KERESÉS search-close

Katalónia

21 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Katalónia"

Katalónia újra forrong


szerző:
2018.10.01. 18:56
Katalónia újra forrong

Tüntetésekkel, blokádokkal és utcai zavargásokkal emlékeztek meg Katalóniában az egy évvel ezelőtti függetlenségi népszavazásról. Az akkori, jobboldali spanyol kormány ugyan erőszakkal elnyomta a kezdeményezést, ám ezzel csak elmérgesítette a helyzetet. Bár az új szocialista vezetés sokkal békülékenyebb politikát folytat, a szakadárok továbbra is ragaszkodnak az önrendelkezéshez.

Szilveszter és kakiló figurák Katalóniában

Gyémánt Balázs, hivatásos világutazó számos különlegességgel találkozott már útjain, sokról be is számolt már a Reggeliben. A Szilvesztert és az új év első napjait ezúttal Katalóniában töltötte, ahol azt is kiderítette, miért van tele Katalónia kakiló figurákkal.

Katalónia nem tágít


szerző:
2017.11.08. 18:52
Katalónia nem tágít

Sztrájkok és tüntetések bénítják meg Katalónia több részén is a közlekedést, amelyet függetlenségpárti szakszervezetek szerveztek a tartományi kormány bebörtönzött tagjainak a szabadon bocsátásáért.

Őrizetben a katalán ex-elnök

Önként jelentkezett a brüsszeli rendőrségen a leváltott katalán elnök, miután a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Most egy brüsszeli bíróság döntheti el, kiadják-e Madridnak.

 

Elmenekült a miniszterelnök

Elmenekült Spanyolországból a katalán miniszterelnök, miután a spanyol államügyész lázadás vádjával büntetőeljárást indított ellene. Több miniszterével Brüsszelbe ment, hogy politikai menedékjogot kérjen. A váratlan fordulat mindenkit megdöbbentett.

Elszigetelődik Katalónia

Feszült a hangulat Katalóniában, illetve Spanyolországban. A katalán belügy vezetője lemondott, előtte semlegességet kért a rendőrségtől. Vezető nyugati politikusok egységesen elutasították az elszakadást Spanyolországtól, amit az október elsejei népszavazás eredményére hivatkozva a barcelonai parlament pénteken megszavazott. Madrid a katalán vezetést sújtó büntetőintézkedésekkel válaszolt, és még keményebb fellépést ígér. A Madrid által menesztett katalán elnök erőszakmentes ellenállásra szólított fel.

Ott voltunk a katalán népszavazáson, az erőszak sűrűjében

A katalán népszavazáson történt brutális rendőri fellépésnek kollégáink a tömegben voltak szemtanúi. Azóta is tüntetést tüntetés követ, mi pedig keressük a magyarázatot arra, hogyan mérgesedhetett el így a viszony Madrid és Barcelona között. Figyelem Felkavaró felvételek következnek! 

 

A teljes adást ITT nézheti meg!

Senki nem beszél egyértelműen

Továbbra is teljes a bizonytalanság Spanyolországban, azok után, hogy a katalán kormányfő kihirdette a függetlenséget, majd azonnal fel is függesztette azt. A spanyol kormányfő is hasonlóan homályosan reagált.

A spanyol egységért tüntettek

Tömegtüntetés volt Barcelonában Katalónia függetlenedése ellen, Spanyolország egysége mellett. A résztvevők azt hangoztatták, hogy ők a többség, és eddig csöndben voltak. A helyzet továbbra is feszült, Madrid a legkeményebb választ sem zárja ki, amennyiben a tartományi kormányzat kedden kikiáltja az önálló katalán köztársaságot a múlt vasárnapi népszavazás eredményére hivatkozva. Az RTL stábja a helyszínen van.

"Párbeszédet most!"


2017.10.07. 18:52

Béketüntetések voltak spanyol és katalán városokban a Katalónia függetlenségéről meghirdetett, múlt heti népszavazást követő válság miatt. Hosszú idő után most először volt egyetértés a madridiak és a barcelonaiak között. Mindkét helyen párbeszédet, békés megegyezést követeltek a tüntetők.

Spanyolország: sztrájkok, blokádok, tüntetések

Általános sztrájkok, tüntetések és útblokádok bénították meg Katalóniát ma. A tiltakozások kiváltó oka az volt, hogy a madridi kormány által kivezényelt csendőrség brutálisan lépett fel a szavazókkal szemben. Vasárnap Katalónia elszakadásáról szavaztak a spanyol tartományban, amit Madrid próbált megakadályozni.

Katalónia sztrájkba lép

A választók 90 százaléka a Spanyolországtól való elszakadásra szavazott Katalóniában a vasárnapi függetlenségi népszavazáson. A spanyol kormány nem ismeri el a referendum érvényességét, mivel a szavazás ellenőrizetlenül folyt, és a katalánok többsége nem is vett részt rajta. Barcelonában ma több nagy spontán tüntetést is tartottak tiltakozásul a tegnapi rendőri erőszakra, a katalán szakszervezetek pedig általános sztrájkot hirdettek, amivel holnaptól egy teljes hétre lebénítanák az egész tartományt.

Katalónia ellenáll


szerző:
2017.09.29. 18:40
Katalónia ellenáll

Már több mint tízezer rendőrt vezényelt a madridi kormány Katalóniába az ország más részeiből, hogy megakadályozzák a vasárnapi függetlenségi népszavazást. Ezt azonban a tartományban sokan megszállásként értékelik, és csak növeli az ellenállást. Az egyetemisták tömegtüntetéséhez csütörtökön csatlakoztak a tűzoltók is, pénteken pedig az agrárszervezetek traktorokkal vonultak be Barcelonába.

Pattanásig feszült a helyzet Katalóniában

Csapást mér a spanyol kormány Katalónia autonómiájára, miután a katalán vezetés nem állt el a jövő vasárnapra tervezett népszavazástól. Ezen dőlhet el a tartomány önálló állammá válása. A madridi belügy szombaton átvette az irányítást a katalán rendőrség felett. Ez azt jelenti, hogy a Katalóniában lenézett Guardia Civil nevű félkatonai, csendőri szervezet lett a felettese a tartományi rendfenntartóknak. A katalán rendőrfőnök elutasította a döntést, és engedetlenségre szólított fel. Madrid erre közölte, hogy készek akár több ezer csendőrt hajókkal Katalóniába küldeni. A katalán dokkmunkások azzal fenyegetőznek, hogy megtagadják a kirakodásukat.

Polgárháborús hangulat Barcelona utcáin

Teljes a káosz Katalóniában, ahol a madridi kormány karhatalmi erővel próbálja megakadályozni a jövő hétvégére tervezett népszavazást a független állammá válásról. Állandósultak a tömegtüntetések, és diákok megszállták a barcelonai egyetemet. A hatalmas rendőri jelenlét ellenére egyre nehezebb mederben tartani az eseményeket. A válság a végletekig megosztja az egész spanyol társadalmat.

Franco szelleme kísért


szerző:
2017.09.20. 18:55
Franco szelleme kísért

A spanyol állam felszámolta Katalónia autonómiáját - jelentette be a katalán miniszterelnök, miután a rendőrség lerohanta a tartományi kormány épületét. A rajtaütésben tucatnyi kormányzati tisztviselőt letartóztattak, akik támogatták a Katalónia független állammá válásáról tervezett népszavazást. Az utcákat tüntetők lepték el, akik szerint Madrid visszatért a Francóista diktatúra idejébe.

Katalónia: irány a függetlenség?

Elszakadhat Barcelona, illetve Katalónia Spanyolországtól, ha a vasárnapi, tartományi választásokon a függetlenségpárti erők abszolút többséget szereznek. Márpedig közel vannak ehhez az előzetes felmérések szerint. Igaz, sok az ellenző is.

Turistákat mentenek a tűzvész elől

Tűzvészek pusztítanak Franciaország több részén és a spanyolországi Katalóniában. Franciaország dél-keleti részén csaknem 10 ezer embert menekítettek ki, köztük rengeteg turistát három kempingből. Másutt százakat kellett kiköltöztetni.

Jelképes szavazás Katalónia függetlenségéről

Vasárnap volt Barcelonában a 2009 őszén elindult katalán referendum-sorozat utolsó fordulója. Eredménye nem kötelező érvényű.

A katalánok nem kérnek a bikaviadalból

A nagy hagyományokkal rendelkező viadalokra is vonatkozik a szabályozás.

Függetlenséget Katalóniának!


szerző:
2009.12.14. 11:41
Függetlenséget Katalóniának!

A független katalán államra voksolt a szavazók többsége a vasárnapi népszavazáson Katalónia több részén.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való