KERESÉS search-close

MR

8 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "MR"

Jövőre kap CT-t az Országos Kardiológiai Intézet

Jövőre biztosan kap CT-t az Országos Kardiológiai Intézet - ezt az egészségügyi államtitkár mondta az RTL Híradó kérdésére. Múlt héten számoltunk be arról, hogy az országos intézetben, ahol a legbonyolultabb szívműtéteket végzik, nincs se CT, se MR készülék, így előfordul, hogy gyerekeket nyitott mellkassal kell másik intézménybe szállítani, ha CT-re van szükség. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, intézkednek a készülék beszerzéséről.

Se CT, se MR nincs az Országos Kardiológiai Intézetben

Se CT, se MR nincs az Országos Kardiológiai Intézetben, ahol a legbonyolultabb szívműtéteket végzik. Ezt az Intézet főigazgatója mondta az RTL Híradónak azután, hogy a Klubrádió egyik hallgatója arról számolt be, hogy súlyos állapotú unokáját nyitott mellkassal kellett átvinni egy másik kórházba, mert CT vizsgálatra volt szükség. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, 2010 óta sokkal több a CT és az MR készülék országszerte, és idén is 40 milliárd forintot fordítanak erre.

 

Az államtitkár szerint nincs kevés radiológus

Nem nézte az RTL Híradó riportját, így nem tudja megmondani, hogy miért kell sok helyen akár fél évet is várni az MR vizsgálatra- ezt mondta az egészségügyi államtitkár. Az RTL Híradó két hete készített riportot arról, hogy sok helyen nagyon megnőtt a diagnosztikai vizsgálatokra a várakozási idő. Akkor is kérdeztünk az államtitkárságtól, de érdemi választ nem kaptunk. A riportban az is elhangzott, hogy kritikusan kevés a radiológus, ezért hiába vettek új készülékeket, nincs, aki vizsgáljon velük. Az államtitkár azt mondta, ő nem biztos abban, hogy ez így van.
 

Védik a sugárterheléstől a kicsiket

Azért, hogy megóvják a gyerekeket a sugárterheléstől, a Semmelweis Egyetemen már szinte csak MR-rel vizsgálják a gyerekeket, nem röntgenezik, CT-zik őket. A szakemberek szerint ugyanis egy daganatos kisgyereket a gyógyítása alatt akkora sugárterhelés érheti, hogy emiatt felnőttként újabb daganata lehet.

Segít lecserélni a régi gépeket az EU

Lecserélhetik az elavult CT és MR készülékeket a kórházakban egy uniós pályázatnak köszönhetően. Az új készülékekre szükség is lesz, ha a parlament megszavazza, júliustól minden daganatgyanús beteget két héten belül ki kellene vizsgálni. Ha nem tartják a határidőt, vagy nem találnak daganatot, a szolgáltatóknak nem fizetnék ki a vizsgálatot. Az egészségügyi államtitkárt hiába kérdeztük többször is, nem árulta el, hogy akkor ki fogja kifizetni az 50-80 ezer forintos vizsgálatokat.

Hónapokat kell várni CT-re és MR-re

Az RTL Híradó több intézményt is megkeresett, a legtöbb helyen már csak májusra tudtak volna időpontot adni a fontos diagnosztikai vizsgálatokra. De olyan centrum is van Budapesten, ahol 4-5 hónapot kell várni. A híradónknak nyilatkozó egészségügyi szakjogász szerint ez főként a daganatos betegek kezelésében okozhat problémát.

Sokkal pontosabb képet kapnak az agyról

Az eddigieknél sokkal hamarabb kiderül, hogy egy agydaganat jó vagy rosszindulatú azzal az új MR géppel, amit kedden adtak át az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Az MR géppel évente körülbelül tízezer embert tudnak majd megvizsgálni. 
 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való