KERESÉS search-close

KLIK

89 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "KLIK"

Virágokkal ültették be a diákok a lyukas padlót

Virágokkal ültették be a diákok a lyukas padlót a budapesti Leövey Klára Gimnáziumban - így hívták fel a figyelmet arra, hogy hetek óta kerülgetniük kell a sérült burkolatot a folyosón. Erről a 444 számolt be először. Az iskolát üzemeltető tankerület azt írta, eddig az iskolára vártak, hogy egyeztessenek. Az iskola igazgatója szerint viszont már decemberben jelezték a hibát. Ma délben a Facebookon közölték a diákokkal, jövő héten megjavítják a padlót.
A diákok által készített videót, ide kattintva nézheti meg.

Nem mindenhol kapnak plusz juttatást a tanárok év végén

Nem kapnak plusz juttatást a tanárok év végén. Ezt mondta kérdésünkre a Klebelsberg Központ elnöke. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez csak a tankerületi központok által fenntartott intézményekben van így. Szerintük a szakképzési centrumokban például jár plusz pénz. Sőt, az óvodapedagógusok is több helyen kapnak az önkormányzatoktól. A Klebelsberg Központ szerint a tankerületek is adhatnak, ha a költségvetésbe belefér.

 

Valójában mekkora a tanárhiány?

Fontolva halad az új Nemzeti Alaptanterv előkészítése. A pedagógusok és az iskolák felkészülését egyelőre sokfelé bénítja a tanárhiány. Kényszerhelyettesítések és kényszertúlórák rejtegetik a betöltetlen álláshelyeket. A KLIK szerint nincs különösebb gond, de hát a KLIK szerint különösebb gond soha nincs.

Számháború a pedagógushiányról

Több mint négyezer pedagógus hiányzik az állami iskolákból - erről az Index írt. A Klebelsberg Központ kiszivárgott adataira hivatkozva azt írják, többségben az általános iskolákban van tanárhiány. A Klebelsberg Központ cáfolja az adatokat,

Nem volt Alaptörvény-ellenes az iskolák államosítása

Az Alkotmánybíróság szerint nincs gond az iskolák államosításával, mivel az állam nem csak az épületeket, a feladatokat is elvette az önkormányzatoktól tavaly januárban. Az iskolaátvétel miatt a csömöri önkormányzat indított pert másfél éve, a Fővárosi Bíróság pedig mivel elfogadhatónak találta az érveiket, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. Úgy tűnik hiába.

Diákra támadt az igazgató

Egy könyvvel fejbe verte, majd a szekrénynek lökte az egyik diákot a hetesi iskola igazagtója, ezt írta a Népszava. A KLIK vizsgálatot indított, ami után elbocsájtották az iskola vezetőjét.

Azt az iskolaigazgatót nevezték ki, aki ellen tiltakoztak

A szülők és a diákok véleménye a legfontosabb - ezt mondta a Klebelsberg Központ elnöke, amikor átadták az iskolaigazgatói kinevezéseket. Algyőn viszont hiába tüntettek korábban a szülők és diákok, éppen azt az iskolaigazgatót nevezték ki, aki ellen tiltakoztak. Makón pedig egy leváltott iskolaigazgató írt nyílt levelet a rendszer hibáiról. Az oktatási államtitkár szerint ugyanakkor megszűntek azok a problémák, amik az iskolák működését gátolták.

Nincs utódja az iskolaigazgatónak Keszthelyen

A tanévkezdés előtt egy hónappal nincs igazgatója a keszthelyi Vajda János Gimnáziumnak. A jelenlegi igazgató mandátuma tegnap járt le, a helyére pályázókat a KLIK elutasította. A helyi ellenzék tüntetést tartott az iskolánál. Attól tartanak, hogy meghosszabbítják a leköszönő igazgató mandátumát és így szerintük egyházi fenntartásba kerülhet a gimnázium.

Kinevezték, hiába a tiltakozás

Az iskola előtt tüntettek a szülők Algyőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése miatt. A minisztérium ugyanis éppen azt az igazgató-jelöltet nevezte ki, aki ellen aláírást is gyűjtöttek korábban a szülők. A Minisztérium mindig azt mondja, szakmai alapon döntenek. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke indoklást várna az elutasított igazgatók esetében.

Vesztett az állam Budaörssel szemben

Vesztett az állam Budaörssel szemben, és 765 millió forintot kell kamatostul kifizetnie az önkormányzatnak. Így döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék. Budaörs azért perelte be az államot, mert nemcsak át kellett adnia az iskoláit a KLIK-nek, de még szolidaritási hozzájárulást is beszedett tőlük az állam. A bíróság szerint ezt nem tehette volna meg, mert nem is létezik az a jogcím, ami alapján a pénzt beszedték. Az igazságügyi tárca azt írta: fellebbeznek és bíznak abban, hogy a végleges ítélet az államnak kedvező lesz. 

 

Kudarctörténet a KLIK?


szerző:
2016.11.18. 00:50
Kudarctörténet a KLIK?

Központosítás, adóssághegyek, már-már működésképtelen iskolák, gúzsbakötött igazgatók, krétáért is kérvényt kell írni – ez 4 év mérlege. Arról volt szó, hogy megszüntetik. Nem. Feldarabolják, és minden eddiginél nagyobb államosításba kezd: elveszi az önkormányzatoktól az iskolák működtetését. Milyen az új KLIK, kérdezzük korábbi bírálóját, új igazgatóját, Pölöskei Gábornét.

Közoktatás – őszi leltár

Az új tanév kezdetén tekintsük át,hogy mire jutottak a különféle tiltakozó mozgalmak a közoktatásban. Messziről úgy látjuk, hogy amit a kormány akart, lényegében mindent elért. Rendszerszintű változás nincs. Viszont. Amit a pedagógusok akartak, abból édeskevés valósult meg. De forró őszt ígértek. Ez egyelőre csak az időjárásra vonatkozik.

PDSZ: Egyre több tanár hiányzik

Már nem csak természettudományos, hanem nyelv- és informatikatanárból is hiány van – állítják az egyik pedagógus szakszervezetnél. A PDSZ-nél azt mondják, sokan hagyják el a szakmát egy jobban fizető állásért. A szakszervezet szerint az is probléma, hogy a tanárok egy részét csak megbízási szerződéssel hajlandó foglalkoztatni a fenntartó, így spórolnak. A KLIK-et hiába kérdeztük, hogy miért, érdemi választ nem kaptunk.

10 milliárdot költött saját magára a KLIK

Saját szervezetének fejlesztésére költött indulásától mostanáig 10 milliárd forintot a Klebelsberg Intézményfenntartó. Hogy pontosan mire fordítottak ennyi pénzt, azt Hadházy Ákos az LMP társelnöke kérte ki a KLIK-től. A politikus szerint a tanulmányok egy részét összeollózták, és milliárdokat költöttek munkabérre és tanácsadókra. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért kellett 10 milliárd a KLIK felállításához, mert az oktatás bonyolult dolog. De hiába a milliárdok: a kormány döntése nyomán az intézményfenntartó jelenlegi formájában megszűnik.

Tiltakoznak az igazgató megbízása ellen

Tiltakoznak a megbízott igazgató ellen egy szegedi gimnázium tanulói és a szülők. Azt mondják, hogy nem a személyével van gond, hanem az elvvel, ahogyan kinevezték. A tantestület nem támogatta a jelöltet, aki korábban tankerületi vezető volt a KLIK-nél. A pályázatához késve csatolta az erkölcsi bizonyítványát, ezért azonnal kizárhatták volna az eljárásból. A pályázat végül eredménytelen lett, de határozott időre mégis őt bízták meg a gimnázium irányításával. A megbízott igazgató nem nyilatkozott.

Listát készít a menekült gyerekekről az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A KLIK tankerületei hétfőn írtak levelet az iskolaigazgatóknak, amelyben azt kérik, írják össze, hány úgynevezett "migráns tanuló" jár hozzájuk. Az RTL Híradónak azt írták, erre azért van szükség, mert az ő ellátásukhoz többletforrások kellenek. Az LMP szerint a listázás nem ébreszt jó emlékeket.

Balog: Túl jól sikerült a központosítás

Túlságosan jól sikerült a központosítás, a hibákat pedig be kell ismerni- erről beszélt Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztere, amikor kinevezte a Klebelsberg Központ tankerületi vezetőit. Nagyobb hatáskört ígért az iskolaigazgatóknak, akiket- ahogy fogalmazott- az eddigi rendszer túlságosan leértékelt. Pukli István, a Tanítanék Mozgalom képviselője szerint ez csak kozmetikázás, szerinte a gyakorlatban semmi sem fog változni.

106 éves iskolát zár be a KLIK

Hiába gyűjtenek a szülők aláírásokat, a KLIK bezárat egy 106 éves iskolát Vas megyében, Hegyhátszentjakabon. A diákokat szeptembertől már a szomszédos településre, Zalalövőre kell vinni. Az intézményfenntartó azért döntött így, mert túl alacsony a tanulók létszáma. A helyiek amiatt aggódnak, hogy az iskola bezárása után a fiatal családok elköltöznek a faluból.

Az iskolák fenntartása is az állam feladata lesz

Visszalépésnek tartják a tiltakozó tanárok, hogy az iskolák működtetése után a fenntartás is az állam feladata lesz. A kedden bejelentett törvényjavaslat szerint júliustól 56 tankerületi centrum jön létre. Az EMMI államtitkára szerint az a legbiztosabb, ha egyvalaki felel mindenért. A Pedagógusok Szakszervezete és a Tanítanék Mozgalom azonban úgy látja: az elmúlt években bebizonyosodott, az állam  csődöt mondott az iskolák működtetésével, ezért nem támogatják, hogy az intézmények fenntartása is az államhoz kerüljön.

 

Közoktatás: központosítás után államosítás?

A kormány szavára mozdulva sok fideszes önkormányzat úgy érezte, szavazni kell a kötelező menekültkvótáról, és erről azután határozatot is hoztak. Ugyanezeket az önkormányzatokat senki nem bíztatta arra, hogy szavazzanak és határozzanak arról, ki működtesse az iskoláikat. Pásztó polgármestere a kormányinfóból értesült arról, hogy az az iskola, amit tavaly szeptembertől ismét a település működtet, mert a KLIK nem költött rá, szóval ez a pásztói iskola az államé lesz. Vagy: az állam fogja működtetni és ezért pénzt kér az önkormányzattól.

„Zsebpénz, amivel el kell számolni”

Zsebpénz, amivel el kell számolni. Így vélekednek az általunk megkérdezett intézményvezetők arról az 50 ezer forintról, amit a KLIK biztosít mostantól havonta az iskoláknak, az azonnal szükséges kiadásokra. A KLIK közölte; nincs előírva, hogy mire költhetik az iskolák a keretet, és ezen kívül is biztosítanak forrást. Az egyik budaörsi igazgató szerint ehelyett inkább saját költségvetésre lenne szükségük.

Április 15-én lehet az újabb tanársztrájk

Április közepén a tanárok újabb - immár kétórás - polgári engedetlenségi akciót tartanak, ha a kormány nem ül le velük tárgyalni. A Tanítanék Mozgalom bejelentette, hogy április 12-én várja a kabinet képviselőit. Közben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a KLIK helyett 60 kisebb szervezetet hoznak létre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezekre nincs szükség.

Túlóradíj miatt perli egy pedagógus a KLIK-et

Beperelte a KLIK-et egy fejlesztőpedagógus. Túlóradíjat követel az iskolafenntartótól. Adminisztrálni kezdte, mennyivel többet dolgozik, ahhoz képest, amit a törvény előír. Úgy számol, körülbelül 140 ezer forintot kellene kapnia. Erről a Házon kívül című műsornak nyilatkozott. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél azt mondják, ez nem egyedi eset. A KLIK konkrétumot nem közölt, de elismerték, hogy vannak ilyen esetek. Azt ígérik: ha a bíróság jogosnak tartja a követelést, fizetnek.

Éjfélig adtak határidőt a kormánynak

Éjfélkor lejár a határidő, ha a kormány nem reagál, a tanárok hétfőn reggel mindenképp az iskolák elé vonulnak. Ezt írta a Tanítanék Mozgalom közleményében. Közben a Pedagógusok Szakszervezete bejelentette, visszavonják azt a javaslatukat, hogy a tanárok munkaidő után demonstráljanak. Szerintük az államtitkár keddi bejelentése, hogy megszűnik a KLIK, semmin nem változtat.

Gyerekek lettek rosszul klórgáztól

11 gyermek lett rosszul klórgáz mérgezés miatt Komlón. A diákok hétfőn kémia órán kísérleteztek  gázok előállításával. Többen beleszagoltak a klórba, emiatt rosszul lettek. A mérgezés tünetei először csak 4 diákon jelentkeztek, de később további 7 társukat vitte el a mentő. Egyik osztálytársuk szerint az volt a baj, hogy a tanár nem mutatta meg helyesen, hogy kell óvatosan megszagolni a klórgázt. A KLIK belső vizsgálatot indított.

Megszűnik a KLIK, az állam marad a fenntartó

Megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Az önkormányzatok viszont nem kapják vissza az iskolákat, továbbra is az állam lenne a fenntartó. Az Köznevelési Kerekasztal keddi sajtótájékoztatóján az is bejelentették, hogy az iskolák igazgatói több feladatot és nagyobb önállóságot kapnának, de a közbeszerzéseket továbbra is az intézményfenntartó kezelné. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez mind névleges változtatás, vagyis nem elegendő.

Van, aki kiáll a KLIK mellett

Március végén dől el, hogyan alakul át az iskolákat fenntartó KLIK. A Kerekasztal tárgyalásokon a Nemzeti Pedagóguskar azt javasolta, továbbra is az intézményfenntartó alá tartozzanak az iskolák. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint viszont az intézményeknek vissza kellene kerülniük az önkormányzatokhoz. A KLIK-nél annyit közöltek, a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez biztosan nem térnek vissza.

Undorító az iskolai vécé

Rozsdás piszoár, ragasztószalaggal rögzített wc-tartály és orrfacsaró bűz a Heves megyei Tarnazsadány általános iskolájának mosdójában. Az intézmény évek óta vár a KLIK segítségére, hogy felújíthassák a vizes-blokkjukat. A szörnyű állapotokról elsőként a Heves Megyei Hírlap írt. Az egyik szülő azt mondta híradónknak: inkább hazaviszi szünetekben a gyerekeiket, hogy otthon végezzék el a dolgukat.

Hiába lesz pénz, ha nincs költségvetés

Azt sem tudná, hirtelen mire költené - így reagált egy általunk megkérdezett iskolaigazgató arra, hogy évek után most először utalna a KLIK saját pénzt az iskoláknak. Erről az Intézményvezető elnöke beszélt kedden. Pölöskei Gáborné szerint ezt a keretet a mindennapi működésre használhatnák az iskolák. Eddig ugyanis még kréta vásárláshoz is komoly papírmunkára volt szükség.

Bírálja a központosítást az EB

Több ponton is kritizálta a magyar közoktatást az Európai Bizottság friss országjelentése. Brüsszel szerint a központosított rendszer rugalmatlan lehet, és megnehezítheti az iskolák pénzhez jutását. A kormány által összehívott Köznevelési Kerekasztalnál viszont úgy látják, hogy mindenképpen szükség van a KLIK-re. De arról beszéltek, hogy nyárra teljesen átalakítják.

A kormány nélkül keresik a közoktatás jövőjét

Két gimnáziumi tanár. Egyikük a hivatalos Köznevelési Kerekasztalnál a Nemzeti Pedagóguskar elnökeként képviseli a tanárokat, másikuk Civil Oktatási Platformot kezdeményezett, ahol a kormány nélkül keresik a közoktatás jövőjét. Két asztal mellett tárgyalnak ugyanarról, személyesen még nem találkoztak itt vitatkoznak először: Horváth Péter és Miklósi László.

Más szervezet lesz a KLIK helyett

Más szervezet jöhet a KLIK helyére - erről maga az oktatási államtitkár beszélt a Figyelőnek. Palkovics László szerint megszűnhet a központosított irányítás, de ez nem azt jelenti, hogy az önkormányzathoz kerülnének vissza iskolák. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arról beszélt, hogy változnak az iskolaigazgatók döntési jogköre is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint ez csak időhúzás.

Fókusz 2016-02-29


szerző:
2016.02.29. 18:55
Orbán: Brüsszelt meg kell állítani

Brüsszelt meg kell állítani - ezt mondta Orbán Viktor a menekültkvótákra utalva évértékelő beszédében. A miniszterelnök szerint a bevándorlás bűnözést, terrorizmust és homofóbiát hoz magával, és a gazdasági növekedést is fenyegeti. A tüntető pedagógusoknak azt üzente, hogy az IMF-fel és az önkormányzatok adósságával is megbirkóztak, szóval a KLIK tartozásait is rendezni fogják. Orbán Viktor szerint a vidéki kórházak többségében már 21. századi körülmények vannak - ezért Budapesten fognak új kórházat építeni.

Nem tudni, mire költ a KLIK a pluszpénzből

Mire mindent kifizet, nagyjából 15 ezer forintja marad élni. Ezt mondta Híradónknak egy iskolatitkár. Ő úgynevezett nevelő-oktató munkát segítő dolgozó, közülük sokan panaszkodnak, mert évek óta nem emelkedett a fizetésük. Az oktatási államtitkár pénteken arról beszélt, hogy 38 milliárdot utalnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, de hogy jut-e ebből például az iskolatitkárok béremelésére, hiába kérdeztük. A pedagógusok közben újabb tüntetésre készülnek, március 15-én.

Fókusz 2016-02-26


szerző:
2016.02.26. 18:55
KLIK: Félelemmel fogadta a felkérést

Távozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. Pölöskei Gáborné, Áder János köztársasági elnök húga lesz a KLIK új vezetője. Már 2014-ben élesen kritizálta a rendszert, ami szerinte túlközpontosított. Most azt mondta, némi félelemmel vállalta el a pozíciót, de első feladatai között lesz, hogy júliusra átszervezze a KLIK-et és rendezze a tartozásokat.

KLIK: Nem szívesen állnak szóba sem a tanárokkal, sem a beszállítókkal

Van egy tanár, akinek nem utalta el a fizetését a KLIK, és hiába reklamált, válaszra se méltatták. Van egy úszóegyesület, amelynek nagyon sok pénzzel adós a KLIK, de velük sem állnak szóba. Szóval van ez a hatalmas szervezet, amelynek a vezetője láthatóan kerüli a nyilvánosságot, a munkatársai pedig sokszor kerülik, hogy egyenes válaszokat adjanak az iskolák, a tanárok vagy a beszállítók problémáira. De az újságírók is ugyanezt tapasztalják, amikor kérdeznek a mammutszervezettől. Bár minket most hatalmas meglepetés ért: hogy, hogy nem, a KLIK vezetője leült, hogy interjút adjon Serdült Szilviának.

Házon kívül 2016-02-24


szerző:
2016.02.24. 22:40
8 hónapja nem javítják meg a tetőt az iskolában

Nyolc hónapja nem hozták rendbe a tetőt a vásárosnaményi általános iskola fölött. Ennyi idő kellett, hogy a KLIK kiírja a közbeszerzést miután, még a nyáron leszakította a vihar az iskola tetejét. A több mint fél év alatt annyira átázott az épület, hogy öt tanterem teljesen tönkrement.

Egy héten belül rendezik a KLIK tartozását

Egy héten belül megoldja a kormány a KLIK finanszírozásai gondjait – ezt mondta az oktatási államtitkár. Az iskolákat fenntartó szervezet elnöke hétfőn a Házon kívülnek nyilatkozta azt, hogy nincs elég pénzük a számlák kifizetésére. Ennek ellenére pár hónapja félmilliárd forintért rendeltek darts táblát, csocsót, ördögbotot és egyéb sporteszközöket a diákoknak- írta meg a Magyar Nemzet. Az LMP szerint ez elfogadhatatlan.

Béren kívül semmit nem fizet a KLIK

Elismerte a Klebelsberg Intézményfenntartó vezetője, hogy nincs elegendő pénze a KLIK-nek az iskolák fenntartására. Hanesz József a Házon kívülnek adott interjúban elmondta: a béreken kívül szinte semmilyen egyéb kiadást nem fizettek az elmúlt hónapokban. Az elnök szerint viszont napokon belül új költségvetést készítenek, amit ha a kormány támogat, akkor megszűnhet az adósságuk. Az MSZP szerint azt kéne belátni, hogy a KLIK teljesen szükségtelen.

Kósa: a 17 milliárdos tartozás nem jelentős

Azért hozták létre, hogy ne legyen adóssága az iskoláknak, mégis több milliárdos tartozást halmozott fel a KLIK. Az iskolafenntartó központ működése ellen hónapok óta tiltakoznak tanárok, mert nem biztosítja az oktatáshoz szükséges feltételeket.

Tartoznak, de azt kérik, legyen gáz és áram

Ne kapcsolják ki a gázt és az áramot az iskolákban akkor se, ha nem fizetik időben a számlát. Erre kérte az intézményeket fenntartó KLIK a szolgáltatókat még tavaly októberben - tudta meg az atv. Idén áprilisig kérték a moratóriumot. Lázár János miniszter csütörtökön mondta el, hogy 17 milliárdos tartozása van a szervezetnek, de szerinte ezért nem a vezetők a hibásak, így nem is kell leváltani őket. Az LMP szerint viszont a KLIK lyukas hordó, amit át kell alakítani.
 

Kockásba borultak a tantermek


szerző:
2016.02.19. 18:30
Kockásba borultak a tantermek

Elárasztották az internetet a "kockásingesek". Ma országszerte több iskolában egységesen kockás ingbe öltöztek a diákok- ezzel akarják kifejezni, hogy kiállnak tanáraik mellett, akiket a volt felsőoktatási államtitkár kritizált. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere viszont világszínvonalon teljesítő fehér inges diákokról beszélt, amikor átadta a diákolimpia díjait. Közben este diákok tartottak szolidaritási tüntetést a budapesti Teleki Gimnáziumnál, ahol a KLIK vizsgálatot indított, miután több tanár részt vett a két héttel ezelőtti miskolci tiltakozáson.

Vizsgálódik a KLIK a tüntetés miatt

Nyomásgyakorlásról beszél az egyik budapesti gimnázium igazgatója, miután a KLIK vizsgálatot indított, hogy megtudják, hány óra maradt el a tüntetések miatt. A zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatójától jegyzőkönyveket kértek még arról is, mi hangzott el a szülői értekezleteken. Az Intézményfenntartót hiába kerestük.

KLIK: Vizsgálat indult a Teleki Blanka Gimnáziumban

A zuglói Teleki Blanka Gimnázium elsők között csatlakozott a miskolci tanárok nyílt leveléhez, amelyben az oktatási rendszert bírálják. Külön nyílt levelet is közzétettek saját, 16 pontjukkal. Ezután vettek részt a miskolci tüntetésen. Az igazgató tegnap délelőtt váratlanul levelet kapott a Klebelsberg Intézményfenntartótól.

Így töltötték meg a tiltakozó pedagógusok a Kossuth teret

Az eső, és a szokatlanul korai időpont ellenére is több ezren gyűltek össze a Kossuth téren, hogy a kormány oktatáspolitikája ellen tüntessenek. A főként pedagógusokból és gyermekeik jövőjéért aggódó szülőkből álló tömeg szerint a központosító törekvések lassan teljesen ellehetetlenítik a tanítást Magyarországon. Mutatunk egy csomó képet az eseményről!

Nem támogatták, a KLIK kinevezte


szerző:
2016.02.13. 18:40
Nem támogatták, a KLIK kinevezte

Egyetlen szavazatot sem kapott, mégis kinevezték igazgatónak. Új vezetőt bízott meg a KLIK tankerületi igazgatója a szegedi Fodor József Kollégium élére, annak ellenére, hogy a kollégium testületei egyhangúlag az intézményt tizenhárom éve vezető igazgatónőt támogatják. A március elsejétől kinevezett igazgató korábban az egyik szegedi általános iskola testnevelő tanára volt, a legutóbbi önkormányzati választásokon pedig a Fidesz polgármester jelöltjeként indult Deszken.

Több ezren tüntettek a közoktatásért

Megtelt a Kossuth tér. A zuhogó eső ellenére több ezren tüntettek szombaton a közoktatásért. A pedagógusok mellett tanulók, szülők és több szakszervezet is szót emelt. A Pedagógus Szakszervezet 25 pontos követelésben fogalmazta meg, hogy mit várnak a jelenlegi rendszertől. A szervezet elnöke azt mondta a fél és látszatmegoldások már nem elegendőek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pedig azt mondta, ha más megoldás nincs, sztrájkra szólítanak fel mindenkit.


 

Galéria: Pedagógus tüntetés képekben

Több ezren gyűltek össze a pedagógus tüntetésen. A tiltakozók a tanárok és a diákok terheinek csökkentését, az oktatási és a tanulási szabadság visszaállítását követelték. A demonstráció végén pedig a fekete ruhás nővér, Sándor Mária felhívására 5 percre néma csendbe borult az egész tér, hogy így mutassák meg a békés tömeg erejét.

Nem árulják el, mennyivel tartozik a KLIK

Sem az államkincstár, sem maga az intézményfenntartó nem hajlandó elárulni, pontosan mennyivel tartozik a KLIK a különböző energiaszolgáltatóknak. Nemrég számoltunk be arról, hogy egy gyöngyöstarjáni iskolában kikapcsolták a gázt, mert a KLIK nem fizetett időben.
 

Nagyobb önállóságuk lesz az iskoláknak

Krétát maguk vehetnek majd az iskolák, és maguk dönthetnek a kisebb felújításokról is. Egyebek mellett így döntöttek a közoktatási kerekasztal megbeszélésen. A kormány képviselői azután hívták össze a találkozót, hogy országossá vált a tanárok tiltakozása a jelenlegi oktatási rendszer ellen. Balog Zoltán miniszter azt mondta, az intézményfenntartó gazdálkodását is átszervezik. Az egyik szakszervezet vezetője úgy fogalmazott, bizakodó, mert a kormány nem utasította el a legkényesebb kérdéseket sem.

Hiába figyelmeztették, nem fizetett a KLIK

Már december elején levelet küldött a Tigáz, figyelmeztetve, hogy kikapcsolják a gázt a gyönygyöstarjáni iskolában, ha nem fizetnek. A pénz azonban csak hétfőn érkezett meg, miután pénteken csakugyan elzárták a vezetéket, és a hír bejárta a médiát. A gyerekek emiatt nem mehettek hétfőn iskolába.

Tartozik a KLIK, nincs fűtés az iskolában

Kikapcsolták a gázt a Gyöngyöstarjáni Általános Iskolában, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó nem fizetett - tudta meg az atv.hu. Péntek délután óta nincs fűtés az iskolában, hétfőn pedig a tanítás is elmarad. Az intézményfenntartó elismerte a tartozást, de közleményükben azt írták, nem kaptak értesítést arról, hogy ki fogják kapcsolni a gázt. Azt ígérték a számlákat hétfőn rendezik, így kedden folytatódhat a tanítás.

A tüntetés idejére szervez fórumot a KLIK

A szerdai tanártüntetés napjára is tankerületi fórumokat szervezett a KLIK, a tanárok azt mondják azért, hogy távol tartsák őket a demonstrációktól. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint szó sincs keresztbe-szervezésről, fórumokat ugyanis a hét minden napján tartanak. Az MSZP úgy látja, cinikus, hogy a kormány a fórumok időpontjáról sem egyeztetett a tanárokkal.

Balog: túltoltuk a biciklit egy kicsit

"Túltoltuk a biciklit egy kicsit." Ezt mondta az emberi erőforrások minisztere a Házon kívülnek a központosított oktatási rendszerről. Balog Zoltán a jövő tanévtől változtatásokat szeretne, szerinte vissza kellene adni bizonyos döntési jogosultságokat az iskoláknak, de ettől még nem szűnne meg a Klebelsberg Intézményfenntartó központ. A tiltakozó akciót indító miskolci tanárok szerint teljesen új rendszer kellene. Miskolcon jövő hétre fáklyás felvonulást szervez az ottani Pedagógus Szakszervezet.

Napi egy kréta és feleannyi papír

Már a tanítást nehezíti, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó nem biztosítja az eszközöket az iskoláknak - ezt mondta az RTL Híradónak egy pécsi tanárnő.

Kiégett buszt kaptak vissza


szerző:
2016.01.21. 18:20
Kiégett buszt kaptak vissza

A kiégett iskolabusz roncsát kapta vissza a dombóvári önkormányzat az intézményfenntartótól. A jármű tavaly októberben gyulladt ki, ezzel hordták a gyerekeket iskolába. A busz az önkormányzaté, de a KLIK üzemeltette. A polgármester szerint az intézményfenntartónak kellene állni a kárt, ami kétmillió forint, de ott nem akarnak fizetni.

Tiltakozó tanárok után érdeklődött a KLIK?

Egy makói pedagógus azt állítja, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó megpróbálta kideríteni, aláírta-e azt a nyílt levelet, amelyben miskolci pedagógusok bírálják az oktatáspolitikát. Horváthné Oláh Mária a Délmagyarországnak nyilatkozott az ügyről. Ma a híradónak azt mondta: azt szeretné, ha minél többen nyíltan csatlakoznának a kezdeményezéshez. Az oktatási államtitkárság azt közölte: a KLIK-nek nincs joga nyomozni, és ezt nem is tette.

Egyre többen bírálják az oktatáspolitikát

Már budapesti tantestületek és civil szervezetek is csatlakoztak a miskolci tanárok nyílt leveléhez. Ebben a mostani oktatáspolitikát kritizálják, kaotikus állapotokról, bizonytalanságról panaszkodnak. A köznevelési államtitkár véleményét hiába kérdeztük, nem állt meg választ adni, és ugyanúgy hiába tettünk fel kérdést a KLIK vezetőjének.

Még mindig nem kaptak fizetést


szerző:
2015.12.02. 18:50
Még mindig nem kaptak fizetést

Sok tanár még mindig csak vár a fizetésére a KLIK-től. Most a szombathelyi tankerületről derültek ki olyan információk, amelyek szerint az óraadó pedagógusok a mostani tanévben még nem kaptak fizetést, és most is csak a szeptemberire és az októberire számíthatnak. A számlát adó tanárok pedig egyelőre semmit sem kapnak. A köznevelési államtitkár hétfőn Baló György műsorában azt mondta, a KLIK már átutalta a szeptemberi és októberi béreket.

Felfüggesztették a zaklató tanárt

A balatonfűzfői tanár szexuális tartalmú üzeneteket küldött középiskolás diákjainak. Az eset egy éve történt, eddig a tanár mégis az iskolában maradhatott. Az Index derítette ki, hogy a tanár felmondott ugyan, de a Veszprém megyei KLIK területi képviselője visszahelyeztette, mondván csak ő rúghatja ki.

Nem kapott fizetést, ezért felmondott

Elege lett, otthagyta állását az a szentendrei informatika tanár, akit múlt héten mutattunk be a Híradóban. Kovács Csaba ebben a tanévben - vagyis szeptember óta -  még nem kapott fizetést, hiába kereste többször is a Klebelsbelg Intézményfenntartót. Mivel nem ő az egyetlen óraadó tanár, aki így járt, az egyik pedagógusszakszervezet fizetési felszólítást küldött a KLIK-nek. Mendrey László azt mondta, ha kell perelni fognak. A köznevelési államtitkár elnézést kér a pedagógusoktól.

Iskolaablakon kidobott milliók

Nem gondoltuk, hogy a tervezett ártatlan iskolafenntartási beszélgetésből annyira forró krumpli kerekedik, hogy a különböző kormányszervek csak úgy dobálják vissza Márkus Katalin szerkesztő számtalan telefonhívását és leveleit – anélkül hogy érdemben válaszolnának. A leltár: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – közlik, hogy ők csak végrehajtók, forduljunk talán az Emberi Erőforrások Minisztériumához vagy, választhatunk, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Elegük lett a KLIK-ből, visszaveszik iskolájukat

Több önkormányzat visszakérte iskolái működtetését a KLIK-től - erről a HVG számolt be először. Azt állítják, azért, mert rosszabbul járnak, ha a Klebersberg Intézményfenntartónak fizetnek a működtetésért, mintha ők maguk költenek az iskoláikra.

Még mindig milliárdokkal tartozik a KLIK

Továbbra is több milliárddal tartozik a Klebersberg Intézményfenntartó. Az Államkincstár szeptemberi adatai szerint több mint 6 milliárd forint adósságot halmozott fel a KLIK.

A  gyerekek tanórán kívüli rendszeres testmozgása is nagyon fontos

A mozgás nemcsak az egészség, hanem a testi fejlődés szempontjából is fontos a gyermekek számára. Míg korábban sok helyen a „ne futkossál, mert elesel” álláspontot képviselték, mára szerencsére ez alaposan megváltozott. Az a jó, ha gyermek sokat mozog, sportol, fut, fára mászik. Mindegy, hogy mit csinál, a lényeg maga a mozgás. A Teljes Körű Iskolai Egészségfejlesztési projekt keretein belül 28 ezer gyerek gyereket sikerült megmozgatni a tanórákon kívül is az ország különböző pontjain. Vendégünk volt Bíró Csaba a KLIK Fejlesztési és Projektigazgatóságának szakmai vezetője.

KLIK – Vállalkozók réme lett az állami mamutszervezet

Több millió diák és szülő mindennapjaira van hatással. Több tízezer tanár életét határozza meg. Az ország legnagyobb munkáltatója. Elképesztő mennyiségű adófizetői pénzből működik: 524 milliárd forintból. És rengetegen fogják a fejüket miatta. A KLIK-ről már sok mindent elmondtunk a Házon kívülben, de arról, hogy a szervezet fizetni sokszor nemigen szeret, még nem beszéltünk. Mert a KLIK rossz adós: lássuk, miért nem hajlandó már sok vállalkozás szállítani az iskoláknak.

Házon kívül 2015-09-02


szerző:
2015.09.02. 23:25
Házon kívül 2015-09-02

Pár tízezres számlákat sem fizet már a KLIK. Sok vállalkozó mondja, hogy ha iskolákba kellene szállítaniuk, inkább lemondanak az üzletről, mert attól félnek, sose jutnak a pénzükhöz. Hogy teheti meg az ország legnagyobb munkáltatója, hogy több milliárdos adósságot halmozott fel? - Bandika útja a dominikai árvaháztól Budapestig. Másfél éve követjük nyomon a kisfiú történetét, akit két éven át rejtegetett az apja, az anyja pedig sokáig hiába kereste. Hogyan éli meg egy kisfiú a távollétet az otthonától és az édesanyjától?

Siklós visszavette az iskolákat a KLIK-től

Visszavette az iskolákat a siklósi önkormányzat a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól, mert számításaik szerint tízmilliókkal kevesebből működtethető így a helyi közoktatás. A polgármester véleménye szerint négy éven át a KLIK-nek befizetett pénz egy részét máshol osztották szét, illetve a túlfoglalkozatás vitte el.

Csaknem 10 milliárddal tartozik a KLIK

Az adósság csaknem fele közműtartozás, de volt olyan iskola, ahol ki is kapcsolták a gázt. A közneveléséért felelős helyettes államtitkár Híradónknak azt mondta, augusztusban minden adósságát rendezi a KLIK.

Tartozik a KLIK, nincs gáz több iskolában

Több iskola is gáz nélkül maradt Somogy megyében, miután a Klebelsberg Intézményfenntartó nem fizette ki az iskolák gázszámláját.

Nem kapott fizetést a tanárnő


szerző:
2015.06.30. 18:33
Nem kapott fizetést a tanárnő

Még a májusi fizetését sem kapta meg a KLIK-től, pedig szerdától már a júniusi lenne esedékes - ezt mondta egy pedagógus Híradónknak. A nőnek határozott idejű szerződése van egy iskolában, és szerinte nem ő az egyetlen, akinek késve utalja a KLIK a fizetését. A Köznevelési Államtitkárság írásban közölte: folyamatosan rendezik a kifizetéseket.

Nem tudják fenntartani az iskolákat

Pénzhiány miatt átadná iskolái üzemeltetését az államnak a szocialista többségű önkormányzat Salgótarjánban - erről döntött csütörtökön a képviselő-testület. A polgármester szerint az iskolák működtetése túl nagy terhet jelent az egyébként is nehéz helyzetben lévő városnak. Dóra Ottó szerint ráadásul állandó vita van a fenntartó KLIK-kel azon, hogy mely költségeket kell a KLIK-nek és melyeket az önkormányzatnak fizetnie.

Hiába tiltakoztak a szülők és a diákok

Négy gyakorlóiskola mégis átkerül a Klebersberg Intézményfenntartó központhoz. Korábban azért javasolta 9 gyakorlóiskola fenntartóváltását a felsőoktatásért felelős államtitkárság, mert szerintük ezekbe nem jár elég pedagógushallgató, vagyis nem töltik be eredeti funkciójukat. Az MSZP szerint az érintett iskolák minőségén fog rontani a változtatás.

Kincstári kártyán vehetnének krétát az iskolák

Pár száz forintos tételekért is komoly papírmunkát kell végezniük - ezt mondta Híradónknak az egyik budapesti gimnázium igazgatója. Azért hogy ez változzon, vagyis hogy ne kelljen külön engedélyt kérni például, ha krétát vesznek, kincstári kártyákat adnának az iskoláknak. Ezt mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke Híradónknak. Azt, hogy mire és mennyit költhetnének, a fenntartó határozná meg. Az MSZP szerint az iskolákat eddig sem lehetett volna pénz nélkül hagyni.
 

Kincstári kártyákat kapnak az iskolák

Pár száz forintos tételekért is komoly papírmunkát kell végezniük- ezt mondta az RTL Híradónak az egyik budapesti gimnázium igazgatója. Azért hogy ez változzon, vagyis hogy ne kelljen külön engedélyt kérni az ilyen vásárlásokért a tankerületektől, kincstári kártyákat adnának az iskoláknak. Ezt mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke az RTL Híradónak.

Diákok, akik elmerik mondani, hogy rossz a rendszer

Több mint 2 éve forgattunk már iskolákban, amelyek az önkormányzatoktól a Klebelsberg Intézményfenntartó nevű mamutszervezethez kerültek. Tanárok meséltek arról, mennyire megnehezíti a mindennapjaikat az akkor még új rendszer. Olyan tanárok, akik vállalták a kockázatot, hogy nyilatkoznak, mert rengeteg iskolában tapasztaltuk, hogy nem mernek, vagy nem hagyják őket beszélni. Most diákok nyitották ki a szájukat, és vállalták, hogy névvel és arccal mesélnek a hibákról, a nehézségekről, amiket nap, mint nap megélnek. Moskovics Judit beszélgetett velük.

Hiába várnak az ösztöndíjukra?

Hiába várják hetek óta, nem kapták még meg az ösztöndíjukat azok a tanár hallgatók, akik részt vesznek a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programban. A híradónknak nyilatkozó egyetemisták szerint rendszeresen csúsznak a kifizetések, most éppen három hete várják a pénzüket. Az ösztöndíjprogramot tavaly azért indította a KLIK, hogy népszerűbbé tegyék a tanári pályát.

Döntés nincs, de folyik az átszervezés

Végleges döntés még nincs a Wallenberg Szakiskola megszűnéséről, de az átszervezésre már megkapta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az utasítást. Ez hangzott el azon a hétfői fórumon, ahol a diákok szülei feltehették a kérdéseiket az intézményfenntartó szakképzésért felelős vezetőjének.

Volt egy magyar közoktatás, az elmúlt öt évben lett egy másik

A radikális átszervezés és központosítás erősen ellentmondásos. A lényeg: létrejött egy KLIK nevű központi szuperintézmény, amely 3 ezer iskola működéséért és több mint egy millió diák oktatásáért felel, egy monstrum, amely 120 ezer pedagógus és 30 ezer iskolai alkalmazott munkáját irányítja. Vendégünk a KLIK-ért is felelős köznevelési államtitkár, Czunyiné dr. Bertalan Judit.

Tanárok ellátás nélkül


szerző:
2014.10.20. 18:20
Tanárok ellátás nélkül

Több pedagógust még mindig nem jelentett be a KLIK az adóhivatalnak - ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője mondta az RTL Híradónak. Nagy Erzsébethez azért fordultak pedagógusok, mert a háziorvosnál pirosan jelzett a TAJ számuk, vagyis kiderült, baj van az egészségbiztosításukkal.
 

Örülnek az államtitkár beismerésének

Mendrey László örül annak, hogy a kormánypárt végre felismerte: hibázott. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke meglepődött Hoffmann Rózsa csütörtöki nyilatkozatán.

Hoffmann Rózsa: ez így nem fog működni

Egy központból 198 tankerületet közvetlenül lehetetlen jól irányítani. Ez nem egy ellenzéki párt véleménye, hanem Hoffman Rózsáé, aki nemrég még államtitkárként felügyelte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozását.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való