KERESÉS search-close
Csak a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "XXI. század"

Dargay Attilával foglalkozik ma este a XXI. Század!

Dargay neve biztosan sok embernek ismerős, hiszen ő rendezte a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi és az Erdő kapitánya című rajzfilmeket. Filmjeit több millióan látták itthon és külföldön, és jövő hét csütörtöktől újra műsorra tűzik a Vukot. A XXI. század riportere, Borsody István elárulta, mi volt Dargay titka, és azt is, hogy melyik rajzfilm az ő személyes kedvence.

Az Operettkirály sikeres, de viszontagságos élete

Csárdáskirálynő, Marica grófnő – az egész világ rajongott Kálmán Imre zenéjéért. A zeneszerző, akinek az élete is igazi operett lehetett volna – ha nem szól közbe két világháború, a kivándorlás. Azt mondják róla, olyan tehetséges volt a zenében, mint Bartók Béla, akivel együtt jártak a Zeneakadémiára. Sikeres volt, de ezt mind elmosta a magánélet és a történelem.

Magyar filmesek és fotósaik

Szenvedtek éhségtől, hangos rendezőktől, örültek együtt akaratos művészekkel és megőrizték a sztárok titkait is. Most viszont megosztottak velünk párat – a magyar filmesek és fotósaik, a  XXI. században. Betekinthetnek egy olyan világba, ahol Szabó Istvánt csak Pistának hívják, Makk Károlyt meg Karcsinak, ahol Psota Irén megemeli a hangját a füst miatt...

Legendás képeket készítettek

A nevük a filmek stáblistájának végén szerepel, alig ismerik őket. Munkájuk, hogy olyan fényképeket készítsenek, amelyek segítik a következő beállítást. És persze még több: ők készítik azokat a felvételeket, amelyeket ellesett pillanatoknak neveznek. És ezekből lesz a filmek plakátja. Műhelytitkok a forgatásokról. Veress Krisztina filmje.

Fantázia és valóság

Mit jósolt meg jelenünkből a tudományos fantasztikus irodalom? Mit nem tudott megálmodni? Mi az, ami lehetetlen? És egyáltalán valóban azt látjuk, amit, amikor A nyolcadik utas: a Halál (Alien) című filmet nézzük? Mindent a sci-fi filmekről a XXI. században. Szabó Ádám filmje.

Megújultak a hírigazgatósági műsorok oldalai

Megújult az RTL Klub Hírigazgatósághoz tartozó műsorok online és mobil arculata: a Híradó, Fókusz, Fókusz Plusz, Magyarul Balóval, Házon Kívül, XXI. század és Portré riportjait, extra- és vágatlan felvételeit, valamint kulisszatitkait ezentúl egy helyről is elérhetik! A tartalmakat mostantól nem csak a műsorok, hanem témák szerint csoportosítva is megtalálhatják. A fontos, kedvelt és érdekes anyagokat pedig üzenetküldő alkalmazásokban is megoszthatják.

Megújult online arculattal jelentkezik az RTL Klub

Megújult az RTL Klub Hírigazgatósághoz tartozó műsorok online és mobil arculata. A www.rtl.hu/info oldalon a felhasználók egy helyen találják meg a hír jellegű műsorok riportjait és kulisszatitkait is.

A XX. század a vagyonelkobzások évszázada volt

Mindig más-más indokra hivatkozva kobozták el és osztották szét a magánvagyont a XX. században. Márai Sándor leírta, hogy bárki sorra kerülhetett, akit az állam ellenségnek nevez. Akik pedig megkapták az elkobzott házakat, ragaszkodtak hozzá. A földet kiosztották, majd elvették. Azok, akik mindig tudták, hogy hova álljanak. A XX. század a nagy pálfordulások és vagyonelkobzások évszázada volt. Nincs tanulság, csak az, hogy a történelem mindig ismétli önmagát.

Elvették a magánvagyont, de már hányszor a történelmünk során?

A dátum 1945, nyilasokból lettek kommunisták, antiszemitából filoszemiták. De csak a dátum köti a jelenséget egy ponthoz, az átváltozás állandó. A hitetlenből és kommunistából keresztény lett, a magánvagyont elvették - hányszor már történelmünk folyamán? Dörmer Csaba filmje.

Lázs Sándor

Felelős szerkesztő

lazs.sandor@rtl.hu

Borsody István

Szerkesztő-riporter

borsody.istvan@rtl.hu

Veress Krisztina

Szerkesztő-riporter

veress.krisztina@rtl.hu

A második nyilvánosság és az árulás

Minden elnyomó rezsimben létezik a hivatalos és merev kultúrán túli második nyilvánosság, ahol valódi dolgok történnek. Huligánok, fegyelmezetlen fiatalok - mondták azokra, akik résztvevői voltak ezeknek az eseményeknek. A rendőrség figyelte, de nem bántotta őket. Viszont sokáig nem is kaptak lehetőséget, a legtehetségesebbek kiharcolták a sikert. Ma már ők számítanak kultúránk nagyjainak.

A kitaszítottak kultúrája

A Kádár-korszakban mecenatúrának hívták: eldöntötték, kit támogatnak és kit tűrnek meg. A jók - tehát akik támogatták a rendszert - lehetőséget kaptak, a többi művészt és tudóst megtűrték, megfigyelték. Művészkörök alakultak, magánlakásokban gyűltek össze - végül kiderült: egyik vezetőjük besúgó volt. A filmben a mai kor legnagyobb művészei szólalnak meg. Lázs Sándor filmje.

A legendás de Angelis zeneszerző testvérpár a XXI. században!

Mindenkinek a fülében vannak Bud Spencer filmjeinek zenéi, amelyet Guido és Maurizio de Angelis szerzett. Slágereik magyarul is bombasikerek voltak. Kovács Kati vitte sikerre a Különben dühbe jövünk című film főcímdalát magyarul, a Neoton Família „Sandokanja” pedig minden idők legnagyobb példányszámban elkelt kislemeze lett. A zeneszerző testvérpár a XXI. században.

A beattel mért csapást a szocializmusra a Szabad Európa

A Szabad Európa Rádióról a többségnek az 56-os forradalom idején közölt tudósítások jutnak eszébe, és a vád, hogy emigráns magyarok arra bíztatták a hallgatókat: tartsanak ki, mert jönnek az amerikaiak. De az amerikaiak nem jöttek, legalábbis katonák nem. Helyettük jöttek zenészek, hozták a slágereiket, és a szórakoztatóipar valószínűleg nagyobb csapást mért a szocializmusra, mint bármilyen fegyverkezés.

 

A Színművészeti titkos élete a XXI. században!

A hely, ahol álmok születnek! A hely, ahol  álmok törnek össze! A hely, ahová legalább egyszer mindenki szeretne bejutni, de mit csinál az, akinek végre sikerült? Legendák nyomában egy legendás helyen: a Színművészeti titkos élete a XXI. században!

 

A hely, ahol az álmok születnek

Egy hely, ahová csak kevesen léphetnek be, ahol fel sem fogható, mit csinálnak éjjel-nappal, és persze, ahol legendák születnek. Forgatásunk során napokat töltöttünk el a Színművészeti Egyetemen. Hogy lássuk, hogy születnek az álmok. És valóra válhatnak-e?

A politikus, aki azért vállalta az ország vezetését, mert más nem fogadta el

Károlyi Mihály gróf olyan ember volt, aki ellenezte a háborút, de önként jelentkezett a frontra. Nem akart forradalmat, mégis a népköztársaság vezetője lett. Az ország megmentőjeként került hatalomra, hogy aztán ő legyen a bűnbak Trianonért. Károlyi Mihály, a „vörös gróf”, az ellentmondások embere következik.

Az imádott és gyűlölt Károlyi Mihály gróf

A vörös gróf, Károlyi Mihály, a politikus, aki azért vállalta az ország vezetését, mert más nem fogadta el. Károlyi, aki bízott ellenségei adott szavában – a XXI. században.

Pásztor Gábor

Szerkesztő-riporter

pasztor.gabor@rtl.hu

A szülei álmait is teljesítette, amikor színésznő lett

Egy vidéki lány karrierje, akinek a legfőbb vágya, hogy megfeleljen édesanyja elvárásainak. Pécsi Ildikó a 60-as évek szexszimbóluma a XXI. században.

Válogatott focista felesége, színművész, anya: Pécsi Ildikó

Hogyan lesz egy szexszimbólumból országgyűlési képviselő? Mi történt a színésznővel a főiskola befejezése után? Milyen az élet egy focista mellett? Pécsi Ildikó a XXI. században

Wagner Bea

Szerkesztő-riporter

wagner.beatrix@rtl.hu

Kik voltak a citrompofozók?

A 150 évvel ezelőtti városok utcáin se üdítős flakonnal sétáló turisták, se eldobott pizzás dobozok nem voltak, ló viszont annál több. És ahol ló van, ott bőven akad lócitrom is. De tisztaság volt, még ha nem is volt könnyű dolguk az utcaseprőknek.

A magyar James Dean, akiért bomlottak a nők

Zala Márknak színészként csak 15 év jutott – ezalatt megjárta a mennyet és poklot is. Arcáról egy egész filmet forgattak, a lányok pedig megőrültek érte.

A Pál utcai fiúk sikertörténete

Aki utálta a műelemzéseket az irodalomórákon, az tartson most velünk. Nem fogunk költői képeket keresgélni és még azt sem, mire gondolhatott a szerző. Csak arról fogunk beszélni: mitől olyan menők ezek a Pál utcai fiúk. És Molnár Ferenc. Vigyázat! Sikertörténet következik!

Felszállt az Orion, Bárdy Margit pedig világhírű lett

Vajon mi lett volna, ha Bárdy Margit nem megy ki Németországba, ha nem lesz kint befutott színházi díszlettervező, vagy nem alkotja meg az Orion űrhajó legénységének jelmezeit. Hanem itthon marad és itt próbál boldogulni. Valószínűleg a tűrt és a tiltott kategória határán billegett volna, talán részt vett volna ellenzéki találkozókon. Mi ez a hülyeség elvtársnő? Kérdezték volna tőle, amikor megtervezi egy balettelőadás jelmezeit. De Bárdy Margit elment Németországba. Így életművét Magyarországon kevesen ismerik, viszont szerencsére szabadon alkothatott.

Társadalmi szervezetek a háború előtt

Virágzó civil élet volt a Magyar Királyságban a két világháború között, rengeteg egyesület, egylet, kör működött. A legtöbbet támogatta vagy az egyház, vagy az állam. Volt, amelyik irredenta célokat követett, volt, amelyik fasiszta volt, de a legtöbb valóban az emberekért tett valamit. Hogyan oszlatták föl őket? Milyen indokot találtak a felszámolásokhoz? Lázs Sándor filmje.

Egy egész ország gondolta szilveszterenként, hogy ez az ember a tűzzel játszik. Hogyan lett Hofi Gézából egyszemélyes színház, a nemzet megmondóembere? A magyar politikai kabaré legnagyobb alakjának története a XXI. században.

 

1956: Nők menete, a néma tüntetés

Az összefogás, az együttgondolkodás Magyarországon nem olyan erős, mint más demokráciákban. Sokan próbálják inkább egyedül, okosban megoldani, mint másokkal közösen, esetleg némi lemondással. Mégis voltak pillanatok a XX. században Magyarországon, amikor összejött az összefogás, tanítják is az iskolákban, néhány esetről viszont megfeledkezünk. Tavaly, az 56-os emlékév alkalmával sem lehetett hallani a nők menetéről vagy a néma tüntetésről. 1956 decemberében asszonyok néma gyászmenete vonult végig Budapest és aztán több vidéki város utcáin. Budapest másik – talán legnagyobb – tiltakozása egy néma tüntetés volt. Röplapokon szervezték be a fővárosiakat, hogy egy órára szellemvárossá változzon Budapest.

 Asszonyok ereje

A csend és az üresség néha rémisztőbb a hatalom számára, mint az utcára vonuló ezrek kiabálása. 1956 decemberében asszonyokból néma gyászmenet vonult végig Budapest és aztán több vidéki város utcáin. Budapest másik – talán legnagyobb – tiltakozása egy néma tüntetés volt. Röplapokon szervezték be a fővárosiakat, hogy egy órára szellemvárossá változzon Budapest. Borsody István filmje.

A herendi katonavonat balesete

Fiatalemberek munkájukat, családjukat és szerelmüket hagyták otthon a katonaság miatt. Nem volt háború, még a fegyverüket sem kellett elsütniük, mégis sokan haltak meg. A herendi katonavonat balesete, és ami mögötte van, a XXI. században.

Bűnös, buta, tehetséges, szorgalmas, lusta vagy éppen szabadságszerető nép vagy nemzet, megfoghatatlan közhely mind, de most is sokszor hajtogatják őket. Ha van nemzet, amelyről aztán semmi rosszat nem mondanak itthon, az a lengyel. Se most, se hetven éve, a varsói felkelés idején, pedig akkor a két jó barátnak háborúzni kellett egymással.

El Kazovszkij rejtélyes élete

El Kazovszkij festőművész és alternatív színházi rendező egész művészetét egy be nem teljesült szerelemnek rendelte alá. Gyűjtötte maga köré a szép embereket, akik ókori isteneket testesítettek meg. Mégsem adatott meg neki, hogy megtalálja a boldogságot. A belső elhárítás minden lépését figyelte El Kazovszkijnak, pedig nem érdekelte a politika. Művészete a be nem teljesült szerelemtől és vágyairól szólt, a XXI. században.

A martfűi rém nyomában

Az egyik leghírhedtebb magyar sorozatgyilkos, a martfűi rém nyomába eredve kiderült: ha a politika beleszól a szakértők munkájába, abból sosem sül ki semmi jó. Ha a rendőrségébe szól bele, abból pedig tragédia lesz. Ez esetben tragédiák sora...

Több kategóriában is díjazták az RTL Klubot a Kamera Korrektúrán

Az RTL Klub több kategóriában is bezsebelte a Kamera Korrektúra díjakat, amelyet idén ötödször rendeztek meg. Itt azokat a produkciókat díjazzák, amelyek a leginkább hozzájárulnak a műsorkészítés fejlődéséhez. Száz pályázat érkezett, összesen huszonkét médiumtól.

Korrektúra: Több díjat is kapott az RTL

Több díjat is nyert az RTL a Kamera Korrektúra fesztiválon. Hír-hírháttér kategóriában a Házon Kívül Szexuális zaklatás a gyermekotthonban című riportja volt a legjobb a zsűri szerint. Portrék és dokumentumfilmek között a második helyezést pedig a XXI. század című műsor nyerte el, Páger Antal portréjával. Díjazták a Válótársakat, a Barátok közt, az Éjjel- Nappal Budapest című sorozatokat, és az X-Faktort is.

A magyar nő, aki szépségével és okosságával vette le lábáról Amerikát

A celebség, vagyis, hogy valaki arról híres, hogy híres,  az magyar találmány: a most elhunyt, Gábor Zsazsa nevéhez fűződik. A gyönyörű és eszes lány a második világháború idején menekült testvére után Amerikába. Amikor elterjedt a tévé, akkor megjelenéseivel lenyűgözte az országot: mindenki rá volt kíváncsi, a sziporkáira.

Gábor Zsazsa, aki megtestesítette a celebséget

Apja ékszerüzletétől Los Angeles-ig vezetett az útja, kilencszer mondta ki a boldogító igent, de csak nyolc férje volt. Azt mondta magáról, hogy ért a háztartáshoz: a válások után mindig övé maradt a lakás. A magyar nő, aki szépségével és okosságával vette le lábáról Amerikát, és aki megtestesítette a celebséget. Gábor Zsazsa egy nappal halála után a XXI. században.

Mesterek, akik tökélyre vitték a zene és a szó művészetét

Közhely, hogy nehéz egy nagy művész gyerekeként fölnőni. A legtöbben nem akarnak utódok lenni. Nádasdy Ádám a kiváló műfordító, neves professzor, emberjogi harcos, aki más utat választott mint édesapja az opera- és filmrendező Nádasdy Kálmán. Egy család és ami mögöttük van.

Egy diktátor három napja

A titokzatos három nap 1956-ban, amikor a forradalmat támogató Kádár János, a kommunista párt vezetője eltűnt Budapestről. A szovjet fővárosból egy megtört ember tért vissza, aki meggyőződésből vagy félelemből végrehajtotta elvtársai akaratát. A három moszkvai nap története a XXI. században.

Janka nénin túl - Pásztor Erzsi, az ország egyik legkedveltebb színésznője

Janka nénire ma senki ne számítson. Hiába az a legismertebb szerepe, túl egyszerű volna a Szomszédok gyűlölt karakterére építeni egy portét. Mert Pásztor Erzsi sokkal több ennél. Margit vagy Orbánné a legismertebb főszerepei, de neki általában a negyedik-ötödik sor jutott a szereposztásban. Azok viszont mind erős karakterek és ezért emlékezetes alakítások. Pásztor Erzsi nem titkolta korát, őszintén beszélt kudarcairól és minden kérdésünkre válaszolt. Még azokra is, amelyek más színésznőknél kiverték volna a biztosítékot.

 

Ők szerezték a Bud Spencer filmek zenéit

Mindenkinek a fülében vannak Bud Spencer filmjeinek zenéi, amelyet Guido és Maurizio de Angelis szerzett. Slágereik magyarul is bombasikerek voltak. Kovács Kati vitte sikerre a Különben dühbe jövünk című film főcímdalát magyarul, a Neoton Família „Sandokanja” pedig minden idők legnagyobb példányszámban elkelt kislemeze lett. A zeneszerző testvérpár a XXI. században.

A titokzatos Füvészkert, ahol a Pál utcai fiúk élet-halál harcot vívtak

A szocializmusban nem nézték jó szemmel, ha felügyelet nélkül bandáztak a gyerekek. Ha csak úgy összejöttek, hogy jól érezzék magunkat. Vannak korok, amikor nem szeretik a civil dolgokat. A Pál utcai fiúk története így különös olvasmány volt, talán önöknek is az: gyerekcsapat harca egy grundért.

A riporter, aki szinte bármit megengedett magának

Azt mondták rá, hogy az apja miatt ilyen bátor. Kiváló riporter, aki próbálkozott a televízióval is. Szilágyi János nemcsak kiváló, hanem szókimondó riporter volt, aki szinte bármit megengedett magának.

Szilágyi János a XXI. században!

Halló, itt vagyok! - szólt bele a kagylóba Szilágyi János. Krakéler riporter volt, akit nem engedtek közel a politikához, nehogy megbántsa a szocialista vezetőket. Mit gondolnak munkásságáról a pályatársak? És mit az utódok, például Sebestyén Balázs?

XXI. század 2016-11-08 - A Füvészkert története

Titokzatos kert volt. Mindenki tudott róla. Nagy színészek akartak játszani benne. A Füvészkert és a grund, ahol a Pál utcai fiúk élet-halál harcot vívtak.

Tukmálás végkimerülésig, avagy a nagy zabálás

Családi ebédek fulladásig, tukmálás végkimerülésig – de hogy lehet vendégség állandó kínálgatás nélkül? No és miért nem esznek annyit azok, akik úri házban nőttek fel?

XXI. század 2016-10-25

Hát ez most nem lett olyan jó - halljuk anyáktól, nagymamáktól, miközben ragyogó szemmel nézik, hogy miként tömjük magunkba az ételt. Miért eszünk annyit? Miért kötelező traktálni a vendégeket, ahelyett, hogy csak beszélgetnénk? A nagy zabálás - Veress Krisztina filmje.

Magyar alkotók, akiknek munkáit külföldön ismerték el

Tudják, mi a közös Moszkvában, Jakartában, a skóciai Aberdeenben, a kaliforniai Santa Monicában, Londonban, és Budán a Németvölgyi út 99-ben? Ezeken a helyeken mind állítottak fel szobrot Kisfaludi Strobl Zsigmondtól. A sort percekig lehetne folytatni. Rajta kívül sokan vannak még, akiknek alkotásait kiállították külföldön, becsülik őket, világhírűek, itthon mégis ismeretlenek. Köztük Kisfaludit, akit - ha másról nem - az 1947-ben elkészített felszabadulási emlékműje miatt kellene. És persze a hozzá fűzódő legendák miatt...

XXI. század 2016-09-20

Legnagyobb alkotását, a Szabadság-szobrot mindenki ismeri, és a legendát is, hogy nem azt tervezték oda. Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész mindenről és mindenkinek készített szobrot, a Horthy és Rákosi rendszerben az ő alkotásait koszorúzták. De ismerjük-e a művészt, tudjuk-e, hogy mivel fizették ki a szovjetek, hogy miként utasította vissza a villát, amelyet Rákosi ajánlott föl neki?

A negyedszázados Kalasnyikov-botrány

Kalasnyikovot szállított Magyarország a függetlenségre törekvő Horvát Tagköztársaságnak a központi jugoszláv kormány megkerülésével 1990-ben. Mivel magyarázták a magyarok a tiltott fegyverkereskedelmet? Hova került a 36 ezer géppisztoly? Milyen előnyt várt az Antall-kormány az üzlettől?

Törvénytelen volt a fegyverszállítás

Nemzetközi szempontból törvénytelen volt, hogy Magyarország 1990-ben fegyvereket szállított a horvátoknak, ezt mondta a XXI. század című műsorban Raffay Ernő, az Antall kormány volt honvédelmi államtitkára. A volt politikus szerint azonban az akkori magyar kormány politikai okokból mégis így döntött. A 10 ezer Kalasnyikovot a horvátok ezután azokban a harcokban használták, amelyek Horvátország elszakadásához vezettek Jugoszláviától.

Vajon száz éve ezen a napon miről szóltak a hírek?

Sejtett-e bárki bármit a legjelentősebb történelmi pillanatok előtt néhány nappal? Múltidézés a XXI. században!

Beatles-film inspirálta a János vitézt

A Beatles filmje inspirálta a János vitézt. A Kossuth-díjas rajzfilmrendező, Jankovics Marcell a XXI. század stábjának mondta el, hogy a Sárga tengeralattjáró című film mintájára készítette el Magyarország első egészestés rajzfilmjét. A műsorban egyebek között arról is szó lesz, hogy milyen volt John Lennon a magánéletben.

20 évig élt együtt a Beatles tag özvegyével

Havadtőy Sámuel egy new yorki kiállításon találkozott először John Lennonnal és Yoko Onoval. Két széket vásároltak a művésztől, aki belsőépítészként otthonokat is tervezett a párnak. A munkakapcsolatból barátság lett, a barátságból pedig szerelem. John Lennon halála után Havadtőy több mint 20 évig élt együtt az egykori Beatles tag özvegyével. Kapcsolatuk 2002-ben ért véget.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!