KERESÉS search-close

Független Diákparlament

16 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Független Diákparlament"

MEGKÉRDEZTÜK: Mikor várható változás az óraszámokban?

A Független Diákparlament összegyűjtött egy csomó órarendet az ország minden részéről, melyekből az látszik, hogy a korábbi tüntetések ellenére még mindig nagyon magasak a középiskolások óraszámai. Van, ahol még 11. óra is van. A köznevelésért felelős helyettes államtitkárt kérdeztük!

Tizenegyedik és nulladik órájuk is lehet a középiskolásoknak

A Független Diákparlamenthez országszerte több iskolából is küldtek órarendeket a diákok, szerintük ebből kiderül, hiába tüntettek a túlterheltség ellen, a probléma az idei tanévben is fennáll. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált, az iskolák maguk döntenek az órarendekről, a Független Diákparlament pedig részt vehet az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásában.

A diákok új követelései


szerző:
2018.08.01. 18:50
A diákok új követelései

Beleszólást akar az új Nemzeti Alaptantervbe a Független Diákparlament. Ezért is állítottak össze egy oktatási javaslatcsomagot, amit ma küldtek el az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ebben az eddigi tananyagcsökkentés és korszerűsítés mellett a diákönkormányzatok jogainak kibővítéséről és például az egy napra eső témazáró dolgozatok számáról is írnak.

Elbagatellizálják a diákok problémáit

Így reagált a Független Diákparlament az új oktatáspolitikai államtitkár nyilatkozatára. Bódis József a Magyar Időknek néhány napja arról beszélt, csak sztereotípia, hogy a diákok túlterheltek. A Független Diákparlament tárgyalni szeretne az ügyben a kormánnyal.

Megígérte, de még nem válaszolt

Ígéretet tett, mégsem válaszolt a diákok 12 pontos követelésére Balog Zoltán miniszter. Ezt állítja a Független Diákparlament, amelynek tagjai március közepén egy rendezvény után faggatták a minisztert arról, hogy miért nem tárgyal velük.

 DIÁKOK: „Tulajdonképpen mi a gondjuk a 12 ponttal?”

Nem fogadta kitörő örömmel Balog Zoltán a Független Diákparlament képviselőit március 14-én, amikor egy rendezvény után megvárták, hogy feltegyenek neki pár kérdést. A diákok idén már két levelet is küldtek a miniszternek. Először a januári tüntetésükre hívták el. Másodjára az ott bejelentett 12 pontos követelésükre szerettek volna választ kapni.

Várja Orbánt a diákparlament!

Csak a biodíszletével tárgyal a miniszterelnök, a diákokkal nem - így reagált a Független Diákparlament arra a videóra, ami Orbán Viktor saját Facebook oldalán jelent meg, amint a Fidelitas tagjaival beszélget. A Független Diákparlament korábban nyílt vitára is hívta a miniszterelnököt, de nem fogadta el.

Oktatási vita: Miért nem írta alá a Jobbik az oktatási minimumot?

Szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni a Független Diákparlament hétfő esti oktatási vitáján. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy a jelenlegi parlamenti pártok miniszterelnök-jelöltjei valóban válaszolnak-e a diákok kérdéseire. Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor vállalta a vitát.

Vona Gábor:

Szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni a Független Diákparlament hétfő esti oktatási vitáján. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy a jelenlegi parlamenti pártok miniszterelnök-jelöltjei valóban válaszolnak-e a diákok kérdéseire. Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor vállalta a vitát.

Listavezetők az oktatásról

Miniszterelnök-jelölti vitát tartott hétfőn a Független Diákparlament. A diákok arra voltak kíváncsiak, hogy a Jobbik, az LMP, az MSZP hogyan javítana az oktatás helyzetén. Bár a pártok sok mindenben egyetértettek Karácsony Gergely szerint problémás, hogy a Jobbik nem írta alá az Oktatási Minimumot. A vitára Orbán Viktor is hivatalos volt, a Miniszterelnöki Sajtóiroda szerint a miniszterelnöknek vidéki programja volt.

Ismét tüntettek a diákok Budapesten

A tüntetést azért szervezte a Független Diákparlament, mert szerintük a kormány nem reagált érdemben a követeléseikre. Egyebek mellett azt szeretnék, ha minél kevesebb diák kényszerülne külföldre az itthoni iskolarendszer miatt.

Újabb diáktüntetés lehet


szerző:
2018.02.02. 18:40
Újabb diáktüntetés lehet

Orbán Viktor nem tervezi, hogy vitázik a diákokkal - ezt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta tegnap szokásos tájékoztatóján. A Független Diákparlament január közepe óta egy modernebb oktatási rendszerért szervez akciókat, azt mondják, ha nem tárgyal velük a miniszterelnök, újra tüntetni fognak.

Lejárt az ultimátum! Tovább demonstrálnak a diákok?

Már a kezdetektől követjük a „Ne menj suliba” demonstrációt. A demonstrálók január 31-ig adtak határidőt az oktatási döntéshozóknak, hogy teljesítsék a 12+1 pontban megfogalmazott követeléseiket, illetve arra, hogy egyeztetést kezdeményezzenek a diákokkal.

Diáktüntetés: használható tananyagot, kevesebb tanórát!

Reggel óta tart a diákok demonstrációja. Sokan nem az iskolában, hanem diákok által szervezett fórumon, vagy alternatív tanítási napon kezdtek reggel. A Független Diákparlament által szervezett „ne menj suliba” napon Szegeden a Dugonics térre vonultak a tanulók, ahol felolvasták tízpontos követelésüket, ebben szerepel például az óraszámcsökkentés. A fővárosban pedig 30-40 fős csoportokban beszélték át az esti demonstráció legfontosabb pontjait. A diákok délután a Parlamenthez, az Alkotmány utcába vonultak.

Sztrájkra készülnek a diákok

Sztrájkra készül a Független Diákparlament. Tagjai január 19-én nem mennek iskolába, délután pedig a parlament elé vonulnak. Egyebek mellett azt követelik, hogy korszerűbb tananyagot kevesebb óraszámban tanítsanak.

 

Változásokat javasolnak a diákok

Továbbra is probléma a heti öt testnevelésóra és, az, hogy van, ahol a diákok késő délutánig az iskolapadban ülnek. Kevesebb magolást és több kreatív, készségfejlesztő órát akarnak a tanulók, valamint olyan órarendet, amely mellett marad idejük a tanuláson kívül másra is. Többek között ez derült ki a Független Diákparlament idei plenáris ülésén. A diákok javaslatokat dolgoztak ki, amiben a Civil Közoktatási Platform oktatói is segítettek. Kerestük az oktatási államtitkárságot, közleményben reagáltak - csak nem a kérdéseinkre.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való