KERESÉS search-close

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "XXI. század"

Dörmer Csaba

Szerkesztő-riporter

dormer.csaba@rtl.hu

Szabó Ádám

Szerkesztő-riporter

Bányai Viktor

Szerkesztő-riporter

banyai.viktor@rtl.hu

Póth Attila

Szerkesztő-riporter

poth.attila@rtl.hu

Tóth András

Vágás-utómunka

A Szulejmán titok

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tudományos szenzációjáról készült dokumentumfilmet mutattak be a Nemzeti Múzeumban pénteken este. A Szulejmán titok című filmet kollégánk, Borsody István rendezte. A XXI. század felelős szerkesztője a Szigetvár mellett felfedezett Szulejmán síremlék felfedezésének történetéről forgatott, még egy Szarajevóban működő dervis rendnél is filmezhetett. A bemutatón a kutatás vezetői is részt vettek.

 

Galla Miklós a XXI. században

Galla Miklós a Holló Színházzal az angol abszurd humort ismertette meg a magyar közönséggel. A L’art pour L’art-ral pedig a modern magyar abszurd humort teremtette meg. 59 évesen is mindene a játék. Galla Miklós a XXI. században.

Geszti Péter a XXI. században

Borsody István, a műsor felelős szerkesztője árulta el, milyen érdekességeket tudott meg Geszti Péterről a forgatások alatt, aki már 10 éves kora óta benne van médiában. Ő volt például Mézga Aladár, valamint a gyerek Ludas Matyi magyar hangja. De mit lehet még róla tudni? Geszti Péter is beavatta a Reggeli nézőit és műsorvezetőit a kulisszatitkokba.

Először hősök voltak, aztán áldozatok

Máig sok a kérdés. És máig sokaknak fáj az, hogy nem kaptak választ, mi történt a II. magyar hadsereg eltűntjeivel.

Hogyan terel egy táborba a gerjesztett félelem?

Történet arról, hogyan végez vélt ellenségével a zsarnoki rendszer, hogy még ideig-óráig hatalmon maradhasson. Hogyan gerjeszt bennünk félelmet az előítélet?

Mongolok: a testvéreink?

A mongolok máig testvérként tekintenek a magyarokra. Bár a két nép vérrokonságát nem tudták bizonyítani, azért sok elmélet született. A különleges kapcsolat tovább erősödött a két nép között a múlt század 50-es, szocialista éveiben. Magyarok és a sztyeppék népe a XXI. században!

XXI. század: Magyarok Mongóliában

A magyarok őstörténete még nem teljesen tisztázott. Számos elmélet látott napvilágot, mindegyiknek vannak támogatói és ellenzői. A magyarság ősei a legelterjedtebb nézet szerint részben Ázsiából származó, időszakos legelőváltó, állattenyésztő törzsek voltak. A XXI. század riportere, Hujder Zoltán Mongóliában járt, most pedig élménybeszámolót tartott a Reggeliben.

Az egyik legnagyobb hollywoodi csillag: Hajmássy Ilona

Van, aki elismert énekesként, más a német filmek sztárjaként vágott neki Amerikának. Az első magyar Oscar-díjas színész is kint csinálta meg a szerencséjét. Hajmássy Ilona a musicalek sztárja volt a 40-es 50-es években. Egész karrierjét tudatosan megtervezte.

Magyarok Hollywoodban

Ha valaki azt mondja filmek és Hollywood, a legtöbb embernek a híres amerikai sztárok jutnak eszükbe, pedig magyarok is vannak Hollywoodban. Sőt, még a hírességek sétányán is sok magyar név fellelhető. De minden kiderül a ma esti XXI. században. A témával kapcsolatban Szabó Ádámmal, a műsor egyik riporterével beszélgetett Tibi és Miki.

Testközelből a Don-kanyar

A 2. Magyar Hadsereg kétszázezer magyar katonája közül nagyon kevesen térhettek haza, és közülük is alig élnek már, akik szemtanúi, megélői voltak a Don-kanyari történelemnek. Az ott vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. Ma este a XXI. századból néhány tévhit és rengeteg érdekesség fog kiderülni. A Reggeliben pedig Veress Krisztinával, a Híradó és a XXI. század riporterével, valamint Kovács Viktor hagyományőrző őrmesterrel beszélgettünk.

Az ezerarcú Szabó Magda

Szabó Magda bármilyen műfajban be tudta mutatni, hogy élte meg az átlagember a XX. század magyar sorsfordulóit. Egy kivételes író kivételes életműve a XXI. században.

Különleges interjú Kondor Vilmossal

Összeesküvés, rejtélyes halál, csúfos bukás, bűn minden mennyiségben. És egy különleges interjú a Budapest Noir szerzőjével, Kondor Vilmossal a XXI. században.

XXI. század: Miért szeretjük a krimit?

Vajon mi az oka annak, hogy az emberek rajonganak a bűntények műfajáért? És mi is az az újságírói ethosz? Minden kiderül ma este a XXI. században. A témával kapcsolatban Lázs Sándor, a műsor szerkesztője és Hegedűs D. Géza, színész volt Anna és Miki vendége a Reggeliben.

Ma este a XXI. században minden a villamosokról szól majd

Tudják, honnan ered a „villamosok” elnevezése? És azt gondolták volna, hogy Európa hozzánk járt villamost nézni és vezetni? Ma este mindent megtudhatnak a budapesti villamos közlekedés kialakulásáról a XXI. században. Egy kis ízelítőt azonban most is kaptunk a Reggeliben: Borsody István és Hornyék Istvánné Marika meséltek a témáról.

Kern András nem szereti, ha beskatulyázzák

Nem szeret interjút adni, nem szereti, ha beskatulyázzák, viszont nagyon szereti az olyan színdarabot vagy filmet, amely egyszerre nevettet, ríkat és elgondolkodtat - erről beszélt Kern András a XXI. századnak, a róla készült portréban. A műsorban hatvan éves felvételeket is láthatnak a most hetven éves színészről.

 

A filmkészítők titkos élete

100 éve nincs számukra lehetetlen – nincs erős film pár száz háttérben dolgozó „erős” ember nélkül. Most velük ünnepeljük a magyar filmet – a XXI. században!

A magyar film 100 éve

Ha kedd, akkor XXI. század az RTL Klubon. Veress Krisztina, a műsor riportere volt Anna és Miki vendége, aki elárulta, mit láthatnak majd a csatorna nézői a mai adásban. A filmipar olyan volt, mint a katonaság? Erre is fény derült a beszélgetést alatt...

Mi lesz a ma esti XXI. században?

A rendszerváltás előtti állambiztonság izgalmas titkait dolgozza fel a műsor ma esti epizódja. Rengeteg, 200 ezer embert szerveztek be akkoriban besúgónak. Erről a témáról beszélgetett Rami és Tibi a XXI. század riporterével, Losonczi Gergellyel.

Exkluzív interjú Horthy Miklós unokájával

Horthy István Sharif, az unoka, aki muzulmán lett és Angliában él, őszintén beszélt nagyapjáról fasizmusról, az iszlámról és a múlttal való szembenézésről a XXI. században.

XXI. század: ahol a múlt és a jelen összefonódik

„A múltról beszélünk látszólag, de mindig a jelenről volt szó.” - így nyilatkozik a XXI. századról Lázs Sándor, aki 15 évig volt a műsor felelős szerkesztője. Ebben láthattuk Faludy György utolsó nagy interjúját, vagy éppen a nézettségi rekordokat döntögető összeállítást Arnold Schwarzenegger fiatalkoráról.

Rökk Marika, a piruett királynője

Rökk Marika hihetetlen gázsiért állt kamera elé, de félthette a hitleri Németország diktatúrájában az egzisztenciáját, alkalmazkodni kényszerült. Pályája a fasizmus bukása után megbicsaklott, de talpra állt.

Hogyan beszéljünk a kutyákkal?

Csányi Vilmos évek óta kutatja a kutyák viselkedését, és szinte már szót is ért velük. Az ismert etológussal a XXI. század riportere, Veress Krisztina készített riportot, ami a Camera Korrektura díját is elnyerte. Ma éjjel pedig mindenki láthatja az RTL Klubon!

 

 

Lakodalom a XXI. században!

Hunyadvári József már fél évszázada szórakoztatja a násznépet az esküvőkön. A dalok ugyanazok, mint ötven éve voltak. A hagyományt a vőfély őrzi, hiszen ő tudja, mi a szokás. Lánykikéréstől a menyasszonytáncig ma is Hunyadvári József kíséri a násznépet, aki ezer lakodalom után is lelkesen beszél minderről, a XXI. században!

Egy férfi, aki már ezer menyasszonyon van túl

Képzeljék el, van egy férfi, akinek már 1000 esküvője volt, 1000 menyasszonyon és még annál is több koszorúslányon van túl. De ő nem valami hatalmas, arab herceg. Nem is egy módos török szultán. Ő egy valós férfi, ráadásul magyar, akinek a XXI. század ott is volt az 1000. lakodalmán.

Ez nagyon csehszlovák!

A magyar Filmgyár százéves évfordulója alkalmából itt járt Magyarországon Jiri Menzel. Az Oscar-díjas cseh filmrendező a XXI. század stábjának adott interjút, amit ma este láthatnak majd a nézők az RTL Klubon.

Lang Györgyit is megkereste az állambiztonság

Mi történik, ha egy irodalomtörténész készít filmet a Pa-Dö-Dőről? Több dologra is fény derül! Lázs Sándor filmje a XXI. században.

1990 - Az első szabad választások kampánya

12 párt közül lehetett választani 1990-ben. Lufik, kitűzők és plakátok, amelyeket meg is lehetett vásárolni. Persze nem mindenkinek. Miért pont a narancs, hova szálltak a szabad madarak, és ki nevezte először kamikaze pártnak az MDF-et.

Régi módszer a plakáttépkedés

Plakáttépkedés már az első szabad választási kampány idején is volt, a ma esti XXI. század éppen ezt a témát dolgozta fel. Persze 1990-ben még nem óriásplakátokat rongáltak meg ismeretlenek, hanem villanyoszlopokra és buszmegállókra ragasztott fecniket.

 

Bartók, a csendes lázadó

Magyarországon mindig számít, ki melyik párthoz tartozik, aszerint osztották azt, ami egyébként is járna. Aki hivatalt kap, az úrnak gondolja magát, kicsit többnek, mint a többiek, és beilleszkedik az uram-bátyám-világba. Csak a legnagyobbak maradnak kívül a körön: Bartók Béla ilyen volt.

Pa-Dö-Dő és Bartók a XXI. században!

Október 28-án koncertezik Falusi Mariann és Presser Gábor, rá három napra pedig egy hosszú riportot láthatnak majd a nézők a XXI. században. Ma este viszont Bartók Béla életének és munkásságának részleteire derül fény a műsorban. A témákkal kapcsolatban Falusi Mariann és Lázs Sándor, a XXI. század szerkesztő riportere volt Rami és Tibi vendége.

70 éve kalandosan készült a Valahol Európában

Szenteltvíztartóból ivó gyermekek, cigánytáborban elrejtett gépek, tetűirtóval felszerelt filmesek: 70 éve kalandosan készült a Valahol Európában. A film és filmesek története a XXI. században.

Még mindig dübörög a Karthago!

A zenekar, amely több mint 30 éve ugyanabban a felállásba játszik. A banda, amelynek tragédia szülte legnagyobb slágerét - a XXI. században! Nézd vissza a hét évvel ezelőtti riportot!

Makk Károlyra emlékezik a XXI. század

Két felejthetetlen nap története a XX. század egyik nagy mesélőjével. Mindenről beszélt, amiért érdemes élni. A végéről nem. Az utolsó nagy interjú Makk Károllyal, a XXI. században, ahol a legendák velünk élnek.

Dargay Attilával foglalkozik ma este a XXI. Század!

Dargay neve biztosan sok embernek ismerős, hiszen ő rendezte a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi és az Erdő kapitánya című rajzfilmeket. Filmjeit több millióan látták itthon és külföldön, és jövő hét csütörtöktől újra műsorra tűzik a Vukot. A XXI. század riportere, Borsody István elárulta, mi volt Dargay titka, és azt is, hogy melyik rajzfilm az ő személyes kedvence.

Az Operettkirály sikeres, de viszontagságos élete

Csárdáskirálynő, Marica grófnő – az egész világ rajongott Kálmán Imre zenéjéért. A zeneszerző, akinek az élete is igazi operett lehetett volna – ha nem szól közbe két világháború, a kivándorlás. Azt mondják róla, olyan tehetséges volt a zenében, mint Bartók Béla, akivel együtt jártak a Zeneakadémiára. Sikeres volt, de ezt mind elmosta a magánélet és a történelem.

Magyar filmesek és fotósaik

Szenvedtek éhségtől, hangos rendezőktől, örültek együtt akaratos művészekkel és megőrizték a sztárok titkait is. Most viszont megosztottak velünk párat – a magyar filmesek és fotósaik, a  XXI. században. Betekinthetnek egy olyan világba, ahol Szabó Istvánt csak Pistának hívják, Makk Károlyt meg Karcsinak, ahol Psota Irén megemeli a hangját a füst miatt...

Borsody István

Szerkesztőség vezető

borsody.istvan@rtl.hu

Megújultak a hírigazgatósági műsorok oldalai

Megújult az RTL Klub Hírigazgatósághoz tartozó műsorok online és mobil arculata: a Híradó, Fókusz, Fókusz Plusz, Magyarul Balóval, Házon Kívül, XXI. század és Portré riportjait, extra- és vágatlan felvételeit, valamint kulisszatitkait ezentúl egy helyről is elérhetik! A tartalmakat mostantól nem csak a műsorok, hanem témák szerint csoportosítva is megtalálhatják. A fontos, kedvelt és érdekes anyagokat pedig üzenetküldő alkalmazásokban is megoszthatják.

Megújult online arculattal jelentkezik az RTL Klub

Megújult az RTL Klub Hírigazgatósághoz tartozó műsorok online és mobil arculata. A www.rtl.hu/info oldalon a felhasználók egy helyen találják meg a hír jellegű műsorok riportjait és kulisszatitkait is.

A XX. század a vagyonelkobzások évszázada volt

Mindig más-más indokra hivatkozva kobozták el és osztották szét a magánvagyont a XX. században. Márai Sándor leírta, hogy bárki sorra kerülhetett, akit az állam ellenségnek nevez. Akik pedig megkapták az elkobzott házakat, ragaszkodtak hozzá. A földet kiosztották, majd elvették. Azok, akik mindig tudták, hogy hova álljanak. A XX. század a nagy pálfordulások és vagyonelkobzások évszázada volt. Nincs tanulság, csak az, hogy a történelem mindig ismétli önmagát.

Lázs Sándor

Felelős szerkesztő

lazs.sandor@rtl.hu

Veress Krisztina

Szerkesztő-riporter

veress.krisztina@rtl.hu

A második nyilvánosság és az árulás

Minden elnyomó rezsimben létezik a hivatalos és merev kultúrán túli második nyilvánosság, ahol valódi dolgok történnek. Huligánok, fegyelmezetlen fiatalok - mondták azokra, akik résztvevői voltak ezeknek az eseményeknek. A rendőrség figyelte, de nem bántotta őket. Viszont sokáig nem is kaptak lehetőséget, a legtehetségesebbek kiharcolták a sikert. Ma már ők számítanak kultúránk nagyjainak.

A beattel mért csapást a szocializmusra a Szabad Európa

A Szabad Európa Rádióról a többségnek az 56-os forradalom idején közölt tudósítások jutnak eszébe, és a vád, hogy emigráns magyarok arra bíztatták a hallgatókat: tartsanak ki, mert jönnek az amerikaiak. De az amerikaiak nem jöttek, legalábbis katonák nem. Helyettük jöttek zenészek, hozták a slágereiket, és a szórakoztatóipar valószínűleg nagyobb csapást mért a szocializmusra, mint bármilyen fegyverkezés.

 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!