KERESÉS search-close

Hableány

65 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Hableány"

Sokkot kapott a Viking Sigyn kapitánya

Sokkot kapott és összefüggéstelenül beszélt egyszerre angol, német és orosz szavakat használva segélyhívás közben a Viking Sigyn kapitánya. Erről a Magyar Nemzet írt, a rádiós diszpécserek tanúvallomásai alapján. A Hableány elhunyt matrózának családját képviselő ügyvéd azt mondja, a kapitány hibázott.

Végső búcsút vettek a Hableány kapitányától és matrózától

Harangszóval, hajókürttel, díszlövésekkel búcsúztatták a Hableány elhunyt kapitányát és matrózát. A szertartás után a hajók visszaindultak a baleset helyszínére, a Margit hídhoz, ahol egy külön koszorút engedtek a vízre, ezzel emlékeztek meg az összes áldozatról.

A Hableány egyik koreai utasát még mindig keresik

Egy koreai nő az utolsó, akinek a holttestét még mindig keresik a Hableány-tragédia áldozatai közül. A kutatásban a készenléti rendőrség, és speciális kutyás egységek mellett továbbra is részt vesznek koreai tűzoltók. A baleset okozásával gyanúsított ukrán hajóskapitány továbbra sem hagyhatja el Budapestet.

Hajós szertartással búcsúztatták a Hableány kapitányát és matrózát

Alakzatba rendeződött hajókkal és hajókürttel búcsúztatták a Hableány elhunyt kapitányát és matrózát. A májusi tragédia magyar áldozataitól hajós szertartáson vettek végső búcsút a Dunán. A matróz hamvait katonai tiszteletadás mellett engedték a vízbe. A kapitányt most csak elbúcsúztatták, őt később szűk családi körben temetik el.

Nem a Duna lesz a Hableány kapitányának végső nyughelye

Nem a Duna lesz a Hableány kapitányának végső nyughelye. Erről nyilatkozott ma Híradónknak a kapitány lánya, aki elmondta, hogy édesapja kívánsága egyházi szertartás volt. Így pénteken a Dunán a kapitányt elbúcsúztatják, és a Hableány 53 éves matrózának hamvait engedik a vízbe. A  kapitányt a hajós búcsúztató után szűk, családi körben temetik el.

Elismerés a magyar búvároknak

A magyar búvárok csúcsteljesítménye miatt átírná szabálykönyvét a Világszövetség. A Hableány tragédiáig azt hitték: 3 méternél mélyebben már nem tudnak mozogni olyan erős sodrású vízben, mint amilyen akkor volt. Akkor azonban csaknem 10 méterre merültek le a roncshoz. Közben kitüntették az életüket kockáztató búvárokat.

Kikapcsolták a Viking Sigyn-en a vészjelző radart?

A Hableány megmenekülhetett volna, ha a Viking radarberendezése be lett volna kapcsolva? Riportunkból kiderül: hogyan működik a vízen egy ilyen vészjelző?

Magyar György: „Hibáztak a rendőrök!”

Fontos hajózási adatok veszhettek el a dunai katasztrófával kapcsolatban, ezt állítja a Hableány matrózának családját képviselő ügyvéd. Magyar György szerint a közelben volt egy másik hajó, aminek a fekete dobozát túl későn vizsgálták át a rendőrök, így az adatok már törlődtek. A nyomozók az ügyvéd állításaira nem reagáltak, de korábban azt mondták, szakszerűen jártak el.

KÖNNYEK: Döbbent csendben hallgatták a Fesztiválzenekart a koreaiak

Koreaiul énekelt a Budapesti Fesztiválzenekar szöuli hangversenye előtt, a Hableány hajó tragédiában elhunyt dél-koreaiakra emlékezve.

DAL AZ ÁLDOZATOKÉRT: Így emlékezett a Fesztiválzenekar Koreában

A Dél-Koreában koncertező Budapesti Fesztiválzenekar ezzel a megható koreai dallal emlékezett a magyarországi hajóbaleset áldozataira. Mutatjuk Fischer Iván, a zenekar karmestere bevezető beszédét és a dalt is, amely arról szól, hogy valaki vár, nagy szeretettel vár valakit a végtelenségig…

Lehet, hogy a Viking kapitánya nem volt a helyén, amikor hajója elsüllyesztette a Hableányt?

Szelfizhetett a Viking kapitánya az utasokkal, ezért nem észlelte, hogy mi történt? Miért haladt tovább, majd tolatott vissza néhány perc múlva segítségnyújtás nélkül? Eddig 78 embert hallgattak ki az ügyben, a hajószerencsétlenség huszonnyolc halálos áldozata közül hármat még mindig keresnek.

Józan volt a Viking kapitánya


szerző:
2019.06.18. 17:52
Józan volt a Viking kapitánya

Józan volt a Viking Sigyn kapitánya a három héttel ezelőtti baleset pillanatában, ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője mondta el.

Nem száll többé vízre a Hableány

Nem száll többé vízre a Hableány, így döntött az üzemeltető cég. Nagyon rossz állapotban van a hajó, és kegyeleti okokból sem akarják újra használni. A cégnél azt mesélik, kollégáik szinte oda sem tudtak nézni, amikor kiemelték a roncsot a vízből. A Hableány egy részét valószínűleg meg lehet menteni, azt emlékműnek ajánlanák fel.

A MENTÉS KULISSZÁI: aki lement az életével játszott!

Papp Zoltán 12 éves kora óta búvárkodik, ő is és édesapja is nagy szerepet játszott a Hableány kiemelésében! Kevesen tudják, hogy milyen feladatot láttak el és milyen körülményekkel találkoztak azok az ipari búvárok, akiknek egy hajszálon múlt az életük. Papp Zoltán a legveszélyesebb szituációkról és arról is mesélt a Fókusz stábjának, hogy mi van a Duna alján!

HABLEÁNY: folyamatosan őrzik a hajóroncsot

A kiemelés után, a csepeli szabadkikötőbe vitték a Hableányt. A helyszínelők 26 órán keresztül vizsgálták. Centiméterről centiméterre nézték át a hajót. A csepeli kikötőből az újpesti kikötőbe vitték, és a nyomozás végéig ott őrzik majd a rendőrök a Hableány roncsát.
Ide kattintva rendőrségi képgalériát is láthat a vizsgálatról.

HABLEÁNY: a Duna teljes déli szakaszán folytatják a keresést

A 2019. május 29-én történt dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableányt június 11-én reggel kiemelték a Dunából. A kiemeléskor a hajóban négy holttestet találtak, majd ezt követően az áldozatokat azonosították. A kutatásban résztvevők továbbra is megduplázott létszámmal, a Duna teljes déli szakaszán az összes bevethető hajóval, valamint parti egységekkel megerősítve folytatják a keresést.

15 millió forint óvadék ellenében szabadulhat a Viking hajóskapitánya

15 millió forint óvadék ellenében szabadlábra helyezik a Viking szállodahajó kapitányát.  Ha a pénz megérkezik, ez már akár holnap is megtörténhet. Ő vezette a szállodahajót, ami összeütközött a kis városnéző hajóval két hete Budapesten, fedélzetén 35 emberrel. A tragédiát heten élték túl. A helyszínelők reggel óta Csepelen vizsgálják a Dunából kiemelt Hableány sérüléseit. A mentésben, kiemelésben résztvevő búvárok pedig megrázó részleteket mondtak el munkájukról. 

Több tízmillió forintba került a Hableány kiemelése

Több tízmillió forintba került, hogy a Clark Ádám úszódaru kiemelte a Hableányt a Dunából - ezt mondta az RTL Híradónak az úszódarut üzemeltető cég. Pontos összeget nem említettek, és kiemelték, hogy nem ezen a munkán akartak keresni, több eszközüket is ingyen biztosították a mentéshez. Hogy a hajótragédia elhárítása pontosan mennyibe került, egyelőre nem tudni.

Egy percre sem lazíthatott az úszódaru legénysége a Hableány kiemelése során

A Hableányt kiemelő úszódaru szerda délután már el is indult vissza Komáromba. A Clark Ádám kapitánya azt mondta, a keddi mentés nekik is különleges volt. Ő maga a parancsnoki hídon állva irányította a munkát 10 órán keresztül. Egyetlen percre sem lehetett lazítaniuk, minden egyes kötélmozdulat fontos volt.

Megszólalt az az ipari búvár, aki három holttestet is megtalált a Hableány roncsai között

Megszólalt az RTL Híradónak az az ipari búvár, aki három holttestet is megtalált néhány napja a Hableány roncsai között. Ádám Tamás 10 napig majdnem folyamatosan merült, és bár nem lett volna feladata, az egyik testet saját erejéből a felszínre hozta. Úgy fogalmaz, azóta felriad éjszakánként és gondolkodik. Őt és több társát egy kis időre pihenőre küldték.
A búvárokkal készült interjút ide és ide kattintva nézheti meg bővebben.

A víz alatt nem látta, de közel volt a Hableány kapitányához

Ott volt a Hableány mentésénél a még csak tanuló ipari búvár, 25 éves Moravcsik Zsolt is. Neki is a roncsok közé kellett merülnie, bár korábban még hasonlót se csinált. Ahogy társa, ő is pihenőt kapott, hogy kipihenjék az elmúlt napokat, hogy újra merülni tudjanak.

Ádám Tamás búvár: Ha csak a hajóroncs lett volna, akkor nem merülünk le

Ádám Tamás vezető ipari búvár 10 napig folyamatosan dolgozott a Hableány hajóroncsnál, szinte minden nap merülnie kellett. Az ő feladata volt, hogy felmérje a hajó állapotát. Olyan körülmények között kellett csapatával dolgoznia, amelyben ipari búvárnak egyébként tilos lenne.

Lánya szerint életvidám, mindig jókedvű ember volt a Hableány kapitánya

A hajóroncsból kedden felhozott első holttest feltehetően a Hableány kapitánya, Lombos László Albert volt. A kapitány lánya Orsolya megtörten idézte fel a baleset előtti napot, akkor látta utoljára édesapját. Azt mondta a legborzasztóbb, az volt, hogy nap, mint nap azzal kellett szembesülnie, hogy édesapja testét továbbra sem találják.

Kiemelték a Hableányt, 4 áldozatot még mindig keresnek

A városnéző hajó május 29-én este süllyedt el, miután A Margit hídnál a Viking Sygin nevű szállodahajó nekiütközött. A Hableány nagyjából hét másodperc alatt merült el. A fedélzeten 33 dél-koreai és a kétfős magyar személyzet tartózkodott. Heten menekültek meg.

A búvárok négy holttestet találtak a roncsban

Szeretné biztosan tudni, hogy mi történt az édesapjával. És biztosan tudni azt, hogy a Hajóroncsban őt találták meg. Eddig azonban még nem hívták, hogy azonosítsa a holttestet. Ezt nyilatkozta a Fókusznak a Hableány egykori kapitányának lánya. A búvárok ma négy holttestet hoztak a felszínre. Köztük az egyetlen gyermekét is, egy hat éves dél-koreai kislányét, akit néma tiszteletadással búcsúztattak a mentés résztvevői.

Lelkileg és fizikailag is teljesen kimerültek a búvárok a mentésben

Félt odalent, hogy egyszercsak elé úszik egy holttest - ezt mondta Híradónknak egy ipari búvár, aki a hajótest kiemelésén dolgozott. Ő és társai majdnem 40 kilós felszerelésben merültek, olyan körülmények között, amelyben egyébként tilos lett volna. Több búvár is azt mondta, lelkileg és fizikailag is teljesen kimerültek az elmúlt napokban. Minderről ők meséltek Híradónknak, ide kattintva hosszabban is megnézheti az interjút(csak online).

Négy embert még mindig keresnek

Mentés közben több nehezítő tényező is volt - az egyik szakértő megcsúszott és beleesett a Dunába, társai egy motorcsónak segítségével húzták ki a vízből. Miután a roncsot félig kiemelték, megkezdődött a víz kiszivattyúzása, hogy tovább tudják emelni. A mentési munkákat Pintér Sándor Belügyminiszter is megnézte.

 

Hét órán át tartott a Hableány kiemelése

Kiemelték a Dunából a Hableány városnéző hajót. A művelet nem volt zökkenőmentes. Egyszer le kellett állni. A hajótesten ugyanis olyan sérüléseket fedeztek fel, hogy újabb acélsodronyt kellett átvezetni a Hableány alatt. Közben újabb négy áldozat holtteste került elő. Feltehetően kiemelték a roncsból a magyar kapitány és a Hableány tragédia egyetlen gyerek áldozatának a holttestét is.

PAPP ZOLTÁN:

A Hableány kiemelése során legtöbbször a legtapasztaltabb búvár merült, akinek 3 holttestet sikerült a felszínre hoznia. Több búvár is azt mondta, lelkileg és fizikailag is teljesen kimerültek az elmúlt napokban. Az RTL Híradónak Papp Zoltán, ipari búvár nyilatkozott a merülés félelmetes körülményeiről.

JASENSZKY NÁNDOR: bűnügyi helyszínként kezelik a roncsot

Jasenszky Nándor, a TEK társadalomkapcsolati osztályvezetője mondta el az RTL Híradónak, hogy mi történt akkor, amikor a kiemelés megkezdése után újabb hevedert kellett rakni a roncsra, illetve arról is beszámolt, hogy mennyire összetett munkának volt köszönhető az, hogy a Hableány sikeresen átkerült az úgynevezett 40-es bárkára.

Élőben közvetítettük a Hableány kiemelését a Reggeliben

Csak az újságírókat engedték fel a hídra, a hajó már jól látható volt, amikor Ződi Péter beszámolt arról, mi történt idáig a mentés során. Az élő kapcsolásig két holttestet emeltek ki a speciális védőruhába öltözött búvárok.

Exkluzív: „Fantasztikus apa és hajós volt!”

Fantasztikus apa és hajós volt - ezt mondta a Hableány kapitányáról a lánya, aki exkluzív interjút adott az RTL Híradónak. Szoros volt a kapcsolatuk, a tragédia előtti napon találkoztak utoljára. A lány arról is beszélt, hogy a Margit hídon jár munkába, minden nap elmegy a meder alján fekvő roncs felett. A Hableányt hétfőn emelhetik ki. A teljes interjú visszanézhető: ITT!

Kedden kiemelhetik a Hableányt

Az RTL tudósítója a Margithídtól jelentkezett, ahol már két sodronyt áthúztak a búvárok a hajóroncs alatt. Keddre ígérik az elsüllyedt Hableány kiemelését.

Vita a szállodahajó miatt

Hatvan fős nyomozócsoport dolgozik a dunai hajókatasztrófa kivizsgálásán. A nyomozók eddig 230 embert hallgattak ki. Ezt a rendőrök közölték, akik szerint nem volt szükség arra, hogy a Hableánnyal ütköző Viking szállodahajót Budapesten tartsák. Korábban több koreai szakértő úgy vélte, hogy ebben hibáztak a magyar nyomozók.

Készülnek a roncs kiemelésére

Szinte biztos, hogy csak az ünnepek után kezdhetik meg a Hableány kiemelését 9 méteres mélységből. A terv már elkészült, a következő napokban a 22 milliméteres drótköteleket fűzik át a búvárok a roncs alatt. Közben lezárják az ablakokat és a nyílásokat is, nehogy a holttesteket kisodorja a víz a hajó kiemelésekor.

Hogyan szállítják haza a holttesteket egy külföldi tragédia után?!

Már csak 9 eltűnt személyt keresnek a mentőcsapatok a Duna legmélyén, a kutatást addig nem hagyják abba, ameddig az összes áldozat elő nem kerül. A Hableányt várhatóan vasárnap hozzák a felszínre, azonban a műveletre a szakemberek már ma előkészültek.

Koreában is kiemelt helyen foglalkozik a sajtó a budapesti hajószerencsétlenséggel

Az RTL Híradónak forgató riportert az egyik legnézettebb kereskedelmi tévé látta vendégül Szöulban. Ők két stábbal forgatnak Budapesten, hogy minden fejleményről be tudjanak számolni. Stábunknak nyilatkozott egy koreai fiatalember, aki tavalyelőtt részt vett egy budapesti városnézésen, és zavarta, hogy nem kaptak mentőmellényt.

Megérkezett a Clark Ádám úszódaru a Hableányhoz

Megérkezett a hatalmas Clark Ádám úszódaru a múlt szerdán elsüllyedt Hableányhoz. Ezzel emelik majd ki a hajó roncsait várhatóan vasárnap. A Duna magas vízállása és az erős sodrás miatt különösen veszélyes volt a daru útja, két hidat is le kellett zárni arra az időre amíg a szerkezet áthaladt alattuk. Annak ellenére, hogy ez a csúcsforgalomban történt, a lezárás nem okozott közlekedési káoszt.

Előkerült a Hableány matrózának holtteste

A Hableány magyar matrózának holttestét találták meg csütörtök este a Duna partjánál, a Bálna magasságában. Járókelők vették észre, a vízirendőrök emelték ki. Az 56 éves férfi öccse azt mondta, testvére évekig hivatásos katona volt Szolnokon. A rendőrök már nem csak a déli határig keresik az áldozatokat.

Legkorábban vasárnap emelhetik ki a Hableány roncsát

Legkorábban vasárnap délután kezdhetik el kiemelni a Hableány roncsát - ezt mondta az RTL Híradónak a Clark Ádám hajódaru kapitánya. Addigra apad annyit a Duna, hogy elférnek a hidak alatt és elérhetik a tragédia helyszínét. A mélyben a búvárok már cölöpökhöz rögzítették a Hableányt és az az uszály is megérkezett, amelyre a kiemelés után teszik a roncsot.

Adatokat törölt a telefonjáról a vétkes hajó kapitánya az ütközés után

Adatokat törölt a telefonjáról a szállodahajó kapitánya, miután a Hableánnyal ütközött – ezt állítja az ügyészség a nyomozókra hivatkozva. Mostanra az is bizonyossá vált, hogy az ukrán kapitány 2 hónapja is ütközött hajójával, Hollandiában. A kisebb hajót maga alá gyűrő Viking közben ismét Budapest felé tart, valószínűleg újra turistákat szállít. A Dunán ezalatt tovább kutatnak az eltűntek után.

Már korábban is ütközhetett  a Hableányt elsüllyesztő ukrán kapitány

Két hónapja is ütközött hajójával az az ukrán kapitány, aki múlt héten a Hableányt elsüllyesztő szállodahajót is vezette a baleset időpontjában. Ezt állítja a hajozas.hu oldal egy névtelenséget kérő, másik Viking hajó kapitányára hivatkozva. A Viking utazásszervezőt hiába kerestük, a kapitány ügyvédje pedig nem kommentálta a hírt. Közben a dél-koreai kormány azt szeretné, ha lefoglalnák a balesetet okozó szállodahajót. A Híradónknak nyilatkozó szakértő szerint erre semmi szükség.

Búvárcsapat: erősnek kell maradnunk

Ki kell emelni a holttesteket, hogy a családok elbúcsúzhassanak szeretteiktől, erősnek kell maradniuk, amíg be nem fejezik a feladatot - ezt mondta Híradónknak a Hableány roncsánál merülő búvárcsapat vezetője. A roncsnál dolgozó csapat magyar tagjai szerint ők jól bírják, de a dél-koreai búvárokat lelkileg nagyon megviseli a munka. A hajóroncs közeléből eddig egy nő és két férfi holttestét hozták fel.

Már Budapesten az 50 méteres úszódaru

Megérkezett délután Budapestre a Clark Ádám úszódaru. A hatalmas, 50 méteres daruval tervezik kiemelni a múlt szerdán elsüllyedt kirándulóhajó roncsait. 9 óra alatt ért fel a daru Komáromból Budapestre, de csak Újpestig jutott, a Duna ugyanis még mindig emelkedik, így még nem tudni, mikor kezdhetik meg a munkákat. A 70 éves hajótest kiemelése nem veszélytelen, félő, hogy kiemelés közben roncsolódik.

Elindult Budapestre a Clark Ádám hajódaru

A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. A Clark Ádám hajódaruval fogják kiemelni a Margit hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajót.

Újabb áldozatot emeltek ki a Hableány roncsából

A múlt szerdai hajóbaleset újabb áldozatát emelték ki szerda délelőtt a Dunából a Hableány hajóroncsnál.

DUNAI HAJÓBALESET: Újabb áldozatot emeltek ki a Dunából

A múlt szerdai hajóbaleset újabb áldozatát emelték ki szerda délelőtt a Dunából a Hableány hajóroncsnál. A Terrorelhárítási Központ sajtóközleményében azt írja: hogy "a hajótest végigtapogatása során az egyik nyílászárónál a búvár újabb áldozatra bukkant".

Koreai népdalt énekeltek a hajóbaleset áldozatainak emlékére

Többszázan énekelték egyszerre a Margit hídon az egyik legismertebb koreai népdalt. A spontán, a Facebook-on szerveződött kórus tagjai így emlékeztek a hajóbalesetben elhunytakra. Az éneklő tömegben a legtöbben magyarok voltak, de dél-koreaiak is csatlakoztak hozzájuk. Az egyik legismertebb dél-koreai televízió riportere azt mondta Híradónknak: meghatotta őket a magyarok együttérzése.

Máshol emelik ki a hajóroncsot

Nem a Margit híd előtt emelik ki a Dunából a Hableányt. Ezt Pintér Sándor belügyminiszter mondta ma az országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülése után. A roncsot csak annyira emelnék meg, hogy uszályokhoz kötve a víz alatt olyan helyre vigyék, ahol a búvárok biztonságosan dolgozhatnak benne. Ez a munka azonban csak a hét második felében kezdődhet, mert  addigra csökkenhet annyira a vízszint, hogy a hajóroncs megemelésére képes daru Budapestre jöhessen.

Újabb holttestet találtak az elsüllyedt Hableány roncsánál

Újabb holttestet találtak a búvárok Budapesten, a dél-koreai turistákkal elsüllyedt hajó roncsánál. Egy férfi teste került elő. Nyilatkozott híradónknak a magyar búvárcsapat vezetője. Azt mondta, a holttestet a hajóablakba beszorulva találták meg. Szerinte ez volt életük eddigi legnehezebb mentése. Délután a Fejér megyei Kulcsnál is előkerült egy holttest a Dunából. Azt még vizsgálják, hogy a múlt szerdai baleset egyik áldozatát találták-e meg.

Még nem tudni, változtatnak-e a dunai hajózás szabályain

Változtat a kormány a dunai hajózás szabályain, de csak akkor, ha ez a Hableány tragédiájának okát feltáró szakértő vizsgálatok alapján indokolt. Ezt válaszolta az innovációs minisztérium államtitkára az Országgyűlésben, amikor több ellenzéki képviselő is arról kérdezte, a kormány tervezi-e szigorítani a mostani szabályokat. Az elsüllyedt hajót üzemeltető cég szerint erre nincs szükség, a jelenlegieket kell betartani. A képviselők az ülés elején nem, de a vita második órájában végül egy perces néma felállással fejezték ki részvétüket a hajókatasztrófa áldozatainak.

Dunai hajóbaleset: összesen 9 holttestet találtak, 19-et még keresnek

Most már összesen 9 holttestet találtak meg a múlt heti hajókatasztrófa áldozatai közül. Késő délután a dél koreai búvárok a hajóroncsból hoztak fel egy holttestet, előtte pedig Budapesttől több mint 100 kilóméterre találták meg az egyik áldozatot a Dunában. 19-et azonban továbbra is keresnek a mentőalakulatok. A hajóroncsot még napokig nem tudják kiemelni - erről beszélt a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, aki a mentés irányításáért felelős.

Mélyebben fekszik a turistahajó roncsa, mint gondolták

Hétfőn újra megpróbálnak a búvárok a Dunába süllyedt turistahajó roncsához jutni, de csak akkor ha enyhül a folyó sodrása. Ma sem a magyar, sem a dél-koreai búvárok nem láttak lehetőséget a merülésre. Közben víz alá merülő drónokkal is megpróbáltak a Hableány közelébe jutni koreai szakemberek, de ez nem sikerült. Az áradó Duna majdnem elvitte a szerkezeteket. Az azonban kiderült, hogy a korábban mért adatokhoz képest mélyebben fekszik a roncs.

Akár olyan hajók is közlekedhetnek a Dunán, amik egyszer már elsüllyedtek?

Hihetetlenül hangzik, de mégis elképzelhető, hogy a pár napja tömegszerencsétlenségben elsüllyedt Hableány - amit még ki sem tudtak húzni a Duna aljáról - pár év múlva újra utasokat szállít majd. Megdöbbentő dolgokat mesélt egy hajófotós, aki szerint olyan vízi járművek is közlekednek most a Dunán, amik már egyszer elsüllyedtek, vagy épp elmúltak 100 évesek.

Moon: önhibáztatás miatt nem fogadják el a segítséget a dunai hajóbaleset túlélői

Önmagukat hibáztatják, ezért alig fogadják el a kórházi ellátást a dunai hajókatasztrófa túlélői. Ezt Moon lelkész, a budapesti koreai egyház vezetője mondta az RTL Híradónak adott exkluzív interjúban. Arról is beszélt, hogy a hét túlélő a hajó fedélzetének hátuljában állt, így pontosan látták, ahogy a Hableánynak nekiütközik a szállodahajó.

A dél-koreai hírcsatornák éjjel-nappal a dunai hajótragédiáról tudósítanak

A dél-koreai híradásokban is folyamatosan a szerda esti dunai hajóbalesetről van szó. Az itt élő honfitársaik szintén döbbenten állnak a tragédia előtt, és közben ők sem értik, pontosan hogyan történhet meg egy ilyen katasztrófa? Videótelefonon beszéltünk egy Dél-Koreában élő magyar nővel, aki szerint a helyiek különösen ügyelnek a biztonságra, ezért sem értik, miért nem figyeltek jobban a hajón?

A búvárok próbálják felmérni, hogyan tudnák megközelíteni az elsüllyedt hajót

A Hableány városnéző hajó szerda este süllyedt el, miután egy szállodahajó a Dunán utolérte és maga alá gyűrte. Fedélzetén 33 dél-koreai turista és a két fős magyar személyzet utazott. Csupán heten élték túl a tragédiát. Heten életüket vesztették, huszonegy ember holttestét pedig még mindig keresik.

HAJÓBALESET: a helyszín most


szerző:
2019.05.31. 15:40
HAJÓBALESET: a helyszín most

A Dunán, a Margit hídnál zajlanak az előkészületek a szerda éjjel elsüllyedt városnéző hajó, a Hableány kiemelésére. A környéken még mindig sok a nézelődő és a tévéstáb. Egy helikopterrel új szonár is érkezett, ami sokat segíthet a hajótest kiemelésekor.

Másodpercek alatt süllyedt el a Hableány, még vészjelzés leadására sem volt idő

A baleset olyan gyorsan történt, hogy még vészjelzés leadására sem volt mód. A Hableány rendszeresen közlekedett a Dunán, évente több ezer utasnak mutatta meg a várost. Hiába volt a fedélzeten könnyen hozzáférhető helyen elhelyezve mentőmellény, a dél-koreai turistáknak esélyük sem volt magukra csatolni őket. Ehhez legalább 3 percre lett volna szükségük, ehhez képest a hajó 7 másodperc alatt süllyedt el.

Vizsgálatot sürgetnek: kit terhel a felelősség a baleset miatt?

Máris tart a vita arról: kit terhel a felelősség a Dunán történt súlyos hajóbalesetért. Legkevesebb 7-en meghaltak, amikor elsüllyedt egy városnéző kishajó tegnap este Budapesten. Egy szállodahajóval ütközött a Margit-hídnál. A kormány gyors és szigorú vizsgálatot szeretne. Tarlós István főpolgármester, és Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester jejölt is felülvizsgálná a jelenlegi hajózási szabályokat.

Napokba telhet a roncs kiemelése

Napokba telhet még a hajóroncs kiemelése. Először a búvároknak kell feltérképezniük a hajógerinc állapotát, csak ezután hozhatják felszínre a Hableány maradványait. A negyven tonnás hajó, ami 1949-ben épült a személyhajósok szövetségének elnöke szerint jó állapotban volt. Az üzemeltető cég szerint sem lehet szó műszaki hibáról.

Tudósítónk a hajóbaleset helyszínéről jelentkezik

A búvárok jelenleg is a roncsnál dolgoznak. A helyszínen van tudósítónk, Kéri Barna.

7 halott, 21 eltűnt, 7 túlélő

Nagyjából 5 percük volt a túlélésre a hajón utazó turistáknak - ezt mondta híradónknak több szakember. Egy általunk kérdezett vízimentős szerint ennyi idő alatt kellett volna a víz felszínére érniük, hogy túléljék a tragédiát. Zacher Gábor toxikológus azt mondja, a legtöbb áldozat halálát fulladás okozhatta, de a 10-15 fokos Dunában pár perc alatt ki is lehet hűlni. 21 embert még mindig keresnek, a folyó teljes magyarországi szakaszán.

Hajóbaleset: pillanatok alatt süllyedt el a Hableány

Hét másodperc alatt süllyedt el a Hableány.  A városnéző hajó a Viking Sygyn nevű szállodahajóval ütközött, ezután fordult a Dunába. A mentőegységek percek alatt a helyszínre értek, a túlélőket civilek mentették ki a vízből.

EXKLUZÍV: Az ütközés pillanata


szerző:
2019.05.30. 13:02
EXKLUZÍV: Az ütközés pillanata

A rendőrség bemutatta azokat a felvételeket, amiket a Margit hídnál lévő térfigyelő kamerák rögzítettek. Ezeken jól látszik, hogy a Hableány összeütközik a Viking nevű turistahajóval.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való