KERESÉS search-close

Duna

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Duna"

Dunába guruló autóban halt meg egy mozgássérült férfi

Dunába guruló autóban halt meg egy 39 éves, mozgássérült férfi vasárnap este Nagymaroson. Testvére volt a sofőr, a komp lejárójánál leparkolt és a büfébe ment, csakhogy az autó megindult a lejtőn, és a folyóba csúszott. A víz pillanatok alatt elárasztotta az utasteret, az anyósülésen ülő, mozgássérült férfi nem tudott kijutni.

A Duna Európa legszennyezettebb folyója?

Egy friss felmérés arra a következtetésre jutott, hogy a Duna Európa legszennyezettebb folyója. A Fókusz stábja utánajárt annak, hogy a nemzetközi visszhangot kiváltó hírekből mi vonatkozik ránk? Miért szabad, és miért nem fürdeni a folyó különböző szakaszain? Igaz, hogy tele van antibiotikummal?  A stáb felszállt egy szennyezettséget mérő hajóra is, hogy megtudjuk van-e okunk aggódni!

Napközben, a tűző napon is támadnak a vérszívók

Szúnyoginvázió a Szigetközben is. Napközben, a tűző napon is támadnak a vérszívók. Egy ott élő biológus aláírásgyűjtésbe kezdett, mert szerinte a Duna mesterséges duzzasztása miatt elszaporodó szúnyogokat nem kémiai, hanem biológiai úton kellene írtani. A katasztrófavédelem szerint ekkora inváziónál azonban ez nem jelentene megoldást.

Szolgálaton kívüli polgárőr mentette meg a fiú életét

Pünkösdhétfőn egy 7-8 év körüli gyermek játszott a Duna parton, majd megcsúszott és beleesett a magas vízállású folyóba. A fiú életét egy szolgálaton kívüli polgárőr mentette meg, aki gondolkodás nélkül, ruhástul a gyerek után ugrott.

A MENTÉS KULISSZÁI: aki lement az életével játszott!

Papp Zoltán 12 éves kora óta búvárkodik, ő is és édesapja is nagy szerepet játszott a Hableány kiemelésében! Kevesen tudják, hogy milyen feladatot láttak el és milyen körülményekkel találkoztak azok az ipari búvárok, akiknek egy hajszálon múlt az életük. Papp Zoltán a legveszélyesebb szituációkról és arról is mesélt a Fókusz stábjának, hogy mi van a Duna alján!

Több tízmillió forintba került a Hableány kiemelése

Több tízmillió forintba került, hogy a Clark Ádám úszódaru kiemelte a Hableányt a Dunából - ezt mondta az RTL Híradónak az úszódarut üzemeltető cég. Pontos összeget nem említettek, és kiemelték, hogy nem ezen a munkán akartak keresni, több eszközüket is ingyen biztosították a mentéshez. Hogy a hajótragédia elhárítása pontosan mennyibe került, egyelőre nem tudni.

Lánya szerint életvidám, mindig jókedvű ember volt a Hableány kapitánya

A hajóroncsból kedden felhozott első holttest feltehetően a Hableány kapitánya, Lombos László Albert volt. A kapitány lánya Orsolya megtörten idézte fel a baleset előtti napot, akkor látta utoljára édesapját. Azt mondta a legborzasztóbb, az volt, hogy nap, mint nap azzal kellett szembesülnie, hogy édesapja testét továbbra sem találják.

Kiemelték a Hableányt, 4 áldozatot még mindig keresnek

A városnéző hajó május 29-én este süllyedt el, miután A Margit hídnál a Viking Sygin nevű szállodahajó nekiütközött. A Hableány nagyjából hét másodperc alatt merült el. A fedélzeten 33 dél-koreai és a kétfős magyar személyzet tartózkodott. Heten menekültek meg.

Hajókatasztrófa - még 8 áldozatot keresnek

A hajókatasztrófa újabb áldozatát találták meg. Százhalombattánál került elő szombaton, a dél-koreai nőt azóta már azonosították. Még 8 embert keresnek, köztük az elsüllyedt hajó magyar kapitányát. Közben a búvárok továbbra is folyamatosan dolgoznak azon, hogy kiemelhessék a roncsot.

Hogyan szállítják haza a holttesteket egy külföldi tragédia után?!

Már csak 9 eltűnt személyt keresnek a mentőcsapatok a Duna legmélyén, a kutatást addig nem hagyják abba, ameddig az összes áldozat elő nem kerül. A Hableányt várhatóan vasárnap hozzák a felszínre, azonban a műveletre a szakemberek már ma előkészültek.

Koreában is kiemelt helyen foglalkozik a sajtó a budapesti hajószerencsétlenséggel

Az RTL Híradónak forgató riportert az egyik legnézettebb kereskedelmi tévé látta vendégül Szöulban. Ők két stábbal forgatnak Budapesten, hogy minden fejleményről be tudjanak számolni. Stábunknak nyilatkozott egy koreai fiatalember, aki tavalyelőtt részt vett egy budapesti városnézésen, és zavarta, hogy nem kaptak mentőmellényt.

Megérkezett a Clark Ádám úszódaru a Hableányhoz

Megérkezett a hatalmas Clark Ádám úszódaru a múlt szerdán elsüllyedt Hableányhoz. Ezzel emelik majd ki a hajó roncsait várhatóan vasárnap. A Duna magas vízállása és az erős sodrás miatt különösen veszélyes volt a daru útja, két hidat is le kellett zárni arra az időre amíg a szerkezet áthaladt alattuk. Annak ellenére, hogy ez a csúcsforgalomban történt, a lezárás nem okozott közlekedési káoszt.

Előkerült a Hableány matrózának holtteste

A Hableány magyar matrózának holttestét találták meg csütörtök este a Duna partjánál, a Bálna magasságában. Járókelők vették észre, a vízirendőrök emelték ki. Az 56 éves férfi öccse azt mondta, testvére évekig hivatásos katona volt Szolnokon. A rendőrök már nem csak a déli határig keresik az áldozatokat.

Adatokat törölt a telefonjáról a vétkes hajó kapitánya az ütközés után

Adatokat törölt a telefonjáról a szállodahajó kapitánya, miután a Hableánnyal ütközött – ezt állítja az ügyészség a nyomozókra hivatkozva. Mostanra az is bizonyossá vált, hogy az ukrán kapitány 2 hónapja is ütközött hajójával, Hollandiában. A kisebb hajót maga alá gyűrő Viking közben ismét Budapest felé tart, valószínűleg újra turistákat szállít. A Dunán ezalatt tovább kutatnak az eltűntek után.

Újabb holttestet emeltek ki a hajóroncsból

10-re emelkedett a hajóbaleset áldozatainak száma, miután ma délután a búvárok felhoztak még egy áldozatot a hajóroncsból. A búvárcsapat vezetője Híradónknak elmondta, ezúttal sem mentek be a roncsba, hanem az egyik nyílászárónál fennakadt holttestet emelték ki. Az előző áldozatot, egy nőt a magyar és a koreai búvárok közös akcióval hozták a felszínre.

HAJÓBALESET: Így dolgoznak a helyszínen a búvárok és a mentőegységek

Még mindig dolgoznak a Margit híd lábánál a Dunán a mentőcsapatok. A búvárok pontosítják és feltérképezik a roncs helyét és állapotát. A hajótestbe - mint azt Pintér Sándor belügyminiszter is megerősítette - egyelőre életveszélyes lenne bemenni.

PINTÉR SÁNDOR: mik a tervek a hajóronccsal

A belügyminisztertől kérdezte meg riporterünk, hogy mit terveznek, mikor tudják kiemelni a szerencsétlenül járt hajó roncsát a Dunából.

Mélyebben fekszik a turistahajó roncsa, mint gondolták

Hétfőn újra megpróbálnak a búvárok a Dunába süllyedt turistahajó roncsához jutni, de csak akkor ha enyhül a folyó sodrása. Ma sem a magyar, sem a dél-koreai búvárok nem láttak lehetőséget a merülésre. Közben víz alá merülő drónokkal is megpróbáltak a Hableány közelébe jutni koreai szakemberek, de ez nem sikerült. Az áradó Duna majdnem elvitte a szerkezeteket. Az azonban kiderült, hogy a korábban mért adatokhoz képest mélyebben fekszik a roncs.

Akár olyan hajók is közlekedhetnek a Dunán, amik egyszer már elsüllyedtek?

Hihetetlenül hangzik, de mégis elképzelhető, hogy a pár napja tömegszerencsétlenségben elsüllyedt Hableány - amit még ki sem tudtak húzni a Duna aljáról - pár év múlva újra utasokat szállít majd. Megdöbbentő dolgokat mesélt egy hajófotós, aki szerint olyan vízi járművek is közlekednek most a Dunán, amik már egyszer elsüllyedtek, vagy épp elmúltak 100 évesek.

Azonosították a dunai hajóbaleset áldozatait

Azonosították a szerda esti dunai hajószerencsétlenség eddig megtalált hét áldozatát. A turistahajó utasai közül heten túlélték a tragédiát, 21 embert még mindig keresnek. A folyón szombaton tetőzött az árhullám, így a búvárok meg sem próbáltak a roncs közelébe jutni.

Újabb videó került nyilvánosságra a dunai hajóbalesetről!

Újabb felvétel került nyilvánosságra a szerdai hajószerencsétlenségről. A videót a Jászai Mari téri kikötő ipari kamerája rögzítette, és látszik rajta, ahogy a szállodahajó elkezdi befordítani és elsüllyeszteni a Hableányt, valamint az is, ahogy emberek kapálóznak a vízben. Közben a bíróság elrendelte a nagyobb hajó kapitányának letartóztatását. 15 millió forint óvadék ellenében azonban kiengedik, de Budapestet ekkor sem hagyhatja el.

Egyedi megoldást keresnek a hajóroncs kiemelésére

A Belügyminisztérium közleménye szerint a magas vízállás, a nulla látótávolság és az erős sodrás miatt egyedi megoldást kell találni az elsüllyedt hajó kiemelésére.

Már Szerbiában is keresik az eltűnteket

A dél-koreai külügyminiszter az utolsó pillanatig reménykedik, hogy akár túlélőket is találhatnak a kedd esti hajószerencsétlenség eltűntként kezelt 21 áldozata közül. Ezt Budapesten mondta, miután a helyszínen tájékozódott a mentésről. Kang Kjungvha azt is mondta: voltak mentőövek a Hableányon, de olyan gyorsan borult fel és süllyedt el a hajó, hogy valószínűleg az utasoknak nem volt idejük felvenni azokat. Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt: már Szerbiában is keresik az eltűnteket.

Sorra mondják le a hajóutakat

Tömegesen mondják le a dunai hajózásokat külföldi és magyar utazási irodák és turistacsoportok. Mindez óriási károkat fog okozni a hajós turizmusban. Már nyár végi, előre befizetett utakat és konferenciákat is visszamondtak csoportok. A Belvízi Fuvarozók Szövetsége szerint az elmúlt években megtízszereződött a nagyméretű szállodahajók forgalma a Dunán, amik sétahajózásra is viszik az utasokat, erre pedig fel kellene készülni és be kellene tartani a szabályokat.

Őrizetben a szállodahajó ukrán kapitánya

Gyanúsítottként hallgatták ki a dunai hajókatasztrófa után a szállodahajó kapitányát. A férfi tagadja, hogy szabályt szegett vagy bűncselekményt követett volna el. Az RTL Híradó által megkérdezett szakértő azt mondja: szerinte a kapitány figyelmetlen volt a szerencsétlenségnél.

Megérkeztek a koreai hozzátartozók

Öt embert vett észre a vízben, de három már csak élettelenül lebegett - ezt mondta Híradónknak az a hajós, aki élve mentett ki két dél-koreai nőt a tragédia estéjén. Közben túlélők is megszólaltak az egyik dél-koreai lapnak. Azt mondták, sírva figyelték, ahogy elmerülnek az utastársaik. Délutánra megérkezett Budapestre az áldozatok családtagjainak első csoportja.

HAJÓZÁSI SZAKÉRTŐ: „Be kellene tartani a szabályokat!”

Annyira ráközelített a szállodahajó a Hableányra, nagyobb sebességgel, hogy megtámasztotta a kis hajó farát, és befordította maga elé. Ha megtámasztanak egy hajót hátulról, a víznyomás azonnal felborítja – mondta a szerda esti tragédiáról az általunk megkérdezett hajózási szakértő.

Hajóbaleset: életveszélyben dolgoznak a mentőbúvárok

72 kiló ólmot kellett magára vennie a búvároknak, akik megpróbálták megközelíteni az elsüllyedt Hableány roncsát. Csak így nem sodorta el őket a Duna. Mesélt nekünk az egyik búvár arról, mit látott merüléskor. Ma egy dél-koreai és egy osztrák különlegesen képzett búvárcsoport is csatlakozott a magyarokhoz. Közösen döntik el, hogy miként és mikor lehet kiemelni a roncsot.

Másodpercek alatt süllyedt el a Hableány, még vészjelzés leadására sem volt idő

A baleset olyan gyorsan történt, hogy még vészjelzés leadására sem volt mód. A Hableány rendszeresen közlekedett a Dunán, évente több ezer utasnak mutatta meg a várost. Hiába volt a fedélzeten könnyen hozzáférhető helyen elhelyezve mentőmellény, a dél-koreai turistáknak esélyük sem volt magukra csatolni őket. Ehhez legalább 3 percre lett volna szükségük, ehhez képest a hajó 7 másodperc alatt süllyedt el.

KI A FELELŐS?: A rendőrség vizsgálja a hajóbalesetet

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálják, mi vezethetett a szerda esti dunai hajóbalesethez - közölte a rendőrség. Azt kérik, aki látta a balesetet, azonnal jelentkezzen a rendőrségen! Egy térfigyelő kamerás felvételt is bemutattak, amin látszik az ütközés. Hét halottat találtak és továbbra is 21 eltűntet keresnek a Duna teljes déli szakaszán. Stábunk forgatott azokon a helyszíneken is (Csepelen és a Nemzeti Színház környékén), ahol éjszaka áldozatokra bukkantak a kereső osztagok.

A HELYSZÍNRŐL JELENTKEZÜNK: Tudósítónk a hajóbalesetről

Az RTL Híradó stábjai a helyszínen forgattak éjjel, amikor a tragikus hajóbaleset történt a Dunán. Két hajó ütközött össze a Parlmentnél, a balesetben a legfrissebb információk szerint 7-en meghaltak, 7 embert kórházban ápolnak. Legalább 20 embert még keresnek. Tudósításainkkal és helyszíni felvételeinkkel folyamatosan jelentkezünk!

Hajóbaleset a Dunán a Parlamentnél

Két hajó összeütközött a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. Az egyik hajó felborult és elsüllyedt. Sajtóhírek szerint az elsüllyedt hajón 34-en utaztak, ebből 32 utas. A balesetben az eddigi információk szerint 3-an meghaltak, 16 embert még keresnek.

 

Tetőzött a Duna vasárnap délután Budapesten

Tetőzött a Duna vasárnap délután Budapesten, de a következő napokban újra eshet. A folyó vízszintje a fővárosban kevesebb mint egy méterre megközelítette a rakpartokat, de az autósoknak egyelőre lezárásra nem kell számítaniuk. Országszerte 588 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Ennek oka, hogy májusban volt, ahol a havi átlagos csapadékmennyiség duplája esett.

Viccből ugrott a Dunába


szerző:
2019.04.08. 18:13
Viccből ugrott a Dunába

Csak vicc volt - ezt mondta a rendőröknek az a fiatal férfi, akit a Boráros térnél kellett kimenteni a vízből vasárnap este. Egy pontonhídba kapaszkodott, úgy várta a segítséget. A vízirendőrök perceken belül kihúzták a partra. Azután vetette magát a Dunába, miután egy barátjával borozgatott a Petőfi hídon. Utólag már azt mondta: nagyon megijedt. Kórházba vitték.

BÚVÁROK szedték a szemetet a Dunából

Országszerte szemetet gyűjtöttek a Te szedd akció részeként. A Mosoni Duna győri szakaszán búvárok tisztították a medred, a Víz Világnapjához kötődően ezt 10 éve vállalja a Győri Búvár Sportegyesület. Egy hintaágy vázának maradványai és gumiabroncsok is előkerültek a víz mélyéről…

Zátonyra futott teherszállító vesztegel a Dunán

Csaknem két hete rostokol a hajón a legénység, és várják, hogy tovább hajózhassanak. A teherhajó még január 17-én feneklett meg Esztergom közelében, miután valamiért letértek a hajózási útvonalról. A teherszállító nem sérült meg, nem folyik belőle veszélyes anyag a Dunába. A folyó apadása miatt egyelőre nincs esély arra, hogy a hajót megmozdítsák.

Ez történt 2018 októberében

Rekordalacsony a vízállás a Dunán, életbe lépett az a rendelet, amely szerint nem lehet az utcán élni. És egy nap alatt megszavazták, hogy megszűnik a lakástakarékok 30 százalékos állami támogatása.

Elindult a nyomozás az óbudai Duna szennyezés miatt

Már a rendőrség is nyomoz az óbudai Duna szennyezés miatt. A Greenpeace egy hónapja vett mintákat az egykori gázgyár melletti partszakaszról. Eredményeik szerint súlyosan rákkeltő és egészségkárosító anyagok jutnak itt a folyóba, az érintett területet véleményük szerint le kellene zárni. A kormányhivatal is vizsgálatot indított. Szerintük is jut szennyezés a folyóba, de az nem kimutatható a Duna vízminőségében.

Látszanak a lerombolt híd elemei

Látni lehet a Dunában a második világháborúban felrobbantott Ferenc József híd roncsait a mai Szabadság híd alatt. Annyira alacsony a Duna vízállása, hogy most először szabad szemmel is láthatóak a maradványok. A Petőfi hídnál pedig több mint 100 éves sírkövek bukkantak elő. Ezek az 1912-ben bezárt Németvölgyi temetőből származnak.

Pár nap múlva jöhet az áradás

Újabb negatív rekordok dőltek meg a Dunán, de az áradásra sem kell sokat várni. Jövő hét közepére akár két méterrel is magasabb lehet a folyó vízszintje. Az aszály miatt a folyó déli szakaszán is hajók kerültek elő, Mohácsnál több évtizedes roncsok bukkantak ki a homokból.

Kincseket találtak a Dunában

Szenzációs, vélhetően 18. századi kincsekre leltek szentendrei régészek Érdnél. Az arany- és ezüstérmék a szakemberek szerint egy kereskedőhajóról származhatnak és a Duna alacsony vízállása miatt kerülhettek a felszínre. Mivel a vízszint folyamatosan emelkedik, a régészeknek sietniük kell a feltárással, anyag ugyanis még bőven akad.

A laborvizsgálatok után döntenek a partszakasz lezárásáról

Volt akit, stábunk figyelmeztetett: ott gyűjtenek kagylókat a parton, ahol rákkeltő anyagok szivárognak a Dunába. A Greenpeace vizsgálata szerint súlyosan környezetszennyező- és egészségkárosító vegyszerek jutnak a volt Óbudai Gázgyár területéről a folyóba. A környezetvédők azt mondják: le kellene zárni az érintett partszakaszt. A kormányhivatal viszont azt közölte, erről a saját laborvizsgálataik után döntenek.

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába

Súlyosan rákkeltő-, környezetszennyező- és egészségkárosító anyagok szivárognak a Dunába Budapesten – derítette ki a Greenpeace. A környezetvédők az óbudai partszakasznál vettek víz- és a talajmintákat. Egyes szennyező anyagokat a megengedett határértéknél több ezerszeres mennyiségben találtak, de volt olyan minta, amelynél kiakadt a mérőműszer.

Autóroncsra bukkantak az alacsony Dunában

Évek óta a vízben lehetett az az autóroncs, melyet az alacsony vízállás miatt most vett észre egy ukrán hajó legénysége az M0-ás hídtól két kilométerre. Ők riasztották a tűzoltókat, akik ma reggel kiemelték a kocsit a vízből. Mutatjuk a víz alatti autóról készült a videót!

Hármas szintű készültség Pakson az alacsony vízállás miatt

Újra megdőlt az alacsony vízállás rekordja Budapesten, a Duna már csak 41 centiméteres. Komáromnál pedig alig 11 centis a vízszint. A helyiek megdöbbentek a látványon. A nagyobb hajók közül már alig maradt, amelyik kifuthat, több szakaszon hajózási tilalmat léptettek életbe.

Ennyire alacsony még sohasem volt a Duna

Ennyire alacsony még sohasem volt a Duna, a Komáromtól kezdődő szakaszon minden idők legalacsonyabb érékeit mérik. Budapesten 1947-ben volt eddig a negatív rekord 51 centiméterrel, most mindössze 41 centit mértek.

NEGATÍV REKORD: Sosem volt még ilyen alacsonyan a Duna

Újra megdőlt az alacsony vízállási rekord Budapesten, a Duna már csak 41 centiméteres. Komáromnál pedig alig 11 centis a vízszint.  Az extrém alacsony vízszint miatt több helyen történelmi kincsek bukkantak elő. Vámosszabadinál egy rozsdás, második világháborúban elsüllyedt hajóroncs tűnt fel.

Rekordalacsony vízállás a Dunán

Még sohasem volt ennyire alacsony a Duna vízszintje, egy éves negatív rekord dőlt meg Budapesten. Öt centivel van alatta a valaha mért legkisebb vízállásnak. A főváros mellett további hét helyen született új negatív rekord a Dunán. Több szállodahajó a kikötőt sem tudja elhagyni.

Rekordalacsony a Duna vízszintje

Soha nem volt még olyan alacsony a Duna vízszintje, mint most. Komáromnál dőlt meg a rekord, sőt a vízügy szerint a következő napokban további apadás várható. A kirándulók most olyan helyekre is besétálhatnak, ahol máskor víz hömpölyög.

Így is lehet sportolni városban

500-an neveztek a Duna átúszásra, és 600-an futottak a Citadellán, de teltházas volt a grundfoci és a streetball, vagyis az utcai kosárlabda is a fővárosi Klauzál téren. Harmadszorra rendezték meg a Budapest Urban Games nevű rendezvényt. Ez egy utcai sportfesztivál, ahol profik és amatőrök együtt próbálhatják ki magukat. A lényeg, hogy megmutassák, hogyan lehet sportolni városi környezetben.

40 éves tejeszacskó a Dunában

A folyó alacsony vízállása miatt helyenként rengeteg szemét került a felszínre. Kövek alá szorult szatyrok, fákra csavarodott zacskók, üvegek. Környezetvédők szerint ezek bomlási ideje ezer évtől több millió évig is terjedhet.

Paks: kicsin múlt a leállítás

Csak 1 tized Celsius fokon múlott, hogy nem kellett leállítani a Paksi Atomerőművet. Augusztus közepén az alacsony vízállás és a nagy meleg miatt 29.88 század fokra melegedett a Duna hőmérséklete az erőmű alatt. Ha elérte volna a 30 fokot, le kellett volna állítani az áramtermelést.

UNDORÍTÓ: Szeméthalom marad a leapadt Duna után

Kimentünk a partra, és megnéztük, mit hagy maga mögött az apadó Duna. Hááát...

Újra felírták Simicska mondatát

Újra felkerült a Margit híd egyik pillérére Simicska Lajos elhíresült mondata. Ezúttal a látássérültek által használt Braille-írással. A Duna alacsony vízszintje miatt gyalog is megközelíthető a híd középső pillére, ahova nemrég rovásírással firkálták fel a minősítést. Azt gyorsan eltávolították, az újabb üzenetet egyelőre nem mosták le.

Ellophatták az emlékkövet

85 év után újra felbukkant a Dunában, és azonnal ellopták azt az emlékkövet, ami a Duna 1933-as alacsony vízállásának állított emléket. Pedig a helyiek pont most szerettek volna egy újabb emlékkövet tenni mellé, az idei, extrém alacsony vízszint miatt.

Döbbenetes felvételek az extrém alacsony Dunáról

Kiszáradt szakaszokat is láttunk, ahol át lehet sétálni a másik partra. Utánajártunk, milyen veszélyei lehetnek ennek?

Van, ahol csak 48 centis a Duna

Több helyen megdőlt a valaha mért legalacsonyabb dunai vízállás rekordja. Baján ma mindössze 48 centis volt a víz, miközben az elmúlt 30 év augusztusi átlaga ott 193 centiméter. A szokatlanul aszályos időben olyan partszakaszok és homokpadok is előtűntek, amelyeket egyébként ritkán látni, a kirándulók hamar fel is fedezték maguknak ezeket a különleges helyeket.

Eltűnt a Dunában talált gránát

Egy háborús gránátot keres a rendőrség. A Dunából lopta el valaki. A szerkezetet még vasárnap találta egy pilismaróti család a vízben. A rendőrség közleménye szerint a sekély Duna medrében egy szárnyas repeszgránát volt, körbe is kerítették. Csütörtökön mentek volna érte a tűzszerészek, de már nem találták ott. Ráadásul a tűzszerészek szerint nem is biztos, hogy egy repeszgránát volt a vízben, ők ugyanis nem tudták azonosítani a rendőrségi fotók alapján.

DRÓNFELVÉTEL: Ritkán látjuk így a Dunát

Budapesten két nappal ezelőtt mérték az idei minimumot, 61 centi volt a Duna, ami 10 centivel elmarad a 2003-ban valaha mért legalacsonyabb szinttől. A táti kőgátnál készült drónfelvételt Tóth Krisztiántól kaptuk.

 

Negatív rekordot döntött a Duna

Három helyen is rekordalacsony volt a Duna vízszintje. Ercsinél például 48 éves negatív csúcs dőlt meg. A vízügy szerint jövő hét elején várható, hogy valamelyest emelkedik a Duna vízszintje.

Hajók vesztegelnek a Dunán


szerző:
2018.08.14. 18:40
Hajók vesztegelnek a Dunán

Katasztrofálisan érinti a hajóforgalmat a Duna alacsony vízállása, ezt mondta a Híradónk által megkérdezett hajózási szakember. A folyó felsőbb szakaszán több teherhajó is vesztegel, a nagyobb turistahajók is kénytelenek Budapest fölött kikötni, az utasokat buszokkal viszik tovább. A Dunakanyarban az ivóvízellátásban okoz gondot a folyó alacsony szintje.

 

Kevés a víz a Dunában


szerző:
2018.08.12. 18:14
Kevés a víz a Dunában

Olyan alacsony a Duna vízszintje, hogy a Gellérthegy mellett kilátszik az Ínség-kőnek nevezett szikla. Ez csak igazán aszályos nyarakon szokott kibukkanni. A hajóforgalmat nem korlátozzák, de az alacsony vízállás miatt Szentendre környékén vízkorlátozást vezettek be.

Csodálatos, de annál rövidebb nászrepülés: elkezdődött a  dunavirágzás

A júniusi tiszavirágzás után a megszokottnál korábban kezdte meg a rajzását a dunavirág. A rejtett lárvakort élő vízi lények idén sosem látott tömegben keresik párjukat, csodálatos, de annál rövidebb nászrepülést produkálva.

Megmutatjuk, hol lehet fürdeni a Dunában

Csak kevés helyen szabad fürdeni a Dunában, mégis sokan pancsolnak a folyóban. Megmutatjuk a kijelölt és biztonságos szabadstrandokat és annak is utánajárunk, hogy mennyire tiszta vagy koszos a Pestet és Budát elválasztó élővíz.

Így szelik a hullámokat Németh Kristófék a Dunán

Vízisíelni kísérte a Story Extra stábja Németh Kristófékat, akik bebizonyították, hogy nem csak a havas lejtőkön tudnak siklani.

 

Kiemelték a veszélyes bombát

Alig pár centiméteres látótávolság mellett, beton és fémtörmelékek közül kellett kiemelni a tűzszerészeknek a Dunában talált II. világháborús bombát. Ha felrobbant volna a száz kilós szerkezet, háromszáz méteres sugarú körben pusztított volna. Emiatt a kiemelés idejére az Erzsébet híd környékét lezárták. A robbanótestet előbb hajóra tették, majd teherautó vitte a honvédség raktárába.

Fél napig nem találták a bombát

Ma reggel mindenki hatalmas káoszra készült Budapesten. A rendőrség szerint ugyanis lezárták volna gyakorlatilag a fél várost, amíg egy világháborús bombát kiemelnek a Dunából. A közlekedési káosz azonban elmaradt, mert a tűzszerészek órákon keresztül nem találták a bombát a Dunában. Végül délután akadtak rá, és nagy lezárás később jön, de egyelőre nem tudják megmondani, mikor.

II. VILÁGHÁBORÚS BOMBA: Reggel óta keresik, de nem találják

Egy II. világháborús szovjet bombát találtak a búvárok a Dunában Budapesten, az Erzsébet híd közelében. Egy autót akartak kiemelni néhány hete, ekkor bukkantak rá. Szóltak a rendőrségnek, ők pedig a tűzszerészeknek. Azt tervezték, hogy délelőtt lezárják a környéket, ezért mindenki óriási dugóra számított. A bombakeresés részletei 18:00-kor a Híradóban!

Rejtélyes szennyezés a Dunán

Olajszennyezés a Dunán. A káros anyag a helyiek szerint évek óta szivárog a talajból a folyóba Csepelnél. Erről egyik nézőnk felvételt is készített. Megkeresésünkre az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál azt mondták, tudnak az olajszennyezésről, amely sérült olajtartályokból származhat.

 

Izzott a levegő Kornél és Piros között a strandon

A fiatalok a Duna-parton randevúztak, ahol a nagy csobbanás után ismét közelebb kerültek egymáshoz. De vajon végre elcsattan közöttük az első csók?

Új híd épül a Dunán


szerző:
2017.12.19. 18:45
Új híd épül a Dunán

Új Duna-híd néven épül, az új Duna híd. Korábban Galvani hídként nevezték a Dél-Buda és Csepel közé tervezett átkelőt. Fontos szerepe lett volna a Csepel-sziget északi részére tervezett olimpiai helyszínek megközelítésében. Bár a játékokat nem rendezi meg Magyarország, a híd megépül.

A Dunát népszerűsítik


szerző:
2017.09.04. 18:45
A Dunát népszerűsítik

A Fesztiválzenekar fényfestéssel színesített koncertje zárta vasárnap este a második Dunapest fesztivált. Tavaly hagyományteremtő szándékkal hozták létre, hogy a fővárosiak körében is népszerűsítsék a Dunát. Minden program és helyszín kapcsolódott a folyóhoz.

A Dunában lubickoltak a magyar sportolók

A világbajnoki ezüstérmes- és Európa-bajnok úszó Verrasztó Dávid és a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Kiss Gergő és honvédos csapattársai a Dunába ugrottak, hogy ott lubickoljanak egy kicsit. Hogy, miért? Kiderül a videóból!

A teljes adást ITT nézheti meg!

2020-ig biztos marad az óriás ugrótorony talapzata

2020-ig biztos marad a Duna partján az óriás műugró torony talapzata, pedig eredetileg úgy volt, hogy lebontják. A 24.hu írt erről. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, 2020-ban Európa bajnokságot rendez Magyarország, amikor újra szükség lesz a toronyra, emellett folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy valamilyen versenyt a fővárosba hozzanak, ezért inkább nem bontják el a csaknem két milliárd forintból épült betonplatformot.

Gyerekét mentette a fuldokló apa

Miközben fuldoklott, gyermeke életéért is küzdött egy apa vasárnap a Dunában Bajánál. A kisgyereket ki tudták menteni, a férfi elmerült. A rekkenő hőségben sokan voltak a vízben, pedig ott tilos fürödni. Többen is próbáltak segíteni, de az 55 éves férfi eltűnt a folyóban, holttestét búvárok találták meg. Az anya a sokkos állapotban nézte végig a tragédiát.

Unokájával borult a Dunába

Uszállyal ütközött, majd a Dunába borult egy motorcsónak kora délután Tököl közelében. A hajón egy idős férfi és 6 éves unokája utazott. A kisfiún volt mentőmellény, őt az uszály matrózai mentették ki a vízből. A gyerek nem sérült meg. Nagyapját viszont elsodorta a folyó, a tűzoltók és a rendőrök négy hajóval keresik a férfit. A baleset okait még vizsgálják, úgy tudjuk, hogy az ügyben nyomozás indult.

Te elég bátor vagy ahhoz, hogy átúszd a Dunát?

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok nemcsak eddigi sikereiről mesélt, de elárulta, hamarosan megrendezik a Duna átúszását, ahol szeptember 2-án bárki próbára teheti magát!

Holtan találták meg a két fiút

Holtan találták meg a fiúkat, akik péntek délután merültek el a Dunában a Tolna megyei Bátánál. A 14 és 15 éves gyereket hat órán át keresték rendőrök, tűzoltók és búvárok. A bátaiak úgy tudják, hogy az egyik fiú azt mondta otthon, hogy focizni megy, de végül a barátaival találkozott a Dunánál. Az RTL Híradónak nyilatkozó könnyűbúvár szerint az a szakasz, ahol a tragédia történt kezdetben nagyon sekély, de nagyon hirtelen mélyül.

Mindkét gyerek meghalt


szerző:
2017.06.28. 18:03
Mindkét gyerek meghalt

Megtalálták a rendőrök annak a kislánynak a holttestét, aki hétfőn délután merült el a testvérével a Dunában. Az egyik gyereket - egy kisfiút - egy közeli uszály legénysége kimentette, újraélesztették, kórházba szállították, ahol kedden meghalt. A kislányt hétfő óta keresték, holttestére délelőtt találtak rá a folyóban, nem messze attól a helytől, ahol elmerült. A rendőrség egy embert gyanúsítottként hallgatott ki az ügyben. Az RTL Híradó úgy tudja, hogy a gyerekek édesanyját.

Két gyereket sodort el a Duna

Két gyerek esett a Dunába Budapesten a XXII. kerületben. Az egyiket – egy kisfiút - ki tudták húzni a vízből. Úgy tudni, mentőhelikopter szállította kórházba. A másik gyermeket – egy 10 év körüli kislányt - a tűzoltóság búvárai keresik a folyóban.

Már a hattyúk is hullanak

Pusztulnak a hattyúk a Duna mentén, állatmentő aktivisták szerint a madárinfluenza tizedeli az állományt. Videóra is vették egy haldokló hattyú vergődését. A hatósági állatorvos látta a felvételt, szerinte idegrendszeri tüneteket látni a madáron, ez pedig a madárinfluenza egyik jellegzetessége. A bejelentők szerint volt olyan tetem, amit másfél napig nem vittek el hatóságok.

Kocsival hajtottak a Duna jegére

Nem törődtek a veszéllyel, a jégen autóztak fiatalok a Duna egyik egy befagyott holtágán Tolna megyében. Többen a partról biztatták és videózták a jégen csúszkáló kocsiban utazókat. A Katasztrófavédelem szerint a mutatvány életveszélyes volt. Különösen most, mert az olvadás miatt még gyalog is veszélyes befagyott vizekre menni. Az autóban utazó egyik férfi az RTL Híradónak azt mondta, egyáltalán nem féltek, mert szerintük olyan vastag volt a jég, hogy még egy harckocsit is elbírt volna.

 

JÉGTÖRÉS: drón-felvételek a

Két magyar jégtörő hajó továbbra is a Belgrád feletti Duna szakaszon küzd a folyón. A cél, hogy biztosítsák a szakasz átjárhatóságát. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság csodálatos drónfelvételeket adott közre.

Munkában a magyar jégtörők


szerző:
2017.01.25. 13:59
Munkában a magyar jégtörők

Továbbra is Dálya térségében dolgozik az egyik jégtörő, másik kettő pedig egy magyar-szerb szerződés alapján a Vukovár alatti Duna szakaszon folytatja munkáját – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

 

 

Újabb jégtörők mennek Szerbiába

Újabb jégtörő hajókat küldött Magyarország Szerbiába, hogy segítsenek áttörni a Dunán beállt több kilométeres jégtorlaszt. Két hajó már napok óta a folyó szerbiai szakaszán dolgozik, a magyar vízügyi hatóság most még két másik jégtörőt is odavezényelt, hogy segítsék a Duna megtisztítását. Bár a következő napokban tartós fagy várható, a Duna magyarországi szakaszán nem számítanak nagyobb jégzajlásra a vízügyi szakemberek.

Jégbefagyott rókát találtak Németországban

Jégbefagyott rókát találtak Fridingenben, Németországban. A szerencsétlenül járt állat alatt valószínűleg beszakadt a Duna vékony jege, a róka pedig megfulladt. Ahogy egyre hidegebb lett, az állat teteme, akárcsak egy fosszília a jég fogságába esett.

Kormányközeli vállalkozók építkeznek a rómain

A Római part nyáron zsúfolásig megtelik. Családok jönnek, piknikeznek, gyerekek bicikliznek. Mert itt a Duna. Le lehet sétálni. Mert még nincs benne semmi művi, természetes és szép. Ugyanakkor, ha árvíz van, tízezrek házát veszélyezteti a víz. Kell a védelem, ebben mindenki egyetért. Csak abban nem, hogy milyen. Amit a főváros szeretne, a mobilgát, az a helyiek szerint tönkretenné a környezetet, a Római part mérnöksivataggá válna. Közben vannak, akik építkeznek. Kihasználták a jogi kiskaput, és kormányközeli vállalkozók óriási, drága lakóparkot építenek a római-partra.

Rácalmás a Duna-Ipoly Nemzeti Park kincse

Ez a kis város nem csak a Dunának köszönheti népszerűségét. Pezsgő közösségi élet zajlik itt, számtalan fesztivállal karöltve. Ilyen például a méltán híres tökfesztivál.

Izgalmas pillanatok: Autós üldözés a Barátok köztben

Ezen a napon, három évvel ezelőtt izgatottan latolgatták a sorozat szereplői, hogy mi fog történni a Dunába esett fiatalokkal. Szőke Zoltán akkor úgy nyilatkozott, hogy Berényi Miklós nagyon fog aggódni a fiáért, Balázsért, hiszen pont így veszítette el másik fiát, Tónit, aki az autójával nekicsapódott a fának. Hogy mi lett az utasokkal? Szerencsére azóta már tudjuk, hogy túlélték a balesetet. 

Orrfacsaró bűz, és horrorisztikus állapotok – Árvíz után vagyunk

Sajnos felejthetetlenné vált 2013 nyara. A Duna úgy döntött, kitér medréből és mindent maga alá gyűr. Az akkori stáb bemerészkedett a lesújtóan szomorú árvízi területekre.

Diákok borultak a Dunába, egyikük meghalt

A Dunába fulladt egy fiatal a Pest megyei Dömsödön, pénteken este. Úgy tudjuk: három társával és a tanárral kenuztak, amikor a vízbe borultak. Hárman kiúsztak a sekély vízből, a fiú viszont visszafordult a kenuért, ekkor tűnt el a vízben. Mentőmellény nem volt rajta. Holttestét reggel búvárok találták meg.

Régi fényében a flotta utolsó hajója

Több éves szünet után újra Budapest egyik legszebb helyén, a Parlamenttel szemben horgonyoz az egykori Duna-tengerjáró flotta utolsó hajója. A Debrecent 1939-ben építették, részt vett a II. világháborúban, majd a hatvanas években kivonták a forgalomból.

Hajóroncs emelkedett ki a Dunából

Egy 200 kilós malomkövet találtak a Duna parton Ráckevénél a búvárrégészek, valószínűleg egy hajómalom alkatrésze volt még a 18. században. Nem messze tőle pedig előbukkant a vízből egy 19. század végi hajóroncs is, amely az 1960-as években süllyedhetett el, erről víz alatti felvételeket is készítettek a búvárok.

A Dunába vetette magát a vaddisznó menekülés közben

A Bors írta meg, hogy járókelők vaddisznót láttak reggel a budapesti Haller utcában. Az a Duna felé vette az irányt és belevette magát a vízbe. Végül rendőrségi motorcsónakkal érték utol.

Szerdán kezdik az országos szúnyogirtást

Napnyugta után a levegőből és a földről szórják szét a permetezőszert. Először a Duna és a Dráva környékén lesz gyérítés, ami a szúnyogok 80 százalékát öli meg.

ÁRVÍZVESZÉLY: Ellepett szántóföldek, lezárt hidak

Árvízveszélyre figyelmeztet a tábla Győr belvárosában. A Kossuth és a Petőfi hidat valamint a rakpartot is lezárták elővigyázatosságból a Dunán levonuló árhullám miatt. Víz tör fel az út mellett, ellepte a szántóföldeket Vas megyében. A Rába több helyen elöntötte a mélyebben fekvő területeket. Ha sokáig így marad, kirohadhat az éppen fejlődésnek indult kukorica.

Átúszta a Dunát, rögtön igazoltatták

A szokásos meleg takaró mellett egyenruhás rendőr várta Schirilla Györgyöt egy szombati Duna-átúszás után Halásziban. A sportembert most először büntethetik meg, amiért átúszta a Dunát.

Vaddisznókat fotóztak Pest közepén

Vaddisznók tévedtek a fővárosba, és igen forgalmas helyen, a Szent István Park környékén fotózták le éjszaka azokat. A szakember szerint a budai hegyekből jöhettek, és a Dunán úszva érhettek el a belvárosig.

Amikor sárga gumikacsák lepték el a Dunát

A látványos kezdeményezés mögött karitatív célok állnak: a kacsák árából az UNICEF-et támogatják.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való