KERESÉS search-close
Csak a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "XXI. század"

Mongolok: a testvéreink?

A mongolok máig testvérként tekintenek a magyarokra. Bár a két nép vérrokonságát nem tudták bizonyítani, azért sok elmélet született. A különleges kapcsolat tovább erősödött a két nép között a múlt század 50-es, szocialista éveiben. Magyarok és a sztyeppék népe a XXI. században!

XXI. század: Magyarok Mongóliában

A magyarok őstörténete még nem teljesen tisztázott. Számos elmélet látott napvilágot, mindegyiknek vannak támogatói és ellenzői. A magyarság ősei a legelterjedtebb nézet szerint részben Ázsiából származó, időszakos legelőváltó, állattenyésztő törzsek voltak. A XXI. század riportere, Hujder Zoltán Mongóliában járt, most pedig élménybeszámolót tartott a Reggeliben.

Az egyik legnagyobb hollywoodi csillag: Hajmássy Ilona

Van, aki elismert énekesként, más a német filmek sztárjaként vágott neki Amerikának. Az első magyar Oscar-díjas színész is kint csinálta meg a szerencséjét. Hajmássy Ilona a musicalek sztárja volt a 40-es 50-es években. Egész karrierjét tudatosan megtervezte.

Magyarok Hollywoodban

Ha valaki azt mondja filmek és Hollywood, a legtöbb embernek a híres amerikai sztárok jutnak eszükbe, pedig magyarok is vannak Hollywoodban. Sőt, még a hírességek sétányán is sok magyar név fellelhető. De minden kiderül a ma esti XXI. században. A témával kapcsolatban Szabó Ádámmal, a műsor egyik riporterével beszélgetett Tibi és Miki.

Testközelből a Don-kanyar

A 2. Magyar Hadsereg kétszázezer magyar katonája közül nagyon kevesen térhettek haza, és közülük is alig élnek már, akik szemtanúi, megélői voltak a Don-kanyari történelemnek. Az ott vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. Ma este a XXI. századból néhány tévhit és rengeteg érdekesség fog kiderülni. A Reggeliben pedig Veress Krisztinával, a Híradó és a XXI. század riporterével, valamint Kovács Viktor hagyományőrző őrmesterrel beszélgettünk.

Az ezerarcú Szabó Magda

Szabó Magda bármilyen műfajban be tudta mutatni, hogy élte meg az átlagember a XX. század magyar sorsfordulóit. Egy kivételes író kivételes életműve a XXI. században.

Különleges interjú Kondor Vilmossal

Összeesküvés, rejtélyes halál, csúfos bukás, bűn minden mennyiségben. És egy különleges interjú a Budapest Noir szerzőjével, Kondor Vilmossal a XXI. században.

XXI. század: Miért szeretjük a krimit?

Vajon mi az oka annak, hogy az emberek rajonganak a bűntények műfajáért? És mi is az az újságírói ethosz? Minden kiderül ma este a XXI. században. A témával kapcsolatban Lázs Sándor, a műsor szerkesztője és Hegedűs D. Géza, színész volt Anna és Miki vendége a Reggeliben.

Ma este a XXI. században minden a villamosokról szól majd

Tudják, honnan ered a „villamosok” elnevezése? És azt gondolták volna, hogy Európa hozzánk járt villamost nézni és vezetni? Ma este mindent megtudhatnak a budapesti villamos közlekedés kialakulásáról a XXI. században. Egy kis ízelítőt azonban most is kaptunk a Reggeliben: Borsody István és Hornyék Istvánné Marika meséltek a témáról.

Kern András nem szereti, ha beskatulyázzák

Nem szeret interjút adni, nem szereti, ha beskatulyázzák, viszont nagyon szereti az olyan színdarabot vagy filmet, amely egyszerre nevettet, ríkat és elgondolkodtat - erről beszélt Kern András a XXI. századnak, a róla készült portréban. A műsorban hatvan éves felvételeket is láthatnak a most hetven éves színészről.

 

A filmkészítők titkos élete

100 éve nincs számukra lehetetlen – nincs erős film pár száz háttérben dolgozó „erős” ember nélkül. Most velük ünnepeljük a magyar filmet – a XXI. században!

A magyar film 100 éve

Ha kedd, akkor XXI. század az RTL Klubon. Veress Krisztina, a műsor riportere volt Anna és Miki vendége, aki elárulta, mit láthatnak majd a csatorna nézői a mai adásban. A filmipar olyan volt, mint a katonaság? Erre is fény derült a beszélgetést alatt...

Mi lesz a ma esti XXI. században?

A rendszerváltás előtti állambiztonság izgalmas titkait dolgozza fel a műsor ma esti epizódja. Rengeteg, 200 ezer embert szerveztek be akkoriban besúgónak. Erről a témáról beszélgetett Rami és Tibi a XXI. század riporterével, Losonczi Gergellyel.

Exkluzív interjú Horthy Miklós unokájával

Horthy István Sharif, az unoka, aki muzulmán lett és Angliában él, őszintén beszélt nagyapjáról fasizmusról, az iszlámról és a múlttal való szembenézésről a XXI. században.

XXI. század: ahol a múlt és a jelen összefonódik

„A múltról beszélünk látszólag, de mindig a jelenről volt szó.” - így nyilatkozik a XXI. századról Lázs Sándor, aki 15 évig volt a műsor felelős szerkesztője. Ebben láthattuk Faludy György utolsó nagy interjúját, vagy éppen a nézettségi rekordokat döntögető összeállítást Arnold Schwarzenegger fiatalkoráról.

Rökk Marika, a piruett királynője

Rökk Marika hihetetlen gázsiért állt kamera elé, de félthette a hitleri Németország diktatúrájában az egzisztenciáját, alkalmazkodni kényszerült. Pályája a fasizmus bukása után megbicsaklott, de talpra állt.

Hogyan beszéljünk a kutyákkal?

Csányi Vilmos évek óta kutatja a kutyák viselkedését, és szinte már szót is ért velük. Az ismert etológussal a XXI. század riportere, Veress Krisztina készített riportot, ami a Camera Korrektura díját is elnyerte. Ma éjjel pedig mindenki láthatja az RTL Klubon!

 

 

Lakodalom a XXI. században!

Hunyadvári József már fél évszázada szórakoztatja a násznépet az esküvőkön. A dalok ugyanazok, mint ötven éve voltak. A hagyományt a vőfély őrzi, hiszen ő tudja, mi a szokás. Lánykikéréstől a menyasszonytáncig ma is Hunyadvári József kíséri a násznépet, aki ezer lakodalom után is lelkesen beszél minderről, a XXI. században!

Egy férfi, aki már ezer menyasszonyon van túl

Képzeljék el, van egy férfi, akinek már 1000 esküvője volt, 1000 menyasszonyon és még annál is több koszorúslányon van túl. De ő nem valami hatalmas, arab herceg. Nem is egy módos török szultán. Ő egy valós férfi, ráadásul magyar, akinek a XXI. század ott is volt az 1000. lakodalmán.

Ez nagyon csehszlovák!

A magyar Filmgyár százéves évfordulója alkalmából itt járt Magyarországon Jiri Menzel. Az Oscar-díjas cseh filmrendező a XXI. század stábjának adott interjút, amit ma este láthatnak majd a nézők az RTL Klubon.

Lang Györgyit is megkereste az állambiztonság

Mi történik, ha egy irodalomtörténész készít filmet a Pa-Dö-Dőről? Több dologra is fény derül! Lázs Sándor filmje a XXI. században.

1990 - Az első szabad választások kampánya

12 párt közül lehetett választani 1990-ben. Lufik, kitűzők és plakátok, amelyeket meg is lehetett vásárolni. Persze nem mindenkinek. Miért pont a narancs, hova szálltak a szabad madarak, és ki nevezte először kamikaze pártnak az MDF-et.

Régi módszer a plakáttépkedés

Plakáttépkedés már az első szabad választási kampány idején is volt, a ma esti XXI. század éppen ezt a témát dolgozta fel. Persze 1990-ben még nem óriásplakátokat rongáltak meg ismeretlenek, hanem villanyoszlopokra és buszmegállókra ragasztott fecniket.

 

Bartók, a csendes lázadó

Magyarországon mindig számít, ki melyik párthoz tartozik, aszerint osztották azt, ami egyébként is járna. Aki hivatalt kap, az úrnak gondolja magát, kicsit többnek, mint a többiek, és beilleszkedik az uram-bátyám-világba. Csak a legnagyobbak maradnak kívül a körön: Bartók Béla ilyen volt.

Pa-Dö-Dő és Bartók a XXI. században!

Október 28-án koncertezik Falusi Mariann és Presser Gábor, rá három napra pedig egy hosszú riportot láthatnak majd a nézők a XXI. században. Ma este viszont Bartók Béla életének és munkásságának részleteire derül fény a műsorban. A témákkal kapcsolatban Falusi Mariann és Lázs Sándor, a XXI. század szerkesztő riportere volt Rami és Tibi vendége.

70 éve kalandosan készült a Valahol Európában

Szenteltvíztartóból ivó gyermekek, cigánytáborban elrejtett gépek, tetűirtóval felszerelt filmesek: 70 éve kalandosan készült a Valahol Európában. A film és filmesek története a XXI. században.

Még mindig dübörög a Karthago!

A zenekar, amely több mint 30 éve ugyanabban a felállásba játszik. A banda, amelynek tragédia szülte legnagyobb slágerét - a XXI. században! Nézd vissza a hét évvel ezelőtti riportot!

Makk Károlyra emlékezik a XXI. század

Két felejthetetlen nap története a XX. század egyik nagy mesélőjével. Mindenről beszélt, amiért érdemes élni. A végéről nem. Az utolsó nagy interjú Makk Károllyal, a XXI. században, ahol a legendák velünk élnek.

Dargay Attilával foglalkozik ma este a XXI. Század!

Dargay neve biztosan sok embernek ismerős, hiszen ő rendezte a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi és az Erdő kapitánya című rajzfilmeket. Filmjeit több millióan látták itthon és külföldön, és jövő hét csütörtöktől újra műsorra tűzik a Vukot. A XXI. század riportere, Borsody István elárulta, mi volt Dargay titka, és azt is, hogy melyik rajzfilm az ő személyes kedvence.

Az Operettkirály sikeres, de viszontagságos élete

Csárdáskirálynő, Marica grófnő – az egész világ rajongott Kálmán Imre zenéjéért. A zeneszerző, akinek az élete is igazi operett lehetett volna – ha nem szól közbe két világháború, a kivándorlás. Azt mondják róla, olyan tehetséges volt a zenében, mint Bartók Béla, akivel együtt jártak a Zeneakadémiára. Sikeres volt, de ezt mind elmosta a magánélet és a történelem.

Magyar filmesek és fotósaik

Szenvedtek éhségtől, hangos rendezőktől, örültek együtt akaratos művészekkel és megőrizték a sztárok titkait is. Most viszont megosztottak velünk párat – a magyar filmesek és fotósaik, a  XXI. században. Betekinthetnek egy olyan világba, ahol Szabó Istvánt csak Pistának hívják, Makk Károlyt meg Karcsinak, ahol Psota Irén megemeli a hangját a füst miatt...

Borsody István

Felelős szerkesztő

borsody.istvan@rtl.hu

Megújultak a hírigazgatósági műsorok oldalai

Megújult az RTL Klub Hírigazgatósághoz tartozó műsorok online és mobil arculata: a Híradó, Fókusz, Fókusz Plusz, Magyarul Balóval, Házon Kívül, XXI. század és Portré riportjait, extra- és vágatlan felvételeit, valamint kulisszatitkait ezentúl egy helyről is elérhetik! A tartalmakat mostantól nem csak a műsorok, hanem témák szerint csoportosítva is megtalálhatják. A fontos, kedvelt és érdekes anyagokat pedig üzenetküldő alkalmazásokban is megoszthatják.

Megújult online arculattal jelentkezik az RTL Klub

Megújult az RTL Klub Hírigazgatósághoz tartozó műsorok online és mobil arculata. A www.rtl.hu/info oldalon a felhasználók egy helyen találják meg a hír jellegű műsorok riportjait és kulisszatitkait is.

A XX. század a vagyonelkobzások évszázada volt

Mindig más-más indokra hivatkozva kobozták el és osztották szét a magánvagyont a XX. században. Márai Sándor leírta, hogy bárki sorra kerülhetett, akit az állam ellenségnek nevez. Akik pedig megkapták az elkobzott házakat, ragaszkodtak hozzá. A földet kiosztották, majd elvették. Azok, akik mindig tudták, hogy hova álljanak. A XX. század a nagy pálfordulások és vagyonelkobzások évszázada volt. Nincs tanulság, csak az, hogy a történelem mindig ismétli önmagát.

Lázs Sándor

Szerkesztő

lazs.sandor@rtl.hu

Veress Krisztina

Szerkesztő-riporter

veress.krisztina@rtl.hu

A második nyilvánosság és az árulás

Minden elnyomó rezsimben létezik a hivatalos és merev kultúrán túli második nyilvánosság, ahol valódi dolgok történnek. Huligánok, fegyelmezetlen fiatalok - mondták azokra, akik résztvevői voltak ezeknek az eseményeknek. A rendőrség figyelte, de nem bántotta őket. Viszont sokáig nem is kaptak lehetőséget, a legtehetségesebbek kiharcolták a sikert. Ma már ők számítanak kultúránk nagyjainak.

A beattel mért csapást a szocializmusra a Szabad Európa

A Szabad Európa Rádióról a többségnek az 56-os forradalom idején közölt tudósítások jutnak eszébe, és a vád, hogy emigráns magyarok arra bíztatták a hallgatókat: tartsanak ki, mert jönnek az amerikaiak. De az amerikaiak nem jöttek, legalábbis katonák nem. Helyettük jöttek zenészek, hozták a slágereiket, és a szórakoztatóipar valószínűleg nagyobb csapást mért a szocializmusra, mint bármilyen fegyverkezés.

 

A hely, ahol az álmok születnek

Egy hely, ahová csak kevesen léphetnek be, ahol fel sem fogható, mit csinálnak éjjel-nappal, és persze, ahol legendák születnek. Forgatásunk során napokat töltöttünk el a Színművészeti Egyetemen. Hogy lássuk, hogy születnek az álmok. És valóra válhatnak-e?

A politikus, aki azért vállalta az ország vezetését, mert más nem fogadta el

Károlyi Mihály gróf olyan ember volt, aki ellenezte a háborút, de önként jelentkezett a frontra. Nem akart forradalmat, mégis a népköztársaság vezetője lett. Az ország megmentőjeként került hatalomra, hogy aztán ő legyen a bűnbak Trianonért. Károlyi Mihály, a „vörös gróf”, az ellentmondások embere következik.

Pásztor Gábor

Szerkesztő-riporter

pasztor.gabor@rtl.hu

A szülei álmait is teljesítette, amikor színésznő lett

Egy vidéki lány karrierje, akinek a legfőbb vágya, hogy megfeleljen édesanyja elvárásainak. Pécsi Ildikó a 60-as évek szexszimbóluma a XXI. században.

Wagner Bea

Szerkesztő-riporter

wagner.beatrix@rtl.hu

Kik voltak a citrompofozók?

A 150 évvel ezelőtti városok utcáin se üdítős flakonnal sétáló turisták, se eldobott pizzás dobozok nem voltak, ló viszont annál több. És ahol ló van, ott bőven akad lócitrom is. De tisztaság volt, még ha nem is volt könnyű dolguk az utcaseprőknek.

A magyar James Dean, akiért bomlottak a nők

Zala Márknak színészként csak 15 év jutott – ezalatt megjárta a mennyet és poklot is. Arcáról egy egész filmet forgattak, a lányok pedig megőrültek érte.

A Pál utcai fiúk sikertörténete

Aki utálta a műelemzéseket az irodalomórákon, az tartson most velünk. Nem fogunk költői képeket keresgélni és még azt sem, mire gondolhatott a szerző. Csak arról fogunk beszélni: mitől olyan menők ezek a Pál utcai fiúk. És Molnár Ferenc. Vigyázat! Sikertörténet következik!

Felszállt az Orion, Bárdy Margit pedig világhírű lett

Vajon mi lett volna, ha Bárdy Margit nem megy ki Németországba, ha nem lesz kint befutott színházi díszlettervező, vagy nem alkotja meg az Orion űrhajó legénységének jelmezeit. Hanem itthon marad és itt próbál boldogulni. Valószínűleg a tűrt és a tiltott kategória határán billegett volna, talán részt vett volna ellenzéki találkozókon. Mi ez a hülyeség elvtársnő? Kérdezték volna tőle, amikor megtervezi egy balettelőadás jelmezeit. De Bárdy Margit elment Németországba. Így életművét Magyarországon kevesen ismerik, viszont szerencsére szabadon alkothatott.

Egy egész ország gondolta szilveszterenként, hogy ez az ember a tűzzel játszik. Hogyan lett Hofi Gézából egyszemélyes színház, a nemzet megmondóembere? A magyar politikai kabaré legnagyobb alakjának története a XXI. században.

 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!