KERESÉS search-close

KRESZ

54 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "KRESZ"

CSATÁROZÓ BUSZOSOK: Veszélyesztették az utasokat

Bár a KRESZ szerint a buszok lakott területen kívül csak 70-nel mehetnek, a helyközi járat sofőrje többször is bevallja a videón, hogy 80-al hajtott. A Kisalföld értesülési szerint a társaságok mindkét vezetőt megbüntették. A hátul haladó, mobilozó buszos elismerte, hogy szabálytalan volt és veszélyeztette az utasokat és a közlekedőket. (A zoom.hu felvétele.)

A Híradó riportját ide kattintva nézheti meg.

Ingyenes lesz a KRESZ-tanfolyam

Ingyenes lesz a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és -vizsga júliustól a 20 évnél fiatalabbaknak. Az állam utólag téríti majd vissza a befizetett pénzt, 25 ezer forintig. Novák Katalin családügyért felelős államtitkár szerint ez a legtöbb helyen már lefedi a tanfolyamra és a vizsgára kifizetendő összeget.

TILOS: mégis egymást előzik a kamionok

A KRESZ szerint a kamionok csak 80 km/órával mehetnek az autópályán, míg a kocsik, akár 130-al is elhúzhatnak mellettük. Január óta eddig több mint 100 szabálytalankodó kamionost bírságoltak meg a rendőrök csak Hajdú-Bihar Megyében. A sofőrök több mint fele külföldi volt.

Órákon át nem működött a sorompó

Újabb elsötétedett fénysorompóról kapott felvételt Híradónk. Ezúttal Tápiószelén vált működésképtelenné három órára a vasúti átjáró kedd este. Ha működik a fénysorompó, ha nem, vasúti átjárónál lassítania kell az autósoknak a KRESZ szerint, ezt mondta a Híradónk által megkérdezett szakértő. A MÁV szerint az ilyen eseteket lakossági bejelentés nélkül is azonnal megoldják, mert a biztosító-berendezésen keresztül látják, ha baj van. 

Jön a téli gumi-szezon


szerző:
2017.11.10. 18:20
Jön a téli gumi-szezon

Sokan még mindig nem szereltettek téli gumit az autójukra. A KRESZ Magyarországon továbbra sem teszi ezt kötelezővé. A CASCO biztosítások egy része viszont kifejezetten előírja a téli gumi használatát, ha ezt az autós nem teljesíti, a biztosító nem fizeti ki az esetleges kárt.

KRESZ: A kutya szállítmány!


szerző:
2017.07.02. 18:18
KRESZ: A kutya szállítmány!

A kutyákat is megvédhetjük a biztonsági övvel az autóban. Egyre többen viszik magukkal házi kedvenceiket a nyaralásra, de sokan nem figyelnek az állatok biztonságára. Például Ausztriában vagy Németországban megbüntethetik azt az autóst, aki nem szállítódobozban vagy bekötve utaztatja kedvencét. Magyarországon is külön szól a KRESZ a kutyák szállításáról.

Ingyenes vizsgadíjak diákoknak?

Ingyenessé tenné a kormány a diákok első nyelvvizsgáját és KRESZ vizsgáját már jövőre, erről a Magyar Idők értesült. A KRESZ vizsga díja négyezerhatszáz forint, a középfokú nyelvvizsgáé huszonnyolcezer. Az RTL Híradónak nyilatkozó oktató szerint a KRESZ vizsga díja töredéke a jogosítványszerzés költségének. A Pedagógusok Szakszervezeténél azt mondják, inkább arra kellene forrást biztosítani, hogy az iskolákban olyan szintű lehessen a nyelvoktatás, hogy a diákokat magánórák nélkül is fel lehessen készíteni a nyelvvizsgára. A kormány az RTL Híradónak azt mondta, még egyeztetnek a kedvezményekről.

Életveszélyes helyzetek videón

Életveszélyes helyzeteket rögzített az autóba szerelt kamera. Egy budapesti sofőr vette videóra, amint több autós is figyelmen kívül hagyta a piros lámpát, és a tilos jelzés ellenére hajtott a kereszteződésbe. Az egyik felvételen például a gyalogosok már lelépnek az útra, mivel nekik zöldet mutat a lámpa, egy autós mégis átszáguld előttük. Ez az egyik legveszélyesebb szabálysértés, amit elkövethet egy autós.

Jó tudni! Mikor és hogyan használhatjuk okostelefonunkat vezetés közben?

A KRESZ igen szűkkörben értelmezi a telefonálás helyes, avagy helytelen használatát. Mivel egyáltalán nem egyértelmű a mostani jogszabály, sok a nyitott kérdés. Amire mindenképp figyeljünk, kézbe ne tartsuk telefonunkat, mert az baleset veszélyes, és büntetendő. Legyünk óvatosak és körültekintőek!

Kreatív emberek: magyarok kontra tiltó táblák! (Orosz György)

Részlet a 18. évad 2. részéből:

Orosz Györrgy elmerült a kreativitásban: először a menekültek elleni plakátotkat megreformálásáról mesélt, utána pedig szóba jött a feledhetetlen magyar virtus taglalása is: mit tesz a magyar, ha valamit megtiltanak neki?

Ha lemaradtál az adásról, kattints ide!

Sok minden változik a KRESZ-ben, de nem kell újravizsgázni

Akár 150-nel is lehet majd hajtani az autópályákon, ha elfogadják az új KRESZ-t. Azt is tervezik, hogy a közlekedési lámpák visszaszámolják a piros vagy zöld jelzésekből hátralévő időt. Az elektromos autóknak pedig engedélyeznék a buszsávok használatát. Ha lesz új KRESZ, az autósoknak nem kell új vizsgát tenniük - mondta az RTL Híradónak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szóvivője.

Tanulóvezető okozott halálos balesetet

Tanulóvezető okozott halálos balesetet péntek éjjel Békés megyében. Egy lovaskocsit akart megelőzni, de összeütközött egy szemből érkező autóval. A vétlen sofőr meghalt, és elpusztult egy ló is. A tanulóvezetőt és oktatóját fejsérülésekkel vitték kórházba. A rendőrség még vizsgálja a körülményeket. A KRESZ szerint az oktató felel a tanulóvezető hibáiért.

Örök dilemma: várakozni és megállni tilos táblák

Hiába adtunk számot a vizsgán kresz ismereteinkről, vannak olyan szabályok, melyeket sokan hibásan tudnak, vagy egyáltalán nem tartanek be. Ilyen dilemma ez a két tábla is. A kettő közti különbséget fontos tisztázni a bírság elkerülése érdekében.

Börtönbe kerülhet a balesetet okozó traktoros

Börtönbe kerülhet az a traktort vezető fiatalember, aki halálos balesetet okozott a 37-es úton tavaly nyáron. Ketten meghaltak, amikor sötétedés után először az úton kivilágítatlanul közlekedő munkagép hátuljába csapódtak, majd átsodródva a másik sávba egy teherautónak ütköztek. A kocsi kigyulladt. A traktoros ellen most emeltek vádat. Kiderült, több esetben súlyosan megsértette a KRESZ-t.

Ezért már bevonhatják a jogosítványokat!

Kevés olyan rutinos vezető van, aki élete során ne követne el kisebb-nagyobb szabálysértéseket. De azzal vajon mindenki tisztában van, hogy az érvényben lévő pontrendszer alapján mennyi büntetőpontot írtak már a „számlájára”? Könnyen a jogosítványunkba is kerülhet…

Amit a közúti veszélyeztetésről tudnunk kell

Ha a KRESZ alapismereteinkre támaszkodunk, akkor nagyjából mindannyian tudjuk definiálni, hogy mit is jelent, de azt tetten érni nem annyira egyszerű. Utánajártunk mit kell tudnunk a közúti veszélyeztetésről.

Filmes feladatok a KRESZ-vizsgán?

Filmes feladatok a KRESZ vizsgán 2016-tól.  A közlekedési szituációk élethűbb megjelenítése érdekében mozgóképes kérdésekkel bővül januárjától minden kategóriában a KRESZ-vizsga. Az eddig alkalmazott korszerű ábrák, grafikák, fényképek mellett megjelenő kisfilmek egy konkrét forgalmi szituációt és nem egy kiragadott pillanatot ábrázolnak majd. A változásokról egy vezetéstechnikai instruktorral, Székely Gyulával beszélgettünk.   

Animációs kérdések a KRESZ-vizsgán

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint a vizsgázóknak így valóságosabb körülmények között kell majd helytállniuk. A 8-10 másodperces animációk megválaszolására egy perc áll majd rendelkezésre.

KRESZ-vizsga a budapesti bicikliseknek?

Kötelezővé tenne a KRESZ-vizsgát a kerékpárosoknak néhány év múlva Tarlós István főpolgármester akkor, ha nem javul a biciklisek közlekedési morálja. A főpolgármester szerint sokat szabálytalankodnak a bringások és biztonságuk érdekében felül kellene vizsgálni a korábban nekik adott kedvezményeket.

Hahó, ki hagyta el a luxusautóját az Egyetem téren?

Hummerrel a Balatonba már nem menő, ma az az új őrület, hogy szárazföldön amortizáljuk le az egyébként sem olcsó gépjárművünket. Vajon mi történhetett?

Rendőrautó tartotta fel a forgalmat

Ismét az autópályán, belső sávban, a megengedettnél lassabban haladó rendőrautót filmezett le az Index.hu egyik olvasója. Márciusban történt hasonló eset, akkor vizsgálatot indított a rendőrség az autót vezető rendőr ellen. A mostani felvételen az látszik, hogy a rendőrautó, bár lenne helye, nem húzódik ki a külső sávba.

A biciklisek is sok balesetet okoznak

Gyorshajtás, szabálytalan előzés és figyelmetlen irányváltás. Ezek miatt történik a legtöbb baleset a magyarországi utakon. Az autósok okozzák a legtöbb karambolt, a lista második helyére a biciklisek kerültnek. Tavaly 86 kerékpáros halt meg az utakon. Rájuk emlékeztek délben Budapesten a Közlekedési Kultúra Napján.

Közlekedésre oktatják a rabokat


szerző:
2015.05.09. 18:40
Közlekedésre oktatják a rabokat

Elítélteknek tartottak a tököli börtönben közlekedésbiztonsági oktatást. Az ittas vezetésről, a baleset-megelőzésről, és a KRESZ szabályok változásáról is beszéltek a fogvatartottaknak. A cél, hogy szabadulásuk után az elítéltek ne okozzanak közlekedési bűncselekményt az utakon.

8 büntetőpont is járhatna Habonynak

Több közlekedési szabályt is megsértett vasárnap Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, amikor az RTL Híradó kamerái előtt a záróvonalat átlépve előzte végig a kocsisort. A fekete kisbuszban Andy Vajna és Habony Árpád ült, egyikük sem volt bekötve. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint több tízezer forintos bírság és akár 8 büntetőpont is járhatna a szabálytalankodásért.

Mikor engedjük egyedül a gyereket iskolába?

Sok szülő fél attól a pillanattól, amikor először hagyja egyedül közlekedni csemetéjét. Vajon mikor jön el az ideje ennek? Mire figyeljünk? Egy szakember segítségével elemezzük a témát.
 

Akár 45 ezer forint is lehet a büntetés

Kis változás a KRESZ-ben, de sokba kerülhet. Akár 45 ezer forintra is büntethetik azt, aki figyelmen kívül hagyja az óvodák, iskolák környékén kihelyezett új kiegészítő jelzőtáblákat.

Talicskával várakozott az autók között

A férfi az egyik legforgalmasabb pécsi kereszteződésben egy balra kanyarodó sávban várta, hogy tovább mehessen. Valaki szerint a jelenség igazi hungarikum.

Veszélyes a vezetés magassarkúban?

Voksán Virág a gyönyörű lábbelik szerelmese. Tisztában van a magassarkú cipők előnyeivel és hátrányaival is, így ő az egyik tesztalanyunk, hogy megvizsgáljuk, mennyire vagyunk biztonságban, ha tűsarokban ülünk a volán mögé.

Forró nyomon 12-10-24


szerző:
2012.10.24. 22:00
Forró nyomon 12-10-24

Forró nyomon: A család szeme fénye. Elvált szülők elkényeztetett gyereke a táti kettősgyilkos fiatalember. Az édesapja hazavárja. Vagy fizetsz, vagy fizetsz! Céltalan, haszontalan, bosszantó Kresz-táblák Budapesten.

XXI. század 12-09-04


szerző:
2012.09.05. 00:05
XXI. század 12-09-04

XXI. század: Sokan még ahhoz a generációhoz tartoznak, akik nem átpörgették, kihagyták, hanem nézték a reklámokat. Sőt, néha várták is – mint például a hurkagyurkás, vagy épp a nyugati farmert reklámozó kisfilmet. No és akadtak olyanok is, amelyek szövegére máig emlékeznek. Ma már csak a világ egyharmadán halad baloldalt a forgalom. Angliában, Ausztráliában, és Dél-kelet Ázsiában például. A legtöbb helyen, a Föld kétharmadán az úttest menetirány szerinti jobboldalán közlekednek, ahogy Magyarországon is – a második világháború óta. Miért álltunk át?

Óriási szerencséje volt a busz mögül kilépő fiúnak

Kisebb horzsolásokkal és agyrázkódásokkal megúszta az a kisfiú, akit pénteken ütöttek el Tejfaluszigeten.

Szigorúan büntetik a bicikliseket


szerző:
2011.08.22. 20:00
Szigorúan büntetik a bicikliseket

Röpködnek a 30 ezres bírságok: erre panaszkodnak a biciklisták, miközben a rendőrség nem tesz mást, mint betartatja a szabályokat. Csengő, prizma, fék, ha valami nem stimmel, már állítja is ki a számlát. Más kérdés, hogy vajon a szabályok nem mentek-e ki némiképp a divatból.

Még az olimpikont is megbüntették

Ha a közlekedési szabályokat be is tartják, a kerékpárokról gyakran hiányoznak a KRESZ-ben előírt tartozékok.

Fékezhetetlenek a kamionosok


szerző:
2011.06.09. 18:30
Fékezhetetlenek a kamionosok

1500 kamionost bírságolt meg eddig a rendőrség a január 1-jén bevezetett előzési tilalom megszegése miatt.

Legalább 16 éves korig kell iskolába járni

3 éves kortól kötelező lenne az óvoda, 7-től 16 éves korig pedig az iskola az új közoktatási törvénytervezet szerint.

Mopedet húzva demonstrál a KRESZ ellen

A járművét Törökszentmiklósról gyalog vontató Bander Ferenc szerdán Szolnokról Abonyig gyalogol, tervei szerint hétfőn ér Budapestre.

Leállósáv: Ahol a túlélési esély 20 perc

A leállósáv veszélyeire és azok helytelen használatára hívja fel a figyelmet kampányában az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Balesethez vezethet az előzési tilalom?

A rendőrség január végéig adott türelmi időt a kamionosoknak.

Ágyból tanulhatunk vezetni


szerző:
2010.12.13. 18:27
Ágyból tanulhatunk vezetni

Egy készülő törvénymódosítás szerint otthonról, oktató nélkül is elvégezhető lesz a KRESZ tanfolyam.

A külföldi autósoknak sincs kegyelem

Egy új elektronikus adatcsere hálózat kiépítésének köszönhetően az idegen rendszámmal közlekedők sem bújhatnak ki a törvények alól.

Vége a percekig tartó előzéseknek

Január elsejétől általános előzési tilalmat vezetnek be a teherautókra reggel 6 és este 22 óra között.

Szily Nóra igazán fair autós


szerző:
2010.09.02. 03:00
Szily Nóra igazán fair autós

A műsorvezető azt mondja, kicsit az autójában él, és mindig nagyon figyelmesen közlekedik.

Szembe ment a forgalommal a kamionos

Magyar kamionos okozott halálos balesetet Nagy-Britanniában azzal, hogy a nálunk szokásos jobb oldalon haladt.

Nem ismerik az új KRESZ-t az autósok

A rendőrök elismerték, hiába jelenik meg a közlönyben, az nem jelenti azt, hogy az autósok betartják az új szabályokat.

Autómánia 10-03-06


szerző:
2010.03.06. 12:45

60 ponton módosult a KRESZ


szerző:
2010.01.01. 12:09
60 ponton módosult a KRESZ

Változtak a gyalogosokra és a biciklisekre vonatkozó szabályok és a sebességhatárok is.

Nyeregben érezhetik magukat a biciklisek

Az új KRESZ értelmében január elsejétől a biciklisták már akkor is bemehetnek az egyirányú utcákba, ha azokban nincs biciklisáv.

Január 1-től változik a KRESZ


szerző:
2009.11.26. 14:54
Január 1-től változik a KRESZ

Összesen több mint 60 ponton módosulnak a szabályok.

Egységes kerékbilincslés novembertől

November elsejétől hatályos a kerékbilincselésre és az autók elszállítására vonatkozó egységes szabályozás.

Bringabarát KRESZ-módosítások


szerző:
2009.10.10. 09:32
Magas a bírság, ha átmegyünk a sárgán

A szakjogász szerint, aki vétlennek tartja magát, fellebbezzen.

Tilosban parkoló traffipaxok


szerző:
2009.06.20. 16:38
Tilosban parkoló traffipaxok

A rendőrök úgy büntetik a gyorshajtókat, hogy közben maguk is megszegik a KRESZ-t.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való