KERESÉS search-close

építőipar

22 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "építőipar"

Gyakran egy évet is várhat szakemberre, aki építkezik vagy felújít

Legyen türelmes, aki felújít vagy építkezik, gyakran fél, egy évet is várni kell szakemberre - erről a Népszava írt. A lap szerint a munkaerőhiány miatt Hazahívó néven programot is indít az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Az Évosz elnöke az RTL Híradónak azt mondta, jelenleg legalább 20 ezer szakmunkás hiányzik az építőiparból. A kormánytól azt írták: például a szakképzés átalakításával próbálják megnyerni a fiatalokat.

Tovább drágulhatnak az építőanyagok

5-10%-kal tovább drágulhatnak az építőanyagok - ezt a gyártók szövetsége jelentette be a munkaerőhiányra és az energiaárak emelkedésére hivatkozva. Ezért és a kereslet élénkülése miatt újabb 10-12%-kal növekedhetnek idén az ingatlanárak országos átlagban a Duna House friss elemzése szerint. Egy lakásvásárlást tervező család átlagosan 3-4 millió forint plusz kiadásra számíthat.

 

Lassabban haladnak az építkezések

 Több mint 3 és fél évig tarthat, mire elkészül egy társasház Budapesten, kétszer annyi ideig, mint egy évtizede a devizahitelezés csúcsidőszakában. Nincs elég szakmunkás, ugyanakkor egyre nagyobb lakóparkokat rendelnek

Tovább drágulhat az építkezés

További kétszámjegyű drágulás várható az építőiparban. A tégla és a beton már most több mint tizedével, a munkaerő pedig néhol ötödével többe kerül, mint egy éve - az Építési Vállalkozók Szakszövetségének friss felmérése szerint. Arra számítanak, hogy kevesebb új lakás épül mostantól, miután a kormány egyértelművé tette, 2020-tól nem hosszabbítja meg a kedvezményes lakásáfát.

Olcsóbb felújítást szeretnének

Egymillió lakás felújítása maradt el a válság kitörése óta eltelt 10 évben - az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint. Ezért az ilyen munkákból az ÁFA egy részének elengedését kérik a kormánytól. A Pénzügyminisztérium viszont azt írta, hogy a CSOK-on változtatnának. A felújítások egy év alatt 15%-kal drágultak, és átlagosan 2-3 hónapot kell várni a szakemberekre. A GKI további 7-8%-os áremelkedéssel számol év végéig.

 

Olaszországból is érkeznek dolgozók az építkezésekre

Nem találni magyar szakembert, már Olaszországból is érkeznek dolgozók az építkezésekre. Erről beszélt az RTL Híradónak az egyik nagy lakópark építtetője. Náluk magyar kőfaragók helyett, szardíniai vállalkozók dolgoznak, mert hazai munkaerőt nem találtak.

 

Szakemberhiány Magyarországon - mekkora a baj?

Faragó Péter egy égető problémára, a szakemberhiányra hívta fel a figyelmet. A kutatásvezető szerint Magyarországon az építőiparban van a legnagyobb hiány, és mivel rengeteg szakember a határon túlra vándorol ki, sajnos nincs utánpótlás. Péter a lehetséges megoldásokat is felvázolta.

 

Fehérorosz kőművesek jönnek


szerző:
2017.01.09. 18:34
Fehérorosz kőművesek jönnek

Főleg ukrán és fehérorosz kőművesek dolgozhatnak majd magyar építkezéseken, akár több ezren is - ezt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége közölte Híradónkkal. Ez a szervezet kezdeményezte tavaly a magyarországi munkavállalás könnyítését. A GKI friss, reprezentatív kutatása szerint a magyar építőipari cégek 94 százaléka szakmunkáshiánnyal küzd. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a vendégmunkások alkalmazása csak átmeneti lesz.

A többség használt lakást vesz a CSOK-kal

Használt lakásra kéri az igénylők nagy többsége, 70 százaléka az Otthonteremtési Kedvezményt - derül ki az állami hírügynökség friss statisztikájából. A kormány a CSOK-tól várja az építőipar fellendülését. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint az igénylők többsége nagyon türelmetlen, és nem akarja megvárni, hogy az új építésű házak elkészüljenek. A szocialisták azt mondják, ma eleve kevesebben tudnak lakást venni, mert éppen a CSOK miatt megugrottak az ingatlanárak. A kormány szerint sikeres a program.

Alacsonyak a bérek, kevés a jó szakember

Nincsen elég jó szakember az építőiparban, hiába élénkítené a piacot a kormány CSOK-kal – ezt mondja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László szerint egyre nagyobb gond szakemberhiány, a képzett dolgozók a nagyobb fizetések miatt külföldre mennek dolgozni.

Új CSOK: miből? kinek?


szerző:
2016.01.15. 00:45
Új CSOK: miből? kinek?

A kormány szeretné, hogy több gyerek szülessen, és ugyancsak szeretne segíteni a magyar építőiparnak. Ennek közös nevezője a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Nagyon sokan érdeklődnek és valószínűleg még többen reménykednek. Politikai vita.

Magyarul Balóval 2016-01-06

Ki jár jól az ingatlanpiaci fellendüléssel? A vevők? A beruházók? A bérbeadók? Az építőipar? Az állam vagy a bankok? Ki teszi zsebre az áfacsökkentés hasznát, hányan élhetnek a kormány gáláns, akár tízmilliós támogatásával? Mindösszesen: épülhet-e lassan annyi új lakás az országban, mint nagyon sok évvel ezelőtt vagy akár a kétezres évek elején?

Ki jár jól az ingatlanpiaci fellendüléssel?

A vevők? A beruházók? A bérbeadók? Az építőipar? Az állam vagy a bankok? Ki teszi zsebre az áfacsökkentés hasznát, hányan élhetnek a kormány gáláns, akár tízmilliós támogatásával? Mindösszesen: épülhet-e lassan annyi új lakás az országban, mint nagyon sok évvel ezelőtt vagy akár a kétezres évek elején?

Egyre több állásajánlat a magyar cégeknél

Jövőre 16 százalékkal több vállalkozás tervez szakképzett létszámbővítést.

Olcsó építőanyag a károsultaknak

Építőanyag-gyártó és építőipari kivitelező cégek összefogását kezdeményezi a Baumit Kft. és a Tondach Magyarország Zrt.

Tovább nőtt a bizalmi index


szerző:
2010.06.21. 07:24
Tovább nőtt a bizalmi index

Az építőiparban javult a rendelésállomány megítélése, de esett a foglalkoztatási szándék.

Áprilisban is visszaesés az építőiparban

Az év első négy hónapjában 12 százalékkal volt kisebb a termelés az építőiparban, mint egy évvel korábban.

Nincs vége a csődhullámnak az építőiparban

15 százalékkal több céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők.

Biztos kézzel a lánctartozások ellen

A program a kormány szándékai szerint megakadályozhatja az építőiparban a körbetartozások kialakulását.

Bontással a tartozások ellen


szerző:
2009.05.28. 18:08
Bontással a tartozások ellen

Vállalkozók, akik úgy vélik, csak önbíráskodással tudják behajtani a kintlévőségeiket.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való