KERESÉS search-close

Everest Expedíció 2017

39 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Everest Expedíció 2017"

Everest Expedíció: elbánik a csapattal a magashegyi betegség?

Nemcsak a magashegyi betegség, hanem a nomád körülmények is megnehezítik a Magyar Everest Expedíció tagjainak mindennapjait, láthatták egy évvel ezelőtt a nézők. Akkor a Fókusz riportere, Jász Zoltán is már 4410 méter magasan járt, ahol egy fél csillagos szállodának nevezett helyen húzták meg magukat éjszakára, ahol olyan hideg volt, hogy még a függöny is odafagyott az ablakhoz. 

Exkluzív útinapló az Everest csúcstámadásáról

A Fókusz riportere három hetet töltött együtt az Everest Expedíció 2017 csapatával. Kronologikus sorrendben mutatjuk az eseményeket az örömteli megérkezéstől kezdve egészen a szezon végéig, a sikertelen csúcstámadásig.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

SUHAJDA SZILÁRD:

A Fókusz riportere három hetet töltött az Everest Expedíció csapatával: sok jót és rosszat is megélt a fiúkkal - többek között - azt is, amikor Suhajda Szilárdnak rosszul léte miatt fel kellett adnia a csúcstámadást. A történtekről a hegymászó nagyon meghatóan nyilatkozott a Fókusz kamerájának.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Üdvrivalgás fogadta Kleinéket

Hatalmas üdvrivalgás és taps fogadta Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot a budapesti repülőtéren. Családtagok, rajongók és sporttársak várták a Magyar Everest Expedíció két hegymászóját, akik csütörtökön érkeztek haza Nepálból. Két hónapja indultak útnak, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül másszanak 8848 méteres magasságba. Bár a rekord betegség és az időjárás miatt nem sikerült, a hegymászást nem hagyják abba.

 

EVEREST EXPEDÍCIÓ: Klein Dávidot nem töri le a kritika

Az Everest Expedíció sikeréért nagyon sokan szurkoltak, a csúcstámadás után azonban megjelentek a kritikus hangok is. Klein Dávid azt mondja, a kritika minden alkalommal előkerül, igaz, most még nem találkozott vele, de valószínűleg sor kerül rá.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Ez volt a kilencedik kísérlete Klein Dávidnak

Megviselten, kimerülten és csalódottan érkezett vissza Klein Dávid a csúcstámadásról. A Fókusz stábja ott volt a Mount Everest alaptáborában, amikor találkozott menedzserével, Stefanoval mászótársával, Szilárddal és alaptábor vezetőjével, Edinávan. Ez volt a kilencedik kísérlete Dávidnak a világ legmagasabb csúcsára az elmúlt másfél évtizedben, hogy ő lehessen az első magyar, aki oxigén nélkül ott áll 8848 méter magasan. Az erős szél miatt ez ismét meghiúsult.

 A borzalmas időjárás visszafordította Klein Dávidot a Mount Everesten

Sajnos bekövetkezett az, amitől nagyon tartott mindenki. Klein Dávid magyar idő szerint tegnap este a 8000 méter magasan felállított 4-es táborból jelentette rádión, hogy nagyon rosszra fordult az időjárás fent a hegyen. Ennek ellenére tovább indult a csúcsra, 2 serpájával teljes sötétségben haladt felfelé. Ám a szél egyre erősebb lett, ami ott, abban a magasságban már az életüket veszélyeztette. Így az indulás után néhány órával, 8115 méterről kénytelenek voltak visszafordulni.

Klein Dávidnak nem sikerült meghódítani a Mount Everestet

Klein Dávidnak nem sikerült meghódítania a Mount Everest csúcsát: péntek hajnalban kényszerült visszafordulni az időjárás miatt. Csütörtökön indult neki az utolsó párszáz méternek – végül 8115 méternél döntött úgy, hogy veszélyes lenne tovább menni a nagy szél miatt – ezért két serpájával együtt elkezdtek visszaereszkedni. Így is hatalmas eredményt ért el a magyar hegymászó azzal, hogy oxigénpalack nélkül ilyen magasságig jutott fel. A Fókuszban további részleteket hallhatnak Klein megpróbáltatásairól a csúcs közelében.

Meghiúsult a 2017-es Everest Expedíció!

Dávidnak 8115 méteren kellett meghozni a döntést, hogy visszafordul a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, ami nem tette lehetővé azt, hogy megkísérelje az Everest 8848 méteres csúcsának elérését.

RENDKÍVÜLI: Suhajda Szilárdnak fel kellett adnia

Drámai pillanatokat kellett megélniük a magyar hegymászóknak magyar idő szerint szerda délelőtt. Suhajda Szilárd éjszaka rosszul lett és fel kellett hagyni a csúcstámadással. Néhány órája megtörten ért vissza az Everest alaptáborába. Drámai pillanatokat rögzített a Fókusz kamerája. Klein Dávid jelenleg a 3-as táborban van 7200 méter magason és holnap elindul a halál zóna felé! A tervek szerint péntek hajnalban vagy reggel ér fel oxigénpalack nélkül a világ tetejére.

"Szeretlek titeket, majd jövünk." Ezzel az egyszerű, de annál torokszorítóbb üzenettel búcsúzott családjától Suhajda Szilárd, aki Klein Dáviddal itthoni idő szerint kedd éjjel elindult, hogy első magyarként, oxigénpalack nélkül felmásszon a Föld legmagasabb pontjára. Dörmer Csaba és Újházi Iván kollégánk ott voltak az 5300 méteres alaptáborban, amikor a két hegymászó elindult fölfelé a hold fényében. Ahova mennek, ott egy rossz lépés, vagy döntés az életükbe kerülhet.

Végső csúcstámadás: „Adja az ég, hogy szerencsénk legyen odafönt!”

„Adja az ég, hogy szerencsénk legyen odafönt!” – ezt mondta Suhajda Szilárd a Fókusz riporterének, hiszen valóban elérkezett az idő. Pénteken Klein Dávid és Suhajda Szilárd nekivágnak meghódítani a világ legmagasabb pontját. Ők lehetnek az első magyarok, akiknek ez oxigénpalack nélkül sikerülhet. Nem lesz könnyű dolguk, mert a hegy elég kegyetlen az utóbbi napokban. Többen is odavesztek a csúcsra tartó úton a nehezebbik oldalon, ahol Dávidék is nekivágnak életük legfontosabb túrájának.

EVEREST EXKLUZÍV: utolsó felvételek az indulás előtt

Klein Dávid és Suhajda Szilárd terveik szerint pénteken érnek majd fel a világ legmagasabb csúcsára, a 8848 méter magas Mount Everestre. Oxigénpalack nélkül, első magyarként. A Fókusz riportere, Dörmer Csaba most is kint van az alaptáborban, ahol a hegymászók már készülődnek a csúcstámadásra.

Feljutott egy román hegymászó a Mount Everestre

Feljutott egy román hegymászó, a 8848 méter magas Mount Everestre. Horia Colibasanu az első román, aki oxigénpalack és serpák segítsége nélkül jutott fel a világ legmagasabb pontjára. A csúcsra mászás 12 órán át tartott. Klein Dávid és Suhajda Szilárd éppen a hegy másik, déli oldalán várják a jobb időt, vagy ahogy ők mondják ablakot, hogy ők lehessenek az első magyarok, akik ugyancsak meghódítják az Everestet.

Klein Dávidék egy nepáli fogdában

Bevitték a helyi rendőrségre a magyar everest expedíció tagjait Nepálban. Valamiért nem hitték el a nyolcezer méterről visszatérő Klein Dávidéknak, hogy van mászó engedélyük. Pedig a fiúk, már az expedíció utolsó szakaszához értek, most már a csúcshódítás következik oxigénpalack nélkül. Kollégáink újra ott vannak az alaptáborban, hogy a helyszínről tudósítsanak a történelmi pillanatról.

Badár Sándor a világ körül!

Badár Sándor gyerekkora óta imád utazni, és több kontinenst is bejárt már az évtizedek alatt… persze az emlékezetes kalandokból is bőven jutott neki. A népszerű stand-upos, az Everest-expedícióról nemrég hazatért Badár Sándor amikor csak teheti, utazik. Rengeteg országot bejárt már, nyelvtudása - illetve annak hiánya - miatt rengetegszer keveredett már kalamajkába. Ezt egyáltalán nem bánja, sőt: csak további úti célok lebegnek a szeme előtt.

Everest Expedíció: túl az akklimatizáción

Emberfeletti, amire Klein Dávid és Suhajda Szilárd készülnek. A két hegymászó túl van az akklimatizációs mászásokon és a csúcstámadás előtti feltöltődésre most visszamentek 3440 méterre. Most nagyon sok energiát magukba kell szívniuk, mert úgy döntöttek a végső mászás előtt 8000 méteren meg is alszanak, ami nagyon keveseknek sikerült eddig.

Everest Expedíció 2017: a halálzónában a magyarok

A halálzónában éjszakáztak a Magyar Everest Expedíció tagjai. Klein Dávid és Suhajda Szilárd nyolcezer méteres magasságban készítette fel a szervezetét arra, hogy egy hét múlva a csúcstámadáskor mindent kibírjon. Ha a hó- és jégvihar alábbhagy, mintegy ötezer métert ereszkednek, hogy a vérkeringésük és általános fizikai állapotuk helyreálljon a jövő heti utolsó nagy menetig.

Everest expedíció: már nincs sok hátra a csúcstámadásig!

Holnap indul harmadik, és egyben a csúcstámadás előtti utolsó akklimatizációs körére a Magyar Everest Expedíció két tagja, Klein Dávid és Suhajda Szilárd.

Megérkezett az Everestről és máris Amerika felé vette az irányt Lilu

Több mint szenvedély! Lilu imád utazni, az utóbbi pár hétben pedig két kontinenst is bejárhatott. Az Everest meghódítása után Amerika felé vette az irányt: kalandjairól hosszú élménybeszámolót tartott nekünk.

 Kleinék a lezuhant hegymászóval akartak mászni

A Magyar Everest Expedíció két tagja lehetett az utolsó, akikkel a tragédia előtt még beszélt Ueli Steck. A hegymászó közösséget sokkolta a világ egyik legjobb hegymászójának halálhíre. A negyvenegy éves Ueli Steck vasárnap zuhant szakadékba a Himalájában.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd már 7000 méteren vannak

Egy hónappal ezelőtt indult el Klein Dávid és Suhajda Szilárd a Magyar Everest Expedícióval a világ legmagasabb pontjára. A két magyar hegymászó jól van. Olyannyira, hogy már túl is teljesítették az eredeti célt. Mármint a felfelé haladás ütemében. A hegymászók közül elsőként aludtak ilyen rövid idő után 7000 méteren. Ha ilyen jól haladnak, akkor május közepén meg is próbálhatják a csúcstámadást. Magyar hegymászó a Mount Everest tetején oxigénpalack nélkül még soha nem járt. Nagyon szorítunk nekik, hogy ezúttal sikerüljön a nagy cél.

Küldetés teljesítve! - Geszti Péter mesélt élményeiről

Geszti Péter számtalan dolgot hozott magával útravalóként Nepálból, ahonnan múlt hét közepén több, mint két hét túrázás után tért haza Magyarországra. 

Everest Expedíció: másodperceken múlott az életük

Másodszori próbálkozásra ugyan, de sikerült Klein Dávidnak és Suhajda Szilárdnak 6400 méter fölé mászniuk, elérték a C2-es tábort. Az első akklimatizációs kör igazi zord, téli időjárást hozott, ami minden mászó dolgát megnehezítette. A hatalmas szél nekik is megálljt parancsolt.

Fókusz 2017-04-18


szerző:
2017.04.18. 17:25
KLEIN DÁVID ÉS SUHAJDA SZILÁRD:

Klein Dávid és Suhajda Szilárd pénteken elérte a Mount Eveerst 5344 méter magasan fekvő alaptáborát. Az Everest Expedíció életében most lezárult egy szakasz, viszont megkezdődött egy új. A két hegymászónak most az a legfontosabb feladata, hogy kialakítsák az alaptábort a megfelelő kommunikációs felszereléssel, ami több száz kilót nyom.

ALAPTÁBOR: Az első bejelentkezés


szerző:
2017.04.08. 15:33
ALAPTÁBOR: Az első bejelentkezés

Pénteken eljutott az alaptáborba a Magyar Everest Expedíció két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd, és a velük tartó, ismert emberekből álló túracsapat egy része is. A Fókusz riportere, Jász Zoltán 5344 méteres magasságból jelentekezett be.

 

 OXIGÉNMÉRÉS: furcsa módszert javasoltak a hegymászóknak az ödéma elkerülésére

Az Everest Expedíció sikerét leginkább a  hegyi betegségek veszélyeztetik. A betegségnek két veszélyes szövődménye a tüdő- és agyi ödéma, amikor a két szerv bevizesedik és akár bele is halhat a hegymászó. A két szövődmény ellen is vannak meglepő tanácsok a hegyi étteremben.    

SZÁRAZ DÉNES: Már 4410 méteren jár az expedíció

Az Everest Expedíció csapatából Száraz Dénes nemcsak az Everest alaptábort célozta meg, hanem a 6189 méter magas Island Peak(Imja Tse) csúcsát is. Az eredeti tervek szerint vele tart Mohai Balázs fotós is.

ÁLDÁS: szerencsehozó sálat kaptak az Everest Expedíció tagjai

Az Everest Expedíció sztárcsapata már elérte a 4000 méter feletti magasságot. A kietlen vidéken Geszti Péter szerint már küzdenek a heggyel. A csapat célja elérése érdekében a láma elé járult, aki a púdzsa (púja) szertartás keretében áldását adta a csapatra egy színes, szerencsét hozó sállal.

CSAK ELŐRE: Geszti Péter megmutatta az ork várat!

Lehet, hogy a magaslati levegő teszi vagy sem, de Geszti Péter már a Gyűrűk Ura című film főszereplőjének, Zsákos Frodónak érzi magát a Mount Everest megmászása közben. Az énekest a filmhez hasonlóan legjobb barátja, Csavardi Samu is elkíséri az útra, akinek a szerepét Badár Sándor „játssza”. 

SZERZETESFOCI NEPÁLBAN: Óriási volt!

3380 méteren focizni nem semmi, főleg szerzetesekkel! A nem mindennapi élményt az Everest Expedíció csapata élhette át Tengboche-ban. A magaslati mérkőzésről Geszti Péter küldött egy rövid tudósítást a Fókusz szerkesztőségének, amiből az is kiderül, hogy a nepáli szerzetesek szerint melyik a legfontosabb magyar szó. 

Everest Expedíció: kíméletlenül elbánik a csapattal a magashegyi betegség?

Nemcsak a magashegyi betegség, de a nomád körülmények is megnehezítik a Magyar Everest Expedíció tagjainak mindennapjait. A Fókusz riportere, Jász Zoltán is már 4410 méter magasan jár, ahol egy fél csillagos szállodának nevezett helyen húzták meg magukat éjszakára, ahol olyan hideg van, hogy még a függöny is odafagyott az ablakhoz.  

Everest Expedíció: Az alaptáborig vezető út felénél tartanak

Nehéz elképzelnünk mit élnek át közel a négyezer méteres magassághoz a magyar Everest Expedíciót kísérő kalandvágyó hírességek. A magashegyi betegség jelei most már mindannyiuknál megjelentek, légszomjjal, heves szívdobogással, szédüléssel. Az alaptáborig vezető út felénél tartanak, Tengboche nevű településről küldött életjelet, beszámolót, kollégánk Jász Zoltán.

Fókusz 2017-04-04


szerző:
2017.04.04. 17:25
GESZTI PÉTER: 4000 méteren az ember magáról tanul a legtöbbet

Nehéz elképzelni mit élnek át közel a négyezer méteres magassághoz a magyar everest expedíciót kísérő kalandvágyó hírességek. Geszti Péter szavakba öntötte az érzéseit.

MOUNT EVEREST: Élet a hegyek között

Összegyűjtöttük azokat az életképeket, amiket a Magyar Everest Expedíció csapata él át a Himalája közepén. Ha kíváncsi arra, hogy Geszti Péter milyen kapus vagy, hogy mit énekelnek a csapat tagjai hegymászás közben, akkor mindenféleképpen nézze meg összeállításunkat!

BADÁR SÁNDOR: Helyzetjelentés 4000 méteren

Badár Sándor 4000 méteren sem veszti el a humorérzékét. A színész a Magyar Everest Expedíció sztárcsapatát erősíti Liluval, Geszti Péterrel és Száraz Dénessel együtt. Az biztos, hogy minél magasabbra mászik a magyar csapat, annál több ruhadarab kerül fel a hegymászókra.

EVEREST EXPEDÍCIÓ: Lilu a Himalája rózsaszín párduca

Az tény, hogy a Keresem a családom műsorvezetője, Lilu az egyetlen szőke nő a Himaláján. Na, de miért nevezte el Geszti Péter a műsorvezetőt a Himalája rózsaszín párducának? A Fókusz riportere, Jász Zoltán mindenhova elkíséri az Everest Expedíció résztvevőit, így exkluzív betekintést nyerhetünk a bakancsos sztárok kalandjaiba.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való