KERESÉS search-close

XXI. század

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "XXI. század"

Karrierje egyik legemlékezetesebb filmjelenetében még a halálból is feltámadt

Andorai Péter kamaszkorától tudatosan színi pályára készült. Intellektuális művésznek tartják, bár ő az ösztönösség hívének vallja magát. Játszott királyt és házmestert, gyilkost és mártírt, karrierje egyik legemlékezetesebb filmjelenetében pedig még a halálból is feltámadt.

Utánajártunk a Nyugati téri felüljáró legendájának

A 80-as évek elején mindenki tudni vélte, hogy a két vége nem ért össze a Nyugati téri felüljárónak. A XXI. század utánajárt a legendának.

Miért utáljuk annyira a patkányokat?

A patkányokkal szemben kialakult félelem és undor nem új keletű, irtásuk a nagyvárosok kialakulása óta mindig is napirenden volt. Néhány éve a XXI. század is foglalkozott a témával, ezt a filmet most újra megnézhetik.

A magyar underground egyik utolsó frontembere

Menyhárt Jenő 60. születésnapján kétezer ember előtt játszott zenekarával. Együtt hördült fel elegáns cégvezető és bölcsésznek maradt értelmiségi, amikor megszólalt a Romolj meg vagy a Mocskos idők. Ezen az estén visszatértek közös múltjukhoz, amiből kitörölhetetlenek Menyhárt Jenő dalai. Portré a magyar underground egyik utolsó frontemberéről sok zenével.

Ki volt Hód és miért érdemes újraolvasni ma is a történeteit?

Egy volt rendőrnyomozó kezdte el írni a Hód könyveket, ami a magyar kémelhárítás álomvilágát mutatta be a Kádár rendszerben. De mi volt a valóság? És ki volt Hód, a magyar James Bond és miért érdemes újraolvasni ma is a történeteit?

 

Kútvölgyi Erzsébet és Kádár Jánosné párhuzamos életrajza

Kútvölgyi Erzsébet Kádár Jánosnét játssza. Mi történt Kossuth-díjas színésznővel, családjával akkor, amikor Kádárné azt sem tudta, melyik börtönben lehet a férje? Hogyan öltözött a fiatal művész abban az időben, amikor Kádárné Rotschild Klára divatszalonjában üldögélt a modelleket nézve?

Egy mindenre nyitott amerikai elnök magyarországi látogatása

George Busht nem a kommunista jelen, hanem a demokratikus jövő érdekelte, tükröt tartott a karót nyelt magyar politikának. Egy humoros, laza, mindenre nyitott amerikai elnök magyarországi látogatása és sosem látott felvételek a XXI. Században.

Ott lehettünk egy régi dal, a Romolj meg! próbáján

A koncert, az már a végállomás. Amikor a rajongók a lehető legjobb minőséget kapják, nekik muzsikálnak. De egy próba, az még a zenészekről szól. Az összecsiszolódásról, amikor még az egész úton van, alakul. A zenekarok többsége ezért sem szereti, ha próbán forgatunk. Túlságosan intim. Az Európa Kiadó kivételt tett a XXI. század stábjával, részt vehettünk a próbájukon, ahol felcsendült egy régi dal: Romolj meg!
A XXI. század Menyhárt Jenőről készít portrét.

Big Wind - A magyarok sugárhajtőművel működő tűzoltó harckocsija

Leselejtezett szovjet alkatrészekből alkottak csodát a magyar mérnökök. A Big Windet egyből a mélyvízbe dobták: a Kuvaitban lángoló olajkutakat kellett eloltania. Olyan hatékonyan működött, hogy hamarosan az egész világ a magyarokról beszélt. A Big Wind-sztori, a XXI. században.

Lakatos Ernő és Kádár János különös barátsága

Lakatos Ernő ott volt az állampárt születésénél, segítette felcseperedni, aztán azzal szembesült, hogy a szocializmust építő országban az emberek mást akarnak, mint amit ő elképzelt. Ő viszont haláláig kitartott jónak gondolt elvei mellett. Egy hithű, ellentmondásos élet következik: Lakatos Ernő, a sajtóirányító.

Sosem látott felvételek falusi sportpályák és brigád-színjátszókörök világáról

Két évvel ezelőtt néhány kincset érő amatőr felvételt kaptunk a hetvenes-nyolcvanas évek nagyközségi életéről. Vegyesboltostul, disznóólastól, gyárastól. És belefeledkeztünk. Majd megdöbbentünk: olyan kísérlet folyt ezeken a településeken, melynek mára nyoma sem maradt. Csak évtizedek óta tartó agónia. Az ÁFÉSZ-boltok, falusi sportpályák és brigád-színjátszókörök világáról kaptunk sosem látott felvételeket.

Nők és az ő csodálatos buszaik

1979-ben létszámhiány miatt döntött úgy a Budapesti Közlekedési Vállalat, hogy nemcsak férfiak, nők is beülhetnek a vezetőfülkébe és szállíthatják az utasokat. Egyikük sok év után, a XXI. század kamerája előtt ült újra kormány mögé, méghozzá egy felújított 260-as Ikarusba. Hogy mit szóltak a férfiak az első buszvezető nőkhöz, kiderül a XXI. században.

Andor Tamás legendás filmeket készített, pedig nem is akart operatőr lenni

Legendás filmeket készített, pedig nem is akart kamera mögé állni. Egy operatőr, aki festő, szobrász, költő és színész is lehetne, de mivel elégedne meg Andor Tamás?

XXI. század 2019-02-19


szerző:
2019.02.19. 22:45
Bélyegek és gyűjtőik

"A bélyeg nevel, oktat, szórakoztat." - szólt az archív híradóban. A legtöbben azt gondolták, a bélyeg remek befektetés, hiszen ezt sulykolták a reklámok. A ’90-es években azonban rájöttek az emberek, hogy gondosan rendezgetett gyűjteményeik nem sokat érnek.

XXI. század - Gyűjtők és bélyegeik (2019-02-12)

Sokan arra számítottak, gyűjteményük az unokáikat teszi gazdaggá. De a több százezer gyűjtőnek futószalagon gyártották a bélyegeket, amelyek elvesztették értéküket. Mégis milyen bélyegek érnek kincseket és miért pont azok? Kiderül a XXI. században.

Hófehér: az egyik legviccesebb felnőtteknek szóló rajzfilm!

Morgó, Tudor, Szundi, Szende, Vidor, Hapci, Kuka, vagy inkább Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat és Vasárnap. Hófehérke helyett pedig elég annyi: Hófehér. Az egész estés animációs filmek egyik legjobb, de kevésbé ismert darabjával foglalkozik a XXI. Század. A Hófehér kicsit savanyúbb, mint Walt Disney filmje, de a miénk. Nem kritizálta a politikai rendszert, de a forgatókönyvben volt egy jelenet, amit végül nem lehetett megrajzolni.

Kultúr: ilyen volt a pezsgő vidéki élet egykori központja

Messze volt a főváros, de az igények nem különböztek. Se a pártvezetésé, se a fiataloké. A kultúrházakban megfért együtt a barkácsszakkör és a heavy metal is!

XXI. század 2019-01-29


szerző:
2019.01.29. 22:55
Fábri a kulisszák mögött

Különleges adással készül a XXI század január 15-én. Fábri Zoltán filmrendezővel foglakozik műsorunk, tényleg segítünk benézni a kulisszák mögé. Engedélyt kaptunk ahhoz, hogy bemutassunk részleteket a filmrendezővel készült utolsó interjúból, valamint a Nemzeti Filmarchívum rendelkezésünkre bocsátotta a legismertebb filmjei próbafelvételeit is.
Ebben a videóban a Hannibál tanár úr egyik jelentét próbálták el a kamera előtt. Amit láthatnak, az a későbbi főszereplő Szabó Ernő játéka, illetve Rajz János jelenete, ami azért is különleges, mert inkább vígjátékokból és a családi filmekből ismeri a közönség.

Ötvös Csöpiként ismerte meg az ország, de ki volt ő valójában?

Bujtor Istvánt az ország Sándor Mátyásként, Bud Spencer magyar hangjaként és a keményöklű Ötvös Csöpiként ismerte meg. Ő volt a rettenthetetlen zsaru szocialista megfelelője, akinek ladás üldözéseit, és kemény pofonjait szájtátva néztük a moziban. De ki volt ő valójában?

XXI. század 2019-01-08


szerző:
2019.01.08. 22:10
Jogbiztonság és jogegyenlőség a XXI. században

Ha az egyénnek nincsenek jogai, akkor a többség is megsínyli. A demokrácia nem egyenlő a többség jogaival és akaratával - hiszen akkor mi lesz a kisebbségekkel? A többség akarja, ezzel a jelszóval hurcoltak el aszociális embereket koncentrációs táborba. Eltüntették az utcáról a hajléktalanokat. A szocializmusban az új rend nevében zártak be embereket…

Makovecz Imre visszahozta az ősi hagyományokat a szocializmus kockaházai közé

Makovecz Imre lázadt a szocializmus merev rendszere, a panelek és kockaházak ellen - templomaival és művelődési házaival a népi motívumokat akarta visszahozni. Hogy örök ellenállóként hogyan fonódott össze neve mégis a politikával, az kiderül Szabó Ádám filmjéből!

XXI. század 2018-12-04


szerző:
2018.12.04. 23:25
Diana hercegnő a háború borzalmaira akarta felhívni a világ figyelmét

A brit légierő gépével landolt ’92-ben Diana hercegnő Taszáron, ahonnan terepjáróval vitték a nagyatádi menekülttáborba – a kátyús somogyi utakon – így tudták garantálni a brit trónörökös feleségének épségét. Diana fittyet hányt az előírásokra: a 45 percre tervezett látogatás másfél órásra nyúlt. Amikor a délszláv háború öldökléséből kimenekített gyerekekkel találkozott, előbújt belőle az óvónő. A hercegnői vizit Póth Attila filmjében, a XXI. században.

Az autóstopposok kalandjai a XXI. században

Szabadságvágy és foltos farmerek az út szélén. Se a hivatali packázás, se a rendőri zaklatás nem állította meg őket – utazás a vasfüggöny mögött, azaz az autóstop legendája a XXI. században.

Több millió nézőt vitt be a mozikba - A színházcsináló Várkonyi Zoltán

Jókai Mór regényeiből rendezett filmeket, több millió nézőt vitt be a mozikba. A Vígszínház is mindig tele volt, a közönséget szolgálta. Egy kommunista, aki polgári színházat csinált és romantikus regényekből készített filmeket, Várkonyi Zoltán a XXI. században.

Hogyan tette tönkre a szovjet minta a szakszervezeteket?

A szakszervezet nemcsak a bérért harcolt, a termelés minőségére is figyelt. Keressük a választ, a többi között arra is, hogy hogyan tette tönkre a szovjet minta a szakszervezeteket…

XXI. század 2018-10-09


szerző:
2018.10.09. 22:45
„Én vezettem, azt mondd meg…”

Egy legendás magyar rajzfilm születésének történetét dolgozta fel a XXI. század. A Macskafogó még most is sokak kedvence, pedig több mint harminc éve készítették. Lelkes rajongók és a Nemzeti Filmarchívum közösen digitalizálta és felújította a filmet, amit újra vetítettek a mozik. Népszerűsége töretlen.

 

Újra mozikban a Macskafogó, kiállítás is nyílt!

Az egyik leghíresebb magyar animációs film idén ünnepli bemutatásának 32. évfordulóját - ennek örömére felújított változatban ismét látható a mozikban, sőt kiállítás is nyílt!

Ismét a mozikban a Macskafogó!


szerző:
2018.10.09. 09:06
Ismét a mozikban a Macskafogó!

32 év után ismét mozikba került egyik legkultikusabb rajzfilmünk, a Macskafogó. Bár digitálisan fel kellett újítani, de népszerűségéből mit sem veszített. Hogy annak idején hogyan fogadta a kultúrpolitika, erről beszélgettünk Wagner Beával, a XXI. század riporterével és Forgács Simonnal, a macskafogo.hu alapítójával!

Frankó Endre, az utolsó háborús vadászpilóta

Frankó Endre a második világháborús - Puma - vadászrepülő-osztály utolsó tagja, a csapatból már csak ő az egyetlen, aki több mint hetven éve átélt légi harcokat. Hősként beszéltek róla, aztán ’45 után szinte azonnal horthystának, meg fasisztának bélyegezte a kommunista rendszer. Többé nem volt rá szükség.

XXI. század 2018-09-25


szerző:
2018.09.25. 22:25

Amikor Kádár gyerek volt


szerző:
2018.09.18. 22:40
Az 56-os forradalmi kormány tisztségviselőinek gyermekei

Levelet nem küldhettek, csomagot nem kaphattak az 56-os forradalom miniszterelnökével Snagovba elrabolt és száműzött családok. Az kormány tagjait kivégzésekkel és börtönbüntetéssel sújtották. Az anyák és a gyerekek Romániában maradtak – az ő útjukat jártuk végig a XXI. században.

Mephisto: A film, amely meghódította a világot

Világsztárral és az Oscar-díjas Mephisto vetítésével elkezdődött a klasszikus film maraton. Az est díszvendég a Mephisto főszereplője, Klaus Maria Brandauer volt.

Amikor a metál istenei meghódították Magyarországot

Iron Maiden, Metallica és a legfélelmetesebb keményfiúk özönlötték el Magyarországot a nyolcvanas években – a metál tündöklése a XXI. században.

Czóbel Béla utálta a politikát, ő csak festeni akart

Egy festőnek fenegyereknek kell lennie, hogy felfigyeljenek rá. Czóbelről azt mondják, hogy úgy festett, mintha szerelmeskedett volna. Ráfröccsentette a képre a festéket, mintha testnedvek lettek volna. De, hogyan szólt bele a politika az életébe, amelyben csak a gyönyört hajszolta.

Akinke nevét a paprikával és a C-vitaminnal együtt emlegetjük

Tudós volt, de nem kerülhette el a politikát. Kémkedett a németek ellen, de harcolt a szovjet önkény miatt is – mindig hazájáért küzdött – az ötvenes években Amerikába emigrált. Egy magyar életút a XXI. században.

Dörmer Csaba


szerző:
2018.05.23. 11:08
Dörmer Csaba

Szerkesztő-riporter

dormer.csaba@rtl.hu

Szabó Ádám


szerző:
2018.05.23. 11:05
Szabó Ádám

Szerkesztő-riporter

Bányai Viktor


szerző:
2018.05.23. 11:03
Bányai Viktor

Szerkesztő-riporter

banyai.viktor@rtl.hu

Póth Attila


szerző:
2018.05.23. 10:49
Póth Attila

Szerkesztő-riporter

poth.attila@rtl.hu

Tóth András


2018.05.23. 10:44
Tóth András

Vágás-utómunka

Portréfilm Béres Ilonáról


szerző:
2018.05.22. 23:25

XXI. század 2018-05-08


szerző:
2018.05.08. 23:25

A Szulejmán titok


szerző:
2018.04.28. 18:44
A Szulejmán titok

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tudományos szenzációjáról készült dokumentumfilmet mutattak be a Nemzeti Múzeumban pénteken este. A Szulejmán titok című filmet kollégánk, Borsody István rendezte. A XXI. század felelős szerkesztője a Szigetvár mellett felfedezett Szulejmán síremlék felfedezésének történetéről forgatott, még egy Szarajevóban működő dervis rendnél is filmezhetett. A bemutatón a kutatás vezetői is részt vettek.

 

Galla Miklós a XXI. században

Galla Miklós a Holló Színházzal az angol abszurd humort ismertette meg a magyar közönséggel. A L’art pour L’art-ral pedig a modern magyar abszurd humort teremtette meg. 59 évesen is mindene a játék. Galla Miklós a XXI. században.

Geszti Péter a XXI. században


szerző:
2018.04.09. 09:51
Geszti Péter a XXI. században

Borsody István, a műsor felelős szerkesztője árulta el, milyen érdekességeket tudott meg Geszti Péterről a forgatások alatt, aki már 10 éves kora óta benne van médiában. Ő volt például Mézga Aladár, valamint a gyerek Ludas Matyi magyar hangja. De mit lehet még róla tudni? Geszti Péter is beavatta a Reggeli nézőit és műsorvezetőit a kulisszatitkokba.

Először hősök voltak, aztán áldozatok

Máig sok a kérdés. És máig sokaknak fáj az, hogy nem kaptak választ, mi történt a II. magyar hadsereg eltűntjeivel.

Hogyan terel egy táborba a gerjesztett félelem?

Történet arról, hogyan végez vélt ellenségével a zsarnoki rendszer, hogy még ideig-óráig hatalmon maradhasson. Hogyan gerjeszt bennünk félelmet az előítélet?

Mongolok: a testvéreink?

A mongolok máig testvérként tekintenek a magyarokra. Bár a két nép vérrokonságát nem tudták bizonyítani, azért sok elmélet született. A különleges kapcsolat tovább erősödött a két nép között a múlt század 50-es, szocialista éveiben. Magyarok és a sztyeppék népe a XXI. században!

XXI. század: Magyarok Mongóliában

A magyarok őstörténete még nem teljesen tisztázott. Számos elmélet látott napvilágot, mindegyiknek vannak támogatói és ellenzői. A magyarság ősei a legelterjedtebb nézet szerint részben Ázsiából származó, időszakos legelőváltó, állattenyésztő törzsek voltak. A XXI. század riportere, Hujder Zoltán Mongóliában járt, most pedig élménybeszámolót tartott a Reggeliben.

Az egyik legnagyobb hollywoodi csillag: Hajmássy Ilona

Van, aki elismert énekesként, más a német filmek sztárjaként vágott neki Amerikának. Az első magyar Oscar-díjas színész is kint csinálta meg a szerencséjét. Hajmássy Ilona a musicalek sztárja volt a 40-es 50-es években. Egész karrierjét tudatosan megtervezte.

Magyarok Hollywoodban


szerző:
2018.03.13. 08:44
Magyarok Hollywoodban

Ha valaki azt mondja filmek és Hollywood, a legtöbb embernek a híres amerikai sztárok jutnak eszükbe, pedig magyarok is vannak Hollywoodban. Sőt, még a hírességek sétányán is sok magyar név fellelhető. De minden kiderül a ma esti XXI. században. A témával kapcsolatban Szabó Ádámmal, a műsor egyik riporterével beszélgetett Tibi és Miki.

XXI. század 2018-03-06


szerző:
2018.03.06. 23:25

Testközelből a Don-kanyar


szerző:
2018.03.06. 08:27
Testközelből a Don-kanyar

A 2. Magyar Hadsereg kétszázezer magyar katonája közül nagyon kevesen térhettek haza, és közülük is alig élnek már, akik szemtanúi, megélői voltak a Don-kanyari történelemnek. Az ott vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. Ma este a XXI. századból néhány tévhit és rengeteg érdekesség fog kiderülni. A Reggeliben pedig Veress Krisztinával, a Híradó és a XXI. század riporterével, valamint Kovács Viktor hagyományőrző őrmesterrel beszélgettünk.

Az ezerarcú Szabó Magda

Szabó Magda bármilyen műfajban be tudta mutatni, hogy élte meg az átlagember a XX. század magyar sorsfordulóit. Egy kivételes író kivételes életműve a XXI. században.

XXI. század 2018-02-27


szerző:
2018.02.27. 23:20

XXI. század 2018-02-20


szerző:
2018.02.20. 23:25
Különleges interjú Kondor Vilmossal

Összeesküvés, rejtélyes halál, csúfos bukás, bűn minden mennyiségben. És egy különleges interjú a Budapest Noir szerzőjével, Kondor Vilmossal a XXI. században.

XXI. század 2018-02-13


szerző:
2018.02.13. 23:15
XXI. század: Miért szeretjük a krimit?

Vajon mi az oka annak, hogy az emberek rajonganak a bűntények műfajáért? És mi is az az újságírói ethosz? Minden kiderül ma este a XXI. században. A témával kapcsolatban Lázs Sándor, a műsor szerkesztője és Hegedűs D. Géza, színész volt Anna és Miki vendége a Reggeliben.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való