KERESÉS search-close

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

16 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete"

PDSZ: az EMMI visszaélt jogaival!

Visszaélt a jogaival az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint, amikor nem engedte, hogy március 14-én szolidaritási sztrájkot tartsanak a tanárok.  A szervezet elnöke szerint ezt az is bizonyítja, hogy bár a minisztérium a munkaügyi bírósághoz fordult, hogy a szolidaritási sztárjk jogellenessé nyilvánítását kérje, a bíróság ezt elutasította. Az Emberi Erőforrások Minisztere kérdésünkre érdemben nem kommentálta a végzést.

Kevesellnék a 30%-os emelést

Még nem döntöttek a tanárok jövő évi béremeléséről - így reagált a szaktárca a Magyar Nemzet értesülésére. A kormányközeli lap úgy tudja, 30 százalékkal nőhet a pedagógusok bére jövőre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete örülne, ha valóban így lenne, de szerintük ennél lényegesen nagyobb emelést ígértek nekik korábban.

2020-tól a középiskolások is ingyen kapják majd a tankönyveket

Nem csak a rászorulókat, mindenkit megillet majd az ingyenesség a köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt mondja, elég lenne csak a nehéz anyagi helyzetben lévőkön segíteni, a fennmaradó pénzt pedig más fejlesztésekre kellene költeni.

Videóüzenetekkel tiltakoznak az állami tankönyvek ellen

Videóüzenetekkel akciózik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet az ellen tiltakozik, hogy jövőre szinte csak az állami fejlesztésű tankönyvekből lehet majd tanítani. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az uniformizált tankönyvekből lehetetlen tanítani. A minisztérium szerint a Szülői Hangot támogató 3900 szülő véleménye nem tekinthető általánosnak.

Inkább üzemcsarnokot építenek az iskola felújítása helyett

Túl drága az életveszélyessé vált iskolaépület felújítása, az erre szánt városi keretből inkább üzemcsarnokokat épít a pécsi önkormányzat. Nem tettek le az iskola felújításáról sem, de a kormánytól kérnek segítséget a többletköltségek kifizetéséhez. Az intézmény 750 diákját más iskolákba helyezték át, amivel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint kilátástalanná vált az intézmény jövője.

Egyenlőtlenség: csokigolyó vagy százezer forint jár a pedagógusoknak

Van olyan iskola, ahol egy darab csokigolyó, máshol akár 100 ezer forintos karácsonyi jutalom járt a tanároknak. Több nézőnk is egyenlőtlenségre panaszkodott. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint hiába az egységes állami fenntartás, megalázó, hogy ekkora különbségeket tesznek a pedagógusok között.

Mégsem lesz 9 évfolyamos iskola?

Egyelőre nem lesz 9 évfolyamos általános iskola. Bár korábban az oktatási államtitkár egy úgynevezett iskolaelőkészítő évfolyamról beszélt, amit 2019-re be is vezethetnek, Rétvári Bence parlamenti államtitkár szerint senki nem tudja megmondani, mikortól léphet életbe a 9. évfolyam. Kovács Zoltán, kormányszóvivő azt mondta, a kabinet nem is döntött még róla. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány meghátrált az eredeti tervtől. 

Egy órával később kezdődhet a tanítás?

Reggel nyolc óra helyett kilenckor kezdődhet a tanítási nap az iskolákban. A Magyar Idők úgy értesült, hogy ez is része lehet a most készülő új Nemzeti Alaptantervnek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint távolról sem az a közoktatás fő problémája, hogy mikor kezdődik az első óra.
 

Két órás sztrájkot tartottak a tanárok

Üres termek, tömött tanári szobák. Volt, ahol szinte az egész tanári kar felfüggesztette a munkát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett két órás figyelmeztető sztrájk idejére. A sztrájkoló tanárok egy része érettségi megbeszélést tartott, de volt ahol már a következő sztrájkra készültek. Az oktatási államtitkár szerint az újabb tiltakozás nem a tárgyalások kudarcát jelenti. Palkovics László szerint teljesen rendben van, hogy a szakszervezetek sztrájkot hirdetnek.
 

Megbecsülést szeretnének a tanárok

Erkölcsi és szakmai megbecsülést, az oktatás kérdéseiben pedig érdemi egyeztetést szeretnének a tanárok - ezért tüntettek csütörtökön.

A tanárok is csatlakoznak a tüntetéshez

Civilekkel és egészségügyi dolgozókkal közösen tüntetnek csütörtökön a tanárok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, egyebek közt azt szeretnék, ha a kormány visszavonná a felsőoktatási törvénymódosítási javaslatot, visszaadná az egyetemek autonómiáját és olyan béreket biztosítana a dolgozóknak, amitől azt érezhetnék, hogy megbecsülik őket.

PDSZ: Kevesebbet kapnak vissza a tanárok

Több tanár is pert indított, hogy megkapják a bankszámlavezetésük díját. Jelenleg csak a felét kapják vissza ennek, pedig a teljes visszajárna, ez akár 80 ezer forint is lehet – legalábbis így számol a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szerintük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ késik a kifizetésekkel, illetve adót és járulékot is vonnak belőle. A Kúria 2013-as határozata szerint a számlavezetési díjat, a bankkártya díját és a tranzakciós díjat csökkentés nélkül kellene megkapnia minden közalkalmazottnak, mivel a közszférában kötelező a bankszámla a bérek kifizetéséhez.

Csak a felét kapják vissza a pedagógusok a bankszámlavezetés díjainak

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedig a teljes visszajárna, ez akár 80.000 forint is lehet. Azt mondják; a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ késik a kifizetésekkel, és megadóztatják azt. A Kúria 2013-as határozata szerint a számlavezetési díjat, a bankkártya díját és a tranzakciós díjat csökkentés nélkül kellene megkapnia a pedagógusoknak, ahogy minden közalkalmazottnak, mivel a közszférában kötelező a bankszámla a bérek kifizetéséhez.

1600 szak szűnhet meg


szerző:
2015.03.26. 18:35
1600 szak szűnhet meg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy törvénymódosítási csomagot dolgozott ki, amelynek része például az is, hogy 2020-ig 15 százalékkal csökkentenék a felsőoktatási szakok számát. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez csak arról szól, hogy pénzt vonjanak ki a felsőoktatásból.

A hittankönyv szerint bűn a homoszexualitás

A homoszexualitás bűnében éltek - ez olvasható egy ötödikeseknek szánt hittankönyvben. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak azt mondta, hiba ha ilyen mondat szerepel egy tankönyvekben, mert a gyerekekben előítéletet gerjeszt. A könyv szerzője viszont úgy fogalmazott, a gyerekek szexuális fejlődésében segíthet az, ha tudják, hogy a nőt és férfit egymásnak teremtették.

Matekóra mellé pénzügyi tanácsadás

A PDSZ szerint a tanárok fizetése alacsony, ezért érdemes ilyen mellékállást szerezni.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való