki ezer lakodalom után is lelkesen beszél minderről, a XXI. században!

Egy férfi, aki már ezer menyasszonyon van túl

Képzeljék el, van egy férfi, akinek már 1000 esküvője volt, 1000 menyasszonyon és még annál is több koszorúslányon van túl. De ő nem valami hatalmas, arab herceg. Nem is egy módos török szultán. Ő egy valós férfi, ráadásul magyar, akinek a XXI. század ott is volt az 1000. lakodalmán.

Miért kellettek nekünk a csehszlovákok?

Keddenként a fél ország Blazsej doktort nézte. A másik fele is, csak ők nem merték bevallani. Egyetemistaként Hrabal volt a kedvenc, felnőttként pedig Menzel. Nem csak felnőttként. Most is üdítő volt a cseh humor, a sörgyáras idill, de még a tombolát lopkodó tűzoltókat is szeretjük. Aztán az Oscar-díjas filmrendező a stábunknak adott interjúban egy pillanat alatt lerombolta az idillt.

Ez nagyon csehszlovák!

A magyar Filmgyár százéves évfordulója alkalmából itt járt Magyarországon Jiri Menzel. Az Oscar-díjas cseh filmrendező a XXI. század stábjának adott interjút, amit ma este láthatnak majd a nézők az RTL Klubon.

Lang Györgyit is megkereste az állambiztonság

Mi történik, ha egy irodalomtörténész készít filmet a Pa-Dö-Dőről? Több dologra is fény derül! Lázs Sándor filmje a XXI. században.

1990 - Az első szabad választások kampánya

12 párt közül lehetett választani 1990-ben. Lufik, kitűzők és plakátok, amelyeket meg is lehetett vásárolni. Persze nem mindenkinek. Miért pont a narancs, hova szálltak a szabad madarak, és ki nevezte először kamikaze pártnak az MDF-et.

Mi történt a politikai kulisszák mögött?

Az első szabad, demokratikus magyar választás, 1990-ben. Új pártok, új arcok, új szimbólumok, madár, tulipán, narancs, búzaszál, szegfű és egy csomó olyan, amire már nem is emlékszünk. Akkor, amikor még nem politikai reklámtanácsadók laboratóriumaiban döntöttek imázsról, és jelszavakról, hiszen még nem is voltak ilyenek. Egykori politikusok beszélnek az első választási kampányról, és hogy mi történt a politikai kulisszák mögött 27 évvel korábban. Moskovics Judit riportja a XXI. században.

Régi módszer a plakáttépkedés

Plakáttépkedés már az első szabad választási kampány idején is volt, a ma esti XXI. század éppen ezt a témát dolgozta fel. Persze 1990-ben még nem óriásplakátokat rongáltak meg ismeretlenek, hanem villanyoszlopokra és buszmegállókra ragasztott fecniket.

 

Bartók, a csendes lázadó

Magyarországon mindig számít, ki melyik párthoz tartozik, aszerint osztották azt, ami egyébként is járna. Aki hivatalt kap, az úrnak gondolja magát, kicsit többnek, mint a többiek, és beilleszkedik az uram-bátyám-világba. Csak a legnagyobbak maradnak kívül a körön: Bartók Béla ilyen volt.

A zeneszerző, akinek nevét mindenütt ismerik a világon

Bartók Béla kétségtelenül a legjelentősebb magyar zeneszerző, nevét mindenütt ismerik a világon. A Zeneakadémia tanára volt, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, minden elismerést elnyert, de rosszul érezte magát a Horthy-érában. Hogyan működött - vagy nem működött - együtt a hatalommal, miért utazott el New Yorkba? Miért külföldön halt meg? Bartók fia az édesapáról és a helytállásról a XXI. században. Lázs Sándor filmje.

Pa-Dö-Dő és Bartók a XXI. században!

Október 28-án koncertezik Falusi Mariann és Presser Gábor, rá három napra pedig egy hosszú riportot láthatnak majd a nézők a XXI. században. Ma este viszont Bartók Béla életének és munkásságának részleteire derül fény a műsorban. A témákkal kapcsolatban Falusi Mariann és Lázs Sándor, a XXI. század szerkesztő riportere volt Rami és Tibi vendége.

A Mikroelektronikai Vállalat katasztrófája

Óriási tűz tört ki 1986-ban egy újpesti lakótelep közepén. A Mikroelektronikai Vállalat égett, amelyet azért telepítettek a panelházak közé, hogy háború esetén ne bombázhassák a stratégiai fontosságú gyárat. Ez legenda? Nem tudjuk. Amikor eloltották a lángokat rengeteg elmélet kapott lábra, hogy a szovjetek, az amerikaiak gyújtották föl a csarnokokat, mert a magyarok olyan chipet fejlesztettek ki, amely veszélyeztette az érdekeiket. Mi okozta a tüzet? - a XXI. században. Bányai Viktor filmje.

70 éve kalandosan készült a Valahol Európában

Szenteltvíztartóból ivó gyermekek, cigánytáborban elrejtett gépek, tetűirtóval felszerelt filmesek: 70 éve kalandosan készült a Valahol Európában. A film és filmesek története a XXI. században.

A 12 legjobb magyar film egyike

Gyerekek, akik az utcán csellengtek, loptak, ha úgy esett raboltak, nem riadtak vissza az erőszaktól a második világháború után. Valahol Európában - ez lett az erről szóló film címe, amely a legjobb 12 magyar film között van. A rendező és a gyerekek a XXI. században - Veress Krisztina filmje.

Még mindig dübörög a Karthago!

A zenekar, amely több mint 30 éve ugyanabban a felállásba játszik. A banda, amelynek tragédia szülte legnagyobb slágerét - a XXI. században! Nézd vissza a hét évvel ezelőtti riportot!

Makk Károlyra emlékezik a XXI. század

Két felejthetetlen nap története a XX. század egyik nagy mesélőjével. Mindenről beszélt, amiért érdemes élni. A végéről nem. Az utolsó nagy interjú Makk Károllyal, a XXI. században, ahol a legendák velünk élnek.

Dargay Attilával foglalkozik ma este a XXI. Század!

Dargay neve biztosan sok embernek ismerős, hiszen ő rendezte a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi és az Erdő kapitánya című rajzfilmeket. Filmjeit több millióan látták itthon és külföldön, és jövő hét csütörtöktől újra műsorra tűzik a Vukot. A XXI. század riportere, Borsody István elárulta, mi volt Dargay titka, és azt is, hogy melyik rajzfilm az ő személyes kedvence.

Az Operettkirály sikeres, de viszontagságos élete

Csárdáskirálynő, Marica grófnő – az egész világ rajongott Kálmán Imre zenéjéért. A zeneszerző, akinek az élete is igazi operett lehetett volna – ha nem szól közbe két világháború, a kivándorlás. Azt mondják róla, olyan tehetséges volt a zenében, mint Bartók Béla, akivel együtt jártak a Zeneakadémiára. Sikeres volt, de ezt mind elmosta a magánélet és a történelem.

Magyar filmesek és fotósaik

Szenvedtek éhségtől, hangos rendezőktől, örültek együtt akaratos művészekkel és megőrizték a sztárok titkait is. Most viszont megosztottak velünk párat – a magyar filmesek és fotósaik, a  XXI. században. Betekinthetnek egy olyan világba, ahol Szabó Istvánt csak Pistának hívják, Makk Károlyt meg Karcsinak, ahol Psota Irén megemeli a hangját a füst miatt...

Legendás képeket készítettek

A nevük a filmek stáblistájának végén szerepel, alig ismerik őket. Munkájuk, hogy olyan fényképeket készítsenek, amelyek segítik a következő beállítást. És persze még több: ők készítik azokat a felvételeket, amelyeket ellesett pillanatoknak neveznek. És ezekből lesz a filmek plakátja. Műhelytitkok a forgatásokról. Veress Krisztina filmje.

Fantázia és valóság

Mit jósolt meg jelenünkből a tudományos fantasztikus irodalom? Mit nem tudott megálmodni? Mi az, ami lehetetlen? És egyáltalán valóban azt látjuk, amit, amikor A nyolcadik utas: a Halál (Alien) című filmet nézzük? Mindent a sci-fi filmekről a XXI. században. Szabó Ádám filmje.

Borsody István

Felelős szerkesztő

borsody.istvan@rtl.hu

Megújultak a hírigazgatósági műsorok oldalai

Megújult az RTL Klub Hírigazgatósághoz tartozó műsorok online és mobil arculata: a Híradó, Fókusz, Fókusz Plusz, Magyarul Balóval, Házon Kívül, XXI. század és Portré riportjait, extra- és vágatlan felvételeit, valamint kulisszatitkait ezentúl egy helyről is elérhetik! A tartalmakat mostantól nem csak a műsorok, hanem témák szerint csoportosítva is megtalálhatják. A fontos, kedvelt és érdekes anyagokat pedig üzenetküldő alkalmazásokban is megoszthatják.

Megújult online arculattal jelentkezik az RTL Klub

Megújult az RTL Klub Hírigazgatósághoz tartozó műsorok online és mobil arculata. A www.rtl.hu/info oldalon a felhasználók egy helyen találják meg a hír jellegű műsorok riportjait és kulisszatitkait is.

A XX. század a vagyonelkobzások évszázada volt

Mindig más-más indokra hivatkozva kobozták el és osztották szét a magánvagyont a XX. században. Márai Sándor leírta, hogy bárki sorra kerülhetett, akit az állam ellenségnek nevez. Akik pedig megkapták az elkobzott házakat, ragaszkodtak hozzá. A földet kiosztották, majd elvették. Azok, akik mindig tudták, hogy hova álljanak. A XX. század a nagy pálfordulások és vagyonelkobzások évszázada volt. Nincs tanulság, csak az, hogy a történelem mindig ismétli önmagát.

Elvették a magánvagyont, de már hányszor a történelmünk során?

A dátum 1945, nyilasokból lettek kommunisták, antiszemitából filoszemiták. De csak a dátum köti a jelenséget egy ponthoz, az átváltozás állandó. A hitetlenből és kommunistából keresztény lett, a magánvagyont elvették - hányszor már történelmünk folyamán? Dörmer Csaba filmje.

Lázs Sándor

Szerkesztő

lazs.sandor@rtl.hu

Veress Krisztina

Szerkesztő-riporter

veress.krisztina@rtl.hu

A második nyilvánosság és az árulás

Minden elnyomó rezsimben létezik a hivatalos és merev kultúrán túli második nyilvánosság, ahol valódi dolgok történnek. Huligánok, fegyelmezetlen fiatalok - mondták azokra, akik résztvevői voltak ezeknek az eseményeknek. A rendőrség figyelte, de nem bántotta őket. Viszont sokáig nem is kaptak lehetőséget, a legtehetségesebbek kiharcolták a sikert. Ma már ők számítanak kultúránk nagyjainak.

A kitaszítottak kultúrája

A Kádár-korszakban mecenatúrának hívták: eldöntötték, kit támogatnak és kit tűrnek meg. A jók - tehát akik támogatták a rendszert - lehetőséget kaptak, a többi művészt és tudóst megtűrték, megfigyelték. Művészkörök alakultak, magánlakásokban gyűltek össze - végül kiderült: egyik vezetőjük besúgó volt. A filmben a mai kor legnagyobb művészei szólalnak meg. Lázs Sándor filmje.

A legendás de Angelis zeneszerző testvérpár a XXI. században!

Mindenkinek a fülében vannak Bud Spencer filmjeinek zenéi, amelyet Guido és Maurizio de Angelis szerzett. Slágereik magyarul is bombasikerek voltak. Kovács Kati vitte sikerre a Különben dühbe jövünk című film főcímdalát magyarul, a Neoton Família „Sandokanja” pedig minden idők legnagyobb példányszámban elkelt kislemeze lett. A zeneszerző testvérpár a XXI. században.

A beattel mért csapást a szocializmusra a Szabad Európa

A Szabad Európa Rádióról a többségnek az 56-os forradalom idején közölt tudósítások jutnak eszébe, és a vád, hogy emigráns magyarok arra bíztatták a hallgatókat: tartsanak ki, mert jönnek az amerikaiak. De az amerikaiak nem jöttek, legalábbis katonák nem. Helyettük jöttek zenészek, hozták a slágereiket, és a szórakoztatóipar valószínűleg nagyobb csapást mért a szocializmusra, mint bármilyen fegyverkezés.

 

A Színművészeti titkos élete a XXI. században!

A hely, ahol álmok születnek! A hely, ahol  álmok törnek össze! A hely, ahová legalább egyszer mindenki szeretne bejutni, de mit csinál az, akinek végre sikerült? Legendák nyomában egy legendás helyen: a Színművészeti titkos élete a XXI. században!

 

A hely, ahol az álmok születnek

Egy hely, ahová csak kevesen léphetnek be, ahol fel sem fogható, mit csinálnak éjjel-nappal, és persze, ahol legendák születnek. Forgatásunk során napokat töltöttünk el a Színművészeti Egyetemen. Hogy lássuk, hogy születnek az álmok. És valóra válhatnak-e?

A politikus, aki azért vállalta az ország vezetését, mert más nem fogadta el

Károlyi Mihály gróf olyan ember volt, aki ellenezte a háborút, de önként jelentkezett a frontra. Nem akart forradalmat, mégis a népköztársaság vezetője lett. Az ország megmentőjeként került hatalomra, hogy aztán ő legyen a bűnbak Trianonért. Károlyi Mihály, a „vörös gróf”, az ellentmondások embere következik.

Az imádott és gyűlölt Károlyi Mihály gróf

A vörös gróf, Károlyi Mihály, a politikus, aki azért vállalta az ország vezetését, mert más nem fogadta el. Károlyi, aki bízott ellenségei adott szavában – a XXI. században.

Pásztor Gábor

Szerkesztő-riporter

pasztor.gabor@rtl.hu

A szülei álmait is teljesítette, amikor színésznő lett

Egy vidéki lány karrierje, akinek a legfőbb vágya, hogy megfeleljen édesanyja elvárásainak. Pécsi Ildikó a 60-as évek szexszimbóluma a XXI. században.

Válogatott focista felesége, színművész, anya: Pécsi Ildikó

Hogyan lesz egy szexszimbólumból országgyűlési képviselő? Mi történt a színésznővel a főiskola befejezése után? Milyen az élet egy focista mellett? Pécsi Ildikó a XXI. században

Wagner Bea

Szerkesztő-riporter

wagner.beatrix@rtl.hu

Kik voltak a citrompofozók?

A 150 évvel ezelőtti városok utcáin se üdítős flakonnal sétáló turisták, se eldobott pizzás dobozok nem voltak, ló viszont annál több. És ahol ló van, ott bőven akad lócitrom is. De tisztaság volt, még ha nem is volt könnyű dolguk az utcaseprőknek.

A magyar James Dean, akiért bomlottak a nők

Zala Márknak színészként csak 15 év jutott – ezalatt megjárta a mennyet és poklot is. Arcáról egy egész filmet forgattak, a lányok pedig megőrültek érte.

A Pál utcai fiúk sikertörténete

Aki utálta a műelemzéseket az irodalomórákon, az tartson most velünk. Nem fogunk költői képeket keresgélni és még azt sem, mire gondolhatott a szerző. Csak arról fogunk beszélni: mitől olyan menők ezek a Pál utcai fiúk. És Molnár Ferenc. Vigyázat! Sikertörténet következik!

Felszállt az Orion, Bárdy Margit pedig világhírű lett

Vajon mi lett volna, ha Bárdy Margit nem megy ki Németországba, ha nem lesz kint befutott színházi díszlettervező, vagy nem alkotja meg az Orion űrhajó legénységének jelmezeit. Hanem itthon marad és itt próbál boldogulni. Valószínűleg a tűrt és a tiltott kategória határán billegett volna, talán részt vett volna ellenzéki találkozókon. Mi ez a hülyeség elvtársnő? Kérdezték volna tőle, amikor megtervezi egy balettelőadás jelmezeit. De Bárdy Margit elment Németországba. Így életművét Magyarországon kevesen ismerik, viszont szerencsére szabadon alkothatott.

Társadalmi szervezetek a háború előtt

Virágzó civil élet volt a Magyar Királyságban a két világháború között, rengeteg egyesület, egylet, kör működött. A legtöbbet támogatta vagy az egyház, vagy az állam. Volt, amelyik irredenta célokat követett, volt, amelyik fasiszta volt, de a legtöbb valóban az emberekért tett valamit. Hogyan oszlatták föl őket? Milyen indokot találtak a felszámolásokhoz? Lázs Sándor filmje.

Egy egész ország gondolta szilveszterenként, hogy ez az ember a tűzzel játszik. Hogyan lett Hofi Gézából egyszemélyes színház, a nemzet megmondóembere? A magyar politikai kabaré legnagyobb alakjának története a XXI. században.

 

1956: Nők menete, a néma tüntetés

Az összefogás, az együttgondolkodás Magyarországon nem olyan erős, mint más demokráciákban. Sokan próbálják inkább egyedül, okosban megoldani, mint másokkal közösen, esetleg némi lemondással. Mégis voltak pillanatok a XX. században Magyarországon, amikor összejött az összefogás, tanítják is az iskolákban, néhány esetről viszont megfeledkezünk. Tavaly, az 56-os emlékév alkalmával sem lehetett hallani a nők menetéről vagy a néma tüntetésről. 1956 decemberében asszonyok néma gyászmenete vonult végig Budapest és aztán több vidéki város utcáin. Budapest másik – talán legnagyobb – tiltakozása egy néma tüntetés volt. Röplapokon szervezték be a fővárosiakat, hogy egy órára szellemvárossá változzon Budapest.

 Asszonyok ereje

A csend és az üresség néha rémisztőbb a hatalom számára, mint az utcára vonuló ezrek kiabálása. 1956 decemberében asszonyokból néma gyászmenet vonult végig Budapest és aztán több vidéki város utcáin. Budapest másik – talán legnagyobb – tiltakozása egy néma tüntetés volt. Röplapokon szervezték be a fővárosiakat, hogy egy órára szellemvárossá változzon Budapest. Borsody István filmje.

A herendi katonavonat balesete

Fiatalemberek munkájukat, családjukat és szerelmüket hagyták otthon a katonaság miatt. Nem volt háború, még a fegyverüket sem kellett elsütniük, mégis sokan haltak meg. A herendi katonavonat balesete, és ami mögötte van, a XXI. században.

Bűnös, buta, tehetséges, szorgalmas, lusta vagy éppen szabadságszerető nép vagy nemzet, megfoghatatlan közhely mind, de most is sokszor hajtogatják őket. Ha van nemzet, amelyről aztán semmi rosszat nem mondanak itthon, az a lengyel. Se most, se hetven éve, a varsói felkelés idején, pedig akkor a két jó barátnak háborúzni kellett egymással.

El Kazovszkij rejtélyes élete

El Kazovszkij festőművész és alternatív színházi rendező egész művészetét egy be nem teljesült szerelemnek rendelte alá. Gyűjtötte maga köré a szép embereket, akik ókori isteneket testesítettek meg. Mégsem adatott meg neki, hogy megtalálja a boldogságot. A belső elhárítás minden lépését figyelte El Kazovszkijnak, pedig nem érdekelte a politika. Művészete a be nem teljesült szerelemtől és vágyairól szólt, a XXI. században.

A martfűi rém nyomában

Az egyik leghírhedtebb magyar sorozatgyilkos, a martfűi rém nyomába eredve kiderült: ha a politika beleszól a szakértők munkájába, abból sosem sül ki semmi jó. Ha a rendőrségébe szól bele, abból pedig tragédia lesz. Ez esetben tragédiák sora...

Több kategóriában is díjazták az RTL Klubot a Kamera Korrektúrán

Az RTL Klub több kategóriában is bezsebelte a Kamera Korrektúra díjakat, amelyet idén ötödször rendeztek meg. Itt azokat a produkciókat díjazzák, amelyek a leginkább hozzájárulnak a műsorkészítés fejlődéséhez. Száz pályázat érkezett, összesen huszonkét médiumtól.

Korrektúra: Több díjat is kapott az RTL

Több díjat is nyert az RTL a Kamera Korrektúra fesztiválon. Hír-hírháttér kategóriában a Házon Kívül Szexuális zaklatás a gyermekotthonban című riportja volt a legjobb a zsűri szerint. Portrék és dokumentumfilmek között a második helyezést pedig a XXI. század című műsor nyerte el, Páger Antal portréjával. Díjazták a Válótársakat, a Barátok közt, az Éjjel- Nappal Budapest című sorozatokat, és az X-Faktort is.

A magyar nő, aki szépségével és okosságával vette le lábáról Amerikát

A celebség, vagyis, hogy valaki arról híres, hogy híres,  az magyar találmány: a most elhunyt, Gábor Zsazsa nevéhez fűződik. A gyönyörű és eszes lány a második világháború idején menekült testvére után Amerikába. Amikor elterjedt a tévé, akkor megjelenéseivel lenyűgözte az országot: mindenki rá volt kíváncsi, a sziporkáira.

Gábor Zsazsa, aki megtestesítette a celebséget

Apja ékszerüzletétől Los Angeles-ig vezetett az útja, kilencszer mondta ki a boldogító igent, de csak nyolc férje volt. Azt mondta magáról, hogy ért a háztartáshoz: a válások után mindig övé maradt a lakás. A magyar nő, aki szépségével és okosságával vette le lábáról Amerikát, és aki megtestesítette a celebséget. Gábor Zsazsa egy nappal halála után a XXI. században.

Mesterek, akik tökélyre vitték a zene és a szó művészetét

Közhely, hogy nehéz egy nagy művész gyerekeként fölnőni. A legtöbben nem akarnak utódok lenni. Nádasdy Ádám a kiváló műfordító, neves professzor, emberjogi harcos, aki más utat választott mint édesapja az opera- és filmrendező Nádasdy Kálmán. Egy család és ami mögöttük van.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!