KERESÉS search-close

Magyarul Balóval

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Magyarul Balóval"

Bérek: az átlag ellentmondásai

A KSH szerint a versenyszférában 337 ezer forint a bruttó átlagbér 2018 első félévében. Ez nagy növekedés, de a szakszervetek szerint ez a számítás torzít, mert vannak kiugróan magas keresetek, de a nagy többség ennél az átlagnál kevesebbet keres. Ezért másfajta, a valósághoz közelebb álló számítási módot szeretnének, hogy pontosabban lássuk, mennyit ér a munkánk.

Most a családokért konzultálnak

Magyarország népességének csökkenése mintha megállíthatatlan lenne. A kormány most tíz kérdésből álló nemzeti konzultációt indít a családok védelméről. Nem egészen világos, hogy pontosan mitől kellene védeni a családokat, de az világos, hogy a kérdések jó része fokozott család-, nő- és gyermektámogatáshoz keresi a válaszolók egyetértését. Férfi legfeljebb kötelezően elképzelt családtagként szerepel a kérdések között.

A romagyilkosságok társadalmi tanulságai

10 éve kezdődtek a romák elleni sorozatgyilkosságok. Összesen hat áldozat, egyikük gyerek, öt súlyos sebesült. Az elkövetőket 2009-ben fogták el és 2016-ban lett jogerős ítélet, hárman tényleges életfogytiglant kaptak. A nem roma társadalmat akkor sem, azóta sem rázták meg a történtek.

A Nagy Háború - 100 év után

Ezen a hétvégén Párizsban sok tucat állam- és kormányfő emlékezik arra, hogy 100 évvel ezelőtt egy vasúti kocsiban írta alá kapitulációját Németország, s ezzel vége lett a négy éves első világháborúnak. Legalább 15 millió halott. A vagy 600 ezerre becsült magyar harctéri áldozat előtt számtalan település emlékművel tiszteleg. Itt és most az első világháborúról beszélünk.

 

Új amerikai-orosz hidegháború?

Trump elnök felmondaná a 31 éves szovjet-amerikai rakétaegyezményt, amely a legfeljebb 5 ezer kilométer hatósugarú nukleáris fegyverekről szól. A felek egymást vádolják az egyezmény megszegésével. De inkább az lehet a háttérben, hogy a kétoldali egyezmény nem vonatkozik a fegyverkező Kínára. Mi ez? Új amerikai-orosz hidegháború? Kísérlet Kína becsalogatására? Ennek esélyei?

Ilyenek vagyunk - Társadalmi riport Magyarországról

460 oldalas átfogó, széles tematikájú, sokszorosan ennyi szakirodalommal felérő kép a magyar társadalomról és gazdaságról – ez a kétévenként megjelenő Társadalmi riport 2018-as kötete. Két szerzővel beszélgetünk.

Pálinkás József:

Volt oktatási miniszter az első Orbán-kormányban, később a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, majd a rá épített Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, majd – idén júniusban egyszercsak kipiszkálták: Pálinkás József akadémikus, atomfizikus, egyetemi tanár, aki sok éve konokul, de hiába mondja, hogy Magyarországnak sokkal többet kell költenie tudományra és innovációra.

Pálinkás József élesen bírálja az MTA átszervezését

Élesen bírálta a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését, és Palkovics László minisztert Pálinkás József. Az akadémikus szerint harcolni kell az MTA önállóságáért - erről a Magyarul Balóval hétfő esti adásában beszél. Az Innovációs Hivatal egykori elnöke azt is elmondta, nyíltan jelezte a miniszterelnöknek, hogy nem akar együtt dolgozni Palkovics Lászlóval.

Kárpátalja: két tűz között?

Ukrajna félig-meddig háborúban áll az ország keleti részén orosz támogatással önállósodó szakadárokkal. Hosszabb távon az ország szeretne NATO-tag lenni – ezt Oroszország aligha tolerálná – és közeledni az Európai Unióhoz. Ebben a keretben lehet elhelyezni a magyar-ukrán kapcsolatok feszültségeit.

Ülünk, eszünk, hízunk...

Sokat és ezen belül sok egészségtelen ételt eszünk, keveset mozgunk és ennek brutális következményei vannak saját magunkra és a társadalom egészére nézve is. Aki elhízott, azt a normális súlyúakkal szemben számtalan veszély és kockázat fenyegeti, az elhízottság egészségügyi következményei ma már többe kerülnek, mint akár a dohányzás, akár az alkohol miatti betegségek.
(Leadkép: rawpixel)

Hessen után: Merkel a vezéráldozat?

Vasárnap újra nagy pofont kaptak a német kormányzópártok, ezúttal a hesseni tartományi választásokon. Angela Merkel kancellárnak, a CDU elnökének egy éjszaka elég volt, hogy hétfőn bejelentse, nem indul újra a pártelnöki tisztségért, és a mostani lesz az utolsó német kancellári ciklusa is.

Hajléktalanság márpedig nem lesz

Nagyjából azzal egyidejűleg, hogy Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere elrendelte, hogy a párizsi városháza dísztermét és négy városnegyed nagytermeit nyissák meg a hajléktalanok előtt, Magyarország alkotmányt is módosított a hajléktalanság betiltására.

Michael Ignatieff: kivonul a CEU? – eredeti nyelven

A CEU rektora csütörtökön zárt körben tájékoztatta az egyetem hallgatóit és oktatóit, majd külön a médiát, hogy ha december elsejéig nem sikerül megállapodni a kormánnyal, a CEU megkezdi Bécsbe költözését, de mindenképpen Budapesten is maradnak. A Magyarul Balóval vendége Michael Ignatieff, a CEU rektora.

Kivonul a CEU?


szerző:
2018.10.26. 00:25
Kivonul a CEU?

A CEU rektora csütörtökön zárt körben tájékoztatta az egyetem hallgatóit és oktatóit, majd külön a médiát, hogy ha december elsejéig nem sikerül megállapodni a kormánnyal, a CEU megkezdi Bécsbe költözését, de mindenképpen Budapesten is maradnak. A Magyarul Balóval vendége Michael Ignatieff, a CEU rektora.

Újságíró-gyilkosságból világbotrány

Látványosan szaporodnak az újságíró-gyilkosságok. A tetteseket, ha megtalálják őket, meg szokták büntetni. De ami most kiderült, példátlan és messzemenő következményei lehetnek: egy állam, Szaúd-Arábia kommandósokat küldött egy újságíró meggyilkolására. A reformokat hirdető Szaúd-Arábia újságírót gyilkol és rohamosan fegyverkezik. Mi lesz?

 

Munka/magánélet: eltűnő határok?

Egyre több fiatal már nem csak arra kíváncsi, mennyit fizetnek neki egy munkahelyen, hanem az is érdekli, hogy – például – van-e lehetőség a rugalmas munkavégzésre, a távmunkára, s hogy a munkahelyi környezet csökkenti-e a stresszt? Hol tartunk és mi lesz?

Gyereknevelés a kütyük vonzásában

Okos telefon, okos TV, tablet a családban. Fogalmunk sincs, hogyan kell kezelni őket. De a gyerek három évesen ügyesebb, mint Ön mondjuk 33 évesen. Hogyan maradhat ön a főnök? Mert lehet, hogy a kütyüket alig tudja kezelni, de a kütyük veszélyeiről viszonylag sokat hall. És meg kell védenie a gyerekét. De hogyan? Ha közben ön is folyton kütyüzik, s ezzel is kevésbé figyel a gyerekre.

Érdemes még dízelt venni?

El kell adni a dízel autót? Mi a dízel jövője? A történet 2014-ben kezdődik, amikor egy amerikai egyetem kutatói kiderítik, hogy a Volkswagen csal a dízel-motorok károsanyag-kibocsátásának mérésével. Következik: amerikai-, majd világbotrány. Most mi a helyzet?

Elitképzés: keveseknek sokért?

A budapesti Corvinus egyetem egyszercsak a Magyar Tudományos Akadémiát rágcsáló, folyamatosan növekvő hatáskörű Innovációs-  és Technológiai Minisztérium felügyelete alá került. Majd bejelentették, hogy ez az egyetem lesz a világranglistákon gyengélkedő és egyre lejjebb csúszó magyar felsőoktatási intézmények zászlós hajója, elitképző, meglehet milliós tandíjakkal és rengeteg külföldi hallgatóval.

Önkormányzatok: szűkülő mozgástér?

A kormány elrendelte, hogy ha egy önkormányzat 50 millió forintot meghaladó uniós pályázatot nyert, akkor a még fel nem használt összeget – akkor is, ha pontosan tudják, hogy erre a pénzre mikor és mihez van szükségük - vissza kell utalni a Magyar Államkincstár számlájára. Sok polgármester úgy gondolja, hogy ez tovább csökkenti az önkormányzatok amúgy is szűkülő mozgásterét.

Meddig nőnek a lakásárak?

A nagy tempóban emelkedő magyar lakásárak lassan közelítenek az európai árakhoz. Drágul a lakásépítés is. 2020-tól kivezetik a jelenlegi kedvezményes, öt százalékos lakásáfát, ez bizonyosan újabb lökést ad az áremelkedésnek. Mire számítanak az ingatlanosok?

Amerika keserű főbíróválasztása

Donald Trump kevesebb, mint két év alatt elérte, hogy valóra váljon a republikánus álom: Brett Kavanaught a kezdetektől támadták a demokraták és a nők, majd többen is szexuális erőszakkal vádolták. A legszorosabb szenátusi szavazás lényege Gyömöre Mátétól.

Letelepedési kötvény - bukás

Az ellenzék évekig bírálta az úgynevezett letelepedési kötvényprogramot, amelynek keretében vagy 20 ezer gazdag külföldi migráns letelepedési engedélyt vásárolt Magyarországtól. Közelebbről: máig ismeretlen tulajdonosi hátterű cégektől. A Költségvetési Felelősségi Intézet és a Transparency International most megjelent tanulmánya alapos számításokkal bizonyítja, hogy a magyar adófizetők legalább 21 milliárd forintot buktak az ügyleteken.

Ellenzéki politikus a címlapokon: Mit akar Volner János?

Volner János a Jobbik alelnökeként és frakcióvezetőjeként levelet írt a pártvezetésnek, hogy legyen új kongresszus és tisztújítás annak elkerülésére, hogy a Jobbik, úgymond, balra tolódjon és összeálljon a baloldallal – már ha például az elsőszámú gyanúsított LMP-t baloldalinak lehet nevezni. A levél nyilvánosságra került, Volner Jánost sebesen kizárták az általa vezetett parlamenti frakcióból, de most is a párt alelnöke s ha igaz, indulna az elnöki címért.

Márki-Zay Péter új választást akar

Meghallgatjuk Hódmezővásárhely ellenzéki összefogással februárban megválasztott független polgármesterét, aki 8 hónap után úgy döntött, nem bírja a városi közgyűlés fideszes többségű nyomását és a város érdekében új választást akar.

Új szerzői jog, új internet?

Ha valaki előad egy dalt vagy ír egy cikket, s ezek ingyenesen elérhetőek az internetes keresőprogramokon, kapjon-e pénzt érte – mert eddig nem kapott. Az Európai Unió először 2001-ben igyekezett szabályozni az internettel kapcsolatos szerzői jogokat. 2013-ban újra nekiálltak és 5 év után az Európai Parlament most szeptemberben elfogadott egy szabályozási javaslatot, ami nem holnaptól lesz kötelező, de a folyamat elindult. Egyelőre az alkotóknak áll a zászló.

Magánszolgáltatók államosítása?

A magánegészségügy és az állami egészségügy viszonya zavaros és rendezetlen. Mostanában hallani kormánytervekről ennek kezelésére, szó esik például bizonyos jól működő magánszolgáltatások esetleges államosításáról, de az nem tudható, hogy valójában mi lesz.

MTA: a tét a tudomány szabadsága

Magyarország ijesztően keveset költ kutatásra és fejlesztésre, de a magyar tudomány ennek ellenére a térségben kiemelkedően eredményes. Pontosan nem tudható, hogy a nyári adok-kapok után most hol tart az akadémia és a minisztérium közötti huzavona. Az akadémia rendkívüli közgyűlés összehívásában gondolkodik, de, ki tudja, talán kompromisszumkészségét bizonygatandó, főtitkárhelyettese most – úgymond politikai okokból - két előadást is eltanácsolt a magyar tudomány ünnepének központi színpadáról.

Mire jó az Európai Ügyészség?

Az Európai Uniónak nagyon sok évi szemlélődés  után elege lett például az unió egészében évi 50 milliárd eurónyira becsült  Áfa-csalásokból és az uniós pénzek ismeretlen mennyiségű lenyúlásából. Úgyhogy kitalálták, hogy létrehoznak egy európai ügyészséget, amely, ha igaz, 2020 táján kezd majd működni. 22 tagállam csatlakozott. Magyarország 5 másik tagállammal együtt nem, a kormány szerint függetlenségünk sérülne a csatlakozással. Az ellenzék szerint persze másról van szó.

A siker képlete


szerző:
2018.10.02. 00:20
A siker képlete

Barabási Albert-László azt mondja, hogy munkatársaival óriási adatbázisok és számtalan életút tanulmányozásával jutottak el oda, hogy képesek lettek megfejteni azt, hogy mi a siker és mitől függ. Hogy, mik lehetnek a siker egyetemes törvényei? Erről faggatta Baló György a kutatót.

Világválság 10 év után

10 évet és a közeljövőt fél óra alatt megbeszélni – nyilván merész vállalkozás. 7 szóban: Válságtanulságok, társadalmi hatások, esetleges újabb válság, populisták. 3 közgazdász: Bod-Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök, Magas István egyetemi tanár és Pogátsa Zotán egyetemi oktató.

 

Ellenzék: tétovaság, mint rendesen?

Az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentést a kormány és a Fidesz a maga javára fordította, mert el tudja hitetni a választókkal, hogy az unió nem a kormányt, hanem az országot támadja. Kérdés, hogy az ellenzék továbbra is ezzel a jelentéssel akar foglalkozni, amelynek, ha egyáltalán, évek múlva lehet uniós következménye – vagy talál magának témát, ami érdekelheti az évek óta migrációs propagandában élő választókat.

Bevándorlási különadó - ki érti?

Szeptember 17-től hatályba a lépett a bevándorlási különadó, aki anyagi támogatást kap, az nyilatkozhat, a NAV-nak, hogy kitől-mitől kap pénzt, akinek, tehát a támogatónak fegyelmezetten be kell fizetnie anyagi támogatásának 25%-át adóként. Ha nem fizet, akkor a támogatottnak kell fizetnie. Majd mindjárt kiderül, hogy ez nem ilyen egyszerű, sőt…

Mozdulatlan egyenlőtlenségek

Ön szeretne többre jutni, mint a szülei? És szeretné, hogy a gyerekei többre vigyék, mint ön? Azazhogy: milyen a társadalmi mobilitás Magyarországon? A számok szerint többre jut-e ön? És: mekkora esélye van a gyerekeinek, hogy többre jussanak, mint ön? Hogyan áll és merre tart a társadalmi mobilitás Magyarországon?

Bíróságok: függetlenek még?

2012 óta adott egy Országos Bírósági Hivatal, OBH és egy Országos Bírói Tanács, OBT. A bírói tanács dolga és jogosítványa az Országos Bírósági Hivatal és annak elnöke, Handó Tünde munkájának ellenőrzése. Ebből keletkeztek az élesedő konfliktusok. Egyszer már letiltották, betiltották, eltiltották attól, hogy műsorunkban beszéljen, néhány napja felmentését kérte, nem akar már bíróként dolgozni, de tenni akar az igazságszolgáltatás függetlenségéért Szepesházi Péter.

Kultúrát erőből?

Lendületbe jött a valamilyen szinten mindig is létezett Kulturkampf, azaz kultúrháború. Vannak, akik erős médiatámogatással érvelnek azért, hogy ha már egyszer a Fidesz a politikai és a gazdasági hatalmat is tartósan megszerezte, itt az ideje, hogy a kultúrában és a művészetekben is elsősorban a politikai jelszavaknak megfelelő művek és az ezeket támogató intézményi vezetők élvezzék az állami tízmilliárdokat. Igen, de hol vannak a várva várt nagy művek?

L. Simon és Nyáry vita:

Nyáry Krisztián szerint a politika sok mindent meg tud tenni a kultúrában, egyet kivéve: az olvasókat nem tudja lecserélni.

Sürgősségi: beavatkozásra várva

A sürgősségi betegellátás akár össze is omolhat Magyarországon - mondják ápolók, orvosok és betegek. Hogy, miért? És van-e valamilyen általános protokoll, hogy kivel mi a teendő egy sürgősségi osztályon? Baló György minderről szakértőket kérdez műsorában.

Trump ellentmondásos elnöksége

Adott az amerikai elnök, aki valahogyan viselkedik, s adott az elnök, aki valamit csinál vagy csinálna: falat a mexikói határra, újratárgyalt északi-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény Mexikóval és Kanadával, erősen lazuló kapcsolatok Nyugat-Európával és tegnap óta újabb 200 milliárd dollárnyi kínai árura kivetett vámok, lehetne sorolni.

Közoktatás: párhuzamos valóságok

A kormány kivételével kevesen gondolják, hogy a magyar közoktatás rendben van, es akkor még nem is beszéltünk a valamikor bevezetendő új nemzeti alaptantervről, amelynek egy tervezete már létezik, de a kormány szerint szó sincs arról, hogy ezt elfogadták volna. És ott van a pedagógushiány. Meghívtuk a KLIK-et, de nem is reagáltak megkeresésünkre.

Boltzárral a munkaerőhiány ellen?

Ismerős téma, egyszer már kisebb-nagyobb mértékben megosztotta az országot és utóbb 2016-ban elbukott: a vasárnapi boltzárról van szó. Most, természetesen tagságának és a tagság családtagjainak érdekeire hivatkozva fel akarja támasztani egy szakszervezet. Érvek és ellenérvek.

Sok szereplő, kis piac

Viszonylag új fejlemény, hogy az ember nézegeti magyar vagy külföldi újságok weblapjait vagy a csak a neten létező lapokat és egyre gyakrabban fut bele abba, hogy egy-egy cikket csak pénzért olvashat el, vagy: önkéntes anyagi támogatást kérnek tőle. vége az ingyenes tartalmaknak?

Sargentini-jelentés: mi lesz most?

A keddi EP-vita után szerdán a jelentés megkapta az ahhoz szükséges kétharmados többséget, hogy Magyarország ellen hosszadalmas eljárás induljon, amelynek végén megvonhatják az ország uniós szavazati jogát. Miért nem számolják a tartózkodó szavazatokat? Ugyanis, akik tartózkodással szavaztak, jelen voltak és részt vettek a szavazáson. Tartózkodással, de szavaztak. Ha ezt a 48 tartózkodó szavazatot is számolják, akkor 10 szavazat hiányzik az eljárás megindításához szükséges kétharmados többséghez.

Választási elemzés a budapesti svéd nagykövettel - eredeti nyelven

A szélsőjobb lényegesen erősebb lett, de nem tört át a vasárnapi svéd választásokon. Senki nem akar velük kormányozni. A most kormányzó szociáldemokraták és szövetségeseik viszont csak hajszálnyival kaptak több szavazatot, mint a jobbközép pártok. Patthelyzet. A nagykoalíciónak nincsenek hagyományai Svédországban. Mi lesz? Svédország budapesti nagykövete, a karrierdiplomata Niclas Trouve úr a stúdióban, akivel a választásokról és Svédország helyzetéről beszélget Baló György.

EP: vita Magyarországról

Megsérti-e a magyar kormány az uniós alapértékeket? A jelentés szerint igen, a magyar kormány szerint a jelentés tele van hazugságokkal, és az országot támadja, mert nem fogadunk bevándorlókat. A Magyarul Balóval összeállításában, a keddi Sargentini-jelentés majd 3 órás vitáját, hivatalos magyar tolmács hanggal, rövidített változatban nézhetik meg.

Svéd választás: van nyertes?

Mai témánk: Svédország, ahol tegnap választások voltak. Elsőként az őszi Európában, ennek megfelelő nemzetközi figyelem közepette. Annál is inkább, mivel a menekültek és a bevándorlók ügye ennek a választásnak is központi témája volt, csak úgy, mint például a német választásoknak tavaly. A 10 milliós Svédország, a gazdag jóléti állam még 2015-ben 163 ezer embert fogadott be. Ez nem kevés társadalmi és szociális gonddal járt és jár, amit a választási eredmények is tükröznek.

Foci: még sport vagy csak üzlet?

Ez műsorunk utolsó adása a nyári szünet előtt, de a jövő héttől felvált minket egy világtéboly: a futball VB – 32 éve Magyarország nélkül, ez mondjuk a 40 évesnél fiatalabbnak megszokott, de az idősebbeknek megszokhatatlan, mivel az 1930 óta rendezett világbajnokságok történetében Magyarország 2 második helyével még mindig a 10-11. helyen áll a korábbi Csehszlovákiával holtversenyben. 32 éve sehol.

Boltgondok – kicsiknél és nagyoknál is

Nagyjából látható volt, mi fenyegeti a főleg kisebb üzletekből álló magyar élelmiszerkereskedelmi láncokat a kötelező béremeléssel: lopakodó csőd. Ehhez jött a bérrobbanás, a nagy üzletek százait működtető láncok ma már egymással versenyezve, nem ritkán bruttó 300 ezres fizetés ígéretével keresik az alkalmazottakat.

Nyugdíjbomba - robbanhat?

Egy nagy nemzetközi tanulmány szerint Magyarországon hét évvel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy a rendszer fenntartható maradjon. Viszont egy magyar férfi átlagos élettartama jelenleg 74 év... Durva. De igaz-e? E nélkül összeomlás fenyegeti a magyar rendszert? Netán adóemelés? Járulékemelés?

Robotemberek: lecserélnek minket?

Meghökkentő, hogy egy Sophia nevű hölgyrobot állampolgárságot kapott éppen Szaud-Arábiában, ahol nagyon sok hátrányos megkülönböztetés éri a nőket. Egy Ursula nevű, ugyancsak női robot zenél, énekel, táncol egy hollywoodi stúdióban. Nem elég, hogy egyre többen vagyunk a földön, jön a robotvilág?

LMP: új vezetés – új irány?

Beszéljünk az LMP-ről, amely a Jobbikkal egyike annak a két pártnak, amelyben a legnagyobb nyilvános felfordulás követte a választásokat. Személyi ügyek, fegyelmi ügyek, kizárás, eltiltás, új elnökség, amelynek tagjai között az országgyűlési frakció nem képviselteti magát – és a közvélemény érdeklődő részének egyáltalán nem világos, mit akar az LMP 2018 őszétől.

Gettósodó iskolarendszer

Egyre több a gettóiskola, ez olyan iskola, amelyben a cigány tanulók vannak többségben. Arról persze nincsenek számok, hogy hány tehetség vész el, de az tudható, hogy jövőjük érdekében más országok folyamatos erőfeszítéseket tesznek a szegregáció csökkentésére. És Magyarországon?

Kettészakadó egészségügy?

Ha bajunk van, s ha megengedhetjük magunknak és nem akarunk nagyon sokat várni, magánszolgáltatót keresünk. A magánbeteg egyáltalán nem bizonyos, hogy jobb szolgáltatást kap, de az bizonyos, hogy kevesebbet kell várnia és udvariasabb, meglehet gondosabb kezelésre számíthat – adott esetben egy olyan orvostól, aki amúgy egy állami intézményben is dolgozik.

Magyar légszennyezés: halálos kór

A légszennyezéssel alig foglalkozik a politika, pedig világszerte évente milliók halnak meg miatta. Egy 2014-es nemzetközi tanulmány szerint a magyar légszennyezettségi adatok javulnak, de még mindig olyanok, mint a horror-példaként emlegetett Kínában. A szálló por egyedül Budapesten évente 1500-1800 életbe kerül.

 

Benzinár: 5-össel is kezdődhet?

Ön mennyiért tankolt utoljára? Az olaj, következésképpen a benzin ára majdnem mindenre hat és ugyanígy majdnem minden hat a benzin és az olaj árára, amivel világszerte magasan képzett szakemberek tízezrei foglalkoznak. Mire számíthatunk?

Magyar nők: szolgasorban?

Mit gondolunk a nőkről és mit gondolnak ők magukról egy országban, ahol az országgyűlési képviselők 12 százaléka nő, fekete afrikai országok is megelőznek minket, s ahol a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak alig 6 százaléka nő, a női vállalatvezetők aránya pedig a padlót súrolja?

Magyar gazdaság: jelen és jövő (Második rész)

Van magyar gazdasági jövőkép? Hogyan lehetne az ország versenyképesebb, hogyan készüljön a digitális korra, amikor kevesen szereznek diplomát és a kormány nagyon keveset költ a jövőt meghatározó kutatásra és fejlesztésre. Szakértőink a témában Palócz Éva közgazdász, a Kopint-Tárki vezérigazgatója és két egyetemi tanár, Surány György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke és Chikán Attila, korábbi miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Magyar gazdaság: jelen és jövő (Első rész)

Kétrészes műsorunkban tekintélyes szakemberekkel elemezzük a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait. Ellentmondásos szociális ellátórendszer, elvándorlás, munkaerőhiány, közoktatási romhalmaz, gondok a versenyképességgel és a termelékenységgel, csak jelszavakban támogatott kis- és középvállalatok. Első rész.

Magyar sajtó-miből él, ha független?

A kérdés: akinek – ezért vagy azért – csak minimális hirdetési bevételei vannak, fenn tudja-e tartani magát a közönségtől gyűjtött pénzekből, megengedheti-e magának, hogy színvonalas tartalmakat állítson elő, s van-e igény és esély új minőségi hírportál indítására?

Európai baloldal: zuhanórepülés

Történelmi mélyponton a Német Szociáldemokrata Párt és a francia Szocialista Párt is, a választásokat rendre jobboldali pártok nyerik és erősödik a szélsőjobb. Képes a megújulásra az európai baloldal? Létrejöhet új baloldal? Keressük a választ!

Közmunka: mentőöv vagy zsákutca?

A kormánycél: kevesebb, mint 150 ezer közmunkás 2020-ra. Mi lesz azokkal, akik kiesnek a közmunkából, s mi lesz azokkal, akik – a tervek szerint a jövőben legfeljebb egy, egyetlen évig – közmunkások maradhatnak?

 

MTA: az elnök kihívásai

Ellentmondás: aki megpróbálja figyelni, merre tart a tudomány, bizonyára úgy érzi, hogy egyre kevesebbet ért és tud – mert közben a tudománynak küzdenie kell az álhírek és az áltudományok ellen - de az aligha vitatható, hogy a tudomány szerepe majdhogynem napról-napra növekszik.

Mi az a GDPR, és kit érint?

8 nap múlva életbe lép a GDPR nevű uniós adatvédelmi rendelet, ami minden egyes magyar vállalkozásra vonatkozik, akkor is, ha csupán egyetlen alkalmazottja vagy egyetlen ügyfele van. Mindenkire, aki bármilyen személyi adatot kezel. Bonyolult ügy, de kötelező. Hogyan birkóznak meg ezzel például a kisvállalatok?

 

Budapest: dugófőváros lett?

Az M0-ás befejező része Budán sehol. Sorozatban késnek fontos közlekedési beruházások. S persze sokan egyre idegesebbek a forgalomban. Még szerencse, hogy a kormány 10 évre szóló Budapest-stratégiát tervez. Addigra talán már emlékezni sem fogunk a nagyon hasznos Déli pályaudvarra, amit viszont meg akarnak szűntetni. Mi van itt? Mi lesz? Minek kellene lennie?

Wizz Air: top repülő cég a semmiből

Miközben légitársaságok mennek csődbe, többen és többet repülünk, mint valaha. Ezt úgy látszik, tudni vélte egy magyar cég, amely 15 év alatt a semmiből Európa egyik vezető légitársasága lett, tavaly több mint háromszor annyi utast szállított, mint Magyarország lakossága. Vendégünk Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

Túlpörög a lakáspiac?

A lakásárak mintha megállíthatatlanul nőnének. Ehhez járul az építőanyagok folyamatos drágulása és a szakemberhiány, ezek következtében sok új lakás átadása csúszik. Mik a kilátások a magyar lakáspiacon?  

 

Oktatás: segítség!

A PISA-teszteken az uniós cél az volt, hogy 2010-re a kettesek aránya mindenütt 10% alá csökkenjen az oktatásban, de 5 évvel később, 2015-ben a magyar arány mindhárom területen több mint 25%. Már az Akadémia is beavatkozna a magyar oktatás színvonalában.

 

Szabadságjogok és jogállam: vita

Magyar és külföldi civil szervezetek és szakértők szerint folyamatosan leépültek az alapvető szabadságjogok Magyarországon, s ha – vagy amikor? – az új országgyűlés elfogadja a Stop Sorosnak elnevezett törvénycsomagot, azt a tiltakozók mélypontnak tekintik.

A fogyatékkal élők esélyei

Választási kampányokban, pártprogramokban nem esik szó róluk: vagy félmillió ember él valamilyen fogyatékossággal Magyarországon. Aki képes ellátni magát, havonta 21 ezret, aki erre nem képes, havonta 26 ezer forintot – a minimálbér egy ÖTÖDÉT kapja. Hogyan kellene javítani a helyzetükön?

Irán: újabb atomválság?

A Közel-Keleten továbbra sem csökkennek a feszültségek. Sőt. Adott két, feltörekvő középhatalom, Szaúd-Arábia és Irán, mindkettő a térség vezető hatalma szeretne lenni, egymással versengve fegyverkeznek és, noha közvetlen konfliktus - még - nincs közöttük, ellentétes oldalon állnak Szíriában, Irakban, Jemenben és Libanonban is.

EU-költségvetés: kevesebbet kapunk?

Az Unió a brit kiválás és az így kieső vagy 100 milliárd euró ellenére valamivel többet költene, mint eddig. A Bizottság javasol néhány, részben Magyarországot is érzékenyen érintő lényeges változtatást: eddig minden 100 euróból vagy 40-et agrártámogatásokra, másik vagy 30-at regionális alapokra költöttek. Mindkettőt csökkentenék, de növelnék például a határvédelemre és a kutatás-fejlesztésre fordítandó összegeket.

 

Csúcsra járatott manipuláció?

Ha olvas, lát vagy hall valamit, amiről nem tudja eldönteni, igaz lehet-e, mit csinál? Utánanéz? Foglalkozik vele? Vagy? Talán csak olyasmit olvas-néz-hallgat, amit feltétlenül igaznak fogad el? Mint utólag kiderül, a szakemberek egy részét már vagy évtizede foglalkoztatják az összeesküvés-elméletek, majd az álhírek.

Márki-Zay:

Ha lenne egységes ellenzék, és ha ennek lenne vezetője, talán befutó lehetne a több diplomás, 46 éves Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely most megválasztott hét gyerekes polgármestere. Azt mondja, nem ideális jelölt, mert neki városát kell irányítania. De azért megjelent egy tüntetésen és van véleménye az ellenzék jövőjéről, amire sokan kíváncsiak.

Márki-Zay: Segítek az ellenzéki együttműködést összehozni, ha felkérnek

Ha lenne egységes ellenzék, és ha ennek lenne vezetője, talán befutó lehetne a több diplomás, 46 éves Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely most megválasztott hét gyerekes polgármestere. Azt mondja, nem ideális jelölt, mert neki városát kell irányítania. De azért megjelent egy tüntetésen és van véleménye az ellenzék jövőjéről, amire sokan kíváncsiak.

Márki-Zay: Ha én ígérek valamit, a Fidesz kétszer annyit ígér!

Ha lenne egységes ellenzék, és ha ennek lenne vezetője, talán befutó lehetne a több diplomás, 46 éves Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely most megválasztott hét gyerekes polgármestere. Azt mondja, nem ideális jelölt, mert neki városát kell irányítania. De azért megjelent egy tüntetésen és van véleménye az ellenzék jövőjéről, amire sokan kíváncsiak.

Márki-Zay: az ellenzék reménysége?

Adott egy többdiplomás menedzser, aki családjával együtt éveket tölt Kanadában és az Egyesült Államokban, majd a hétgyerekes család a magyar gyökerek megőrzéséért visszatér Magyarországra. Márki-Zay Pétert 2017 végén megtalálja a politika és függetlenként jelölik a Fidesz-fellegvárnak számító Hódmezővásárhely polgármesterének. Mögé áll a teljes ellenzék – és nyer. Egy óriási Fidesz-többségű önkormányzati testületet vezet. Győzelme után arra is talál időt, hogy az összes ellenzéki pártot kikerülve, néhányad magával meghatározza, hogy az összes egyéni választókerületben ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt. De a kormánypártok kétharmados többséget szereznek. Azóta Márki-Zay Péter afféle politikai jolly-joker, akiből bárki és bármi lehet.

Gyerekvállalás: nőügy?

Miért nem születik több gyerek Magyarországon? Hogyan lehetne megállítani a magyar népesség csökkenését? Na és, mit mondanak erről a szakértők?

Hitel, hitel hátán: mi lesz 2030-ra?

Magyarországi hitelezés: a 2008-as csúcs után erős visszaesés van a hitelezés terén, majd 2014-től újraindul a hitelnövekedés, de még messze van a 2008-as csúcstól. Amit az MNB szerint utol kell érni és túl kell lépni rajta.

 

Szél Bernadett volt Baló György vendége

Mostanában mintha majdnem minden az LMP-ről szólna a napi politikában: a baloldal szerint a Fidesz-kétharmad okozója, tényszerűen az ellenzék brutális vereségének részese, ugyanakkor a választások egyik nyertese a jövőre 10 éves Lehet Más a Politika, az LMP. Amelynek nincs elnöke, két társelnöke közül az egyik lemondott, a másik, aki 3 hete még miniszterelnökjelölt volt, Szél Bernadett.

Civilek - újabb 4 év ellenszélben?

A kormány most feltehetőleg úgy érzi, hogy masszív választási győzelme voltaképpen biztatásként is értelmezhető a civilek további szorongatására. A legfrissebb hozzáférhető számok szerint nagyjából 62 ezer szervezetről van szó, ezek kevesebb, mint egynegyede működik Budapesten. Hogyan tovább – a választások után, a Stop Soros törvénycsomag előtt.

Védeni kell a Fidesz szavazóit?

A Fidesz-KDNP kétharmados választási sikeréből nem annyira a győzelem, hanem a kétharmad erősen foglalkoztatja a közvélemény egy részét. Hogy miből, miért, hogyan lett ez a kétharmad? Ungváry Krisztián történész előállt egy cikkel, amelynek címe: „A Fidesz-szavazó védelmében”. Az ellenzéki szavazók nyilvános védelméről nem tudunk. Hátha most. Ungváry Krisztián történész és Péterfy Gergely író voltak Baló György vendégei.

A migránsok után a cigányok jönnek?

Azt az elmúlt évtizedekben meg kellett szoknunk, hogy többszázezres kisebbségek, a cigányság vagy a fogyatékkal élők egyáltalán nem szerepelnek a pártprogramokban és a választások előtt senki nem szól hozzájuk. Alighanem új fejlemény viszont, hogy, miközben a cigánysághoz 2018-ban sem szóltak, a cigányságról a miniszterelnök, majd több kormánypolitikus is nyilatkozott. Mi ez és hova vezet? Hivatalos gyűlöletpropaganda a magyar cigányság ellen? 

Közvélemény-kutatók a választásról

A Magyarul Balóval adásában megmutatjuk azt a táblát, amelyben látható, hogy a választások végeredményétől mennyire tértek el az utolsó felmérések, hangsúlyozva, hogy csak listás szavazatokról van szó.

Hogyan tovább magyar baloldal?

A kérdés: a magyar baloldal jövője zsinórban elbukott három választás után, olyannyira elbukott, hogy mindhárom a kormánypártok kétharmados győzelmével végződött. Megjegyzendő persze, hogy a baloldal világ- és Európa-szerte, ezen belül Közép-Európában is bajban van.

Történt-e érdemi választási csalás a választásokon?

A Fidesz kétharmados győzelme után az eddigi választásoknál sokkal többen jeleztek szerintük szabálytalanságokat, csalásokat, visszaéléseket, külföldről importált szavazókat. A DK nagyarányú újraszámolást követel, a Momentum az Alkotmánybírósághoz fordul. Azt eddig senki nem állítja, hogy az eredményeket befolyásoló csalás történt volna, de nagyon sok a panasz. Erről kérdeztük Pálffy Ilonát, a Nemzeti Választási Iroda elnökét.

Választás ’18: Csalás vagy bénázás?

Április 8-án este az első választási eredmények 22:40 körül jöttek. Addig azt nézhette az ország, hogy mekkora sorok állnak Budapesten, a Bocskai úton és az Eötvös utcában. Utóbb az is kiderült, hogy napközben egy időre összeomlott a választási informatikai rendszer, ezt végül megjavították. A vizsgálat ígért eredményére várunk. Sepsi Tibor alkotmányjogászt kérdeztük.

Kétharmad: Ajándék a szegény vidéktől?

Az ország egészét letarolták a kormánypártok. Az egyetlen kivétel Budapest, ahol az ellenzék győzött. Túlságosan egyszerűnek érződik vidék-Budapest ellentétben keresni a választ. De akkor – kérdezzük sokadszorra vasárnap óta – mi van a háttérben az ellenzék gyengeségén és a szőnyegbombázás-szerű kormánypropagandán túl?

Hernádi: a VIP-ben nincs üzlet

A foci, és nem az üzlet miatt jár meccsre – mondta Hernádi Zsolt. A MOL elnök vezérigazgatója a Magyarul Balóval című műsorunkban tagadta, hogy egyik cége szabálytalanul költötte volna szex oldalak felfuttatására azt a 3 milliárdos uniós forrást, amelyet induló vállalkozások támogatására nyert egy pályázaton.

MOL: Mi lesz az olaj után?

Magyarország elsőszámú vállalata, a MOL ma tartotta éves közgyűlését. Több mint egy milliárd dolláros tiszta haszonról számoltak be, ez évtizedes vállalati rekord. De mi a MOL?

Túlélés a küszöb alatt

Noha ebben a stúdióban is több vezető ellenzéki politikus és szakértő is rendre azt mondta, hogy örülnének, ha új párt is bekerülne az országgyűlésbe – mégsem került be. Mondhatnám sajnos nagyon nem került be. S ennek következtében bajba kerültek – sok pénzt kell visszafizetniük.

MKKP: „Lemondok az elnökségről a saját javamra”

Kovács Gergely, az MKKP elnöke azt mondta, arra most már ők is rájöttek, hogy a Kutya Párt tehet az ellenzék kudarcáról. Arra is rájött utólag, hogy több buszmegállót kellett volna építeniük, mert akkor simán bejutottak volna a parlamentbe. A teljes beszélgetés elérhető: ITT.

Választás’18: mi történt?

A választásokon leadott összes szavazat nagyjából felét a Fidesz-KDNP kapta, másik nagyjából felét az ellenzék együttesen. A választás mindig számtengert produkál és kínál az elemzőknek. Megnéztük, hogy az összes leadott szavazatból melyik pártnak hány kell egy mandátumhoz.

 

„A tüzet a vízzel összebékíteni nem biztos, hogy sikerül”

„A Jobbik szavazói ... a baloldali politikusokat, a baloldal pártjait jobban utálják, mint a Fideszt” – mondta a visszalépésekről Volner János (Jobbik).

Választások után: Márki-Zay Péter

Először Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel beszélünk, őt nemrég teljes ellenzéki összefogással választottak polgármesterré. A választások előtt egy honlapon közzétette mind a 106 egyéni választókerület esélyes ellenzéki jelöltjét.

Választás’ 18: Ellenzékváltás?

Fidesz-KDNP kétharmadot szerzett, az ellenzék: javító DK és szerényen javító Jobbik és LMP – és nagyot bukó MSZP.  A Jobbik és az MSZP egy-egy politikusával keressük a választások tanulságait.

Kétségtelenül teljesebb lett volna a konokul távolmaradó kormánypártokkal együtt, de így is sok témában sok mindent megtudtunk az országról és a hatalomért kampányoló pártok terveiről az elmúlt másfél hónap 19 választási vitájából. Mai műsorunkban ezekből a vitákból adunk a szerkesztők szerint jellemző és lényeges szemelvényeket.

Tudjanak újra hinni a  magyar polgárok tudjanak az állami intézményekben

Kétségtelenül teljesebb lett volna a konokul távolmaradó kormánypártokkal együtt, de így is sok témában sok mindent megtudtunk az országról és a hatalomért kampányoló pártok terveiről az elmúlt másfél hónap 19 választási vitájából. Mai műsorunkban ezekből a vitákból adunk a szerkesztők szerint jellemző és lényeges szemelvényeket.

Akar-e a Jobbik ügydöntő népszavazást Paks II ügyében?

Kétségtelenül teljesebb lett volna a konokul távolmaradó kormánypártokkal együtt, de így is sok témában sok mindent megtudtunk az országról és a hatalomért kampányoló pártok terveiről az elmúlt másfél hónap 19 választási vitájából. Mai műsorunkban ezekből a vitákból adunk a szerkesztők szerint jellemző és lényeges szemelvényeket.

„Nem látom a tömeget, ami ezt a válsághelyzetet indokolná”

Kétségtelenül teljesebb lett volna a konokul távolmaradó kormánypártokkal együtt, de így is sok témában sok mindent megtudtunk az országról és a hatalomért kampányoló pártok terveiről az elmúlt másfél hónap 19 választási vitájából. Mai műsorunkban ezekből a vitákból adunk a szerkesztők szerint jellemző és lényeges szemelvényeket.

Roma gyerekek felzárkózatása: kiscsoportos foglalkozás és fejlesztő pedagógus

Kétségtelenül teljesebb lett volna a konokul távolmaradó kormánypártokkal együtt, de így is sok témában sok mindent megtudtunk az országról és a hatalomért kampányoló pártok terveiről az elmúlt másfél hónap 19 választási vitájából. Mai műsorunkban ezekből a vitákból adunk a szerkesztők szerint jellemző és lényeges szemelvényeket.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!