KERESÉS search-close

Tisza

31 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Tisza"

Pancsolás a rakparton


szerző:
2019.06.09. 18:25
Pancsolás a rakparton

Pancsoltak, bicikliztek, hajóztak és kenuztak a szegediek a Tisza rakpartján. A folyó ugyanis 9 év után először elárasztotta az aszfaltos utat. Van, ahol bokáig ér a víz, máshol akár combközépig is bele lehet gázolni a folyóba.

Több tonna szemét a Tiszán

Több tonna szemetet gyűjtött össze az áradó Tisza a Kiskörei Vízlépcsőnél, mivel már apad a felső szakasz, a műanyag palackokból és ágakból álló hatalmas kupacot nem engedi tovább a vízügy. Ennek ellenére Szegednél sem tiszta a Tisza, ott a szintén áradó Maros okoz gondot.

Tiszába zuhant az autója, csak a csobbanást hallotta

A hat méter magas partról a Tiszába zuhant egy autó hétfő délután Szentesen. A kocsi tulajdonosa egy nyaralóban volt, miközben megindult az autója, a folyóba esett, 400 métert sodródott, majd elsüllyedt. A két éves kocsiban valószínűleg nem kapcsolódott be az elektronikus kézifék.

Az 1879-es nagy árvízre emlékeztek Szegeden

Hajó- és lámpásfelvonulással emlékeztek az 1879-es árvízre Szegeden. 140 éve öntötte el a Tisza a várost, a három méteres vízben, több mint 5 ezer ház dőlt össze, 60 ezren maradtak otthon nélkül, 160-an haltak meg. 1970-ben és 2006-ben a nagy árvíznél is magasabb vízállást mértek, de a város megmenekült. A vízügy igazgatója szerint azért, mert az elődök tanultak az 1879-es tragédiából.

Több tíz kilométeres jégmező a Tiszán, a kompközlekedés leállt

Több tíz kilométeres jégmező borítja a Tisza felszínét. A különleges természeti jelenséget rengetegen megcsodálták az elmúlt napokban. A tiszacsegeiek viszont nem csak a szépséget látják benne, hanem a bosszúságot is, ugyanis a kompközlekedés leállt, így csak kerülőúton tudnak átjutni a túlpartra. A jégzajlásról készült további felvételeket megnézhetik ITT.

BÁMULATOS: Drónfelvételek a tiszai jégzajlásról

Több tíz kilométeren bútorlap méretű jégdarabok lebegnek a Tisza felszínén. A szokatlan formákat a folyó sodrása és az erős szél alakította ki. A különleges természeti jelenségek miatt nem közlekedik a tiszacsegei komp.

A VÍZ FOGSÁGÁBAN: 3 horgászt mentettek ki a fagyos Tiszából

Három férfi állva horgászott a Tiszán, amikor az egyikük megbillent magával rántotta a másik kettőt, majd motorcsónakjuk is felborult. A horgászoknak perceken múlt az életük, de szerencséjükre a kikötőmester és más horgászok is gyorsan a segítségükre siettek.

Szemetet szednek a Tiszából

Szeméthajókkal a szemét ellen. Több mint 250 önkéntes épített tutajokat eldobott flakonokból a Szabolcs megyei Szatmárcsekén. A cél, hogy legalább 10 tonna hulladéktól tisztítsák meg a Tiszát.

Szúnyoginvázió a Tiszánál

Szúnyoginváziótól szenvednek a Tisza mentén élők. A folyón levonuló árhullám miatt több millió szúnyog kelt már ki. A katasztrófavédelem egyelőre a lárvákat írtja. A híradónak nyilatkozó kutató szerint a szúnyogok 15 kilométert is megtesznek, így nem elég csak a városokban irtani.

Videón a tűzoltók mentőakciója

Videót hoztak nyilvánosságra arról, ahogy a tűzoltók megmentettek egy hordalékfákba kapaszkodó fiatal férfit múlt szerdán az áradó Tiszából. A vízimentők azért tették közzé a videót, hogy felhívják a figyelmet a Tisza veszélyeire. 

Uszadékfán aludt a Tiszában

Hordalékfákon ült a 17 fokos Tiszában - mentősök vették észre a bajba jutott férfit Szegeden. Nem mindennapi mentésről számolt be Facebook oldalán az Országos Mentőszolgálat. A férfi nem tudta megmondani, hogy került a folyóba. Kissé már kihűlt, kórházba vitték.

Kiemelnék a T-34-est a Tiszából

Felszínre kerülhet egy világháborús tank. Kiemelné a Tiszából a második világháborúban Szegeden a folyóba esett szovjet harckocsit a helyi Haditechnikai Park. A tank 1944-ben a legénységével együtt süllyedt el, miután szétnyílt alatta a pontonhíd. A harckocsira egy búvár talált rá 21 méter mélyen, egészen máshol, mint ahol eddig keresték.

 

A Tiszába zuhant a kisteherautó

A Tiszába hajtott egy alkatrészekkel teli kisteherautó tegnap délután Szegednél. A bolgár kocsi sofőrje egy már nem működő kompkikötőnél akart továbbmenni, de későn vette észre, hogy elfogyott előtte az út. A férfi az autóval együtt a folyóba esett, de ki tudott menekülni. A helyszínen úgy tűnt, az ijedtségen kívül nincs komolyabb baja, de a kórházban kiderült, hogy súlyos beteg. Úgy tudjuk jelenleg is az intenzív osztályon ápolják.

Se több hal, se kártalanítás

Hiába tiltotta be a kormány a halászatot tavaly, nincs több hal a Tiszában - ezt mondták a Híradónknak szegedi horgászok. A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint két éve a horgászok 10 ezer tonna halat vittek haza, a halászok pedig csak alig 100 tonnát. Az államtitkár korábban felmérésekre hivatkozva azt közölte, jó döntés volt a halászat leállítása. A halászok kártalanítása viszont elmaradt.

Kidobott műanyagpalackokból épült hajókkal tisztítják a Tiszát

Kidobott műanyagpalackokból épült hajókkal tisztítják meg a szeméttől a Tisza csaknem 80 kilométeres szakaszát az idei PET-kupa résztvevői. Virágmintás vitorlás, stégre hasonlító katamarán és teljes egészében PET, azaz műanyagpalackokból épült kenu is van a mezőnyben. A versenyzők hajózás közben szemetet szednek, nemcsak a vízen, hanem a folyóparton is.

Egyedülálló tömegsírt találtak az Alföldön!

Újratemethették azokat a háromezer évvel ezelőtt a Tisza közelében élt embereket, akiknek a csontvázát egy épülő út homokbányája miatt találtak meg a régészek. Öt korszak leleteit tárták fel a bánya helyén, a vaskori sír mellett bronzkori temetőt is találtak. A kincseket restaurálás után kiállítják.

Elkezdődött a tiszavirágzás

Látványosság évente egyszer, éppen most Szegednél. Elkezdődött a tiszavirágzás, rovarok ezrei bújtak elő, és repültek a magasba, hogy alig pár órás életük alatt párt találjanak, petét rakjanak, majd elpusztuljanak. Az RTL Híradónak nyilatkozó természetvédelmi őr szerint szerencse is kell ahhoz, hogy láthassuk a tiszavirágzást, mert az időpontja teljesen kiszámíthatatlan.

Újra jár a

Megkapta az engedélyeket, péntektől újra jár a tiszacsegei komp, amit még februárban ragadt magával a jégzajlás a Tiszán. Akkor 50 km-en keresztül sodródott irányíthatatlanul a több ezer tonnányi jéggel, de a helyiek nagy örömére, végül sikerült megmenteni. Azóta éjjel-nappal dolgoztak rajta, és 19 millió forintból végül felújították. Azt mondják, szebb, mint újkorában.

Komoly kárt okozott a jeges ár

Csak a töredékét lehetett megmenti azoknak a hajóknak, amelyeket a jeges ár vitt el a Tiszán. Szegeden a vízimentők húzták ki a megmaradt értékeket a jégtáblák közül. Úgy számolják, hogy alig pár óra alatt közel 2 millió forint értékű stéget, csónakot hoztak partra. Egy mólónak még nincs gazdája, ha senki sem jelentkezik érte, akár el is lehet adni.

JEGES ÁR: Több száz hajót vitt magával

Több száz hajót vitt el a jeges ár a Tiszán, de csak töredékét sikerült megmenteni. Szegeden a vízimentők húzták ki a stégeket a zajló jég közül, mindezt ingyen, pedig a törvény szerint pénzt is kérhetnének érte. Úgy számolják, alig pár óra alatt közel 2 millió forintnyi értéket húztak partra. Egy mólónak még nincs gazdája, ha senki sem jelentkezik érte, akár el is lehet adni.

Jani és a szellemkomp

Jani sosem kereste a népszerűséget, most mégis megkapta. Minden azzal kezdődött, hogy Tiszacsegénél, ahol vadul zajlott a jég a folyón, felmászott a kikötött kompra, ami fogta magát, és elszabadult. Jani egyedül a kompon, a parton pedig mindenki, aki le szerette volna őt juttatni a megállíthatatlanul sodródó járműről. Őrült telefonálgatás és szervezés, közben Jani nyugtatása: a mentőakció minden pillanatát kamerák dokumentálták, ahogy utána azt is, hogy a komp már magában úszik lefelé a Tiszán, a zajló jégtömbök között.

JÉGTÖRŐ: Stábunkat felengedték a fedélzetre

Az elmúlt több mint 40 év legnagyobb jégzajlása vonul végig a Tiszán. Hatalmas pusztítást végzett. Ágak, fatörzsek, szemét – ezt hagyta maga után a vonuló jég. A part menti hordalékot hajóval terelgetik. A hatalmas monstrum bárhol utat tör magának.

Jeges ár: bíznak az olvadásban

Jelentősen apadt a Tisza vízszintje Záhonynál, szombat reggelre elsőfokúra mérsékelték a készültséget a térségben. A Záhony alatti folyószakaszokon még mindig erős az áradás. A védekezést nehezíti, hogy helyenként több kilométeres hosszban a jégtorlaszok visszaduzzasztják a vizet. A vízügyesek munkáját a következő napokban segíti az időjárás, hiszen eső nem várható.

Folyamatosan törik a jeget


szerző:
2017.02.10. 18:23
Folyamatosan törik a jeget

Megállás nélkül dolgoznak a jégtörőhajók a Tiszán. Tiszadob és a leállított tiszalöki erőmű közötti részen folyik a munka. A hajók összezúzzák a jégtorlaszt, hogy a jeges ár tovább folyhasson. A Tisza több szakaszán alakult ki ilyen jégtorlasz, ami van ahol több méter vastag és több 10 km hosszú. Az egymásra torlódó jégtáblák elzárják a víz útját, a folyó ezért kilép a medréből. Emiatt a Tisza felső szakaszán jelenleg is harmadfokú árvízvédelmi készültség van.

HANGOS: Jeget robbantottak Tiszadadánál

Hatalmas dörej, több méter magas füstoszlop a Tiszán, Tiszadadánál. Olyan masszív jégtorlasz alakult ki, hogy a tűzszerészeknek robbantaniuk kellett. A detonációt kilométerekkel távolabb is hallani lehetett. Egymás után több töltetet is felrobbantottak a folyó jobb oldalán. A szétszóródó jégdarabok, tömbök visszacsapódtak a vízbe.

Ideért a jeges ár

22 kilométer hosszú jégdugó alakult ki a Tiszán, Záhony közelében. Az Ukrajnából érkező jeges ár elérte Magyarországot. A határnál ezért másodfokú védelmi készültséget rendeltek el a folyó felső szakaszán. A Tiszalöki Erőművet is próbálja felszabadítani az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Tiszadobról pedig két jégtörő hajó is elindult. A meteorológus előrejelzése szerint a következő napokban nem lesz jelentős csapadék.

Nem találják a Tiszában eltűnt gyerekeket

Nem tudtak úszni, elsodorta őket a víz. Tizenéves testvérpár tűnt el a Tiszában vasárnap délután Benk közelében. Úgy tudjuk, szomszédjukkal mentek le fürdeni a folyóra. Állítólag tudták, hogy azon a partszakaszon a víz erős sodrása miatt tilos úszni. A mentőegységek második napja keresik a gyerekeket, eddig hiába.

Búvárokkal és radarral is keresik a Tiszában elmerült fiúkat

A 12 és 13 éves fiú tegnap délután, fürdés közben merült el a folyóban Benknél. Estig keresték őket, de nem akadtak a nyomukra. A mentőcsapatok ma folytatták a keresést, motorcsónakkal, búvárokkal és radarral is kutatnak a fiúk után, akikről kiderült: úgy mentek be az örvénylő folyóba, hogy nem tudtak úszni.

Tilos helyen fürdött, elmerült a vízben

Eltűnt egy 40 éves szegedi férfi vasárnap kora este a Tiszában. A barátaival ment sörözni az egyik népszerű vízparti üdülőtelepre. A homokos föveny vonzza a szegedieket, pedig ott tilos a folyóban fürdeni. A vízimentők és a vízrendőrök vasárnap késő estig kutattak az eltűnt férfi után, hétfőn pedig tovább folytatták a keresést.

Európa legnagyobb édesvizi akváriuma

A Tisza-tó mellett található a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol a Kárpát-medencére jellemző szinte összes állatfajt megcsodálhatjuk. A hely felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt kikapcsolódást nyújthat.

A tiszafüredi tó az egészségturizmus gyöngyszeme

Az ország második legnagyobb tava számos lehetőséget nyújt az egészséges életmód szerelmeseinek. De mi a Tisza-tó igazi varázsa?

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való